Maak kennis met Burka Avenger!

Is het een tent? Is het een pinguïn? Nee, het is Burka Avenger! In Pakistan is een nieuwe superheldin opgestaan om te vechten voor vrouwenrechten.  Gehuld in het zwart en een ninja-esque pakje.

Het zou zomaar het begin van een aflevering van Jambers kunnen zijn: dit is Jiya. Overdag een normale onderwijzeres. Maar ’s avonds, wanneer de gordijnen dicht zijn, verandert Jiya in een tegen de Taliban strijdende wreker en voorvechter voor de rechten van de vrouw. Haar wapens zijn niet de shuriken of nunchaku, maar boeken, pennen en iets dat op karate lijkt. Ze gebruikt Takht Kabaddi om haar tegenstanders te verslaan. Een krijgskunst die ze van haar adoptievader Kabaddi Jan heeft geleerd.

In Pakistan, doen veel reliegekkies nogal veel moeite om te verhinderen dat meisjes naar school gaan, zelf een sociaal leven opbouwen en (daarmee) misschien een eigen, afwijkende mening kunnen vormen. Haroon Rashid, een popster in ditzelfde land, hoopt met deze tekenfilmserie tegengas te kunnen geven aan de dominante mannencultuur. Maar het succes overstijgt nu al elke verwachting die Rashid en zijn team had. In Pakistan is Burka Avenger zowel op de sociale media als op tv een fenomenaal succes. Ook andere landen hebben dit opgemerkt en er zijn al verzoeken om de Urdu-talige serie ook uit te brengen in het Engels, Frans en nog 16 talen, om uiteindelijk in 60 landen te verschijnen.

Er is al een (echt bestaande) heldin in Pakistan die ongeveer hetzelfde doet. De 15-jarige, inmiddels in Canada woonachtige Malala Yousafzai weet met interviews en voordrachten mensen ervan te overtuigen hoe belangrijk onderwijs kan zijn voor meisjes. Steeds meer gezinnen kiezen er dan ook voor hun dochter naar school te laten gaan. Zo leren vrouwen uiteindelijk hun eigen boontjes te doppen en kunnen ze in het geval van mishandeling door een eventuele echtgenoot, hun eigen weg gaan.

Bijna 50 procent van de Pakistaanse, mannelijke koters gaat niet naar school. Bij de meisjes is dit zelfs 75 procent.