Alex van Warmerdam krijgt oeuvreprijs in Athene

Borizzz

Alex van Warmerdam wordt tijdens het internationale filmfestival van Athene gehuldigd voor zijn gehele oeuvre. De Nederlandse filmmaker mag dan de City of Athens Athena Award in ontvangst nemen. Ook is zijn nieuwste film Borgman opgenomen in de festivalcompetitie. Dat laat distributeur Fortissimo maandag weten.

Tijdens het festival, dat plaatsvindt van 18 tot en met 29 september, zijn ook eerdere films van Van Warmerdam te zien. Zo worden Abel, De Noorderlingen, De Jurk, Kleine Teun, Grimm, Ober en De Laatste Dagen van Emma Blank vertoond.

Borgman ging in wereldpremière op het filmfestival van Cannes, waar de film ook in de race was voor de Gouden Palm. Daarnaast was de tragikomedie al op een aantal internationale festivals te zien en sleepte deze in het Servische Palic de prijs voor beste film in de wacht. In het najaar is de film nog te zien op onder meer het filmfestival van Toronto en het Fantastic Fest Austin in Texas.

De film draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen. Woensdag beleeft de film al de grootste voorpremière ooit, met 152 zalen. Maandagavond zijn de eerste zes minuten van de film al te zien in het Eye Film Institute in Amsterdam, waar eerder deze maand een retrospectief van Van Warmerdam te zien was.


Alex van Warmerdam krijgt oeuvreprijs in Athene (Foto: Novum)