COC viert schrappen antihomowet Uganda op Gay Pride

Het ongeldig verklaren van de Ugandese antihomowet is een 'fantastische overwinning' voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT). Dat laat COC-voorzitter Tanja Ineke vrijdag weten. "De Amsterdamse Gay Pride wordt hierdoor nog feestelijker."

De zaak was aangespannen door Ugandese homo-organisaties die samenwerken met de Nederlandse homobelangenvereniging. "Het is een overwinning voor de mensenrechten en het is een belangrijk signaal voor de hele Afrikaanse regio, waar steeds vaker antihomowetgeving wordt voorgesteld", aldus Tineke.

Het constitutioneel hof van Uganda zette vrijdag een streep door de aangescherpte antihomowetgeving die eerder dit jaar werd aangenomen. Omdat bij de stemming niet genoeg parlementsleden present waren geldt de wet niet.

De ongeldig verklaarde wet stelde levenslange gevangenisstraf op seks tussen personen van hetzelfde geslacht en lange gevangenisstraffen op een 'poging' daartoe en het 'bevorderen van' homoseksualiteit. In Uganda kon de wet, die in februari van kracht werd, op veel bijval rekenen.