Spierblessures nopen Deco tot stoppen

Maarten (rubbereend)

Portugees oud-international Deco heeft zijn voetbalpensioen aangekondigd. Dat deed de 35-jarige spelmaker maandag. Hij voerde een recente reeks spierblessures aan als reden hoewel hij het liefst zijn contract bij het Braziliaanse Fluminense had uitgediend. "Ik wou dat ik Fluminense veel meer had kunnen helpen, maar mijn lichaam staat het me niet toe."

Deco, die dinsdag 36 wordt, begon zijn zeventien jaar lange carrière bij Corinthians, maar brak daar niet door. In 1998 besloot hij daarop naar Portugal te vertrekken en de nationaliteit van dat land aan te vragen. Daar nam zijn carrière wel een vlucht.

Na het kleine Salgueiros speelde hij vijf seizoenen voor FC Porto waar hij de UEFA Cup en de Champions League won. Het leverde Deco een transfer naar Barcelona op en ook daar won hij de Champions League en twee Spaanse titels. In 2006 won Barcelona bovendien het WK voor clubteams.

In 2008 verhuisde hij vervolgens naar Chelsea. Bij de Blues werd hij een keer kampioen en won hij tweemaal de FA Cup. Na twee seizoenen keerde hij terug naar zijn vaderland en bij Fluminense won hij in 2010 en 2012 de Braziliaanse titel.

Met Portugal speelde hij twee WK's en twee EK's. Een verloren finale op het EK van 2004 in Portugal was het beste resultaat op een titeltoernooi voor Deco.

Deco's afscheid komt nog voor een hoorzitting in september naar aanleiding van een positieve dopingtest. Hij testte positief op het gebruik van een vochtafdrijvend middel dat gebruikt kan worden om het gebruik van prestatiebevordende middelen te maskeren. Deco heeft dopinggebruik echter altijd ontkend.