VN vragen VS naar aantijgingen spionage

Redactie

De Verenigde Naties vragen de Amerikaanse regering om opheldering over de aantijgingen dat inlichtingendienst NSA heeft gespioneerd in het VN-hoofdkwartier in New York. De VN riepen maandag in herinnering dat het internationaal recht dat verbiedt.

Het Duitse opinieblad Der Spiegel berichtte zondag dat de NSA vorig jaar stiekem de versleuteling heeft gekraakt van het systeem dat de VN voor videovergaderingen gebruiken. Dat zou blijken uit documenten die klokkenluider Edward Snowden het tijdschrift heeft toegespeeld.

Als de Amerikaanse inlichtingendienst inderdaad heeft kunnen meekijken en -luisteren met talloze vergaderingen, zoals Der Spiegel schrijft, schenden de VS volgens de VN het internationaal recht. ''Internationale verdragen als de Weense Conventies waarborgen de onschendbaarheid van diplomatieke posten en andere internationale organisaties'', waarschuwde VN-woordvoerder Farhan Haq maandag.

Volgens Der Spiegel heeft de NSA ook in het kantoor van de Europese Unie in Washington microfoontjes geplaatst en ingebroken op het computernetwerk van de EU.