FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 augustus 2013

[PL] Manchester United en Chelsea spelen gelijk

De topper in de Premier League tussen Manchester United en Chelsea heeft maandag geen winnaar opgeleverd. Op Old Trafford werd niet gescoord: 0-0. Chelsea staat met zeven punten uit drie duels bovenaan, Manchester United heeft vier punten uit twee wedstrijden.

United-trainer David Moyes verraste door een plek voor Wayne Rooney in te ruimen in zijn basiself. De spits maakte zijn eerste minuten van het seizoen tegen de ploeg die hoopte hem binnen te halen.

Chelsea-coach José Mourinho op zijn beurt besloot zonder spits aan te terden in Manchester. Met een veelheid aan middenvelders en spelmakers was het echter zo druk op het middenveld dat beide ploegen zich vastliepen.

Er viel daardoor niet veel te genieten al was het betere van het spel voor de thuisploeg. Beide ploegen maakten te veel fouten en misten aanvallende scherpte waardoor het gelijkspel in het wat teleurstellende duel terecht was.

[US Open] Bertens sneuvelt in eerste ronde New York

Tennisster Kiki Bertens is in de eerste ronde van de US Open uitgeschakeld. De Wateringse boog in twee sets voor Jie Zheng uit China: 1-6 en 3-6. Met Bertens is de volledige Nederlandse inbreng uit het vrouwentoernooi verdwenen.

Bertens, de nummer 67 van de wereld, leek in de beginfase niet de mindere van de elf plaatsen hoger gerangschikte Chinese. De wedstrijd verliep op service toen de vrouwen op 2-1 voor Zheng enkele minuten moesten wachten vanwege een regenbuitje.

Na een oponthoud van ongeveer tien minuten leek Bertens haar opslag opnieuw te houden, maar plotseling ging het mis. De break van Zheng werd gevolgd door nog een break en de Chinese trok de eerste set eenvoudig naar zich toe.

In het tweede bedrijf knokte Bertens voor wat ze waard was. Twee keer nam ze een break voorsprong, maar beide keren leverde ze hem direct weer in. Op 3-2 voor kreeg de Nederlandse een kans op een derde break, maar Zheng werkte hem weg. De Chinese sloeg even later wel toe en serveerde de partij uit.

Bertens wacht nu een enkeloperatie die ze uitgesteld had tot na de US Open. De ingreep houdt haar enkele maanden aan de kant.

[PD] Benzema leidt Real langs Granada

Real Madrid heeft maandag ook zijn tweede duel in de Primera Division in winst omgezet. De Koninklijke was op bezoek Granada met 1-0 de baas. Karim Benzema tekende al na tien minuten voor wat de winnende goal zou blijken te zijn.

In de Serie A won Fiorentina in eigen huis met 2-1 van Catania. Giuseppe Rossi zette de Florentijnen na een klein kwartier op 1-0, maar Pablo Cezar Barrientos bracht Catania weer langszij. Nog voor rust was het David Pizarro die Fiorentina de zege bezorgde.

Knaap knijpt agente in de kont

Het was weer een ruig weekend in Assen. Een jongeman heeft daar een agente tijdens het wilde uitgaansleven in de Drentse hoofdstad in de kont geknepen.

Volgens de Asser politie was de kontknijpactie een weddenschap, zo meldt Bromsnor op Facebook. De knaap kneep de politievrouw ten overstaan van een groot publiek in de billen.

Helaas heeft ook de Drentse politie geen humor. De jongeman is aangehouden. Hem wacht 'een passende straf'.

[JL] Opnieuw remise voor FC Den Bosch

FC Den Bosch heeft ook zijn vierde wedstrijd in de Eerste Divisie gelijkgespeeld. In Enschede eindigde op bezoek bij Jong FC Twente de wedstrijd zoals hij begon: 0-0. Jong Twente, dat twee van de drie voorgaande partijen won, staat nu op zeven punten uit vier wedstrijden. Dat is drie punten minder dan koploper FC Dordrecht.

Ook Jong Ajax won niet. In eigen huis speelden de Amsterdammers met 1-1 gelijk tegen FC Emmen. Sander Rozema scoorde op De Toekomst vier minuten na rust de 1-0 voor de Drentenaren. Drie minuten later zorgde Lesley de Sa voor de gelijkmaker.

Jong Ajax komt na vier duels op vier punten, evenveel als Den Bosch. FC Emmen heeft een punt minder. Beide ploegen staan daardoor in het rechterrijtje.

[US Open] Brit Evans stuurt Nishikori naar huis

De Britse tennisser Daniel Evans heeft maandag voor de eerste verrassing van de US Open gezorgd. In de eerste ronde van het grandslamtoernooi klopte de nummer 179 van de wereld Kei Nishikori met 6-4, 6-4 en 6-2. De Japanner was als elfde geplaatst in New York.

Bij de vrouwen hadden de geplaatste speelsters Agnieszka Radwanska en Na Li weinig problemen. Radwanska (3) was met 6-1 en 6-2 de Spaanse Silvia Soler-Espinosa de baas. Li (5) versloeg Olga Govortsova uit Wit-Rusland met tweemaal 6-2.

De Spaanse Carla Suarez-Navarro (18) bereikte met een 'double bagel' de tweede ronde. Ze bereikte de 6-0 en 6-0 zege ten koste van de Amerikaanse Lauren Davis.

Partijbestuur SGP niet blij

Het partijbestuur van de SGP is niet blij met het lijsttrekkerschap van Lilian Janse in Vlissingen. Dit past volgens partijvoorzitter Maarten van Leeuwen niet bij het beginselprogramma van de partij. Dat een vrouw politiek actief wordt namens de streng gereformeerde partij 'spoort niet met de tekst van het beginselprogramma'.

Janse werd maandagavond door de leden van kiesvereniging Wees getrouw verkozen tot lijstrekker. Het is voor het eerst dat een vrouw politiek actief wordt namens de SGP, die dit jaar besloot het omstreden vrouwenstandpunt te wijzigen.

Van Leeuwen wijst er op dat de 'juridische beletselen' weliswaar zijn weggenomen, maar dat het beginselprogramma ongewijzigd is gebleven. De keuze van de Vlissingse afdeling druist in tegen dat beginselprogramma, vindt Van Leeuwen.

"Het hoofdbestuur blijft zich inzetten voor inhoudelijk draagvlak voor het beginselprogramma", laat hij weten. "Wij hechten namelijk veel waarde aan de innerlijke overtuiging van onze leden."

VN vragen VS naar aantijgingen spionage

De Verenigde Naties vragen de Amerikaanse regering om opheldering over de aantijgingen dat inlichtingendienst NSA heeft gespioneerd in het VN-hoofdkwartier in New York. De VN riepen maandag in herinnering dat het internationaal recht dat verbiedt.

Het Duitse opinieblad Der Spiegel berichtte zondag dat de NSA vorig jaar stiekem de versleuteling heeft gekraakt van het systeem dat de VN voor videovergaderingen gebruiken. Dat zou blijken uit documenten die klokkenluider Edward Snowden het tijdschrift heeft toegespeeld.

Als de Amerikaanse inlichtingendienst inderdaad heeft kunnen meekijken en -luisteren met talloze vergaderingen, zoals Der Spiegel schrijft, schenden de VS volgens de VN het internationaal recht. ''Internationale verdragen als de Weense Conventies waarborgen de onschendbaarheid van diplomatieke posten en andere internationale organisaties'', waarschuwde VN-woordvoerder Farhan Haq maandag.

Volgens Der Spiegel heeft de NSA ook in het kantoor van de Europese Unie in Washington microfoontjes geplaatst en ingebroken op het computernetwerk van de EU.

Extreem grote tieten zijn in!

Het beste nieuws van de dag komt vandaag uit Engeland. Daar zijn enorme prammen aan een heuse opmars bezig. Maar liefst tien procent van de vrouwen aldaar laat hun voorgevel in een keer met minimaal vier cupmaten toenemen.

Volgens een toonaangevende fabrikant van siliconenimplantaten kan het tegenwoordig niet op. Hoe groter, hoe beter luidt het motto. In slechts drie jaar tijd is het aantal superborstvergrotingen verdubbeld.

In 2010 koos slechts vijf procent van de vrouwen voor een borstvergroting van vier cupmaten of meer. In 2013 is dat aantal gestegen tot maar liefst tien procent. En dat is goed nieuws voor liefhebbers van pornoprammen.

De wensen van de Britse vrouwen worden echter steeds extremer. Niet alleen willen ze een enorm bos hout voor de deur, ze moeten ook nog eens zo echt mogelijk lijken. Ballontieten met dikke knoppen, zoals die van Katie 'Jordan' Price, zijn verleden tijd.

Zo moet het dus niet!

'Eto'o zegt medespelers Anzhi vaarwel'

Samuel Eto'o komt niet meer in actie voor FC Anzhi. Het contract van de aanvaller wordt naar verwachting ontbonden. Dat meldt het Russische Izvesia. Eto'o zou zijn medespelers al vaarwel hebben gezegd, omdat de kans piepklein is dat hij zijn carrière nog voorttzet bij Anzhi.

De spits drukt met zijn twintig miljoen euro per jaar zwaar op de kosten van de Russische club. Vertegenwoordigers van de Kameroenees zouden al een akkoord hebben met Anzhi over het ontbinden van het contract. Waar zijn toekomst ligt, blijft vooralsnog ongewis. Internazionale, zijn oude werkgever, heeft al laten weten hem met open armen te ontvangen.

Naast Inter is echter vermoedelijk ook Chelsea in de markt. Trainer José Mourinho zou graag weer met hem samenwerken, maar dit keer in Londen. Ook Wayne Rooney komt nog in aanmerking om The Blues deze zomer te versterken.

Cardiff mag praten met Finnbogason

Alfred Finnbogason kan nog steeds niet verzekeren dat hij bij sc Heerenveen blijft spelen. Dit keer richt Cardiff City zich op de veelscorende spits. Volgens Omrop Fryslân heeft Heerenveen toestemming gegeven aan het kamp-Finnbogason om te onderhandelen met Cardiff.

Ondertussen beraadt de IJslander zich al over een aanbieding van Heerenveen zelf om zijn contract te verlengen. Heerenveen hoopt tien miljoen euro te ontvangen voor de voorhoedespeler, die net als vorig seizoen flink op schot is in de Eredivisie. In de eerste vier speelrondes trof hij in totaal al zes keer doel voor de ploeg van trainer Marco van Basten.

Finnbogason toonde afgelopen weekend wederom zijn kracht door twee keer te scoren tegen titelhouder Ajax. Door de 3-3 die na negentig minuten spelen op het scorebord stond, mag Heerenveen zich nu de nummer zes van de Eredivisie noemen.

VS: extra bewijs voor chemische aanval Assad

De Verenigde Staten beschikken over aanvullend bewijsmateriaal dat aantoont dat het Syrische regime de hand had in de aanvallen met chemische wapens die vorige week zouden hebben plaatsgehad. Die bewijzen zal de Amerikaanse regering binnenkort openbaren, zei minister van buitenlandse zaken John Kerry maandag.

Kerry zei er zeker van te zijn dat chemische wapens zijn ingezet en dat de regering van president Bashar Assad de boosdoener was. Hij beschuldigde Assad van het vernietigen van belastend bewijsmateriaal.

Maak kennis met Burka Avenger!

Is het een tent? Is het een pinguïn? Nee, het is Burka Avenger! In Pakistan is een nieuwe superheldin opgestaan om te vechten voor vrouwenrechten.  Gehuld in het zwart en een ninja-esque pakje.

Het zou zomaar het begin van een aflevering van Jambers kunnen zijn: dit is Jiya. Overdag een normale onderwijzeres. Maar ’s avonds, wanneer de gordijnen dicht zijn, verandert Jiya in een tegen de Taliban strijdende wreker en voorvechter voor de rechten van de vrouw. Haar wapens zijn niet de shuriken of nunchaku, maar boeken, pennen en iets dat op karate lijkt. Ze gebruikt Takht Kabaddi om haar tegenstanders te verslaan. Een krijgskunst die ze van haar adoptievader Kabaddi Jan heeft geleerd.

In Pakistan, doen veel reliegekkies nogal veel moeite om te verhinderen dat meisjes naar school gaan, zelf een sociaal leven opbouwen en (daarmee) misschien een eigen, afwijkende mening kunnen vormen. Haroon Rashid, een popster in ditzelfde land, hoopt met deze tekenfilmserie tegengas te kunnen geven aan de dominante mannencultuur. Maar het succes overstijgt nu al elke verwachting die Rashid en zijn team had. In Pakistan is Burka Avenger zowel op de sociale media als op tv een fenomenaal succes. Ook andere landen hebben dit opgemerkt en er zijn al verzoeken om de Urdu-talige serie ook uit te brengen in het Engels, Frans en nog 16 talen, om uiteindelijk in 60 landen te verschijnen.

Er is al een (echt bestaande) heldin in Pakistan die ongeveer hetzelfde doet. De 15-jarige, inmiddels in Canada woonachtige Malala Yousafzai weet met interviews en voordrachten mensen ervan te overtuigen hoe belangrijk onderwijs kan zijn voor meisjes. Steeds meer gezinnen kiezen er dan ook voor hun dochter naar school te laten gaan. Zo leren vrouwen uiteindelijk hun eigen boontjes te doppen en kunnen ze in het geval van mishandeling door een eventuele echtgenoot, hun eigen weg gaan.

Bijna 50 procent van de Pakistaanse, mannelijke koters gaat niet naar school. Bij de meisjes is dit zelfs 75 procent.  

Dikke rapper meldt zich bij gevangenis

Fat Joe heeft zich maandag gemeld bij een gevangenis in Miami. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. De 43-jarige rapper moet een straf van vier maanden uitzitten.

De 43-jarige Fat Joe, die werd geboren als Joseph Cartagena, heeft de straf gekregen omdat hij over 2007 en 2008 geen belasting had betaald over een miljoen dollar aan inkomsten. Naast de celstraf kreeg Fat Joe een boete van vijftienduizend dollar opgelegd.

Na zijn vrijlating moet Fat Joe het eerste jaar nog onder toezicht doorbrengen. De rapper bood twee maanden geleden in de rechtbank zijn excuses aan. Hij is onder meer bekend van hits als What's Luv, Lean Back en Feelin' So Good.

Blake bergt racket na US Open op

De Amerikaanse tennisser James Blake stopt na de US Open. Dat kondigde de 33-jarige maandag aan. In 2006 reikte hij tot zijn hoogste positie ooit op de wereldranglijst: vierde. Voor zijn loopbaan studeerde Blake aan Harvard. Hij werkte ook een tijd als model.

Blake staat momenteel op de honderdste plaats op de wereldranglijst. Hij speelt in de eerste ronde in New York tegen Ivo Karlovic. Vier keer bereikte hij de kwartfinale van een grandslamtoernooi, waarvan twee keer op Flushing Meadows. In 2005 was Andre Agassi te sterk, een jaar later Roger Federer.

'Meisje overleden door vervuilde xtc'

In Sliedrecht is afgelopen weekeinde een meisje van 16 jaar overleden dat mogelijk gevaarlijke xtc heeft geslikt. Een familielid zei maandag tegen de website hetkompas.nl dat het meisje 'een verkeerd pilletje' had genomen.

De politie bevestigt dat zondag een meisje van 16 is overleden in een ziekenhuis, maar benadrukt dat de doodsoorzaak nog moet worden vastgesteld. Een zegsvrouw sluit niet uit dat het meisje is overleden aan de gevolgen van drugsgebruik. "Maar we sluiten op dit moment niets uit." Sectie moet meer duidelijkheid brengen.

Het Trimbos Instituut waarschuwde vrijdag nog voor gevaarlijke xtc. In twee pillen die bij het instituut werden ingeleverd, zijn hoge doseringen van de risicovolle stof PMMA aangetroffen.

In juni overleed een 21-jarige inwoner van Den Bosch na het gebruik van xtc. Onderzoek wees toen uit dat de inwoner een beige xtc-tablet met een doodshoofdlogo had ingenomen, waarin niet de werkzame stof MDMA maar PMMA zat. Ook een bezoeker van Lowlands zou eerder deze maand zijn overleden aan de gevolgen van xtc-gebruik.

FOK!toen: Rechten v/d Mens

Vandaag 224 jaar geleden nam het Franse parlement de Verklaring van de rechten van de mens aan. Koning Lodewijk zou pas tekenen nadat een woedende menigte zijn paleis in Versailles was binnengedrongen. De Verklaring:

Verklaring van de rechten van de mens en de burger
Het Alziende Oog bovenin is heden ten dage een doorn in het oog van menig complottheorist. 

Parlement stemt voor Verklaring van de rechten van de mens
PARIJS, 26-08-1789. Op 14 juli, ruim een maand eerder, was de Franse Revolutie losgebarsten met de bestorming van de Bastille (e-e-o, e-o). Ook het parlement was bevangen met de geestdrift van de Verlichting. Op 9 juli was er gediscussieerd over een verklaring van mensenrechten en al op 11 juli kwam LaFayette met een ontwerpverklaring.

Markies de La Fayette [afbeelding hieronder] was een aristocraat die tien jaar eerder nog actief meevocht (of dat in elk geval probeerde) in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog van 1775-'83. Hij baseerde de verklaring op

1 “ideeën van John Locke over natuurrecht en tolerantie; 
2 op Jean-Jacques Rousseau met zijn ideeën over de gelijkheid van alle mensen;
3 op Charles de Montesquieu en zijn scheiding der machten.”

De Verklaring van de rechten van de mens en van de burger werd in etappes op 11 en 26 augustus goedgekeurd door het parlement. De zeventien punten van de Verklaring kun je onderaan dit stuk lezen. Onder andere het feodale overerfbare jaag- en visrecht werd afgeschaft, eigendomsrecht geherdefinieerd.

Markies de La Fayette
Markies de La Fayette 

Koning voelt er niks voor
Koning Lodewijk XVI [hieronder] weigerde echter te tekenen – het plan was immers om deze Verklaring als fundament te gebruiken voor de nieuwe (eerste) Franse Grondwet. Die grondwet kwam er in 1791 en rekende voorgoed af met de laatste restanten van Middeleeuwse adellijke verhevenheid. Lodewijk zou tussen de grondwet van '91 en het afschaffen van de monarchie in 1792 het laatste jaar van zijn koningschap tandenknarsend een constitutionele monarchie leiden.

Toen Lodewijk maar bleef weigeren bestormde in oktober een menige van [afhankelijk van de bron] 7.000 tot 200.000 (!) hongerige vrouwen onder leiding van La Fayette het paleis in Versailles en wisten ze de koningswoning binnen te dringen. Als resultaat tekende Lodewijk de Verklaring en verhuisde hij ogenblikkelijk.

De Verklaring is deels gebaseerd op de Bill of Rights en andere onafhankelijkheidsdocumenten van de VS. Tegelijkertijd diende de Verklaring (en in mindere mate ook de Bill of Rights) als voorbeeld voor latere Verklaringen: de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (VN, 1948) en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EU, 1950; 1998).

Koning Lodewijk XVI
Koning Lodewijk XVI 

200 jaar later werkt positieve invloed (indirect) nog door  
Fun fact: de wijziging van laatstgenoemd verdrag in 1998 dwong het Verenigd Koninkrijk om als laatste westers land officieel de doodstraf af te schaffen voor landverraad en piraterij. Ook de uitzondering op het verbod op de doodstraf 'in tijden van oorlog of directe dreiging van oorlog' werd geschrapt:

In section 1 of the Treason Act 1814 (form of sentence in case of high treason), for the words “such person shall be hanged by the neck until such person be dead”, there shall be substituted the words “such person shall be liable to imprisonment for life”.

In section 2 of the Piracy Act 1837 (punishment of piracy when murder is attempted), for the words “and being convicted thereof shall suffer death” there shall be substituted the words “and being convicted thereof shall be liable to imprisonment for life”.
 
Ook werden diverse wetten (1702-'03) geannuleerd die het samenzweren tot het afzetten van de monarch als hoogverraad  bestempelen, alsook wetten uit 1542 en 1560 die het mogelijk maakten zo'n beetje elke mogelijke rebel in Ierland als landverrader ter dood te veroordelen.

Tot het afschaffen in 1998 (formeel doorgevoerd in 2003-'04) was verhanging nog een mogelijke straf. Ook kon de Britse Koning verzoeken de straf om te zetten in onthoofding: theoretisch had in de tijd van de Vengaboys een landverrader nog ouderwets op het hakblok kunnen eindigen.

De Middeleeuwen blijken kortom af en toe geen 500, maar slechts tien jaar geleden. Vanzelfsprekend komt dat vooral door het feit dat Engeland al duizend jaar een continu bestaan heeft en bijvoorbeeld de Magna Carta al 798 jaar geleden werd getekend. 
Boze vrouwen trekken op naar Versailles
Boze vrouwen trekken op naar Versailles 

---

De Verklaring zelf
Last but not least de zeventien punten van de verklaring hieronder. Het is een verkorte versie; de uitgebreidere vind je hier terug. Verrassend veel punten zijn tot op de dag van vandaag pijnlijk actueel.

Iedereen is gelijk; de regering dient het volk, niet andersom
1 Alle mensen zijn aan elkaar gelijk van geboorte tot dood.

2 Het behoud van de 'natuurlijke en onvervreemdbare' rechten van de mens (vrijheid, bezit, veiligheid en verzet tegen onderdrukking) dient het doel van iedere politieke vereniging te zijn.

3 Het volk is de oorsprong van elke soevereiniteit. Geen instantie of individu kan gezag uitoefenen dat daar niet uitdrukkelijk uit voortkomt.

Vrijheid is (op rechtsgeldige wetten na) onbeperkt  
4 De vrijheid bestaat daaruit, alles te kunnen doen wat een ander niet schaadt. Deze grenzen kunnen alleen bij wet worden vastgelegd.

5 De wet heeft slechts het recht handelingen te verbieden die schadelijk zijn voor de maatschappij. Alles wat niet door de wet verboden is, kan niet worden verhinderd en niemand kan worden gedwongen te doen wat de wet niet verordent.

6 De wet is de uitdrukking van de algemene wil. Alle burgers hebben het recht, persoonlijk of door hun vertegenwoordigers, aan haar totstandkoming mee te werken. Zij moet voor iedereen dezelfde zijn, hetzij ze beschermt, hetzij ze straft.

Onschuldig tot schuld bewezen is 
7 Niemand kan beschuldigd, aangehouden of gevangen worden dan in bij de wet bepaalde gevallen. Mensen die het recht in eigen hand nemen dienen gestraft te worden, net als burgers die weerstand bieden tegen wettige arrestatie.

8 Niemand kan gestraft worden dan door een wet die is vastgesteld en uitgevaardigd voorafgaand aan het delict en op wettige wijze toegepast.

9 Ieder mens is onschuldig tot hij schuldig wordt verklaard. Daarom moet al het geweld dat níet expliciet dient om de verdachte gevangen te nemen van rechtswege streng worden onderdrukt.

Meningsvrijheid en persvrijheid gegarandeerd  
10 Niemand mag vanwege zijn [politieke of godsdienstige] opvattingen worden lastiggevallen, zolang die uitingen binnen de kaders der wet blijven.

11 De vrije uitwisseling van gedachten en meningen is een van de meest kostbare rechten van de mens. Iedere burger kan vrijelijk spreken, schrijven en drukken [als hij binnen de kaders der wet blijft].

Politie: door en voor alle burgers  
12 De waarborg van de rechten van de mens en van de burger vereist een politiemacht. Deze macht dient alle burgers te dienen, niet enkelen.

13 Voor het onderhouden van de politie en voor de uitgaven van de administratie is een algemene belasting noodzakelijk die door burgers wordt betaald.

Beginselen Wet Openbaarheid Bestuur 
14 De burgers [en/of vertegenwoordigers] hebben het recht de noodzaak van een openbare belasting te onderzoeken, haar goed te keuren, de aanwending ervan te controleren en haar onderdelen, grondslag, invordering en duur te bepalen.

15 De maatschappij heeft het recht rekenschap te vragen aan iedere openbare ambtenaar.

Grondwettelijke rechtenwaarborging 
16 Iedere maatschappij waarin de rechten niet gewaarborgd zijn, noch de scheiding der machten is vastgelegd, heeft geen grondwet.

17 Eigendom is een heilig en onschendbaar recht en niemand mag ervan worden beroofd, tenzij de openbare noodzakelijkheid, wettelijk vastgesteld, dit vereist en onder voorwaarde van een rechtvaardige en van tevoren vast te stellen schadeloosstelling.

Een overzicht van alle FOK!toen- en FOK!auto-stukken tot nu toe kun je hier vinden.

Virtual Boy krijgt Street Fighter II: Hyper Fighting

De Nintendo Virtual Boy was geen groot succes, wereldwijd werden er slechts 770.000 units verkocht voordat Nintendo in 1996 de stekker uit het project trok. Toch kunnen we nu, bijna twintig jaar later, eindelijk Street Fighter II: Hyper Fighters spelen!

De game is een fanproject waarbij de game geport is naar de 3D 'handheld' van Nintendo. De game is niet officieel, en alleen te spelen met een Virtual Boy-flashkaartadapter welke nauwelijks meer is te verkrijgen, maar tof is het zeker. Bekijk hieronder gameplaybeelden van de game.


Street Fighter II op Virtual Boy (Video: RetroCollect)

Seedorf geniet van Braziliaanse speelstijl

Clarence Seedorf is bezig aan zijn tweede seizoen bij het Braziliaanse Botafogo. De middenvelder geniet volop in het Zuid-Amerikaanse land. Seedorf laat weten dat de speelstijl in Brazilië hem wel ligt.

"Hier komt een speler tegenover twee man te staan en dan wil hij ze alsnog voorbij. In Nederland wordt dan geroepen: speel de bal maar terug", aldus Seedorf op de officiële website van de FIFA.

"Niet dat het ene zonodig beter is dan het andere, maar bij de Braziliaanse speelstijl voel ik me beter", vervolgt de oud-international van Oranje. "Het is hier gewoon wat vrijer. De spelers krijgen meer vrijheid van de trainers."

Met Botafogo staat Seedorf nu op de tweede plaats van de Braziliaanse Serie A. "We moeten onze kansen pakken met een jong team. We maken goede progressie en er is niet veel verschil met de andere teams."

Ophef Israël over negatief Nederlands advies

Israël heeft verontwaardigd gereageerd op het bericht dat de Nederlandse regering ingenieursbureau Royal HaskoningDHV heeft geadviseerd te stoppen met de bouw van een waterzuiveringsinstallatie in Jeruzalem, omdat dit project in door Israël bezet gebied zou staan. Dat schrijft de Israëlische krant Ha’aretz maandag.

De installatie waar Royal HaskoningDHV samen met de gemeente Jeruzalem aan werkt, zuivert rioolwater dat door het Kidron-bassin via Oost-Jeruzalem richting de Dode Zee loopt. Nederland en de Europese Unie beschouwen dit als door Israël bezet gebied.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dergelijke projecten te ontmoedigen, maar voegt eraan toe dat het Nederlandse bedrijven niet verbiedt eraan te beginnen.

Wall Street gokt op latere afbouw door Fed

Beleggers op Wall Street speculeerden maandag op een latere afbouw van steunmaatregelen door de Federal Reserve (Fed) dan tot nu toe werd aangenomen. De speculatie werd gevoed door een veel sterker dan verwachte afname van het aantal orders voor duurzame goederen in juli.

De orderontvangst daalde met 7,3 procent, waar economen in doorsnee op een afname van 4 procent rekenden. De daling in juli is de sterkste sinds augustus vorig jaar en volgt op een herziene stijging van 3,9 procent in juni. "Het is weer een cijfer dat duidt op een langzaam herstel", aldus een beleggingsstrateeg. "De Fed is bij haar besluit afhankelijk van macrocijfers. Op basis van de orders voor duurzame goederen denk ik dat de kans op een geringe afbouw groter is dan de kans op een grote stap."

Halverwege de handelsdag stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent hoger op 15.027,48 punten. De S&P 500-index steeg 0,2 procent tot 1666,44 punten en de Nasdaq ging 0,6 procent vooruit tot 3678,20 punten.

De handelssessie kende een aantal uitschieters. Zo vloog de koers van Amgen bijna 10 procent omhoog nadat de farmaceut aankondigde zijn branchegenoot Onyx over te zullen nemen voor 10,4 miljard dollar. Tyson Foods, de grootste vleesverwerker van de Verenigde Staten, werd afgewaardeerd door Bank of America en moest dat bekopen met een koersverlies van 7 procent.

Facebook (plus 2,3 procent) deed ook goede zaken. De marktwaarde van de sociale netwerksite oversteeg 100 miljard dollar, vooral doordat beleggers vertrouwen hebben in het nieuwe verdienmodel. Lange tijd heerste er onzekerheid over het vermogen van Facebook om de inkomsten uit advertenties op mobiele platforms op te krikken. Dat lijkt het bedrijf nu onder de knie te hebben. In het tweede kwartaal werd 41 procent van het totaal aan advertentie-inkomsten behaald op smartphones en tablets.

Israëli's in de rij voor gasmaskers

Israëliërs staan massaal in de rij om een gasmasker aan te schaffen. Via de telefoon werden er vele besteld. Veel Israëliërs vrezen dat Syrië een militaire reactie van het Westen op het mogelijke gebruik van chemische wapens met een actie tegen de Joodse staat kan vergelden.

"Wij wonen in een gekke regio. Eén gek hoeft maar op een knop te drukken en je weet het nooit, alles kan in lichterlaaie komen te staan", zei de 72-jarige Victor Bracha die in een winkelcentrum in de rij stond. De posterijen meldden dat viermaal zo veel mensen als normaal de afgelopen 2 dagen een gasmasker hebben besteld.

Israëli's in de rij voor gasmaskers
Israëli's in de rij voor gasmaskers (Foto: ANP)

VN beklagen zich bij regering én oppositie Syrië

De Verenigde Naties dienen een 'scherpe' klacht in bij zowel de Syrische regering als de oppositie over de schoten die maandag op VN-inspecteurs in Damascus zijn gelost. Secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft daartoe opdracht gegeven, zei hij maandag.

Sluipschutters namen het VN-team dat in Syrië onderzoekt of een van de strijdende partijen zich van chemische wapens heeft bediend doelbewust onder vuur, in een niemandsland tussen de linies, liet VN-woordvoerder Martin Nesirky eerder op de dag weten. Niemand raakte gewond, maar wel werd een van de voertuigen van het team getroffen. Dat kon niet verder, zodat het konvooi moest terugkeren om een nieuwe auto te halen.

Uiteindelijk bereikten de onderzoekers alsnog de westelijke voorstad Moadamiyeh, die in handen van de rebellen is. Moadamiyeh is een van de gebieden in en rond Damascus die vorige week zouden zijn getroffen door gasaanvallen.

De Syrische regering en de opstandelingen beschuldigen om het hardst elkaar van de aanval op de VN-onderzoekers. Volgens wijkbestuurder Wassim al-Ahmad zijn strijders van de Volkscomités de daders. Die regeringsgezinde milities zouden de inspecteurs willen beletten poolshoogte te nemen in Moadamiyeh.

De Syrische Nationale Coalitie deelt die lezing. Het VN-konvooi werd volgens het belangrijkste oppositieverbond van Syrië beschoten ter hoogte van de laatste wachtpost van het regeringsleger. Het bewind van president Bashar Assad zou 'het VN-team willen intimideren en willen voorkomen dat het de waarheid ontdekt over Assads chemische aanval op burgers'.

De Syrische regering beweert op haar beurt dat de karavaan onderzoekers op vijandelijk terrein schoten kogels incasseerde. Zo lang de kolonne op door regeringstroepen gecontroleerd terrein was werden de inspecteurs beschermd door het leger, zegt Damascus.

VN-chef Ban Ki-moon heeft Hoge Commissaris voor Ontwapening Angela Kane opgedragen 'een krachtige klacht in te dienen bij de Syrische regering en de bevelhebbers van de strijdkrachten van de oppositie'. Kane verblijft zelf ook in Damascus en zwaaide de VN-onderzoekers maandag nog uit.

De inspecteurs hebben volgens Wassim al-Ahmad in een provisorisch ziekenhuis in Moadamiyeh bloed-, haar- en weefselmonsters verzameld. Daar liggen ongeveer honderd mensen die symptomen van een gifgasaanval zouden vertonen. Na het vertrek van het VN-team werden de bombardementen op de opstandige voorstad al gauw hervat, zei het gemeenteraadslid.

Teleurstelling bij judoka's na snelle uitschakeling

De Nederlandse judokas die in actie kwamen op de eerste dag van het WK konden snel naar huis. Op de tatami in Rio de Janeiro waren Mikos Salminen en Jeroen Mooren in de -60 kg klasse snel klaar. Salminen verloor in de tweede ronde, terwijl Mooren al na één partij was uitgeschakeld. Het leidde tot teleurstelling bij de Nederlanders.

Een gefrustreerde Salminen, die verloor van de sterke Boldbaatar Ganbat uit Mongolië, kon niet geloven dat hij er al na twee duels uitging. "De teleurstelling is groot. Ik heb hier zo hard voor getraind. Dit is een toernooi waar ik mijn hele leven voor train, een van de einddoelen. Zo'n WK telt voor mij meer dan de Olympische Spelen. Het veld is hier groter en het toernooi is zwaarder."

Salminen had zich een plaats bij de beste zeven ten doel gesteld, maar kwam daar bij lange na niet aan. "Dat heeft mede te maken met de A-status van het IOC die ik had gekregen met dat resultaat. Nu heb ik nog één kans, bij de Grand Slam in Tokyo. Ik ga even vakantie vieren, even rustig aan. De frustatie van deze nederlaag blijft nog wel even zitten."

Jeroen Mooren, op voorhand meer een outsider dan Salminen, was minstens zo teleurgesteld als zijn collega-judoka. "Dit is gewoon enorm balen. Er valt weinig anders te doen dan het toernooi afkijken en vooruitkijken. Maar het laat me niet koud deze nederlaag. Ik speelde ook in de eerste ronde van de Olympische Spelen tegen hem, dus ik had een mooie revanche in gedachten. Dus niet."

Dinsdag bij dag twee staan in de Maracanãzinho-hal de mannen -66 kg en vrouwen -52 kg klasses op het programma. Bij de vrouwen komen Miranda Wolfslag en Birgit Ente in actie. Bij de mannen nemen geen Nederlanders deel aan het toernooi.

Spierblessures nopen Deco tot stoppen

Portugees oud-international Deco heeft zijn voetbalpensioen aangekondigd. Dat deed de 35-jarige spelmaker maandag. Hij voerde een recente reeks spierblessures aan als reden hoewel hij het liefst zijn contract bij het Braziliaanse Fluminense had uitgediend. "Ik wou dat ik Fluminense veel meer had kunnen helpen, maar mijn lichaam staat het me niet toe."

Deco, die dinsdag 36 wordt, begon zijn zeventien jaar lange carrière bij Corinthians, maar brak daar niet door. In 1998 besloot hij daarop naar Portugal te vertrekken en de nationaliteit van dat land aan te vragen. Daar nam zijn carrière wel een vlucht.

Na het kleine Salgueiros speelde hij vijf seizoenen voor FC Porto waar hij de UEFA Cup en de Champions League won. Het leverde Deco een transfer naar Barcelona op en ook daar won hij de Champions League en twee Spaanse titels. In 2006 won Barcelona bovendien het WK voor clubteams.

In 2008 verhuisde hij vervolgens naar Chelsea. Bij de Blues werd hij een keer kampioen en won hij tweemaal de FA Cup. Na twee seizoenen keerde hij terug naar zijn vaderland en bij Fluminense won hij in 2010 en 2012 de Braziliaanse titel.

Met Portugal speelde hij twee WK's en twee EK's. Een verloren finale op het EK van 2004 in Portugal was het beste resultaat op een titeltoernooi voor Deco.

Deco's afscheid komt nog voor een hoorzitting in september naar aanleiding van een positieve dopingtest. Hij testte positief op het gebruik van een vochtafdrijvend middel dat gebruikt kan worden om het gebruik van prestatiebevordende middelen te maskeren. Deco heeft dopinggebruik echter altijd ontkend.

De Jong: "Met zoiets hou je geen rekening"

Siem de Jong vindt het vreemd om ineens aan de kant te staan met een klaplong, terwijl hij normaal gesproken basisspeler is bij Ajax. Hij dankt de aanhang van de topclub.

"Wat betreft de long heb ik het gevoel dat het goed zit. Ik heb alleen nog wat last van de zijkant van mijn ribben. Daar zitten de sneetjes waar de drains zijn ingebracht", laat de middenvelder weten aan de officiële website van Ajax.

Hij had niet aan zien komen dat hij ineens anderhalve maand aan de kant zou moeten staan. "Ik ben zelf naar het ziekenhuis gereden, en niet met het idee dat ik meteen moest blijven. Ik dacht eerder aan een rib- of spierblessure. We weten niet hoe het is gekomen: spontaan of door een botsing. Op de scans is dat niet te zien."

Van de artsen kreeg hij te horen dat een klaplong minimaal zes weken nodig heeft om te herstellen. "Dat was wel even een tikkie. Helemaal als je, zoals ik, bijna geen wedstrijd hebt gemist. Het is raar. Je houdt met veel blessures rekening, maar niet met zoiets."

"Het is ook vervelend dat ik nu echt twee weken heb stilgezeten. Als je een hamstringblessure hebt, kun je nog bepaalde krachttraining doen, bijvoorbeeld. Maar nu lag ik in het ziekenhuis en kon ik niets", vertelt de Oranje-international.

De Jong ontving via social media veel steun van de supporters van Ajax. "Dat deed me heel goed. Het was ook fijn dat veel van mijn ploeggenoten langskwamen in het ziekenhuis. Want anders komen de muren snel op je af.”

"We doen het rustig aan. We bekijken het stap voor stap. Het is balen dat ik er nu even niet bij ben. Maar de prijzen worden pas aan het eind van het seizoen verdeeld, toch?"

El Hamdaoui dinsdag gepresenteerd bij Málaga

Málaga huurt Mounir El Hamdaoui tot het einde van het seizoen van Fiorentina. Dinsdag presenteert de club hem aan het Spaanse publiek. Dat meldt La Opinion de Malaga.

El Hamdaoui gaat voor het eerst in zijn carrière in La Liga aan de slag. De aanvaller heeft geen zicht meer op speeltijd door de zomerse komst van Mario Gomez naar Fiorentina. Bij Málaga moet hij met Roque Santa Cruz een bevreesd spitsenkoppel vormen.

Málaga is met de komst van El Hamdaoui nog niet uitgewinkeld. Trainer Bernd Schüster hoopt vóór het verstrijken van de transferdeadline nog een andere spits binnen te halen, namelijk Alvaro Morata van Real Madrid. Ook met de jeugdinternational van Spanje wil de club een huurovereenkomst sluiten.

El Hamdaoui kwam met veel bombarie naar Fiorentina, maar hield het niet lang vol als basisspeler bij La Viola. Hij speelde in het afgelopen seizoen negentien competitiewedstrijden en scoorde drie keer. In het verleden ging hij al eens een onfortuinlijk buitenlands avontuur aan bij Tottenham Hotspur.

Rekik: "We deden niet voor Milan onder"

Karim Rekik heeft goede hoop op het bereiken van de Champions League. De verdediger put moed uit de heenwedstrijd van PSV tegen de Italianen. "Wij zijn niet bang voor Milan en we moeten onze speelwijze niet veranderen omdat we in het San Siro spelen. Thuis deden we ook niet voor hen onder", laat de 18-jarige Rekik weten aan NUsport.

"Kansen gaan we zeker krijgen wanneer we ons eigen spel spelen." De uitgangspositie van PSV is door de 1-1 in Eindhoven niet onoverkomelijk. "Ik denk dat het vooral belangrijk is om de nul te houden. Als dat lukt, dan hebben we absoluut een kans. Zolang we geen tegendoelpunt krijgen, dan zitten we goed."

Toch waakt de centrale verdediger voor de kracht van Milan. "Ik verwacht dat Milan er zeker vol op zal klappen in eigen huis. Maar dat zien we dan wel."

Licht verlies AEX op rustige handelsdag

Europese beurzen zijn de handelsweek maandag begonnen met lichte verliezen. In de meeste hoofdgraadmeters werd relatief weinig gehandeld, onder meer omdat de beurs van Londen vanwege een feestdag was gesloten. Zo sloot de AEX-index 0,3 procent lager op 373,49 punten.

Ook de beurs van Parijs kwam iets lager uit en eindigde op 0,1 procent in de min. De beurs in Frankfurt sloot daarentegen iets hoger, met een winst van 0,2 procent. Op de Amsterdamse Midkap voor middelgrote fondsen was het verlies echter vrij fors. De zogeheten AMX-index leverde ruim 0,6 procent in bij een slotstand van 547,93 punten.

Dat de meeste beurzen lager eindigden, komt omdat veel beleggers rekening houden met een naderend besluit van de Amerikaanse Federal Reserve om de stimuleringsmaatregelen af te bouwen. Uit notulen van een vergadering van het stelsel van centrale banken bleek dat een dergelijk besluit nog dit najaar wordt genomen.

Grootste uitschieter op de AEX was KPN met een dagwinst van drie procent. Telefónica Deutschland verhoogde het bod op KPN-dochter E-Plus van 8,1 naar bijna 8,6 miljard euro. Dat was voor América Móvil, grootaandeelhouder van het Nederlandse telefoonbedrijf, aanleiding om akkoord te gaan met de verkoop van E-Plus.

De grootste daler in de hoofdindex was TNT Express met een dagverlies van 2,4 procent. Ook ING, dat na een lang proces eindelijk de Koreaanse verzekeringsactiviteiten wist te verkopen, leverde 1,3 procent aan beurswaarde in.

In de Midkap was Aalberts Industries met een verlies van 2,7 procent de grootste daler. Wereldhave wisselde aan het einde van de handel Tomtom af als koploper met een winst van 1,2 procent. Tomtom sloot met een winst van 0,7 procent. Batenburg Techniek, dat nabeurs met de halfjaarcijfers komt, leverde 3,8 procent in.

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street in het groen. De Dow Jones Index won 0,2 procent op 15.045 punten. De breder samengestelde S&P500 Index steeg 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq koerste 0,6 procent hoger.

Interlands voor Makkelie, Kuipers en Nijhuis

Scheidsrechters Danny Makkelie, Björn Kuipers en Bas Nijhuis fluiten begin september WK-kwalificatieduels. Makkelie leidt op 6 september Noord-Ierland - Portugal. Dezelfde dag is Kuipers aangesteld voor Polen - Montenegro. Vier dagen later is Nijhuis de leidsman bij Armenië - Denemarken.

De 40-jarige Kuipers is de meest ervaren van de drie Nederlandse arbiters. Het wordt zijn vijfde WK-kwalificatieduel. De 36-jarige Nijhuis heeft pas voor de derde keer een wedstrijd in de kwalificatiereeks voor het WK onder zijn hoede. De 30-jarige Makkelie fluit zijn tweede WK-kwalificatiewedstrijd.

Schneider volgt Labbadia op bij Stuttgart

VfB Stuttgart heeft Thomas Schneider aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. De 40-jarige oud-voetballer is bij de club uit de Bundesliga de opvolger van Bruno Labbadia, die maandagochtend werd ontslagen. Schneider was al bij Stuttgart werkzaam als trainer van het elftal voor spelers onder 17 jaar.

Tussen 1992 en 2003 kwam Schneider als voetballer uit voor Stuttgart. Hij werd met de Schwaben in zijn eerste seizoen kampioen van Duitsland en won in 1997 de Duitse beker.

Schneider tekent bij de huidige nummer zeventien van de Bundesliga een contract voor twee seizoenen. Alfons Higl en Tomislav Maric worden zijn assistenten.

Het ontslag van Labbadia volgde na de 2-1 nederlaag van zondag tegen FC Augsburg. Stuttgart is na drie duels nog zonder punten. "Labbadia heeft de afgelopen twee jaar goed werk geleverd", zegt voorzitter Bernd Wahler. "Maar met deze trainerswissel hopen we voor een nieuwe impuls te zorgen."

FOK!filmtip van de dag: Bridget Jones's Diary + Harry Potter

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

De keuze is zeer beperkt vanavond, jammer genoeg, maar toch hebben we twee tips voor je op een rij gezet. De eerste film begint, om 20:30 uur op RTL8 en is getiteld Bridget Jones's Diary. Het is een verfilming van het gelijknamige boek van de Briste Helen Fielding en is de eerste in de trilogie. Bridget Jones (Renée Zellweger) is een middelmatige vrouw die ontevreden is over haar gewicht, haar baan, haar leeftijd en het gebrek aan een man. Ze besluit als nieuwjaarsvoornemen een dagboek bij te houden waarin ze de volledige waarheid beschrijft, om zo haar leven te beteren. Het verhaal wordt spannender als Bridgets baas (Hugh Grant) haar hart verovert met zijn onfatsoenlijke charme en gebrek aan gêne. Een romantische en vooral komische film die makkelijk wegkijkt, helemaal op maandagavond. 

De tweede film is weliswaar de betere van vanavond, maar ervan uitgaande dat iedereen deze al heeft gezien en het feit dat je meer dan 3 uur aan de buis wordt gekluisterd, heeft ervoor gezorgd dat deze film is gedegradeerd als tweede tip voor vanavond. De voorlaatste film uit de heptalogie van J.K. Rowling en de inleiding naar de afsluiting van deze fantasiereeks. Harry Potter and the Deathly Hollows: Part I is vanavond te zien op SBS6 om 20:30 uur.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Veertiger Horner slaat dubbelslag in Vuelta

Chris Horner heeft in de Ronde van Spanje twee vliegen in één klap geslagen. De Amerikaanse renner van Radioshack, die volgende maand zijn 42e verjaardag viert, won de derde etappe met aankomst in Mirador de Lobeira en neemt en passant de leiderstrui over van Vincenzo Nibali.

Horner sloeg zijn slag op de vier kilometer lange, venijnige slotklim. De veteraan overvleugelde de even daarvoor ontsnapte Ivan Santaromita en finishte drie seconden voor de favorietengroep, die werd aangevoerd door Alejandro Valverde en Joaquin Rodriguez.

Bauke Mollema moest alle zeilen bijzetten om geen tijdverlies op te lopen. De kopman van Belkin raakte achterop toen het peloton verbrokkelde door een valpartij. Net nadat Mollema was teruggekeerd, moest hij door een mankement aan zijn fiets opnieuw de achtervolging inzetten. Hij herstelde zich echter uitstekend en kwam na een goede slotklim als zesde over de streep.

De traditionele vlucht van de dag werd verzorgd door Luca Dodi, Vicente Reynes, Fabricio Ferrari, Cyril Bessy en Pablo Urtasun. De vijf namen een maximale voorsprong van zes minuten en werden met nog veertig kilometer te rijden ingerekend.

Horner heeft in het klassement een voorsprong van zes seconden op Nibali en veertien op Nicolas Roche. Mollema staat op de zesde plaats.

Taylor Swift niet blij met ex Harry Styles

Bij de Video Music Awards was Taylor Swift niet echt blij om haar ex Harry Styles weer tegen het lijf te lopen. Terwijl Styles en de rest van One Direction de fans op het podium bedankten voor hun award, fluisterde Taylor Swift tegen Selena Gomez: "Shut the fuck up".

De actie van Swift was kort door de camera opgenomen, vlak voordat Gomez te horen kreeg dat ze een award kreeg voor 'Beste Pop Video'. De relatie van Styles en Swift was dit jaar op de klippen gelopen, nadat ze een aantal maanden samen waren geweest. 

Onderzoek bewakers Auschwitz bijna klaar

Een onderzoek naar vijftig voormalige bewakers van vernietigingskamp Auschwitz is bijna afgerond en mogelijk leidt dit tot aanklachten. Dat heeft Kurt Schrimm, het hoofd van een speciale afdeling van het Duitse openbaar ministerie dat onderzoek doet naar misdaden uit het nazitijdperk, maandag gezegd.

Volgens de Duitse krant taz zijn meer dan veertig verdachten nog in leven. Schrimm zei dat zijn afdeling van plan is om tegen de meesten van hen aanklachten in te dienen.

Uitgeverij HUB vraagt faillissement aan

HUB Uitgevers, bekend van onder andere Computer Idee, Power Unlimited en PCM, heeft faillissement aangevraagd. De curator gaat nu de komende periode inventariseren of er doorstartmogelijkheden zijn.

Raimon Gort, directeur van HUB Uitgevers, heeft tegenover Tweakers bevestigd dat het personeel vandaag is ingelicht over de faillissementsaanvraag. Volgens Gort is het faillissement veroorzaakt door een 'weerbarstige markt' en 'liquiditeitsproblemen'.

Het faillissement wordt mogelijk morgen al uitgesproken waarna de curator direct gaat bekijken of en wat de verschillende mogelijkheden voor een doorstart zijn. Er zal gekeken worden naar individuele doorstarts, of een gehele doorstart. Waarschijnlijk krijgt het voltallige personeel ontslag en zijn alleen essentiële werknemers in staat straks middels een tijdelijk contract mee te werken aan de mogelijke doorstart.

Imams willen geen missverkiezing

De invloedrijke islamitische Ulemaraad heeft de Indonesische regering gevraagd de Miss World-verkiezing van komende maand te laten vervallen. Het tonen van huid door vrouwen in een wedstrijd is in strijd met normen en waarden van moslims, aldus de raad. De schoonheidswedstrijd zou starten met een feest op Bali. De finale zou op 28 september in Jakarta gehouden worden.

De Ulemaraad bestaat uit vooraanstaande moslimgeestelijken. De raad vaardigt periodiek fatwa's uit. Veel gelovige moslims volgen die religieuze voorschriften. Het negeren ervan wordt als zonde beschouwd.

Al eerder heeft het Islamitische Verdedigersfront in Indonesië massaprotesten aangekondigd tegen de missverkiezing. Het front is bekend vanwege aanslagen op nachtclubs, westerse ambassades en tegen gematigde religieuze groeperingen. Vorige maand schrapte Lady Gaga een optreden na bedreigingen door het front.

De organisator van de Miss World-verkiezing heeft al laten weten dat het evenement moet doorgaan. Wel toonde hij zich bereid tot 'enkele aanpassingen'. Welke dat zijn, gaf hij niet aan.

Het overwegend islamitische Indonesië heeft 240 miljoen inwoners. Het is het volkrijkste moslimland ter wereld.

Zeeuwse stranden zijn het schoonst

Negen van de tien schoonste stranden van Nederland liggen in Zeeland. Dat blijkt uit de jaarlijkse lijst die NederlandSchoon maandag publiceerde. Julianadorp bij Den Helder is het enige niet-Zeeuwse strand in de top tien.

De drie schoonste stranden zijn die van Domburg, Nieuwvliet en Noord-Beveland. Zowel strandbezoekers als inspecteurs van de ANWB waren betrokken bij het tot stand komen van de lijst.

Ondanks dat alle Nederlandse stranden over het algemeen als bijzonder schoon werden beoordeeld, werden veel peuken op het strand gevonden. Dat constateerden deze maand ook de 563 vrijwilligers die het complete Nederlandse strand opruimden. Zij verzamelden 6590 kilo afval, waarvan duizenden peuken. Op het strand bij Rockanje werden op een strook van honderd meter maar liefst 1481 peuken verzameld, zo werd zaterdag gemeld.

Neckermann probeert Xbox One goedkoper te leveren

Neckermann gaat toch proberen de Xbox One voor 349 euro te leveren. Het bedrijf herroept hiermee een eerdere annulering. Dat maakte de Consumentenbond maandag bekend na een gesprek met de van origine Duitse winkel.

Neckermann besloot eerder reserveringen te schrappen omdat de spelcomputer op de eigen website voor een te lage prijs werd aangeboden. Ondanks de intentieverklaring weet de winkel niet zeker of het de Xbox One daadwerkelijk voor de lagere prijs kan leveren. Mocht het niet lukken, dan krijgen kopers een tegoedbon van 35 euro om te besteden in de webwinkel.

In de tweede week van augustus had de webwinkel de Xbox One in een aanbieding voor 349 euro aangeboden. Na enkele dagen schrapte het bedrijf de bestellingen en werd de prijs aangepast naar de vraagprijs van 499 euro. Volgens de Consumentenbond is de prijsstelling geen overduidelijke fout, wat bijvoorbeeld een prijs van vijftig euro wel zou zijn.

De release van de Xbox One werd eerder deze maand In Nederland doorgeschoven naar begin volgend jaar. Consumenten die al betaald hebben voor de spelcomputer krijgen om die reden hun geld terug van Neckermann.

Neckermann heeft alle klanten die een Xbox One voor 349 hadden besteld de volgende mail gestuurd:

Beste ***, 
 
Op onze website is de Xbox One spelcomputer van Microsoft gedurende een bepaalde periode voor een foutieve prijs aangeboden. In plaats van € 499,00 stond dit product enige tijd te koop voor € 349,00. Wij waren aanvankelijk van mening dat deze foutieve prijs een duidelijk voorbeeld was van een "kennelijke fout". Dat is op 13 augustus via onze Facebook pagina meegedeeld. Deze mening was mede gebaseerd op opmerkingen op Tweakers waarin de game-gemeenschap al aangeeft dat deze prijs niet klopt.

Daarom verbaasde het ons dat volgens de Consumentenbond in dit geval geen sprake is van een "kennelijke fout". Voor de gemiddelde consument was het kennelijk niet duidelijk dat dit aanbod niet klopt. Wij trekken ons dit aan.

In goed overleg met de Consumentenbond, willen wij daarom jou, als één van onze klanten die op dit aanbod is ingegaan, langs deze weg duidelijk maken dat je koopovereenkomst met neckermann.com geldig tot stand is gekomen en ook in stand blijft. Levering van deze Xbox One zal dan ook uitgevoerd worden volgens de overeengekomen Algemene Voorwaarden van neckermann.com en Thuiswinkel.org. Inmiddels is echter wel duidelijk geworden dat dit pas in 2014 zal kunnen omdat de Xbox One pas dan in Nederland te koop zal zijn.

Wel voelen wij ons genoodzaakt je er op te wijzen dat, in alle gevallen waarin de levering langer duurt dan drie maanden nadat de bestelling is gedaan, de levering helaas niet altijd kan plaatsvinden tegen de overeengekomen verkoopprijs. Dat staat in de Algemene Voorwaarden van neckermann.com en Thuiswinkel.org. Dit heeft ermee te maken dat prijzen voor producten die pas zover in de toekomst kunnen worden geleverd, dermate onzeker zijn dat neckermann.com ze helaas niet kan garanderen. 

Nu de koopovereenkomst geldig tot stand is gekomen, gaat neckermann.com er vanaf nu vanzelfsprekend ook hard voor knokken om je de Xbox One toch te leveren voor de per ongeluk vermelde verkoopprijs van € 349,00. Mocht dit niet lukken, dan laten wij je dat weten en kan je natuurlijk altijd kosteloos je koopovereenkomst ontbinden.

Hoewel dit een standaard voorwaarde is voor alle thuiswinkels die bij Thuiswinkel.org zijn aangesloten, betreuren wij de hele gang van zaken. We maken nogmaals onze excuses voor de verwarring die is ontstaan. 

Als het ons niet lukt om te zijner tijd de Xbox One te leveren voor € 349,00 of je zou besluiten om de koopovereenkomst kosteloos te ontbinden, dan zullen wij om de eventuele teleurstelling verzachten, je op dat moment een waardebon toesturen van € 35,00.

We hopen je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd maar we kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt. In dat geval kan je deze e-mail beantwoorden. 

Met vriendelijk groet,
Customer Service neckermann.com


Neckermann probeert Xbox One goedkoper te leveren 

Lavrov: geen bewijs voor gebruik chemische wapens

Het Westen kan geen geloofwaardige bewijzen presenteren dat de Syrische autoriteiten achter de aanval met chemische wapens van afgelopen woensdag in Damascus zitten. Desalniettemin stellen westerse landen dat de 'rode lijn' is overschreden. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken, Sergei Lavrov, maandag gezegd op een persconferentie over Syrië.

Lavrov sprak van een 'hysterie' die aan het ontstaan is rond de aanval met chemische wapens. Hij beschuldigde diegenen die een militair ingrijpen door het Westen in Syrië voorstaan, daar achter te zitten. Hij zei ook dat het Syrische bewind niets te winnen heeft bij de inzet van chemische wapens. Lavrov wees erop dat er op internet al gesproken werd over gebruik van chemische wapens, en er ook al beelden van waren, uren voordat er officiële berichten over naar buiten kwamen. Hij noemde dat 'ongeloofwaardig'. Lavrov stelde dat verhalen over het gebruik van de chemische wapens 'grondig' onderzocht dienen te worden.

De Russische minister stelde dat de politieke crisis in Syrië alleen opgelost kan worden door internationale onderhandelingen. Die gesprekken worden echter bewust getorpedeerd door de verhalen rond het gebruik van chemische wapens. Het feit dat de VS hun militaire aanwezigheid in de regio opvoeren noemde Lavrov er overigens een bewijs voor dat de Syrische oppositie geen vredesonderhandelingen wil. Lavrov betoogde dat je een bewind van een land niet kunt bevechten alleen omdat je de dictator die het land bestuurt niet mag. Hij zei ook dat alles wat er nu rond Syrië gebeurt hem erg sterk deed denken aan de ontwikkelingen voorafgaand aan de Amerikaanse en Britse inval in Irak in 2003.

Een westerse interventie in Syrië noemde Lavrov 'een enorme vergissing' die alleen zal leiden tot nog meer bloedvergieten en ernstige gevolgen zal hebben voor de hele regio. Verklaringen van de NAVO dat een interventie mogelijk is zonder toestemming van de Verenigde Naties bestempelde Lavrov als 'levensgevaarlijk' en een 'ernstige schending van internationaal recht'.

Lavrov wees verder op de gevolgen van eerdere westerse interventies in Irak, Libië, Mali, Niger en Libanon. De Russische bewindsman ging ook in op berichten dat VN-experts die maandag in Damascus de plek bezochten waar chemische wapens zouden zijn gebruikt, beschoten waren. Lavrov zei dat die schoten kwamen uit een gebied dat wordt gecontroleerd door opstandelingen. Tegelijk zei hij er niet aan te twijfelen dat het Syrische regime de schuld krijgt voor het incident.

Lavrov had maandag een lang telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry. Hij drong er bij Kerry op aan niet te vallen voor provocaties.

RIVM waarschuwt voor polio in Israël

Reizigers naar Israël wordt geadviseerd te controleren of ze ingeënt zijn tegen polio. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt maandag voor het virus. Israël-gangers moeten nagaan of ze minder dan tien jaar geleden een polioprik hebben gehad, voor een goede bescherming tegen de rondwarende ziekte.

Het virus werd het afgelopen half jaar op verschillende plaatsen in het zuiden en midden van het land aangetroffen in het rioolwater. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidorganisatie (WHO) blijkt dat het virus bij ruim twintig kinderen werd aangetroffen in de ontlasting. De kinderen waren gevaccineerd en hebben geen ziekteverschijnselen.

Polio is een besmettelijke virusziekte die kan leiden tot verlammingen en in ernstige gevallen tot de dood. De infectie met het virus verloopt vaak onopgemerkt.

Staat koopt geen aandelen in Nuon

De staat is niet van plan om aandelen te kopen in energieleverancier Nuon. Dat schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Paulus Jansen (SP). Jansen vroeg de minister om onderzoek te doen naar de voor- en nadelen van staatsaandeelhouderschap in Nuon, nu de Zweedse eigenaar Vattenfall op zoek is naar nieuwe investeerders voor het energiebedrijf.

"Dat marktpartijen risico's afdekken door het aangaan van samenwerkingsverbanden en het aantrekken van investeringspartners is een normale marktaangelegenheid", schrijft Kamp, die geen aanleiding ziet om staatsaandelen in het bedrijf te kopen dat 2,2 miljoen Nederlandse huishoudens van stroom voorziet en aan 1,9 miljoen huishoudens gas levert.

Volgens de minister zorgt de overheid voor 'passende maatregelen en een goede marktordening' zodat de energiemarkt vrij van verdere staatsbemoeienis kan blijven. "Daarnaast zijn in wet- en regelgeving de publieke belangen rondom de productie en levering van energie in Nederland, zoals de consumentenbescherming, goed verankerd", aldus Kamp.

Het nutsbedrijf wordt in de etalage gezet omdat Vattenfall de risico's wil spreiden. Het Zweedse energiebedrijf is vanaf 2009 eigenaar van Nuon, waarmee het sindsdien niet goed gaat. De energieleverancier was in 2010 nog ruim tien miljard euro waard. Inmiddels is de waarde afgenomen naar nog geen zes miljard euro.

Islamisten Egypte willen wapenstilstand

Twee leiders van de voormalige Egyptische opstandelingenbewegingen Gamaa Islamiya en Islamitische Jihad hebben maandag een voorstel gedaan voor een wapenstilstand. De islamisten willen in ruil voor het staken van de straatprotesten niet langer opgejaagd worden door de regering. Ook moet het leger ophouden de Moslimbroederschap zwart te maken in de moskeeën en de media.

De wapenstilstand moet een dialoog op gang brengen tussen de Moslimbroederschap en het leger. Leider van Islamitische Jihad Mohammed Abu Samra zei dat de onderhandelingen geen 'rode lijnen' kennen. Eerder stelden de islamisten nog als voorwaarde dat Morsi zou worden geherinstalleerd als president, maar 'bloed is kostbaarder dan de zetel van de macht', zei Abu Samra.

De twee groepen spreken niet namens de Moslimbroederschap, maar hun initiatief is een nieuw teken van buigzaamheid van de kant van het pro-Morsikamp. "Wij bereiden de weg voor overleg", zei Abu Samra.

Onderhandelaar van de Moslimbroederschap Amr Darrag zei dat de groep open staat voor overleg, na de nodige 'vertrouwenwekkende maatregelen'. Tot dusver 'heeft de tegenpartij geen enkele blijk gegeven dat zij bereid is tot een dialoog', zei hij.

Eerder heeft interim-premier Hazem el-Beblawi gezegd dat veiligheidsmaatregelen alleen niet genoeg zijn en dat Egypte 'de politieke weg moet bewandelen' om via verzoening tot een democratische transitie te komen. Hij sloot echter gesprekken uit met iedereen die geweld heeft gepleegd.

Russen roepen 'Boe!' naar Greenpeace

Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise heeft de Noordelijke Zeeroute verlaten. Russische autoriteiten dreigden geweld te gebruiken, waarop werd besloten om de veiligheid van de actievoerders te laten prevaleren. Dat meldt een woordvoerder van Greenpeace Nederland maandagmiddag. Of de actie hiermee ten einde is kon hij nog niet zeggen. "We beraden ons."

De Arctic Sunrise is in de Karische Zee om te protesteren tegen olieboringen. Eerder bepaalde de Russische kustwacht dat het schip op een afstand van minstens vier zeemijl moet blijven van een onderzoeksschip van oliemaatschappij Rosneft.

Vier mensen van de kustwacht kwamen volgens Greenpeace maandag zonder toestemming aan boord toen Greenpeace rubberboten te water liet om met spandoeken te demonstreren bij het schip van Rosneft. Door het instellen van de 'onbetreedbare zone' rond het vaartuig van het Russische staatsoliebedrijf kan Greenpeace er naar eigen zeggen geen goed beeld van krijgen.

Nederland heeft de Russische autoriteiten gevraagd hoe de Arctic Sunrise toegang kan krijgen tot de Noordelijke IJszee. De Russen hebben nog niet gereageerd op het Nederlandse verzoek.

Medegedupeerden in actie voor Rob Bolland

Rob Bolland kan dinsdag rekenen op de steun van een groep mensen die eveneens in de clinch ligt met Buma/Stemra. De componist moet zich 's ochtends melden bij de rechtbank in Haarlem als gevolg van zijn ruzie met de auteursrechtenorganisatie, en wordt daar gesteund door medegedupeerden die samen beweren miljoenenclaims te hebben lopen tegen Buma/Stemra.

Volgens de initiatiefnemers van de samenwerking komt Buma/Stemra componisten niet eerlijk en klantvriendelijk tegemoet. Ook zouden methoden zoals zwijgpremies, afkoopsommen en vertragingstactieken worden gehanteerd. Bolland vindt dat 'solidariteit onder gedupeerden uit de muziekwereld' hard nodig is. "Niet alleen voor onszelf, maar ook voor nieuwe generaties auteurs die nog aan het begin van hun carrière staan."

De componist heeft het al jaren aan de stok met muziekuitgever Willem van Kooten over de rechten van zijn hits, zoals In the Army Now en Rock Me Amadeus. Toen hij twee jaar geleden verhaal ging halen bij het kantoor van Buma/Stemra in Hoofddorp werd hij opgepakt nadat hij stennis zou hebben geschopt. Dinsdag moet hij daarvoor voor de politierechter verschijnen.

Buma/Stemra stelt dat het om 'slechts twee van de 22 duizend' leden gaat. Bolland, die zelf geen lid meer van de auteursrechtenorganisatie is, zou bijval krijgen van die twee leden. "De miljoenenclaims waar de een het al langer over heeft, zijn door een rechter al eens afgewezen", zegt een woordvoerder. "Met de ander hebben we lang in een mediationtraject gezeten, maar daar is hij zelf uitgestapt."

De auteursrechtenorganisatie, die de actie van haar leden 'vervelend' noemt, heeft 'geen idee' wat ze nog voor Bolland kan doen. "Hij heeft geen claims meer bij ons lopen, voor ons is de kwestie opgelost."

Ex-vriend prinses Diana niet blij met film

Hasnat Khan is niet blij met de film Diana over zijn ex-vriendin de prinses van Wales. "Die hele film is gebaseerd op roddels", zegt de cardioloog tegen de Britse krant The Daily Mail. Het drama met Naomi Watts in de titelrol gaat over de laatste maanden van Diana die tot enkele weken voor haar dood een relatie had met Khan, in de film gespeeld door Lost-acteur Naveen Andrews.

"De makers hebben gesproken met vriendinnen van Diana en enkele van mijn familieleden die weinig wisten van onze relatie", gaat Khan verder. "Het zijn echt alleen roddels en aannames." Hij benadrukt dat hij dan ook niets met de film te maken heeft gehad, hoewel de filmmakers dat wel suggereren. "Ik ga de film dan ook zeker niet bekijken", zegt Khan.

Diana zou bij haar vriendinnen doorgaans aan Khan hebben gerefereerd als 'Dr. Wonderful'. De prinses zou zelfs met Khan hebben willen trouwen, maar hij kon niet tegen de immense media-aandacht. Diana besloot daarom de relatie te beëindigen. Uiteindelijk zou Diana samen met haar nieuwe vriend Dodi Al-Fayed, opgejaagd door paparazzi, omkomen bij een verkeersongeluk in een tunnel in Parijs. Diana verschijnt op 14 november in de Nederlandse bioscoop.


Ex-vriend prinses Diana niet blij met film (Foto: Novum)

[Upd][WK Judo] Salminen en Mooren uitgeschakeld

Op de eerste dag van de wereldkampioenschappen judo in Rio de Janairo komen Mikos Salminen en Jeroen Mooren in actie in de klasse tot zestig kilogram. Salminen won zijn eerste partij en Mooren vloog eruit. 

Salminen won op Ippon van de Tsjech Pavel Petrikov. In de tweede ronde neemt hij het op tegen Boldbaatar Ganbat uit Mongolië. Mooren moest het afleggen tegen Artiom Arshanski uit Israel. Hij verloor op waza-ari. Bij de dames wordt gestreden in de klasse tot 48 kilogram. In die klasse zijn geen Nederlandse deelnemers. 

Update 16.55 uur

Salminen verliest zijn tweede partij van Ganbat. De Nederlander stond al op drie shido's, maakte toen een aanval en werd overgenomen door de Mongoliër. De nummer vijf van de wereld legde Salminen(34 op de wereldranglijst) op zijn rug. Voor de Nederlanders is het toernooi vandaag afgelopen. 

Mokotjo: "PEC 'voetbalt' beter dan Feyenoord"

Ook in de vierde speelronde sleepte PEC Zwolle een overwinning in de wacht. Kamohelo Mokotjo geniet van het spel dat zijn ploeg op de mat legt. Volgens de Zuid-Afrikaanse middenvelder is er geen sprake van geluk.

"Wij hebben toch ook gewoon een heel goede ploeg? Ik geloof niet in geluk", vertelt hij tegenover Sp!ts. "Nee hoor, ik wist bij mijn overstap naar Zwolle al dat er mooie dingen wachtten. We hebben alleen maar spelers die sterk zijn in balbezit en de bal ook écht willen hebben. Tactisch klopt het bovendien."

Waar hij bij Feyenoord niet op veel speeltijd hoefde te rekenen, is Mokotjo bij PEC een dragende speler. "Ik ben hier op mijn plek. Ja, meer dan in Rotterdam. Dit is een team dat beter 'voetbalt' dan Feyenoord, dat ziet iedereen. En binnen deze speelstijl komen mijn kwaliteiten het best tot hun recht."

Ook over de toekomst is de international positief gestemd. "Wat men dit seizoen nog van ons mag verwachten? Vermaak. Mensen willen leuk voetbal zien. En ik wil in een team spelen dat met plezier speelt. Dat blijven we dan ook doen en dit soort resultaten is een mooie bonus. Iedereen wacht nu op het moment waarop we hard onderuitgaan, maar wij laten ons niet gek maken."

Wenger niet blij met houding Engelse media

Arsène Wenger verwijt Engelse media er van dat de supporters van Arsenal "gehersenspoeld" worden. Dit naar aanleiding van kritiek op zijn beleid. "De media hebben de fans in het Emirates gehersenspoeld", begint Wenger zijn persconferentie. "Misschien is dat terecht, misschien niet. Ik weet dat we de laatste jaren geen prijzen hebben gewonnnen. Dan kan je kritiek verwachten."

"Maar we moeten ons daar niet te veel op richten. Sinds begin maart hebben we pas één wedstrijd verloren", vervolgt de Franse oefenmeester. "We leven in een wereld waarin mensen altijd op zoek zijn naar nieuws. Dat betekent dat er soms dingen worden geschreven die niet helemaal juist zijn."

"Als iemand niet loyaal is aan zijn club, krijg je kritiek. Als iemand wel loyaal is aan zijn club, krijg je het verwijt dat je er te lang zit. Op deze manier doe je het nooit goed. Het is zaak dat de beleidsmakers hier afstand van nemen."

Arsenal neemt het dinsdagavond op tegen Fenerbahçe in de play-off van de Champions League. Door de 0-3 zege in Turkije staan de Londenaren al met één been op het miljoenenbal.

Toornstra: "Niet bezig met transfer"

Jens Toornstra pakte zondag de eerste driepunter van het seizoen met FC Utrecht. De middenvelder wil zich opnieuw bij de Domstedelingen laten zien en denkt niet aan een transfer. Op welke manier spoel je een 6-0 nederlaag het best weg? Met een klinkende 2-0 overwinning in eigen huis op AZ.

Met de onvoorwaardelijke steun van het thuispubliek was FC Utrecht de betere ploeg tegen de Alkmaarders. "Dat klopt wel. We hebben echt goed gespeeld vandaag", zegt Jens Toornstra na afloop tegen Goal. "Als wij hard voor elkaar blijven werken, zie je dat we vanzelf weer een goede wedstrijd kunnen spelen. Het is goed om te zien dat de supporters ook in een moeilijke periode achter ons blijven staan."

Met de debuterende Willem Janssen in de gelederen kwam Utrecht totaal anders voor de dag dan een week eerder in Enschede. "Hij voegt ontzettend veel loopvermogen aan ons team toe en heeft veel ervaring. Hij zet de jongens om zich heen goed neer en daar profiteert het hele elftal van." De komst van Janssen betekende voor Toornstra dat hij tegen AZ vanaf de rechterkant speelde. "Normaal loop ik eigenlijk ook wel overal en nu moest ik met Willem een beetje afwisselen", legt de 24-jarige middenvelder uit. "Ik heb mijn beste wedstrijden wel in de as gespeeld, maar op rechts ligt meer ruimte. Dat voetbalt eigenlijk ook wel prima."

Dat Utrecht met Janssen een nieuwe centrale middenvelder heeft aangetrokken betekent niet gelijk dat Toornstra altijd op rechts komt te spelen. "Ik weet niet precies hoe de trainer het ziet, maar zoals vandaag wisselden we het een beetje af. Ik denk dat dit prima gegaan is." De huurling van FC Twente is in elk geval niet de vervanger van Toornstra. De Alphenaar gaat er namelijk niet van uit dat hij de komende week nog van club wisselt. "Ik heb niet het idee dat de club daar zo over denkt. Ik moet met Willem een koppel vormen en dat ging vandaag in elk geval goed."

Nu de deadline van de transfermarkt steeds dichterbij komt, zwellen ook de geruchten aan. Mocht Christian Eriksen bijvoorbeeld vertrekken bij Ajax, dan komt Toornstra misschien in beeld? "Op dit moment speelt er niks en ik moet zeggen dat ik er ook niet mee bezig ben. Aan het begin van de transferperiode speelde er zijdelings wel wat, maar ik kan me nu gewoon volledig op Utrecht focussen. Dat is ook wel lekker."

Teamgenoot Mulenga zit namelijk in een andere situatie. De Zambiaan gaf even daarvoor aan dat hij momenteel niet leeg is in zijn hoofd, omdat er veel transferverhalen spelen. "Dat kan ik me goed voorstellen, maar bij hem is het ook wel wat drukker dan bij mij hoor", verzekert Toornstra. "Ik zit hier natuurlijk pas een halfjaar en de club heeft geen intentie om mij te verkopen. Ik ben ook niet met transfers van andere spelers bezig en wat dat eventueel voor mij kan betekenen. Ik merk het vanzelf wel als ze bellen", besluit de spelverdeler met een glimlach.

Anita wil meer basisplaatsen bij Newcastle

Vurnon Anita begon afgelopen weekeinde tegen West Ham United in de basis bij Newcastle United. De middenvelder is blij met de kans die hij krijgt.

Anita bleef afgelopen seizoen vaak op de bank, maar door de transferperikelen rondom Yohan Cabaye en de blessure van Cheick Tioté deed manager Alan Pardew dit weekeinde een beroep op hem. "Je wil natuurlijk altijd spelen, maar ik hoop dat ik tegen West Ham heb laten zien wat mijn kwaliteiten zijn", aldus Anita tegen The Daily Mail.

Op het middenveld speelde Anita tijdens de 0-0 tegen The Hammers naast Moussa Sissoko. "Het is fijn om naast hem te spelen, maar de coach beslist natuuriljk. Ik ben er in elk geval klaar voor als hij een beroep op me wil doen."

Komend weekeinde speelt Newcastle opnieuw voor eigen publiek, ditmaal tegen Fulham. "We moeten meer punten in eigen huis pakken. Voor onszelf en voor de supporters. Afgelopen seizoen hebben we dat te weinig gedaan."

Nieuwste Killer Instinct-personage heet Sadira

Het afgelopen weekend onthulde Killer Instinct-personage heeft de naam Sadira. Ze is het eerste vrouwelijke personage dat voor Killer Instinct voor Xbox One is aangekondigd, of er nog meer komen, en wie dat zijn, is nog niet bekend.

Welke vechtstijl ze krijgt is nog steeds niet bekend, net als haar achtergrondverhaal. Wel zien we haar in onderstaande video haar entree maken en Chief Thunder de lucht inschoppen om daar een aerial combo te maken.

Ten Rouwelaar laakt de rol van de media

Ook afgelopen weekend slaagde NAC Breda er niet in om te winnen in De Kuip. Jelle ten Rouwelaar baalt van het optreden dat zijn team aan de dag legde. Volgens de ervaren doelman van de Brabanders werden afspraken niet nageleefd op bezoek bij Feyenoord.

"Je spreekt af om druk te zetten en dat hebben we niet gedaan", liet hij Opmroep Brabant na afloop weten. "We waren overal te laat en verloren elk duel. Het was een hele matige vertoning", vervolgde Ten Rouwelaar. "We missen een beetje zelfvertrouwen. We trainen goed, maar op wedstrijddagen komt 't er nog niet uit. Jammer."

In de ogen van Ten Rouwelaar zijn de media mede debet aan de negatieve sfeer die bij NAC hangt. "Wij weten donders goed dat het niet loopt, maar het negatieve denken komt niet door de spelersgroep! De media helpen niet mee. Wij én de aanhang willen drie punten. We hebben een betere spelersgroep dan vorig jaar, alleen nog geen punten. Dat frustreert de aanhang, mij en iedereen in de groep."

PvdA wil hoorzitting over schaliegas

Regeringspartij PvdA wil een hoorzitting organiseren over schaliegas. Dat laat Tweede Kamerlid Jan Vos weten. De partij is nog niet overtuigd door het rapport over proefboringen naar schaliegas dat maandagochtend door minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) werd gepresenteerd.

"Het rapport van Witteveen en Bos gaat maar in beperkte mate in op schone en innovatieve methoden die mogelijk bij het winnen van schaliegas kunnen worden gebruikt", aldus Vos. De openstaande vragen moeten worden beantwoord in een hoorzitting.

Ook wil Vos de conclusie van de commissie MER, die de milieueffecten van schaliegasboringen onderzoekt, afwachten. Pas daarna wordt besloten of de PvdA voorstander is van proefboringen.

De sociaaldemocraat is alleen voorstander van schaliegaswinning als dit 'schoon en veilig' kan. "De economische kansen zijn groot, maar dit mag niet ten koste gaan van ons milieu of ons drinkwater."

Het dossier over schaliegas ligt voor de PvdA gevoelig. Aanvankelijk was PvdA akkoord met schaliegaswinning, maar nadat het congres zich uitsprak tegen de boringen, keerde ook partijleider Diederik Samsom zich tegen de winning van schaliegas. Samsom wil de kwestie opnieuw voorleggen aan zijn leden als de techniek voortschrijdt en het boren schoon en veilig kan.

In het regeerakkoord hebben PvdA en VVD geen afspraken gemaakt over het winnen van schaliegas. Coalitiegenoot VVD is voorstander van proefboringen.

Xbox One ook in wit

Er komt ook een witte Xbox One aan, maar voordat je opstaat en een dansje doet, lees even verder. De witte Xbox One is namelijk exclusief voor medewerkers van Microsoft. Een aantal medewerkers zal de witte Xbox One op release krijgen en op de console is de tekst 'I made this' te lezen.

Naast de console krijgen de betreffende medewerkers ook een jaar lang gratis Xbox Live.

Martins Indi niet bang voor Rekik en Bruma

Bruno Martins Indi voelt de hete adem van Jeffrey Bruma en Karim Rekik in zijn nek. Beide PSV'ers beconcurreren Martins Indi voor een plek in de verdediging van Oranje.

Toch ziet de talentvolle verdediger van Feyenoord dat anders. "Er zitten nu zes centrale verdedigers bij de voorselectie, maar ik ben met mezelf bezig. Ik zie hen ook niet als concurrentie, maar als teamgenoten", verzekert hij The Post Online.

Volgens Martins Indi is het ook nog niet duidelijk of zijn plek in het hart van de Oranje-verdediging daadwerkelijk in gevaar zal komen. "Misschien heeft de bondscoach met sommige jongens wel andere plannen."

Bij Feyenoord moet de in Portugal geboren verdediger al regelmatig pas op de plaats maken. Met regelmaat wordt hij verdrongen naar de linksbackpositie. "Koeman geeft niet elke keer een reden voor zijn keuzes en dat hoeft ook niet", zegt hij daarover. "Iedereen accepteert dat, ook Mathijsen gaat er heel goed mee om."

Layton 7 ook naar iOS en Android

Level-5 heeft Layton 7 aangekondigd, het zevende deel in de welbekende Professor Layton-serie. De game is echter totaal anders dan de eerdere zes delen die verschenen op Nintendo DS en Nintendo 3DS. Ook komt het zevende deel direct naar iOS en Android.

De game kent nu een isometrisch aanzicht waarin te grote personages door een stad lopen. In die stad zijn dan puzzels op te lossen. Oh, en zombies. Ofzo.

Cruijff waarschuwt: "Ajax moet stappen maken"

De seizoenstart die Ajax momenteel doormaakt kan Johan Cruijff niet bekoren. De legendarische nummer 14 wil snel verbetering zien bij de regerend landskampioen.

"Helaas blijft Ajax nog achter bij PSV", schrijft Cruijff in De Telegraaf. Zowel de Amsterdammers als de Eindhovenaren kwamen het voorbije weekend niet verder dan een gelijkspel tegen respectievelijk sc Heerenveen en Heracles Almelo.

Volgens Cruijff waarschuwde hij al eerder dat er iets moet veranderen bij de club waar hij enkele jaren geleden een coup pleegde. "Ik heb aan het einde van het afgelopen seizoen al aangegeven dat de club op zestig procent van de mogelijkheden zit. Dus ook het elftal. Zo moet de ploeg snel stappen maken om te voorkomen dat straks de buitenspelers weer worden afgebrand."

PSV heeft tot dusver een betere indruk achtergelaten bij De Verlosser. "PSV maakt momenteel hetzelfde door als Feyenoord vorig jaar. Ik ga woensdag voor de ploeg duimen en hopen dat het enthousiasme voldoende is om de Champions League te halen."

Level-5 kondigt Wonder Flick aan

Level-5, de makers van Professor Layton en Ni No Kuni, hebben een nieuwe RPG aangekondigd. Wonder Flick zal werken middels het free to play-principe en komt uit voor iOS, Android, Wii U, Xbox One, Xbox 360 en PlayStation 3, 4 en Vita. Vooralsnog is er geen Westerse release aangekondigd.

In Wonder Flick gebruik je munten om de vijanden aan te vallen en de game is zo opgebouwd dat je in (zeer) korte sessies kunt spelen. De mobiele versie van de game verschijnt dit jaar nog in Japan, de consoleversies in 2014. 

Grand Theft Auto V is klaar

De productie van het actiespel Grand Theft Auto V is afgerond. Dat heeft de Amerikaanse gamestudio Rockstar Games zondagnacht bekendgemaakt. Het langverwachte vervolg op het vierde deel uit 2008 wordt nu op schijfjes gebrand en is vanaf 17 september in de winkel verkrijgbaar voor PlayStation 3 en Xbox 360. Aan het spel is grofweg vier jaar gewerkt.

Het Amerikaanse gamebedrijf heeft de naam details over zijn producten geheim te houden. Het was echter Sony dat vrijdag via de voorverkoop van Grand Theft Auto V details lekte. Via het Playstation-netwerk ontdekten gamers geluidsbestanden en muziek uit het spel. Sony heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor het lek en alle bestanden offline gehaald.

Grand Theft Auto V is het eerste spel in de serie waarin het leven van drie hoofdpersonen centraal staat. Naast een disk met het spel wordt ook op een los schijfje Grand Theft Auto Online meegeleverd. Deze versie voor meerdere spelers wordt begin oktober geactiveerd.

Binnen de Grand Theft Auto-reeks zijn 125 miljoen spellen verkocht, waarvan er meer dan 25 miljoen voor rekening komen van Grand Theft Auto 4 uit 2008. Topman Straus Zelnick van moederbedrijf Take-Two verwacht dat Grand Theft Auto V beter gaat verkopen dan zijn voorganger. "Op dit moment zijn er drie keer zo veel spelcomputers op de markt", beargumenteerde Zelnick eind vorige maand.

Goededoelactie Electronic Arts nadert tien miljoen

Electronic Arts heeft met nog ruim twee dagen te gaan 9,5 miljoen dollar opgehaald voor het goede doel. Dat is een record voor Humble Bundle, de organisatie achter de inzameling. Het vorige record stond met 5,1 miljoen dollar op naam van de Humble Indie Bundle 5 waaraan verschillende gamestudio's meewerkten.

Electronic Arts steunt met deze actie onder meer het Rode Kruis, dakloze kinderen en onderzoek naar aids en kanker. De consument kiest welk bedrag van zijn inleg naar welk goede doel gaat. Het gamebedrijf heeft afgezien van de optie zelf geld op te strijken.

De Humble Origin Bundle van Electronic Arts bevat minimaal zes en maximaal tien spellen. Wanneer consumenten meer dan het gemiddelde, op dit moment 4,91 dollar, inleggen krijgen zij alle spellen. Onder meer Battlefield 3, Dead Space 3, Mirror's Edge en De Sims 3 behoren tot het aanbod. De actie wordt woensdagavond afgesloten.


Goededoelactie Electronic Arts nadert tien miljoen (Foto: Novum)

Thiago succesvol geopereerd aan enkel

Thiago Alcantara is met succes geopereerd aan zijn enkel. Dat laat Bayern München maandag weten op de clubsite. De Spaanse middenvelder scheurde zaterdag in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen FC Nürnberg een band in zijn rechterenkel. Zijn herstel neemt naar verwachting zeven weken in beslag.

Thiago werd deze zomer door de Duitse kampioen overgenomen van FC Barcelona. De international stond zaterdag voor het eerst in de basis in een competitieduel bij zijn nieuwe ploeg.

Zweed Eriksson scheidsrechter Europese Super Cup

De wedstrijd tussen Bayern München en Chelsea om de Europese Super Cup wordt vrijdag gefloten door Jonas Eriksson. De Zweedse scheidsrechter krijgt assistentie van zijn landgenoten Mathias Klasenius en Daniel Wärnmark. De 39-jarige Eriksson is internationaal arbiter sinds 2002.

Bayern en Chelsea ontmoeten elkaar vrijdag in de Tsjechische hoofdstad Praag. De afgelopen vijftien seizoenen was Monaco telkens het strijdtoneel van de wedstrijd tussen de winnaar van de Champions League en de winnaar van de Europa League. Vorige zomer maakte de UEFA bekend van die traditie af te stappen en elk jaar een andere locatie aan te wijzen.

Microsoft vervangt eigen valuta

Xbox 360-bezitters hoeven niet langer met virtuele punten te betalen voor films en games. Microsoft heeft zijn eigen valuta maandag vervangen door lokale valuta. Om de wijziging door te voeren, moet de spelcomputer verplicht geüpdatet worden.

Ook de tegoedkaarten in de winkel maken niet langer gebruik van het puntensysteem. Nederlandse gamers die nog een puntentegoed open hadden staan op hun account hebben een tegoed in euro's gekregen. Ook de prijzen in de online winkel van de Xbox 360 zijn aangepast. Zo kost een uitbreiding voor het actiespel Dishonored nu 9,49 euro in plaats van achthonderd punten.

Deze wijziging in het beleid moet consumenten meer duidelijkheid bieden over wat zij betalen. Zo kunnen zij gemakkelijk zien wat de prijzen zijn voor films, games en muziekdiensten.

Dit najaar komt Microsoft met zijn nieuwe spelcomputer, de Xbox One. In landen als Groot-Brittannië en Duitsland ligt de spelcomputer in november in de winkel. Nederland, België en Scandinavië moeten wachten tot volgend jaar februari.

Alex van Warmerdam krijgt oeuvreprijs in Athene

Alex van Warmerdam wordt tijdens het internationale filmfestival van Athene gehuldigd voor zijn gehele oeuvre. De Nederlandse filmmaker mag dan de City of Athens Athena Award in ontvangst nemen. Ook is zijn nieuwste film Borgman opgenomen in de festivalcompetitie. Dat laat distributeur Fortissimo maandag weten.

Tijdens het festival, dat plaatsvindt van 18 tot en met 29 september, zijn ook eerdere films van Van Warmerdam te zien. Zo worden Abel, De Noorderlingen, De Jurk, Kleine Teun, Grimm, Ober en De Laatste Dagen van Emma Blank vertoond.

Borgman ging in wereldpremière op het filmfestival van Cannes, waar de film ook in de race was voor de Gouden Palm. Daarnaast was de tragikomedie al op een aantal internationale festivals te zien en sleepte deze in het Servische Palic de prijs voor beste film in de wacht. In het najaar is de film nog te zien op onder meer het filmfestival van Toronto en het Fantastic Fest Austin in Texas.

De film draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen. Woensdag beleeft de film al de grootste voorpremière ooit, met 152 zalen. Maandagavond zijn de eerste zes minuten van de film al te zien in het Eye Film Institute in Amsterdam, waar eerder deze maand een retrospectief van Van Warmerdam te zien was.


Alex van Warmerdam krijgt oeuvreprijs in Athene (Foto: Novum)

Duitsland steunt actie indien gifgasaanval bevestigd

De Duitse regering heeft maandag laten doorschemeren dat ze internationaal militair ingrijpen in Syrië steunt als blijkt dat het regime van president Bashar Assad een aanval met chemische wapens heeft uitgevoerd.

Steffan Seibert, de woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel, zei dat Syrië 'gestraft moet worden' als de gifgasaanval wordt bevestigd.

Volgens Seibert is de Duitse regering van mening dat 'een gifgasaanval zeer waarschijnlijk is'. Hij wilde niet speculeren over de maatregelen die getroffen moeten worden, maar hij sloot het gebruik van geweld niet uit. De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle liet zich eerder in gelijkaardige bewoordingen uit.

Hof wijst reconstructie grensrechterzaak af

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft vrijwel alle onderzoekswensen van de advocaten in de grensrechterzaak afgewezen. Het hof staat alleen toe dat zes medeverdachten in de zaken van de andere verdachten als getuige worden gehoord.

De advocaten van de zeven verdachten hadden een hele reeks onderzoekswensen ingediend, waaronder een reconstructie op schaal van de mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Dat verzoek werd afgewezen.

Andere verzoeken die niet werden gehonoreerd zijn een 3D-reconstructie van de foto's van de mishandeling van Richard Nieuwenhuizen en een onderzoek van een rechtspsycholoog naar de beïnvloeding van getuigen aan de hand van gepubliceerde foto's van het incident op de velden van de Almeerse voetbalclub Buitenboys.

Verder staat het hof niet toe dat het dna van de overleden Nieuwenhuizen wordt onderzocht op een zeldzame vaatziekte. De zaken tegen de zes minderjarige verdachten worden in hoger beroep achter gesloten behandeld. Alleen de nabestaanden van de overleden grensrechter mogen de rechtszaken bijwonen.

Tijdens de behandeling van de strafzaak bij de rechtbank Lelystad werd de pers wel toegelaten. Het hof Arnhem-Leeuwarden bepaalde dat de media slechts toegang krijgen tot de rechtszaal tijdens het requisitoir van de officier van justitie en de pleidooien van de advocaten en tijdens de behandeling van de zaak tegen de enige meerderjarige verdachte.

Het hof zegt de beslissing om de deuren gesloten te houden voor de media 'in het belang van de waarheidsvinding' te hebben genomen. Het hof bepaalde ruim een week geleden geleden al dat de zeven verdachten tot en met de behandeling van het hoger beroep vast blijven zitten.

De inhoudelijke behandeling van de zaken staat gepland tussen 14 oktober en 9 november. Grensrechter Richard Nieuwenhuizen overleed op 3 december nadat hij een dag eerder was mishandeld door spelers van het B1-elftal van de Amsterdamse club Nieuw Sloten.

Nieuwenhuizen was vlaggenist bij een B-team van Buitenboys. Hij kreeg meerdere schoppen tegen zijn hoofd en zijn nek. De rechtbank in Lelystad legde de minderjarige verdachten tot anderhalf jaar jeugddetentie op. De enige meerderjarige verdachte, een voetbalvader, kreeg zes jaar cel.

Snowden zat in Russisch consulaat

Klokkenluider Edward Snowden zat voordat hij naar Moskou vloog twee dagen in het Russische consulaat in Hong Kong. Dat schrijft de Russische krant Kommersant maandag. De krant beroept zich op informatie van een Russische regeringsfunctionaris, een westerse bron en 'kringen' rond Snowden.

Snowden onthulde in Hong Kong dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA mondiaal telefoon en internet aftapte. Op 23 juni vloog hij naar Moskou. Van daaruit wilde hij via Cuba doorvliegen naar Ecuador om politiek asiel te vragen. Snowden strandde echter in de Russische hoofdstad, formeel omdat de VS zijn paspoort hadden ingetrokken. In de VS was Snowden aangeklaagd wegens spionage en diefstal van staatsgeheimen.

De Russische regering heeft steeds beweerd niets met het geval-Snowden van doen te hebben. Hij zou 'plots' in Moskou zijn verschenen. Daar verbleef hij in de internationale transitzone, reden voor de Russische regering om te beweren dat men Snowden niet kon aanpakken. Na meer dan een maand verleende Rusland Snowden tijdelijk asiel.

Kommersant bericht dat Snowden zelf het Russische consulaat in Hong Kong binnenstapte. Hij vroeg op grond van internationale vluchtelingenconventies hulp bij zijn reis naar Zuid-Amerika.

Volgens de westerse bron die de Russische krant opvoert hebben de Russen Snowden mogelijk zelf uitgenodigd. China, formeel 'heerser' over Hong Kong, liet hem graag gaan.

Kommersant beweert verder dat Snowden niet uit Moskou weg kon omdat Cuba hem doorreis weigerde. Dat zou gebeurd zijn onder zware druk van de Amerikaanse regering.

Enschede licht bange burgers in over vuurwerkopslag

De gemeente Enschede last woensdag een informatiebijeenkomst in over de uitbreiding van een vuurwerkopslagplaats. Het bedrijf Dream Fireworks heeft een vergunning aangevraagd om zijn opslag uit te breiden van vijftig naar 350 ton en een aantal burgers is daar niet gerust op. Volgens de gemeente gaat het om een 'handjevol' bezorgde burgers.

Anonieme buurtbewoners hebben maandag een huis-aan-huisbrief rondgestuurd waarin bewoners wordt opgeroepen bezwaar te maken tegen de vergunning. Ze herinneren omwonenden aan de vuurwerkramp die in 2000 in Enschede 23 doden eiste.

De opslag van Dream Fireworks ligt ruim 4,5 kilometer van Roombeek, de wijk die in 2000 werd getroffen. Volgens de eigenaar van het bedrijf hoeven omwonenden zich geen zorgen te maken. "Ik heb alleen niet-explosief consumentenvuurwerk", zei Frits Pen tegen de regionale krant Tubantia. "Denk je dat ik hier anders met mijn vrouw en twee kinderen direct naast zou gaan wonen."

De gemeente laat weten eerst met belanghebbenden in gesprek te willen gaan alvorens een besluit te nemen. Binnen enkele weken komt het college met een ontwerpbesluit, waar burgers bezwaar tegen kunnen maken.

Meyer en Klaasen zingen titelsong Chez Nous

Zangeres Anita Meyer en acteur Alex Klaasen zingen de titelsong voor de komedie Chez Nous van Tim Oliehoek. Dat liet distributeur Entertainment One Benelux maandag weten. Het nummer heet Idaho en is een hit van Anita Meyer uit 1982 dat speciaal voor de film in een nieuw jasje werd gestoken. Klaasen speelt een rol in de film.

Chez Nous gaat over een gezellig café in hartje Amsterdam. Eigenaar Adje heeft grote financiële problemen en zes stamgasten bedenken een abnormaal plan om Chez Nous te redden. Ze beramen een kraak en stelen een kostbaar collier uit een zwaarbewaakt museum.

Het scenario is van Frank Houtappels. De film verschijnt 3 oktober in de Nederlandse bioscoop.


Meyer en Klaasen zingen titelsong Chez Nous (Foto: Novum)

Tennisser Malisse kondigt afscheid aan

Xavier Malisse is bezig aan zijn laatste maanden als tennisprof. De 33-jarige Belg zet uiterlijk na de Australian Open in januari volgend jaar een punt achter zijn carrière. Dat heeft hij vlak voor de start van de US Open laten weten aan Sporza. Malisse stond in 2002 in de halve finale van Wimbledon. De negentiende plaats was zijn hoogste positie op de wereldranglijst.

"Ik zou graag nog één keer de Australian Open spelen en dan is het genoeg geweest", zegt de Vlaming, die zijn conditie steeds verder achteruit ziet gaan. "Me opladen voor de zomer viel me ontzettend zwaar. Het wordt altijd maar moeilijker om me op te peppen voor trainingen."

Malisse is prof sinds 1998 en won drie ATP-titels. Deze zomer strandde hij op het grastoernooi van Rosmalen voor het vierde jaar op rij in de halve finale. Na zijn carrière wil Malisse aan de slag als begeleider van jonge spelers.

Russell Crowe maakt regiedebuut

Russell Crowe gaat zijn eerste speelfilm regisseren. De 47-jarige Australische acteur liet via Twitter weten bezig te zijn met de allereerste preproductie van de film The Water Diviner. Hij regisseerde al eerder twee documentaires en een korte film.

Het drama gaat over een Australiër die in Turkije gaat uitzoeken wat er met zijn twee zoons is gebeurd op Gallipoli in 1915. Het schiereiland in het zuiden van Europees-Turkije is bekend vanwege de mislukte invasie van de geallieerden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hierbij lieten ruim tienduizend Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten het leven.

Crowe zegt elke minuut bezig te zijn met de film. "Ik ga naar een kantoor waar ik meetings heb, informatie verzamel en beslissingen moet nemen", twitterde hij. "Ik voel me net mijn eigen accountant." Crowe gaf aan om die reden afwezig te zijn geweest bij de Japanse première van Man of Steel, waarin hij de vader van Superman speelt.

Vorige maand was Crowe al bij een herdenkingsdienst van de gevallenen bij Gallipoli. Ook aanwezig waren de producenten en de eerste cameraman van de film. The Water Diviner moet volgend jaar in de bioscoop verschijnen. Eerst is Crowe nog te zien als de titelfiguur in Noah van Darren Aronofsky.


Russell Crowe maakt regiedebuut (Foto: Novum)

Journaliste toont tieten tijdens interview

Een Canadese verslaggeefster heeft gisteren tijdens een interview met de burgemeester van Kelowna heel wat opschudding veroorzaakt. Middenin het gesprek liet radio-dj Lori Welbourne ineens haar tieten zien.

Gisteren was het een mooie dag in veel Noord-Amerikaanse steden. Het was namelijk Go Topless Day. Een goede reden om burgemeester Walter Gray van het Canadese Kelowna het hemd van het lijf te vragen.

Plotseling vroeg Welbourne aan de burgervader of zij in de boeien zou worden geslagen als ze topless door het stadje zou wandelen. "Topless rondlopen is niet illegaal in Canada", antwoordde Gray.  "Tenzij dit als aanstootgevend beschouwd zou worden."

Hierop liet de blondine zich van haar beste kant zien. Het diep uitgesneden topje ging uit en ze liet haar pronte voorgevel zien.

Helaas met blokjes. Het blijven Amerikanen...

Drie doden bij ongeluk in Poolse mijn

Een ongeluk in een kolenmijn in het zuiden van Polen heeft maandag aan drie arbeiders het leven gekost. Ze waren 320 meter onder de grond bezig een liftkabel te installeren, toen deze losschoot en op hen viel.

De drie waren volgens de directeur van de mijn op slag dood. Een collega raakte gewond en werd naar het ziekenhuis gebracht.

Het ongeluk deed zich voor in de Myslowice-Wesola mijn.

América Móvil wil naam KPN behouden

América Móvil streeft ernaar de identiteit en merknaam van KPN te behouden als de door het Mexicaanse bedrijf gewenste overname doorgaat. Ook blijft het hoofdkantoor in Den Haag. Deze toezeggingen maakte América Móvil maandag bekend.

Als América Móvil niet meer dan 95 procent van de aandelen verwerft, behoudt KPN ook zijn beursnotering. Het telecombedrijf van Carlos Slim heeft zijn bod uitgelegd aan het bestuur van KPN. Ook wil América Móvil in gesprek met de betrokken autoriteiten. Het bod van América Móvil op KPN bedraagt 2,40 euro per aandeel.

América Móvil bevestigt in de verklaring dat het de verkoop van KPN-dochter E-Plus aan Telefónica volledig steunt. Eerder op de dag werd bekend dat het belang dat KPN krijgt in Telefónica Deutschland is verhoogd van 17,6 procent naar 20,5 procent.

Man rijdt 25 km naakt op brommer

De politie van het Spaanse Utrera heeft gisterochtend de handen vol gehad aan een zatte bromfietser. De beste man reed piemelnaakt op zijn bromscooter. Na een achtervolging van maar liefst 25 kilometer kon hij in de kraag worden gevat.

De telefoon op het politiebureau stond gistermorgen roodgloeiend. Veel mensen maakten melding van een naakte kerel op de brommer. Hierop besloot de Heilige Hermandad hun koffiepot achter te laten en de achtervolging in te zetten.

De agenten zagen de zatlap al snel en probeerden hem tot stoppen te manen. De beste man negeerde het stopteken en zette zijn tocht voort over de stoep, hierbij vele voetgangers van de sokken rijdend.

Na een wilde achtervolging van maar liefst 25 kilometer stapte de man van zijn brommer en liep een akker vol zonnebloemen in. Hier werd de naaktbromfietser al snel in de boeien geslagen. Hij bleek ladderzat en zal worden aangeklaagd wegens roekeloos rijgedrag en rijden onder invloed.

'Windows 8 heeft mogelijk achterdeur voor NSA'

Voor veel mensen is Microsoft al hét voorbeeld van de kwaadaardige multinational. Dat imago zal niet beter worden door een onthulling van de Duitse overheid. Onze oosterburen ontdekten namelijk dat Windows 8 een achterdeurtje heeft voor Microsoft - en daarmee voor de inlichtingendiensten van de VS.

Het Duitse dagblad Zeit wist de hand te leggen op rapporten van IT-experts van de Duitse Bondsoverheid. De IT'ers waarschuwen daarbij voor het zogenaamde Trusted Computing. Dat zou mensen van Microsoft in staat stellen de computer op afstand te bedienen.

Trusted Computing wordt ironisch genoeg gepromoot als een techniek die computers moet beschermen tegen invloed van derden, zoals worms of trojans. In werkelijkheid dient het echter om te bepalen wat wel en niet geïnstalleerd mag en moet worden. De fabrikant kan bijvoorbeeld bepalen dat slechts een bepaalde tekstverwerker geïnstalleerd mag worden.

Maar de fabrikant kan bijvoorbeeld ook besluiten om spionagesoftware te installeren - zonder medeweten van de gebruiker. Aangezien Trusted Computing ontwikkeld is en toegepast wordt door uitsluitend Amerikaanse bedrijven, is de kans aanwezig dat de Amerikaanse inlichtingendiensten gebruik maken van die mogelijkheid, zo waarschuwt het rapport.

De IT-experts stellen daarom dat 'de veiligheidsdoelen 'vertrouwelijkheid' en 'integriteit' niet meer gewaarborgd' zijn. Hun conclusie is daarom duideijk: "Het gebruik van 'Trusted Computing' in deze vorm' [..] is voor de overheid en voor de onderhouders van cruciale infrastructuur niet te accepteren."

Firefall

Een free-to-play MMO waarbij de aarde op schaal 1:10 is nagemaakt en spelers de speelwereld voor altijd kunnen aanpassen, dat is de opzet van Firefall. De game is een dikke zeven jaar in ontwikkeling geweest bij Red 5 Studios en momenteel draait de eerste fase van de open bèta. Wij spraken tijdens gamescom met enkele developers en keken wat de game allemaal te bieden heeft.

Overheid neemt heft in handen in Fukushima

De Japanse minister van industrie Toshimitsu Motegi heeft maandag maatregelen beloofd om het weglekken van radioactief koelwater uit de kapotte kerncentrale van Fukushima Dai-ichi te stoppen. Hij zei dat de opslagtanks rond de centrale lekken door gebrekkig onderhoud door de beheerder van de centrale, het elektriciteitsbedrijf Tepco.

"De urgentie van de situatie is zeer hoog", zei Motegi. "Vanaf nu neemt de overheid de leiding."

Uit de opslagtanks is al vijf keer radioactief koelwater gelekt. Het meeste water is in de bodem gesijpeld, maar een deel is mogelijk via regengoten in zee terechtgekomen.

Rondom de centrale zijn een stuk of duizend stalen tanks gebouwd, die bijna driehonderd miljoen liter verontreinigd water bevatten. Met het water zijn de reactorkernen gekoeld die na een aardbeving en tsunami in maart 2011 oververhit raakten en smolten.

Motegi zei dat de tanks nu vier keer per dag gecontroleerd zullen worden, twee keer zo vaak als voorheen. "De controle van het water is belangrijk. Wij moeten voorkomen dat vervuild water in zee stroomt."

Mortiergranaten bij hotel VN-inspecteurs

Zeker twee mortiergranaten zijn maandag ingeslagen in de buurt waar de VN-inspecteurs verblijven in de Syrische hoofdstad Damascus. Inwoners van het gebied hebben dat aan persbureau Reuters gemeld.

Een van de granaten kwam neer bij het Four Seasons Hotel waar de inspecteurs zijn ondergebracht. Volgens staatsmedia zijn de projectielen afgevuurd door "terroristen". Drie mensen zouden gewond zijn geraakt.

De inspecteurs zijn maandag onder begeleiding vertrokken naar het gebied bij Damascus waar woensdag een aanval met zenuwgas zou zijn geweest.

Iraakse boeren ontvoerd en gedood

Opstandelingen hebben in een soennitisch dorp ten noorden van de Iraakse stad Bagdad zes boeren ontvoerd en vermoord. Dat heeft de politie maandag gezegd.

Een groep gewapende lieden, verkleed in legeruniformen, viel in de vroege ochtend Tarmiyah binnen en haalde zes mannen uit hun huizen. Hun lichamen werden enkele uren later teruggevonden in een boomgaard. De mannen waren in hun borst en hoofd geschoten.

Tarmiyah ligt zo'n vijftig kilometer ten noorden van Bagdad. Vermoed wordt dat opstandelingen de dorpen rond de hoofdstad gebruiken als uitvalsbasis voor aanvallen in Bagdad.

'Actie tegen Syrië zonder V-raad mogelijk'

Ook zonder een beslissing van de VN-Veiligheidsraad is actie tegen Syrië mogelijk. Groot-Brittannië en Frankrijk hebben maandag woorden van die strekking laten horen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague liet weten dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn verantwoordelijkheid niet heeft genomen. Volgens hem is een reactie mogelijk zonder de unanieme steun van de VN.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zei dat handelen zonder de goedkeuring van de Veiligheidsraad 'problematisch' zou zijn. Toch hield ook hij de deur open.

"In bepaalde omstandigheden kunnen we dat omzeilen, maar we moeten rekening houden met internationaal recht", zei hij zonder verder in detail te treden.

GB en Frankrijk: actie zonder V-raad mogelijk
GB en Frankrijk: actie zonder V-raad mogelijk (Foto: ANP)

[CL] Kuipers fluit return PAOK-Schalke in play-offs

Björn Kuipers is aangesteld als scheidsrechter voor de wedstrijd tussen PAOK en Schalke 04 in de play-offs voor een plaats in de Champions League. De arbiter uit Oldenzaal wordt dinsdag in het Griekse Thessaloniki geassisteerd door Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Dave Goossens, Pol van Boekel en Richard Liesveld zijn vierde, vijfde en zesde official.

Kuipers zit bij de elitegroep van de UEFA. Vorig seizoen floot hij onder meer de halve finale in de Champions League tussen Borussia Dortmund en Real Madrid en de finale in de Europa League tussen Chelsea en Benfica.

De eerste wedstrijd tussen Schalke en PAOK eindigde vorige week in Gelsenkirchen in 1-1. De winnaar van de dubbele ontmoeting plaatst zich voor de groepsfase.

OM wil werkstraf voor pedofiel

Kidsweekredacteur Maarten H. moet als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt 150 uur werkstraf uitvoeren voor het downloaden en verspreiden van kinderporno. Ook eiste de officier maandag bij de rechtbank in Utrecht een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf tegen hem.

De voorkeur van H. ging uit naar jongetjes van ongeveer 12 jaar oud, zei de aanklager tijdens de rechtszaak tegen de 35-jarige H. Tegen H.'s echtgenoot Matthijs W. eiste het OM dezelfde straf. Volgens de aanklager hebben de mannen drie jaar geleden samen de kinderporno binnengehaald en verspreid. De twee ontkennen dat ze dat hebben gedaan.

Braziliaanse keeper Neves (83) overleden

Gylmar dos Santos Neves is op 83-jarige leeftijd overleden. De keeper werd met 1958 en 1962 met Brazilië wereldkampioen voetbal. Neves werd vorige week getroffen door een hartaanval en is zondag in het ziekenhuis overleden, laat de Braziliaanse voetbalbond weten.

Neves maakte in 1966 opnieuw deel uit van de WK-selectie, maar bleef toen met Brazilië steken in de groepsfase. De doelman begon zijn carrière bij Corinthians en was later bij Santos ploeggenoot van Pelé. In 1969 beëindigde hij zijn loopbaan.

Een dag voor Neves overleed al zijn voormalig ploeggenoot Newton de Sordi. De rechtsback deed met Brazilië mee op het WK van 1958 en werd 82 jaar.

Stuttgart ontslaat trainer Labbadia

Bruno Labbadia is al na drie wedstrijden in het nieuwe seizoen ontslagen als trainer van VfB Stuttgart. De 47-jarige Duitser wordt afgerekend op de slechte competitiestart. Stuttgart haalde uit de eerste drie duels geen enkel punt en staat samen met Eintracht Braunschweig troosteloos onderaan in de Bundesliga.

Labbadia werd in december 2010 aangesteld als opvolger van Jens Keller. Afgelopen seizoen loodste hij Stuttgart naar de bekerfinale, die met 3-2 maar nipt werd verloren van Bayern München. Labbadia was eerder trainer van Hamburger SV, Bayer Leverkusen, Greuther Fürth en Darmstadt.

De opvolger van Labbadia is nog niet bekend. Voor maandag 15.00 uur heeft Stuttgart een persconferentie belegd.

Kamp: risico's schaliegas beheersbaar

De risico's van schaliegaswinning zijn volgens VVD-minister Henk Kamp (Economische Zaken) beheersbaar. Hij heeft dat maandag gezegd in reactie op de uitkomsten van een onderzoek dat hij liet uitvoeren: "Er zijn atlijd risico's verbonden aan gaswinning. De risico's bij schaliegas zijn beheersbaar."

"De hoeveelheid schaliegas in Nederland zou van betekenis kunnen zijn voor de welvaart in Nederland en als winning zorgvuldig kan, moeten we dat overwegen", zei hij op een persconferentie. Hij benadrukt dat hij nog geen besluit heeft genomen.

"Ik moet zelf zorgen voor een zorgvuldig besluit en zo breed mogelijke steun verwerven", reageerde hij op de vraag of hij de twijfelende coalitiepartner PvdA binnenboord probeert te houden. Bewoners, gemeenten en de Tweede Kamer krijgen volgens Kamp nog veel de gelegenheid om mee te praten

Op z'n vroegst begint de eerste proefboring in de tweede helft van 2014.

Palestijnen gedood bij Ramallah

Israëlische troepen hebben drie Palestijnen doodgeschoten bij de stad Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat hebben medische hulpverleners en de Palestijnse radio maandag gemeld. Onder de doden is volgens de berichten een 17-jarige jongen. Ook zouden 15 mensen gewond zijn geraakt.

Israëlische veiligheidstroepen zouden het vluchtelingenkamp Qalandiya bij Ramallah zijn binnengegaan om een Palestijn te arresteren. Daarbij zou het tot confrontaties met de inwoners zijn gekomen. Volgens een Israëlische politiewoordvoerder waren honderden Palestijnen op de been. Sommigen zouden met brandbommen hebben gegooid.

Het incident komt op het moment dat Israël en de Palestijnen voor het eerst sinds 2010 met elkaar spreken over vrede. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de "liquidatie" van de Palestijnen maandag veroordeeld.

Vorige week werd een Palestijnse jongeman doodgeschoten bij de stad Jenin, tijdens een vergelijkbare confrontatie.

Stand-alone DayZ weer uitgesteld

De stand-aloneversie van de succesvolle Arma 2-mod, DayZ, is weer uitgesteld. De stand-alone hoorde eigenlijk al in december 2012 uit te komen, maar in januari werd een vertraging aangekondigd. Nu mogen we weer wat langer wachten voor we eindelijk de stand-alone kunnen spelen.

Dean Hall, de ontwikkelaar van DayZ, liet weten dat het onmogelijk is om DayZ op dit moment uit te brengen, het netwerk is namelijk nog niet klaar voor gebruik. Dit betekent dat het nog niet mogelijk is om online te spelen. Hall gaf als reden dat men niet met een compleet team aan het netwerk kan gaan werken, het is werk voor specialisten.

Hall gaf daarna wel aan dat zodra het netwerk tot stand is gebracht, de stand-alone verkrijgbaar zal zijn. DayZ zal uitkomen voor pc en zal later ook op PlayStation3, PlayStation 4 en Xbox360 worden uitgebracht.

DayZ zeer waarschijnlijk ook voor PS3 (Foto: Novum)

Zürich verwijst prostituees naar garages

Vanaf maandagavond zeven uur moeten mannen die per auto op zoek zijn naar een prostituee in de Zwitserse stad Zürich zich vervoegen bij een aantal open houten garages op een voormalig bedrijfsterrein, ingeklemd tussen een rangeerterrein van de spoorwegen en een snelweg. Ze kunnen er voortaan elke avond en nacht, tot vijf uur 's ochtends terecht.

De zogenoemde 'seksdozen' zijn er neergezet door de gemeente die er omgerekend 1,9 miljoen euro voor over had. De teakkleurige garages hebben geen deuren. Het 'park' is wel uitgerust met wc's, bagagekluizen, kleine tafeltjes, een wasserette en een douche. De wc's zijn geverfd in pastel roze en blauw. Tussen de bomen hangen gekleurde lampjes terwijl creatieve borden het gebruik van condooms aanraden.

Er zijn geen camera's in de garages of op het terrein zelf. Wel heeft elke garage een paniekknop die de prostituee kan gebruiken. Als ze daarop drukt gaat er een alarm af en begint een zwaailicht te branden in een kantoor direct bij het terrein. Daar zitten werknemers van een sociale dienst getraind op het helpen van prostituees in nood. Daarnaast wordt het terrein extra in de gaten gehouden door de politie.

Zürich heeft tot de opzet van de 'seksdozen' besloten op basis van ervaringen in Duitsland en Nederland. De prostituees doen hun zaken nu bij het centrum van de stad. Daar zorgen zij en hun klanten echter voor veel overlast en zijn er geen veiligheidsvoorzieningen.Er zijn ter plekke geen wc's zodat de dames en hun klanten hun behoeften doen in parken en tuinen. Bovendien zijn er problemen met agressieve klanten. Drugsgebruik en gewelddadigheden zijn andere randverschijnselen.

Met de 'seksboxen' wil Zürich ook een dam opwerpen tegen criminele bendes die zich schuldig maken aan mensenhandel. Om de 'seksboxen' te kunnen gebruiken moeten de prostituees een vergunning hebben. Die kost omgerekend 32,50 euro per jaar. Daarnaast moeten ze per nacht vier euro belasting betalen. Zo wil Zürich de kosten van de voorzieningen - bijna 570.000 euro per jaar - bestrijden.

"We hebben het geheel opgezet zodat het veilig is voor de prostituees. Tegelijk moest het de discretie voor hen en hun klanten verzekeren. En we waren van mening dat als we het dan toch gingen bouwen, het er beter maar goed uit kon zien", aldus Michael Herzig, werkzaam bij de sociale dienst van Zürich.

'Huwelijk Khloé Kardashian op de klippen'

Khloé Kardashian en Lamar Odom zijn uit elkaar. Dat vertellen ingewijden althans aan entertainmentwebsite TMZ. Hoewel de 29-jarige realityster de 33-jarige basketballer uit huis heeft gezet, zou ze nog niet bezig zijn met een scheiding. Desondanks werd Khloé onlangs al zonder trouwring gespot.

Het is volgens de ingewijden slechts een kwestie van tijd voordat een scheiding wordt aangevraagd. Een scheiding van Khloé en Lamar zou volgens TMZ niet al te veel problemen op moeten leveren. De twee stelden uitgebreide huwelijkse voorwaarden op toen ze trouwden. Khloé en Lamar trouwden in september 2009, vier weken nadat ze elkaar hadden leren kennen.

Reden van de breuk zouden Odoms drugsproblemen zijn. De basketballer zou al twee jaar verslaafd zijn aan crack. Khloé, die niet meer met de drugsproblemen van haar echtgenoot om zou kunnen gaan, stelde Lamar vorige week een ultimatum. Toen de basketballer woensdag weigerde hulp te zoeken, gooide de realityster hem op straat. Sindsdien zou Odom worden vermist.

Khloé zou de drugsproblemen van haar echtgenoot geheim hebben gehouden voor haar bekende familie. Kourtney en Kim, die net als Khloé worden gevolgd in realityshows, kregen volgens TMZ pas onlangs lucht van de verslaving van hun zwager.

De huwelijksproblemen van Khloé en Lamar kwamen pas de laatste weken aan het licht toen meerdere dames beweerden het bed te hebben gedeeld met de basketballer. Daardoor zou Khloé zich genoodzaakt hebben gevoeld alle problemen met haar naasten te delen.

Politie Delhi botst met hindoenationalisten

Honderden hindoenationalisten zijn maandag voor het Indiase parlement in New Delhi slaags geraakt met de oproerpolitie. Ze ageerden tegen een verbod om een religieuze optocht te houden in Ayodhya, waar het eerder tot bloedige botsingen is gekomen tussen hindoes en moslims.

De politie zette waterkanonnen in en voerde charges uit met de wapenstok om aanhangers van de Hindoe-Wereldraad te verspreiden die door de afzettingen bij het parlementsgebouw probeerden te breken.

In Ayodhya, 550 kilometer ten oosten van New Delhi, zijn sinds vorige week verscherpte veiligheidsmaatregelen van kracht. De lokale autoriteiten hebben de mars van de hindoenationalisten verboden uit vrees voor geweld.

Hindoes menen dat het heiligdom bij Ayodhya de plek is waar hun god Rama geboren is. Moslims daarentegen trekken er naar toe omdat op die plek tot 1992 de Babri-moskee uit de zestiende eeuw stond. In 1992 werd de moskee gesloopt door hindoe-extremisten. Dit leidde tot rellen in heel India, waarbij meer dan tweeduizend mensen omkwamen.

Ben Affleck laat regie The Stand lopen

Door alle berichten over Ben Affleck als Batman dreigt ander nieuws over de filmmaker onder te sneeuwen. De 41-jarige Affleck trekt zich terug als regisseur van The Stand, gebaseerd op het boek van Stephen King. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Affleck was sinds 2011 aan de film verbonden. De reden van zijn vertrek is onduidelijk.

The Stand uit 1978 wordt over het algemeen beschouwd als zeer moeilijk verfilmbaar. Het boek bestaat uit drie totaal verschillende segmenten. Het eerste deel gaat over een supervirus dat de mensheid bijna uitroeit. Het tweede gaat over een postapocalyptische wereld waarin de paar overlevenden moeten kiezen tussen twee spirituele rivaliserende leiders. Het laatste deel beschrijft de uiteindelijke confrontatie tussen de twee kampen, die de toekomst van de nieuwe wereld bepaalt.

Elk van deze delen afzonderlijk zou al tot een volwaardige speelfilm kunnen worden omgewerkt. Een filmtrilogie ligt daardoor meer voor de hand. Het verhaal is al wel omgebouwd tot een tv-serie en een stripreeks.

In december zei Affleck al tegen het Amerikaanse mannenblad GQ dat hij de verfilming een hele kluif vond. "We hebben het er moeilijk mee", zei hij toen. "Maar het is een zeer interessant project, een soort The Lord of the Rings in de Verenigde Staten. Het gaat ook over het heruitvinden van onze wereld. Wat zouden we doen als we opnieuw moesten beginnen?"


Ben Affleck laat regie The Stand lopen (Foto: Novum)

Ferrari wil verder met Sauber

Ferrari wil ook in de toekomst graag motoren blijven leveren aan het Formule 1-team Sauber. Het contract hiervoor ligt klaar, maar is nog niet ondertekend omdat Sauber de financiën eerst op orde moet krijgen. De nieuwe 1,6 liter V6-turbomotoren is een forse investering voor het team uit Hinwil.

F1-journalist Adam Cooper sprak over de nieuwe motoren met Ferrari-teambaas Stefano Domenicali. Ook spraken ze over de aankomende deal met Sauber die voor Monza rond lijkt te zijn. "De onderhandelingen verlopen voorspoedig. We willen graag moteren blijven leveren aan Sauber, dus ik hoop dat we snel officieel bekend kunnen maken dat we met elkaar verder gaan. Het is in ieder geval onze intentie om snel tot een akkoord te komen."

Domenicali zei verder kennis genomen te hebben van de foto's van de nieuwe motoren van Mercedes en Renault, maar dat deze niet vooral van laatstegenoemde bedrijf serieus te nemen zijn. "Wij vinden de foto's die Renault van hun motor heeft laten zien vooral een interessante marketingactie, want ik kan je garanderen dat de motor op die foto's helemaal niet lijkt op de motor die volgend jaar achterin de auto's ligt. Daar wil ik wel om wedden!"

Omstreden brug Dresden open

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Dresden platgebombardeerd door de geallieerden. Maar na de oorlog begonnen de onverstoorbare Duitsers al snel met de wederopbouw van de historische gebouwen in het Elbedal. Het leverde ze een plaatsje op de UNESCO-werelderfgoedlijst op.

Maar zoals alle oude steden, kampte ook Dresden met een groot probleem: verkeer. Om de doorstroming te verbeteren, besloten ze een nieuwe brug over de Elbe te maken. Dat werd de Waldschlösschenbrug, een modern ogende brug met een vierbaansweg. Maar er was ook kritiek. De brug zou namelijk het barokke aangezicht van het stadscentrum aantasten.

De burgers van de stad stemden in een referendum met een overweldigende meerderheid voor de bouw van de brug. UNESCO dreigde echter de stad van de Werelderfgoedlijst te schrappen als de brug er zou komen. De gemeenteraad van Dresden en de overheid van Saksen namen het dreigement ter harte en probeerden via de rechter de bouw tegen te houden.

Uiteindelijk zegevierde de democratie en werd er geluisterd naar de meerderheid van het volk: de brug zou er komen. 'Een droevige dag voor Duitsland' noemde de vice-president van de Bundestag het. UNESCO hield voet bij stuk en in 2009 werd de Dresden-Elbevallei de eerste Europese plaats en de tweede plaats ooit die van de Werelderfgoedlijst geschrapt werd.

De bouw, die in 2007 begon en nog even stillag om ecologische redenen, is dit jaar eindelijk voltooid. Gisteren werd een groot feest gegeven voor de opening en vandaag mogen de eerste auto's over de brug.

De Waldschlössbrücke: verkeersader of cultuurramp?De Waldschlössbrücke: verkeersader of cultuurramp?
(Foto: Dr. Bernd Gross, via Wikimedia Commons)

Wouter Bos bezorgt Zomergasten hoogste kijkcijfers

De aflevering van Zomergasten met Wouter Bos was de best bekeken aflevering van dit seizoen tot nu toe. Zondagavond stemden 820 duizend mensen af op het programma op Nederland 2, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Tot dan toe voerde Hans Teeuwen de lijst aan met 812 duizend kijkers.

De slechts bekeken aflevering van Zomergasten tot nu toe was die met theaterregisseur Johan Simons. Op zijn tv-avond stemden 497 duizend mensen af. Volgende week schuift de laatste zomergast van dit seizoen aan, kunstenaar Daan Roosegaarde. De best bekeken aflevering van vorig jaar staat met 719 duizend kijkers op naam van Adriaan van Dis.

Het nieuwe tv-seizoen begint langzaam aan op gang te komen. Life 4 You keerde zondag terug op RTL 4. Het programma van Carlo Boszhard en Irene Moors trok 404 duizend kijkers. De start van een nieuwe reeks WNL op Zondag moest het stellen met 141 duizend kijkers.

Het best bekeken programma van de dag was het achtuurjournaal. Tweeënhalf miljoen mensen stemden af op de uitzending op Nederland 1.

Gestolen pc in Poolse ambassade

Vrijdagochtend werd er bij een jong koppel in het Belgische Sint-Ulriks-Kapelle ingebroken. Er verdween onder meer een laptop. Die was echter uitgerust met een gps-signaal. Gebruik van het apparaat zou de eigenaar informatie geven waar de laptop was gebleven.

Vrijdagavond was het al raak, zo meldt de Belgische krant De Standaard. De eigenaar ontdekte dat het apparaat werd gebruikt op Horizonlaan 18, Sint-Pieters-Woluwe. Daar is de 'Poolse dienst van handel en investering', onderdeel van de Poolse ambassade in Brussel, gevestigd.

Kenny gaf een en ander meteen door aan de politie. Die liet hem echter weten 'niets' te kunnen doen. Bij het Belgische ministerie van buitenlandse zaken neemt men de zaak echter serieuzer. De protocollaire dienst zal contact met de Polen opnemen om de gestolen laptop terug te doen keren bij Kenny.

Uitbreiding Awesomenauts in de maak

Het Nederlandse Ronimo Games is een Kickstarter gestart om een uitbreiding van de game Awsomenauts te kunnen maken. Awesomenauts: Starstorm zoals de uitbreiding gaat heten, zal diverse nieuwe features aan de game toevoegen.

Eén van de nieuwe features is een Spectator mode. In deze modus kunnen je vrienden jouw matches bekijken. Om cheaten tegen te gaan zullen de spectators een vertraging van dertig seconden hebben. Ook zal de uitbreiding nieuwe personages, een global chat, twinstick controller-ondersteuning en nieuwe muziek bevatten.

Awesomenauts is een online-multiplayer-battlearena gebaseerd op gameplay-elementen van 2D platform- en fighting-games. De game draait om drie-tegen-driematches, waarin het doel is om de zonnecollector van het andere team te vernietigen, terwijl je je eigen zonnecollector moet verdedigen.

Zeilers Nieuw-Zeeland uitdager in America's Cup

Emirates Team New Zealand mag het dit jaar in de America's Cup opnemen tegen Oracle Team USA. De Kiwi's wonnen in de voorronde met 7-1 van Luna Rossa uit Italië. Oracle Team was als titelverdediger direct geplaatst voor de prestigieuze zeilwedstrijd, die sinds 1851 wordt georganiseerd.

De 34e editie van de America's Cup gaat op 7 september in San Francisco van start. Het team dat als eerste negen wedstrijden wint, mag zich de winnaar noemen.

Man bezwangert stiefmoeder

De politie van het Zimbabwaanse Mutoko heeft ene Zvikomborero Tome in de boeien geslagen. De 35-jarige man heeft een kind verwekt bij zijn 39-jarige stiefmoeder. Dit weet de gezaghebbende nieuwssite The Zimdiaspora ons te melden.

Het begon allemaal toen Tomes 80-jarige vader, die vorig jaar het loodje heeft gelegd, aan zoonlief vroeg om diens stiefmoeder van tijd tot tijd eens door te smeren. De jonge vrouw van de ouwe baas was nogal veeleisend, en de beste man trok het niet meer. Vandaar dat hij zijn zoon vroeg om af en toe eens een handje te helpen.

Tome junior peinsde er in eerste instantie niet over om zijn stiefmoeder een veeg te geven, maar na enig aandringen van zijn vader deed hij dit alsnog. Al snel sloeg de vonk over tussen de twee en stiefmoederlief werd zwanger van haar stiefzoon.

Drie jaar geleden geleden kreeg het stel een dochter. Voldoende reden voor Tomes echtgenote de biezen te pakken. Hoewel de beste man de relatie met zijn stiefmoeder inmiddels heeft verbroken, heeft de politie hem opgepakt wegens seks met en het bezwangeren van een familielid.

Frankrijk werkt aan antwoord op gifgasaanval

Er komt een 'gepast antwoord' op de vermoedelijke aanval met chemische wapens in voorsteden van de Syrische hoofdstad Damascus. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius maandag gezegd. Frankrijk houdt het regime verantwoordelijk voor de gifgasaanval.

"Er wordt de komende dagen over onderhandeld", zei Fabius maandag op de radiozender Europe 1. Fabius erkende dat het problematisch is dat er nog geen steun is van de Verenigde Naties. "Alle opties liggen nog open. De enige optie ik me niet kan voorstellen, is dat er niets wordt gedaan."

De Syrische regering heeft afgelopen weekeinde toestemming gegeven voor een VN-onderzoek naar de berichten over de gifgasaanval. Volgens de Syrische oppositie en Artsen zonder Grenzen kwamen bij de aanval meer dan driehonderd mensen om het leven.

'Turkije doet mee aan actie tegen Syrië'

Als een internationale coalitie actie onderneemt tegen Syrië wil Turkije daaraan meedoen. Zelfs als voor zo'n actie geen consensus bestaat in de VN-Veiligheidsraad. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, maandag laten weten.

"We werken het liefst samen met de internationale gemeenschap, met besluiten van de Verenigde Naties. Maar als de VN-Veiligheidsraad niet tot zo'n besluit komt, komen andere alternatieven op de agenda", aldus Davutoglu tegenover de krant Milliyet.

Volgens Davutoglu zou Turkije deelnemen aan iedere internationale coalitie.

Turkije stond voor de burgeroorlog in buurland Syrië op goede voet met het regime van president Bashar al-Assad, maar de betrekkingen zijn sindsdien geheel verzuurd. Turkije vindt dat Assad oorlogsmisdaden pleegt en steunt de rebellen in Syrië.

'Turkije doet mee aan actie tegen Syrië'
'Turkije doet mee aan actie tegen Syrië' (Foto: ANP)

Nog geen besluit over proefboringen schaliegas

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de proefboringen naar schaliegas. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil eerst een nader advies van deskundigen afwachten, schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer.

Kamp heeft maandag het rapport van Witteveen + Bos naar de Tweede Kamer gestuurd. De conclusies daarvan lekten vorige week al uit: de risico's die zijn verbonden aan de opsporing en winning van schaliegas zijn goed te ondervangen. Niettemin wil Kamp nog een nader advies afwachten van de commissie die de milieugevolgen van aanbevelingen uit het rapport bestudeert. Dat wordt eind september verwacht en Kamp neemt dan in oktober een besluit over de proefboringen.

En die proefboringen, waartegen veel verzet bestaat, zijn wel nodig. "Om de potentiële betekenis van schaliegas voor de Nederlandse energievoorziening en economie vast te kunnen stellen zijn proefboringen nodig", schrijft Kamp.

Mocht het kabinet in oktober besluiten om de proefboringen toe te staan, dan volgen nog verscheidene stappen voordat de boor echt de grond in kan. Zo is onderzoek ter plekke nodig, waaruit moet blijken op welke manier de proefboringen veilig kunnen worden uitgevoerd. Daarbij worden omwonenden en lokale bestuurders betrokken.

Mocht blijken dat de boringen inderdaad veilig en verantwoord kunnen worden uitgevoerd, dan moeten nog andere vergunningen worden aangevraagd, bijvoorbeeld voor het bouwen van een boorinstallatie. Ook daarbij wordt de betreffende gemeente betrokken.

Assad: geen chemische wapens ingezet

Syrische regeringstroepen hebben geen chemische aanval uitgevoerd op een voorstad van Damascus. Dat heeft de Syrische president Bashar Assad gezegd. Vorige week kwamen, naar verluidt door een gifgasaanval, honderden mensen om het leven.

Assad zei in de Russische krant Izvestia dat de beschuldigingen van een gifgasaanval 'politiek gemotiveerd' zijn. Volgens Assad zou het raar zijn als de regering opdracht zou geven tot een gifgasaanval, omdat er geen duidelijk scheidslijn was tussen strijders van de rebellen en militairen van het regeringsleger.

Zondag werd bekend dat Syrië de Verenigde Naties toestemming heeft gegeven om onderzoek te doen naar de berichten over de aanval. Het Witte Huis zei echter dat dat 'te laat is om geloofwaardig te zijn'.

John Ewbank heeft genoten van bruiloft Jennifer

John Ewbank vond het heel 'waardevol' om deel uit te maken van de bruiloft van zijn halfzus Jennifer Ewbank. De zangeres beloofde zaterdag in Wassenaar eeuwige trouw aan Robin de Munk en de componist trad op als getuige.

"Het was heel waardevol om getuige te mogen zijn bij het huwelijk van Jen en Robin. Ik vind ze superlief samen en ik vind dat ze heel goed bij elkaar passen", vertelt hij maandag in De Telegraaf. "Ze is echt een engeltje en toch laat ze zich de kaas niet van het brood eten."

Een korte huwelijksreis naar Frankrijk volgt, maar de eerste prioriteit van Jennifer en Robin is nu hun nieuwe huis inrichten. "Een kinderwens is er zeker en het zal ook zeker geen tien jaar duren", zegt de Voice of Holland-kandidate. "Ik was vorig jaar kapot na een miskraam, maar het positieve is dat ik nu weet dat ik zwanger kan worden."

Judoka Wim Ruska in Hall of Fame

Wim Ruska is opgenomen in de Judo Hall of Fame. Dat heeft de wereldjudobond IJF zondag bekendgemaakt. Tijdens een ceremonie voorafgaand aan het wereldkampioenschap judo in Rio de Janeiro werd de 72-jarige Ruska geëerd. Ruska is de tweede Nederlandse judoka die deze eer ten deel valt, na Anton Geesink in 2003.

Echtgenote Liza nam de prijs voor Ruska in ontvangst. In een uiterst korte toespraak bedankte ze de aanwezigen voor de eer. "Hier houd ik helemaal niet van", zuchtte ze na afloop. "Een toespraak in het Engels voor al die mensen." Maar de reden van haar aanwezigheid maakte veel goed. "Het was een erg mooi moment. Ik ben erg trots dat hij deze onderscheiding heeft gekregen."

Ruska had zelf graag willen komen naar Rio de Janeiro, maar de voormalig topjudoka werd in 2001 getroffen door een herseninfarct en was niet in staat om de verre reis naar Brazilië te maken. "Hij kan dat fysiek niet aan. Maar hij voelde zich zeer vereerd. Dit is een hele belangrijke erkenning voor hem", aldus Liza Ruska.

Als judoka won Wim Ruska tweemaal olympisch goud, werd twee keer wereldkampioen en zeven keer Europees kampioen. Desondanks stond hij altijd in de schaduw van Geesink. Zijn olympische prestaties tijdens de Spelen van 1972 in München kregen ook negatieve aandacht, aangezien hij na de aanslag op elf Israëlische sporters op het toernooi bleef en nog een tweede gouden medaille won.

Linda Blair laat haar stem horen in The Exorcist

We staan er meestal niet bij stil maar het zijn vaak de details die een film kunnen maken of breken. Of het nou de manier van belichting is of de muziek, het zijn elementen die een film net wat extra kunnen geven.

Neem nou de stem van het personage Regan MacNeil, het meisje dat in de epische horrorfilm The Exorcist bezeten is van een demonische geest. Nu speelde Linda Blair deze rol al met verve maar de duivelse stem, die ze krijgt tijdens de duivelsuitdrijving, gaf haar personage absoluut nog meer diepgang. Die grommende en sissende stem was trouwens afkomstig van Mercedes McCambridge.

Op de hieronderstaande beelden kunt u de oorspronkelijke opname van een fragment uit The Exorcist bekijken, maar dan met de stem van actrice Linda Blair zelf. Ter vergelijking komt dezelfde scène daarna nog een keer, maar dan zoals ie uiteindelijk in de film te zien was. Geluidseffecten FTW!!!


The Exorcist maar dan anders dan je gewend bent

'Bosbeheerders willen FSC-keurmerk niet meer'

Nederlandse bosbeheerders hebben massaal het vertrouwen opgezegd in het FSC-keurmerk voor duurzaam hout. Dat meldt dagblad Trouw maandag. Met name middelgrote bedrijven vinden dat het keurmerk, dat twintig jaar geleden ontstond om het tropisch regenwoud te beschermen, te veel 'administratieve rompslomp' met zich meebrengt en zij hekelen de 'onnodige controles' die eraan verbonden zijn.

De Unie van Bosgroepen, waarbij de particuliere bosbeheerders zijn aangesloten, spreekt in de krant van een 'leegloop'. In een jaar tijd heeft dertig procent van de leden het keurmerk opgezegd. De oppervlakte van door particulieren beheerd FSC-bos is na jaren groei nu geslonken van 41 duizend naar 33 duizend hectare.

De grootste klacht zou zijn dat het keurmerk veel lasten met zich meebrengt, maar niets oplevert. Door de 'kwaliteitsstempel' zou de prijs van het hout met een FSC-keurmerk hoger komen te liggen, maar dat bleef uit. Bosbeheerders willen hun hout nu als duurzaam 'streekhout' op de markt brengen met een eigen logo.

FSC staat voor het Forest Stewardship Council, een internationale organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer wereldwijd.

Obligatiehouders SNS dagen DNB voor de rechter

De Stichting Obligatiehouders SNS daagt De Nederlandsche Bank (DNB) voor de rechter. De stichting vindt dat gebrekkige besluitvorming bij DNB uiteindelijk leidde tot de nationalisatie van SNS Reaal. De rechtsgang moet DNB dwingen om hiervoor verantwoording af te leggen.

De stichting van gedupeerde beleggers in SNS neemt het DNB kwalijk dat in januari SNS Bank bijna twee miljard euro extra kapitaal moest aantrekken om de bankvergunning te behouden. Het noodlijdende SNS kon daaraan niet voldoen. Kort daarop werd SNS genationaliseerd.

"Deze actie heeft een hoog doorgestoken kaart gehalte", stelt Frans Faas, voorzitter van de stichting. Faas noemt de nationalisatie een één-tweetje tussen minister Dijsselbloem en DNB. Eerder diende de Stichting Obligatiehouders SNS al een klacht in tegen de Nederlandse staat bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

'Meer personages J-Stars Victory VS. bekend'

Er is via Saiyanisland een nieuwe afbeelding online verschenen van J-Stars Victory VS.  Echter, deze keer is het alleen niet van de videogame, maar gaat het hier om een nieuw soort Domino-spel met J-Stars Victory VS. als thema.

Van de onderstaande achttien personages zijn er al tien bevestigd voor de videogame. We kunnen er dus wel van uitgaan dat de overige acht ook digitaal hun opwachting gaan maken. 

J-Stars Victory VS is een team-action-fighter waarin diverse personages uit Shonen Jump het tegen elkaar opnemen en wordt ontwikkeld door Namco Bandai Games. De game is momenteel exclusief voor Sony PlayStation 3 en PlayStation Vita en staat gepland voor een release in Japan, maar een officiële releasedatum is nog niet vrijgegeven. Of de game ook een release krijgt in Amerika en Europa is nog niet bekend.

J-Stars Victory vs

  • Toriko – Toriko
  • Monkey D. Luffy – One Piece
  • Naruto Uzumaki – Naruto Shippuden
  • Son Goku – Dragon Ball Z
  • Gon Freecss – Hunter X Hunter
  • Kankichi Ryotsu – Kochikame
  • Ichigo Kurosaki – BLEACH
  • Yusuke Urameshi – YuYu Hakusho
  • Momotaro Tsurugi – Charge! Men’s Private School
  • Rorouni Kenshin – Rorouni Kenshin/Samurai X
  • Arale Norimaki – Dr. Slump
  • Jonathan Joestar – JoJo’s Bizarre Adventure
  • Pegasus Seiya – Saint Seiya
  • Raku Ichijou – Nisekoi: False Love
  • Shouyou Hinata – Haikyuu!!
  • Tetsuya Kuroko – Kuroko no Basket
  • Sakata Gintoki – Gintama
  • Saiki Kusuo - Saiki Kusuo no Ψ Nan

Man steekt vier mensen dood in China

Een man heeft in de stad Chengdu, in het zuidwesten van China, vier mensen doodgestoken en elf verwond. Dat heeft de Chinese politie bekendgemaakt.

Volgens het bureau voor openbare veiligheid is de verdachte een 41-jarige man. Hij begon zondagnacht in een bus plotseling mensen aan te vallen. Vervolgens stapte hij uit de bus en viel hij voetgangers aan. Uiteindelijk werd de man door de politie neergeschoten. De politie zei dat de man ruzie had met familieleden over geld. Hij was zondag vanuit zijn woonplaats Jintang naar Chengdu gereisd.

De afgelopen weken hebben er diverse steekpartijen plaatsgehad in China. De oorzaak wordt gezocht in wrok, sociale ontwrichting en geestesziekten.

'Verlaging zorgpremie nog onzeker'

De hogere winsten van de zorgverzekeraars leiden niet met zekerheid tot lagere zorgpremies. De verzekeraars Menzis en Achmea temperen de verwachtingen daarover. Dat staat maandag in Het Financieele Dagblad. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) stelde recent dat de winsten 'absoluut' lagere premies moeten opleveren.

Volgens topman van Menzis Roger van Boxtel belanden er steeds meer zorgtaken op het bordje van de verzekeraars. Daarnaast krijgen ze de komende jaren minder compensatie voor de risico's die ze lopen. Achmea benadrukt dat dit jaar de premies al daalden, terwijl de kosten blijven stijgen.

De zorgverzekeraars behaalden vorig jaar een winstverdubbeling naar 1,4 miljard euro. Van Boxtel stelt in het FD dat die winst al deels is teruggevloeid naar de verzekerden door de premieverlaging dit jaar van een procent.

Rusland maant VS onderzoek Syrië af te wachten

Rusland heeft de Verenigde Staten zondag opgeroepen om de bevindingen van een VN-onderzoek naar de inzet van chemische wapens in Syrië af te wachten voordat militair wordt ingegrepen. Minister van buitenlandse zaken Aleksandr Loekasjevitsj zei dat niet alleen de Verenigde Staten, maar alle landen het onderzoek af moeten wachten en hij drong aan op 'voorzichtigheid en het voorkomen van tragische fouten'.

Frankrijk zei dit weekeinde dat er bewijzen zijn dat Syrische regeringstroepen een gifgasaanval hebben uitgevoerd. De Franse premier François Hollande besprak de kwestie met zijn Britse ambtgenoot David Cameron. De Amerikaanse president Barack Obama voerde zaterdag overleg met zijn belangrijkste veiligheidsadviseurs over de crisis in Syrië en de mogelijkheden voor ingrijpen.

"Onze Amerikaanse en Europese partners moeten begrijpen wat voor catastrofale gevolgen dit soort politiek op de regio en op de Arabische en islamitische wereld in zijn geheel kan hebben", aldus Loekasjevitsj. Hij meent dat de VS en zijn bondgenoten niet 'de gok' moeten nemen en eenzijdig actie ondernemen.

François Heisbourg, een speciale adviseur van de Parijse denktank Foundation for Strategic Research, zei dat de Syrische autoriteiten 'wellicht denken dat het risico van een Amerikaanse aanval bestaat' en dat alleen daarom een speciaal VN-team toestemming heeft gekregen de berichten over de gifgasaanval te onderzoeken. "Ik weet niet of de Syrische autoriteiten dit zelf hebben bedacht, of dat ze van de Russen te horen hebben gekregen dat ze wat voorzichtiger moeten zijn, maar het lijkt er wel op dat ze de Amerikanen serieus beginnen te nemen. Ik denk dat de Syriërs bang beginnen te worden."

'KWF vreest collectes na Alpe d'HuZes-declaratie'

KWF Kanker Bestrijding gaat collectanten speciale instructies geven nadat commotie is ontstaan rondom het sponsorevenement Alpe d'HuZes. Dat meldt De Telegraaf maandag. Vorige week werd bekend dat oprichter van het evenement Coen van Veenendaal in een jaar tijd 160 duizend euro heeft gedeclareerd aan zogeheten management fees. KWF vreest nu voor kritiek aan de voordeuren.

KWF, dat samen met de stichting Alpe d'HuZes verantwoordelijk is voor de bestedingen van het sponsorevenement, zegt in de krant 'flink beschadigd te zijn'. "Gelet op alle negatieve reacties verwachten wij dat onze collectanten het nodige over zich heen zullen krijgen. Wij willen voorkomen dat de collectebussen leeg blijven", aldus een woordvoerder van KWF.

Vrijwilligers krijgen daarom duidelijke aanwijzingen mee over hoe ze met alle kritiek aan de voordeur moeten omgaan. Volgende week is de jaarlijke collecteweek waarvoor zo'n honderdduizend vrijwilligers langs de deuren gaan.

Aan het loop- en fietsevenement Alpe d'HuZes, dat Van Veenendaal met een vriend bedacht, doen jaarlijks duizenden mensen mee. De afgelopen jaren werd meer dan honderd miljoen euro opgehaald. Vanwege het 'antistrijkstokbeleid' wordt niemand uitbetaald. Van Veenendaal declareerde in 2011 echter ruim 160 duizend euro aan management fees via zijn eigen bv.

Van Veenendaal ontkent maandag in het AD zijn zakken te hebben gevuld met subsidiegeld. Hij noemt de berichten 'eenzijdig en ongefundeerd'. "Het ligt allemaal veel genuanceerder", aldus Van Veenendaal. In de Volkskrant noemt hij zijn handelen 'onhandig en 'een beetje dom zelfs'. Hij zou zoveel uren hebben gestoken in de actie dat hij geen tijd overhield voor zijn andere baan.

FOK!filmblik: The War of the Worlds (1953)

Vandaag trekken we het FOK!filmblik open om daar een prachtige film in aan te treffen, die precies 60 jaar geleden zijn debuut maakte in de bioscopen. The War of the Worlds was gebaseerd op een klassiek verhaal van de Britse grootmeester Herbert George Wells. De verhalen van Wells spraken velen aan en waren vanaf 1902 al de basis voor vele avontuurlijke rolprenten. Zo verschenen er verfilmingen van zijn boeken First Men in the Moon, The Island of Dr. Moreau, The Shape of Things to Come, The Invisible Man, The Food of the Gods en The Time Machine.

war of the worlds 1

In 1953 mocht regisseur George Pal zich wagen aan een verfilming van het beroemde boek The War of the Worlds. Pal was daar uiteraard de aangewezen persoon voor, gezien het feit dat de cineast zijn kunnen al had bewezen met zijn films Destination Moon en When Worlds Collide. Vooral voor die tijd waren de special effects in deze sciencefiction film adembenemend en angstaanjagend tegelijk. Op subtiele wijze verwerkte de filmmaker de actuele situatie van die tijd in het verhaal. In 1953 was de Koude Oorlog tussen de twee wereldmachten Amerika en de Sovjet Unie in volle gang, al liet Pal 'het rode gevaar' in deze film uit de ruimte komen, in plaats van uit het Oostblok.

war of the worlds 2

Het verhaal van The War of the Worlds begint op een avond als er een enorme komeet neerstort in Amerika. In plaats van dekking te zoeken komt het volk in grote getale naar het gecrashte hemellichaam toe en al snel wordt het een feestje op de locatie met eettentjes en vrolijk volk dat zich met de neergestorte komeet op de foto laten zetten. Aan al die gezelligheid komt echter snel een einde als men radioactieve straling ontdekt. De 'steen' komt tot leven en begint met het uitmoorden van de bevolking. Ondertussen wordt bekend dat er overal op de planeet dergelijke meteorieten zijn aangetroffen en het duurt dan ook niet lang voordat de hele wereldbevolking de strijd met de bewoners van de planeet Mars aan moeten gaan om te overleven. Complete legers worden uitgeroeid en zelfs atoombommen kunnen de wezens niet tegenhouden.

war of the worlds 3

Wat The War of the Worlds vooral zo episch maakt is het prachtige gebruik van de hallucinerende kleuren. De film won dan ook zeer terecht een Oscar voor haar special effects. Het verhaal in Pal's film wijkt behoorlijk af van het originele verhaal van Wells. Zo zijn de driepotige ruimteschepen vervangen door een soort van vliegende schotels en zijn de buitenaardse wezens ook menselijker dan de kwalachtigen uit Wells' boek. Ook had Pal graag gebruik gemaakt van de op dat moment nog gloednieuwe 3-D technieken, maar de studio wilde daar geen geld in steken.

war of the worlds de remake van spielberg
De remake van Spielberg uit 2005

The War of the Worlds zou nog vele jaren als inspiratiebron dienen voor velen. Zo verscheen in 1978 de plaat Jeff Wayne's Musical Version of The War of the Worlds, gevolgd in 1981 door de Poolse film Wojna światów – Następne Stulecie oftewel The War of the Worlds: Next Century. In 1988 werd er van het klassieke verhaal van Wells een tv-serie gemaakt die maar liefst twee seizoenen lang op de Amerikaanse televisie te zien was. 2005 was ook een goed jaar voor de liefhebbers van The War of the Worlds. Er verschenen dat jaar maar liefst drie speelfilms met hetzelfde thema, geregisseerd door respectievelijk Steven Spielberg, Timothy Hines en David Michael Latt. De film van Latt verscheen bij Asylum onder de titel The Worlds in War. Ook Scary Movie 4, Mars Attacks! en The Night That Panicked America lieten zich stuk voor stuk inspireren door het spannende verhaal.

Ook de legendarische stop-motion pionier Ray Harryhausen ging ooit aan de slag met het epische sciencefiction verhaal. In de proefopname heeft het buitenaardse wezen het inktvisachtige uiterlijk, zoals het ook werd omschreven in het boek van Wells. Helaas maakte men geen gebruik van de diensten van de legendarische Harryhausen, maar zijn de opnames hieronder te bekijken.

Van The War of the Worlds bestaat ook een versie van 30 seconden, waarin alle rollen worden vertolkt door konijnnen. Die kun je hier bekijken.

Justin Timberlake op de bühne met *NSYNC

Justin Timberlake heeft tijdens de uitreiking van de MTV Video Music Awards een optreden gegeven met *NSYNC. In aanloop naar de prijzenregen van zondag ging al het gerucht dat een reünie van de boyband op handen was.

Timberlake trakteerde het publiek op een medley van zijn solonummers, waaronder SexyBack en Rock Your Body. Vervolgens kreeg hij gezelschap van zijn ex-bandmaatjes Lance Bass, J.C. Chasez, Joey Fatone en Chris Kirkpatrick voor de *NSYNC-hits Girlfriend en Bye Bye Bye. De heren traden tien jaar geleden voor het laatst samen op, voor een eerbetoon aan de Bee Gees tijdens de Grammy Awards.

Timberlake ging zondag aan de haal met de MTV Video Music Award voor muziekvideo van het jaar, de belangrijkste prijs van de avond, en de Michael Jackson Vanguard Award. Die prijs is voor artiesten of groepen die een grote bijdrage hebben geleverd aan de MTV-cultuur. Komiek en presentator Jimmy Fallon overhandigde de prijs en betitelde Timberlake terloops als de President of Pop.

Naast *NSYNC voerden ook Lady Gaga en Miley Cyrus ieder een spraakmakende show op. Gaga stond voor het eerst sinds ze haar heup brak in februari weer op het podium. Ze zong haar nieuwe single Applause en wisselde tijdens het nummer vier keer van outfit achter een haag van dansers. Cyrus gaf een uitdagend optreden met dansende teddyberen, terwijl ze in een vleeskleurige bikini een lapdance opvoerde.

De MTV Video Music Awards werden uitgereikt in Brooklyn in New York.

'Nederland grootste vuilnisimporteur'

Nederland is in korte tijd uitgegroeid tot verreweg de grootste importeur van vuilnis in de Europese Unie. Ruim een miljoen ton afval uit onder meer Engeland, Ierland en Italië wordt per jaar in Nederlandse ovens verbrand, meldt het Financieele Dagblad maandag op basis van onderzoek van de krant.

Vorig jaar zou 1,035 miljoen ton Europees huis- en bedrijfsvuil naar Nederland zijn verscheept, zou blijken uit cijfers die het ministerie van Infrastructuur en Milieu volgende maand publiceert. Dat is bijna veertien procent van de totale hoeveelheid die vorig jaar in Nederland werd verwerkt. In 2011 bedroeg het aandeel van import nog vier procent.

In totaal wordt met de import van huisvuil naar schatting vele miljoenen verdiend. Kenners verwachten dat de import van afval de komende jaren zal verdubbelen.

Destiny is de beste

Destiny is verkozen tot de beste game van gamescom. De nieuwe game van Bungie won naast 'Best of gamescom' nog eens vier prijzen. EA mocht ook vier prijzen mee naar huis nemen, Nintendo moest genoegen nemen met drie prijzen.

Met 340.000 bezoekers was gamescom 2013 uitverkocht. Vorig jaar waren er ongeveer 275.000 bezoekers op de beurs. Het grote verschil is toe te rekenen aan de aanwezigheid van de nieuwe consoles van Microsoft en Sony. Het was ook de eerste keer dat er op gamescom twee consoles aanwezig waren die nog niet uitgebracht zijn.

Volgend jaar vindt gamescom plaats op 13 tot en met 17 augustus 2014.

Nieuwe spelcomputers centraal op Gamescom (Foto: Novum)

Sony zegt sorry

Sony heeft op de PlayStation-blog zijn excuses aangeboden aan Grand Theft Auto V-ontwikkelaar Rockstar en aan fans van de game, na het lekken van veel informatie over de game. Dit gebeurde nadat de game gepreload kon worden via de Europese PlayStation Store.

Hackers hebben al veel informatie gelekt, aangezien audio-bestanden niet versleuteld waren opgeslagen. Op die manier is al de gehele tracklist van de radiostations gelekt, maar ook bepaalde spoilers van het verhaal zijn op die manier online verschenen.

De bestanden waren overigens legaal gedownload. Sony had het preloaden alleen vrijgegeven voor mensen die het spel digitaal hebben gekocht via de Europese PlayStation Store. Het preloaden is nu niet meer mogelijk.

GTA V zelf is overigens niet speelbaar. Alles wat gelekt is, is afkomstig uit de audio-bestanden die niet versleuteld waren. Het is onduidelijk of er nog meer data toegankelijk is voor de hackers.

"Regrettably, some people who downloaded the digital pre-order of Grand Theft Auto 5 through the PlayStation Store in Europe were able to access certain GTA5 assets," zo reageerde Sony Europe executive Nick Caplin. "These assets were posted online."

"We have since removed the digital pre-order file from the PlayStation Store in Europe. We sincerely apologise to Rockstar and GTA fans across the world who were exposed to the spoiler content. GTA5 is one of the most highly anticipated games of the year with a very passionate following, and we're looking forward to a historic launch on September 17."

Grand Theft Auto V (Foto: Rockstar)

FOK! wat een weer... Zomerweer

Oef, het is weer maandag en de vraag van de dag is: wat kan ik over het weer vertellen? Niet veel vrees ik. Het gaat weer een week worden waarin er gewoon weinig te vertellen valt. Overigens vielen er gisteravond in het oosten van Brabant en in Limburg nog enkele forse buien met onweer.

Vandaag en morgen zijn overwegend zonnig en droog. Vanaf woensdag komen er wel wat wolkenvelden, maar neerslag valt er zeer zeker niet. De temperatuur ligt de hele week tussen de 20 en 23 graden en alleen vanmiddag staat er nog een redelijk voelbare wind uit het noordoosten.

Het zou kunnen zijn dat er in het volgende weekend een depressie zich met ons weer gaat bemoeien, maar dat is nog zo ver weg, dat daar nog weinig zinnigs over te zeggen valt.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Leiden
Een prachtige foto uit Leiden van Angry_Bird. Hij maakte deze foto bij zonsopgang, maar het was wel een gesluierde lucht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vierde dagsucces Sagan in USA Pro Challenge

Peter Sagan heeft zondag zijn vierde dagsucces in de USA Pro Challenge geboekt. De Slowaak van Cannondale was in de slotetappe met start en finish in Denver over 117 kilometer de sterkste in de sprint. Hij bleef de Canadees Ryan Anderson en de Italiaan Alessandro Bazzana voor.

De leiderstrui van Tejay van Garderen kwam niet meer in gevaar. De 25-jarige Amerikaan van BMC, die eerder dit jaar al de Ronde van Californië won, wordt op het podium geflankeerd door zijn Zwitserse ploeggenoot Mathias Frank en landgenoot Tom Danielson.

[Serie A] Napoli overtuigend naar zege op Bologna

Napoli is overtuigend aan het nieuwe seizoen in de Serie A begonnen. In eigen huis waren de Napolitanen zondag met 3-0 te sterk voor Bologna. Trainer Rafael Benitez zag tijdens zijn officiële debuut Jose Callejon de score openen. Marek Hamsik tekende kort voor rust voor de 2-0, waarna de Slowaak na de pauze nogmaals toesloeg.

Bij Napoli begon voormalig PSV'er Dries Mertens op de bank. De Belg viel twintig minuten voor tijd in voor Hamsik. Voor nieuwelingen Jose Manuel Reina, Raul Albiol, Callejon en Gonzalo Higuain was wel een basisplaats ingeruimd.

AS Roma rekende met 2-0 af met Livorno. Zonder de aan zijn enkel geblesseerde Kevin Strootman namen de Romeinen pas na rust afstand. Daniele de Rossi brak in de 65e minuut de ban, Alessandro Florenzi zorgde twee minuten later voor de beslissing.

Lazio revancheerde zich voor de nederlaag tegen Juventus in de strijd om de Supercup. De bekerwinnaar was thuis met 2-1 Udinese de baas. Dankzij Hernanes en een benutte strafschop van Antonio Candreva stond het na zestien minuten al 2-0. Luis Muriel bracht een halfuur voor tijd de spanning terug, maar daar bleef het bij.

Overige uitslagen Serie A:

Cagliari - Atalanta 2-1

Torino - Sassuolo 2-0

Parma - Chievo 0-0

[Primera Divisíon] Barcelona wint nipt van Malaga

Barcelona heeft zondag een kleine overwinning op Malaga geboekt. Adriano was met een treffer in de 44e minuut de matchwinner bij de bezoekers. Na de zevenklapper van vorige week tegen Levante, gaan de Catalanen aan kop in de Primera Division met zes punten uit twee duels.

Barcelona, dat Lionel Messi moest missen vanwege spierklachten, had in het Estadio La Rosaleda veruit het meeste balbezit, maar had op slag van rust een afstandsschot van rechtsback Adriano nodig om de ban te breken. De Braziliaan kwam naar binnen en krulde de bal in de verre hoek.

In de tweede helft liet Malaga zich aanvallend iets vaker zien. Twintig minuten voor tijd kwam de 17-jarige Fabrice Olinga het dichtst in de buurt van de gelijmaker, maar de paal stond een treffer in de weg. Neymar moest net als vorige week genoegen nemen met een rol als invaller bij Barcelona.

Atletico Madrid blijft in het spoor van Barcelona door een ruime zege op Rayo Vallecano. In eigen huis werd het 5-0 voor de Madrilenen. De doelpunten kwamen op naam van Raul Garcia (2), Diego Costa, Arda Turan en Tiago.

Levante wist zich slechts deels te revancheren voor de ruime nederlaag tegen Barcelona. In eigen huis speelde de club uit Valencia doelpuntloos gelijk tegen Sevilla.

[WK Judo] Polling treft Oekraïense in eerste ronde

In Rio de Janeiro is de loting verricht voor de wereldkampioenschappen judo die maandag van start gaan. In totaal doen er 680 judoka’s mee uit 123 landen. Thuisland Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Japan, Mongolië, Rusland en Zuid-Korea zijn de enige landen met een voltallig team van negen heren en negen dames.

De Nederlandse ploeg bestaat uit zeventien judoka’s, acht heren en negen dames. De meest opvallende loting voor een Nederlandse judoka is die van Marhinde Verkerk (-78 kg). De Rotterdamse is gekoppeld aan Akari Ogata. Tijdens de Olympische Spelen vorig jaar in Londen wist Verkerk nog van de Japanse te winnen.

Nummer één van de wereld Kim Polling (-70 kg) treft in de eerste ronde Luiza Gainutdinova uit Oekraïne. De eerste opponent van Linda Bolder (-70 kg), als vierde geplaatst, moet komen uit het duel tussen Maria Bernabeu uit Spanje en de Boliviaanse Anette Aguilar. Anicka van Emden(-63 kg), als vierde geplaatst, ontmoet de winnares van de partij tussen de Braziliaanse Katherine Campos en Yennifer Dominguez uit Guatemala.

Henk Grol (-100 kg), als tweede geplaatst, begint zijn jacht op een derde WK-medaille tegen de winnaar van het duel tussen Ji Ho Chim uit Zuid-Korea en Feyyaz Yazici uit Turkije. Dex Elmont (-73 kg), de nummer drie van de wereld en al twee keer tweede op een WK, start tegen Jan Gosiewski uit Groot-Brittannië.

Op de eerste dag zullen Jeroen Mooren en Mikos Salminen in actie komen in de categorie tot 60 kilogram. Mooren treft Artiom Arshanski uit Israel en Saminen neemt het op tegen Pavel Petrikov uit Tsjechië. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.