Geen verzekeringsgeld voor verwondingen bij seks

Een Australische overheidsmedewerkster die gewond raakte toen ze gemeenschap had in een motelkamer tijdens een zakenreis krijgt geen verzekeringsgeld uitgekeerd. Dat heeft de hoogste rechtbank van Australië woensdag bepaald.

De vrouw raakte gewond aan neus en mond toen een glazen lamp op haar gezicht viel terwijl zij en een man seks hadden. Kort daarna raakte ze depressief en kon niet langer voor de overheid werken.

Het hooggerechtshof zei woensdag dat de vrouw niet is aangezet tot de activiteit waarbij ze gewond raakte en daarom geen recht heeft op verzekeringsgeld.

Een lagere rechtbank had het de vrouw eerder wel toegekend, omdat ze haar verwondingen opliep tijdens haar dienstverband. Ze moest vanwege de zakenreis in een motel overnachten. De rechter zei toen dat 'als ze gewond was geraakt terwijl ze een spelletje kaart speelde, ze wel recht zou hebben gehad op verzekeringsgeld, ook al kan niet worden gesteld dat haar werkgever haar daartoe heeft aangezet'.

De relevante vraag was woensdag volgens het hooggerechtshof of de werkgever heeft aangezet tot de activiteit. De rechters oordeelden van niet.

Minister van arbeid Eric Abetz is blij met het vonnis en noemde het een overwinning van het gezonde verstand. "Gevallen zoals deze, wanneer werknemers de grenzen proberen op te rekken van waar zij recht op hebben, zijn belangrijk en de inmenging van het hooggerechtshof zeer gewenst."