Israël en Hames kondigen staakt-het-vuren af

Israël en Hamas hebben donderdagnacht een akkoord bereikt over een 72 uur durend humanitair staakt-het-vuren. Het bestand gaat vrijdag in. Gedurende de wapenstilstand wordt ook onderhandeld over een langer durend bestand. Dat hebben de Verenigde Staten bekendgemaakt.

Het bestand werd in New Delhi gepresenteerd. Minister van buitenlandse zaken John Kerry reist momenteel door India. Zowel de VS als de Verenigde Naties hebben van alle partijen de verzekering gekregen dat ze akkoord zijn gegaan met een onvoorwaardelijk staakt-het-vuren.

"Het bestand gaat om 08.00 uur lokale tijd in op vrijdag 1 augustus. Het houdt stand voor een periode van 72 uur tenzij het wordt verlengd. Gedurende die tijd zullen grondtroepen op hun plaats blijven", is in een statement te lezen.

Verder staat in de verklaring dat een staakt-het-vuren hoognodig is om burgers in de Gazastook humanitaire hulp te verlenen. Ook krijgen ze de kans om doden te begraven, gewonden te verzorgen en de voedselvoorraden aan te vullen. Water- en energievoorzieningen worden gerepareerd.

Aan Palestijnse zijde heeft de 24 dagen durende oorlog al meer dan 1450 levens gekost.