VVD: euthanasie als je klaar bent moet kunnen

Minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) wil een commissie instellen die moet onderzoeken of de euthanasieregels moeten worden verruimd. De SGP heeft zijn bedenkingen en de ChristenUnie is mordicus tegen.

De discussie is opgelaaid naar aanleiding van het recente incident te Tuitjenhorn waarbij een stervende patiënt een dodelijke dosis morfine kreeg toegediend, en door de zaak-Heringa, de man die zijn gezonde stiefmoeder een handje hielp. In het laatste geval ging het om een hoogbejaarde vrouw die niet terminaal ziek was maar haar leven voltooid achtte en ermee wilde stoppen. De VVD zegt dat door deze en vergelijkbare signalen uit samenleving de vraag rijst of de regels rond euthanasie wel voldoende toekomstbestendig zijn en wil daarom een onderzoek.

SGP-leider Kees van der Staaij zegt ongerust over de berichten te zijn maar stelt ook dat nadenken altijd mag. Wel waarschuwt hij dat dit geen vrijbrief mag zijn om 'regels te negeren'. De ChristenUnie is een stuk stelliger en is van plan om Schippers woensdagavond tijdens een debat te vragen het voorgenomen onderzoek te schrappen. Beide partijen tekenden onlangs een akkoord met het kabinet waardoor het steun in de Eerste Kamer heeft.


ChristenUnie: minister moet woorden over euthanasie terugnemen (NOS)