Zürich verwijst prostituees naar garages

Vanaf maandagavond zeven uur moeten mannen die per auto op zoek zijn naar een prostituee in de Zwitserse stad Zürich zich vervoegen bij een aantal open houten garages op een voormalig bedrijfsterrein, ingeklemd tussen een rangeerterrein van de spoorwegen en een snelweg. Ze kunnen er voortaan elke avond en nacht, tot vijf uur 's ochtends terecht.

De zogenoemde 'seksdozen' zijn er neergezet door de gemeente die er omgerekend 1,9 miljoen euro voor over had. De teakkleurige garages hebben geen deuren. Het 'park' is wel uitgerust met wc's, bagagekluizen, kleine tafeltjes, een wasserette en een douche. De wc's zijn geverfd in pastel roze en blauw. Tussen de bomen hangen gekleurde lampjes terwijl creatieve borden het gebruik van condooms aanraden.

Er zijn geen camera's in de garages of op het terrein zelf. Wel heeft elke garage een paniekknop die de prostituee kan gebruiken. Als ze daarop drukt gaat er een alarm af en begint een zwaailicht te branden in een kantoor direct bij het terrein. Daar zitten werknemers van een sociale dienst getraind op het helpen van prostituees in nood. Daarnaast wordt het terrein extra in de gaten gehouden door de politie.

Zürich heeft tot de opzet van de 'seksdozen' besloten op basis van ervaringen in Duitsland en Nederland. De prostituees doen hun zaken nu bij het centrum van de stad. Daar zorgen zij en hun klanten echter voor veel overlast en zijn er geen veiligheidsvoorzieningen.Er zijn ter plekke geen wc's zodat de dames en hun klanten hun behoeften doen in parken en tuinen. Bovendien zijn er problemen met agressieve klanten. Drugsgebruik en gewelddadigheden zijn andere randverschijnselen.

Met de 'seksboxen' wil Zürich ook een dam opwerpen tegen criminele bendes die zich schuldig maken aan mensenhandel. Om de 'seksboxen' te kunnen gebruiken moeten de prostituees een vergunning hebben. Die kost omgerekend 32,50 euro per jaar. Daarnaast moeten ze per nacht vier euro belasting betalen. Zo wil Zürich de kosten van de voorzieningen - bijna 570.000 euro per jaar - bestrijden.

"We hebben het geheel opgezet zodat het veilig is voor de prostituees. Tegelijk moest het de discretie voor hen en hun klanten verzekeren. En we waren van mening dat als we het dan toch gingen bouwen, het er beter maar goed uit kon zien", aldus Michael Herzig, werkzaam bij de sociale dienst van Zürich.