Corporatiegraaiers winnen van Blok

Redactie

De regeling die de topsalarissen van directeuren van woningcorporaties inperkt is voorlopig buiten werking gesteld. De rechtbank in Den Haag oordeelde woensdag dat de huidige regeling niet zorgvuldig tot stand is gekomen. De rechtbank verwierp wel het bezwaar dat de overheid überhaupt niet zou mogen ingrijpen in de inkomens.

Een speciale regeling koppelde sinds begin dit jaar het maximale inkomen van bestuurders aan het aantal huizen dat een corporatie beheert. Het maximum salaris loopt daarbij van zestigduizend tot bijna 230 duizend euro.

De manier waarop de overheid nu echter ingrijpt kan volgens de rechter niet door de beugel. De overheid moet in een nieuwe regeling meer rekening houden met de bestaande lonen en de zwaarte van de functie. In de huidige regeling worden zittende bestuurders namelijk 'onevenredig hard getroffen'. Het kabinet moet terug naar de tekentafel.

De twee belangenverenigingen van bestuurders en toezichthouders hadden bezwaar gemaakt tegen de regeling. Uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek bleek dat de gemiddelde directeur er veertig procent in salaris op achteruitging. De regeling was volgens belangenbehartigers NVBW en de VTW in strijd met internationale verdragen.