Spaanse krant: Nederland werkt samen met NSA

Nederland is een van de landen die samenwerken met de Amerikaanse geheime dienst NSA, die wereldwijd op grote schaal telefoongesprekken aftapt en internetgegevens onderschept. Dat blijkt uit een document van de NSA, dat woensdag werd gepubliceerd door de Spaanse krant El Mundo.

Het document lijkt te bewijzen dat de Nederlandse inlichtingendienst AIVD wist van het aftappen van telefoon- en internetverkeer door de NSA, en daar ook aan meewerkte. Nederland behoort, net als onder meer Spanje, tot een groep van negentien voornamelijk Europese landen waarmee de NSA 'specifieke samenwerking' heeft. Daarnaast heeft de NSA 'alomvattende samenwerking' met Groot-Brittannië, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland.

GroenLinks wil zo snel mogelijk opheldering van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). "Dit raakt aan de fundamenten van de rechtsstaat. Ik wil van de minister de garantie dat de Nederlandse inlichtingendiensten de illegale afluisterpraktijken niet faciliteren", zegt Kamerlid Linda Voortman.