België sleept belgische BUMA voor rechter

Dat auteursrechtenorganisaties er dubieuze praktijken op na houden is iets dat veel mensen al vinden, maar nu eist ook de Belgische federale overheid dat SABAM, de Belgische evenknie van wat in Nederland BUMA/STEMRA is, eens flink inbindt. Dat meldt Webwereld.

SABAM eist in een eerdere rechtzaak 3,4 procent van de omzet van internetproviders, maar de Belgische Federale Overheidsdienst Economie eist nu, op straffe van een dwangsom van 100.000 euro per dag, dat SABAM die eis laat vallen. Zij vindt dat SABAM nu alle internetgebruikers straft voor de illegale handelingen van een kleine groep.

Eerder dit jaar sleepte SABAM de isp’s Belgacom, Telenet en Voo voor de rechter. Volgens de SABAM-gekkies profiteren de providers van de opkomst van allerlei digitale download- en streamingdiensten, zonder daarvoor de rechthebbenden te compenseren.

De FOD Economie was eerder al kritisch over deze claim, maar escaleert de kwestie nu met een eigen rechtszaak. SABAM is piswoest en beticht de FOD van partijdigheid en belangenverstrengeling.