Invoering Europees betaalsysteem

Het nieuwe Europese betalingssysteem SEPA (Single Euro Payments Area) wordt vrijdag definitief ingevoerd. Per 1 augustus werken alle Europese bedrijven, organisaties en personen met langere internationale bankrekeningnummers, ofwel IBAN-nummers. Toch zijn naar verwachting 20.000 vooral kleinere organisaties er nog niet klaar voor.

Bedrijven die nog niet over zijn naar IBAN kunnen geen automatische incasso's meer innen en vertraging oplopen bij betalingen. 200 tot 300 ondernemingen die elke maand duizenden transacties verwerken kunnen daardoor zelfs in financiële problemen komen, meldde De Nederlandsche Bank (DNB).

Volgens DNB is 94 procent van de Nederlandse consumenten bekend met de 18-cijferige code. Van de ouderen is slechts de helft klaar voor IBAN, blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie ANBO.

Bijna 22 miljard euro wordt met de invoering van SEPA bespaard. Bedrijven hoeven nu niet meer per Europees land een aparte rekening aan te houden, waardoor 9 miljoen bankrekeningen kunnen worden geschrapt. Dat stellen analisten van accountantskantoor PwC, die in opdracht van de Europese Commissie keken naar de gevolgen.

Update 17:22
De definitieve overgang naar het Europese betalingssysteem SEPA, met de langere IBAN-bankrekeningnummers, heeft vrijdag niet tot problemen geleid. De Nederlandsche Bank (DNB), die de grootste verandering in het Nederlandse betalingsverkeer in ruim 40 jaar in goede banen leidde, spreekt van een ,,rustig verlopen dag''.

Ook de grote banken zeggen niet heel veel extra vragen of meldingen te hebben gekregen. ,,Er waren enkele sportverenigingen die plots tot de ontdekking kwamen dat ze hun administratie nog niet hadden omgezet'', zegt een woordvoerster van de Rabobank.

ABN Amro, ING en Rabo kregen ook verontruste telefoontjes met vragen van particuliere klanten die bang waren voor problemen omdat op hun betaalpas nog niet het nieuwe rekeningnummer staat. Maar volgens de banken hoeven deze mensen zich geen zorgen te maken.
 

Definitieve invoering Europees betaalsysteem
Definitieve invoering Europees betaalsysteem (Foto: ANP)