FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 april 2012

Breivik wil geen psychiatrische behandeling

Anders Behring Breivik, die in juli vorig jaar in Noorwegen 77 mensen doodde, wil absoluut geen psychiatrische behandeling. Dat schrijft hij in een brief, waaruit de Noorse krant Verdens Gang woensdag publiceerde. ,,Ik moet eerlijk toegeven dat dat het allerergste is dat me zou kunnen overkomen, omdat het de ultieme vernedering zou zijn", stelt Breivik.

In de 38 pagina's tellende brief spreekt hij een rapport van twee psychiatrische experts punt voor punt tegen. Zij concludeerden dat Breivik ontoerekeningsvatbaar is. Breivik moet zich vanaf 16 april voor de rechter verantwoorden voor zijn daden.

Vanmarcke en Vansummeren delen kopmanschap

Garmin-Barracuda trekt met twee kopmannen naar Parijs-Roubaix komende zondag: Johan Vansummeren, vorig jaar winnaar van de kasseiklassieker, en Sep Vanmarcke die dit jaar al opviel door zijn overwinning in de Omloop Het Nieuwsblad.

Beide renners lieten de Scheldeprijs lopen om zich optimaal te kunnen voorbereiden. Donderdag zal Garmin het parcours verkennen. Bovendien wordt dan het speciale materiaal getest, zoals handgemaakte tubes en speciale wielen die speciaal gemaakt zijn voor het fietsen over kasseien.

Vanmarcke en Vansummeren kunnen bovendien rekenen op een sterke ploeg met onder andere Heinrich Haussler, die zelf al eens zevende werd in De Hel van het Noorden.

Koningin Beatrix opent Floriade

Koningin Beatrix heeft woensdag in Venlo de Floriade 2012 geopend. Ook staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) was aanwezig. Hij verving minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA), die zijn handen vol had aan de onderhandelingen in het Catshuis.

Beatrix is de beschermvrouwe van de Floriade, de officiële wereldtuinbouwexpositie die eens in de tien jaar in Nederland plaatsvindt. Het park bestaat uit vijf 'werelden' die door bossen aan elkaar zijn verbonden en waar gedurende een halfjaar tuinen en paviljoens zijn te zien.

Tijdens deze editie verzorgen 35 landen een inzending. In totaal doen honderd organisaties mee. Onderwerpen die duurzaam en innovatief zijn staan centraal tijdens deze Floriade, die voor het publiek geopend is van 5 april tot 7 oktober.

Jongens (14) opgepakt voor dreigtweets aan school

Twee 14-jarige jongens uit Waddinxveen die op Twitter dreigden hun school op te blazen zijn dinsdag opgepakt. De jongens hebben bekend de tweets te hebben verstuurd. Volgens hen ging het om een grap, meldt de politie woensdag.

Een van de twee leerlingen van een middelbare school in Boskoop werd door agenten in uniform uit de klas gehaald en aangehouden. Op Twitter bleven echter nieuwe dreigementen opduiken, waarna ook een klasgenoot van de jongen uit de klas werd gevist.

Maandag waren nog tientallen agenten op een middelbare school in Sneek, nadat vrijdag een tweet werd gevonden waarin werd gedreigd de school in brand te steken. In het twitterbericht werd ook gedreigd met geweld. Drie leerlingen werden rond het middaguur opgepakt vanwege de dreigtweet, waarna de agenten weer vertrokken.

VS heffen sancties tegen Myanmar op

De Amerikaanse regering heeft een aantal sancties tegen Myanmar opgeheven. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton woensdag gezegd. De Verenigde Staten hebben hiertoe besloten vanwege de historische verkiezingen in het land dat voorheen zuchtte onder een junta.

Volgens Clinton is het reisverbod naar de VS voor een aantal hoge Myanmarese regeringsfunctionarissen opgeheven. Ook mogen er weer financiële transacties met Myanmar worden gedaan als beloning voor de democratische hervormingen die zijn doorgevoerd. Washington opent bovendien een kantoor van het Agentschap voor Internationale Ontwikkeling in Myanmar.

Mobiel internet Vodafone nog even uit de lucht

Mobiel internet van Vodafone moet in de loop van donderdag weer gedeeltelijk gaat functioneren. Een deel van de klanten blijft donderdag echter hinder ondervinden door de storing die woensdag ontstond. Dat laat de provider woensdagavond weten.

De storing ontstond nadat woensdag rond 05.00 uur in de buurt van een netwerkcentrale van Vodafone in Rotterdam een grote brand uitbrak. Daardoor lag het 2G-netwerk in de Randstad plat, net als het 3G-netwerk voor onder meer mobiel internet. Aanvankelijk had een kwart van alle Vodafone-klanten hier last van. Bij ongeveer een derde werkte de voicemail niet.

Voor klanten die buiten de regio waren, maar via de getroffen centrale waren geregistreerd, werd het netwerkverkeer omgeleid via Amsterdam. Deze mensen konden in de loop van de middag weer gebruikmaken van het netwerk.

Alleen klanten in de regio Rotterdam hadden vervolgens nog last van de storing, ongeveer tien tot vijftien procent van alle Vodafone-gebruikers. Om het 2G-netwerk in de regio over te nemen werd een noodvoorziening naar het getroffen gebied gebracht. Deze noodvoorziening moet ervoor zorgen dat in de loop van de avond het bel- en sms-verkeer weer op gang komt.

Het 3G-netwerk weer aan de praat krijgen is echter lastiger. Inmiddels is volgens Vodafone duidelijk dat het 3G-verkeer gedeeltelijk via andere netwerkcentrales in het land kan worden omgeleid. De dichtbevolkte gebieden worden het eerst omgeleid, om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk mensen weer gebruik kunnen maken van mobiel internet.

Verder verwacht Vodafone dat het nog een dag duurt voordat de voicemailproblemen hersteld zijn.

Take Shelter

Het maken van een geslaagde paranoia thriller is geen gemakkelijke opgave. Niet alleen dient de film de gehele speelduur spannend te zijn, tevens is het noodzakelijk dat de kijker niet direct alle plotontwikkelingen kan verklaren. Take Shelter is helaas geen foutloze film geworden. Ondanks het perfecte tempo en de krachtige acteerprestaties, zijn een aantal situaties in de film niet plausibel genoeg. Toch kan Take Shelter zeker worden gezien als een gewaagde film en is het logisch dat de onervaren regisseur Jeff Nichols veel lof heeft geoogst. Met name met het suggestieve einde is dit een film geworden die zal leiden tot veel discussies en daarmee bereikt Nichols iets wat zijn collega’s in Hollywood maar zelden voor elkaar krijgen.

Treinverkeer verstoord door verwarde vrouw

Tussen Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal hebben woensdagavond ongeveer twee uur lang minder treinen gereden, doordat een verwarde vrouw bij het Amsterdamse metrostation Spaklerweg met een scherp voorwerp rondliep. De vrouw wilde mogelijk zichzelf iets aandoen, maar de politie heeft dat kunnen voorkomen, meldt een politiewoordvoerder.

De vrouw werd omstreeks 20.30 uur opgemerkt. Op last van de politie werd het trein- en metroverkeer in de buurt stilgelegd. Tussen Muiderpoort en Duivendrecht werden stopbussen ingezet. Omstreeks 22.30 uur meldde de politiewoordvoerder dat het politiewerk rond het metrostation in de afrondende fase zit en het trein- en metroverkeer snel weer op gang zal komen.

De NS verwacht dat de verstoring rond 23.00 uur is verholpen. Reizigers moesten vanwege de problemen rekening houden met uitval van treinen en een vertraging van vijftien tot dertig minuten.

Raad Amsterdam steunt plan illegale mbo'ers

De Amsterdamse gemeenteraad steunt het voorstel van GroenLinks om de gemeente stageplaatsen beschikbaar te laten stellen voor mbo-scholieren die illegaal in Nederland verblijven. De raad negeert daarmee een waarschuwing van minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD). Hij dreigde woensdag dat Amsterdam de wet overtreedt en zal worden beboet als het plan wordt doorgezet.

Kinderen die illegaal in Nederland verblijven hebben weliswaar tot hun 18e het recht om onderwijs te volgen, maar een stage valt daar niet onder. Dat wordt beschouwd als werk en voor leerlingen van buiten de EU is daar een tewerkstellingvergunning voor nodig. Voor mensen die illegaal in Nederland verblijven, wordt echter geen vergunning afgegeven.

Onderwijsinstellingen die leerlingen stage laten lopen en werkgevers waar de stages worden verricht overtreden daarom de wet, schreef Kamp. De boete bedraagt achtduizend euro en de Inspectie SZW zal de wet op dit punt 'streng handhaven', waarschuwde de minister.

GroenLinks stelt het niet te vinden kloppen dat jongeren zonder een verblijfsvergunning geen stage mogen lopen en zo nooit een volwaardig diploma kunnen halen. De gemeente moet volgens de partij zelf het goede voorbeeld volgen. Het college van burgemeester en wethouders omarmde het voorstel van de partij eerder al.

De waarschuwing van Kamp laat GroenLinks-raadslid Fenna Ulichki koud. "Laat ze maar komen met hun stilleggen van de rechtspersoon 020", twittert ze woensdagavond.

Prijswinnaars van de maanden februari en maart

Hier een overzicht van gelukkige users die een prijsvraag hebben gewonnen in de maanden februari en maart! De winnaars zijn per PM ook op de hoogte gebracht en de meeste spullen zijn al verstuurd, maar toch nog even een overzicht van de uitslagen van de laatste acties:

Februari
Ubisoft Posterpakket
CE_REAL

Catherine-game
Xbox 360: Arcadia en GvdW78
PlayStation 3: Ardi en Poit

Ultimate Zombibi Survival Pakket
Joelie

Zombibi troostprijzen
boertie
CrazyChicken
nienke-anna

Just Dance 3 voor PlayStation 3
Geeodorah
Dreamer67

Artistset + 2 vrijkaartjes Hugo
luciferhout

Horloge + 2 vrijkaartjes Hugo
HappyBob
Piperidine
baardagaam123
darkde28e

Oscars prijzenpakket
Susi
Geeodorah
kaykay5

T-shirt Just Dance 3
boxman
marlies16
KoningPoedel

Maart
Verrassingspakket van Ubisoft
Thormodo

Kuifje beeldje en dvd
ElisaB
boterhoofd
trody
PunkyFishGirl
Pizzalucht

Drive
De winnaars van een dvd/blu-ray zijn:
Tijnes
Civilian
SorbyForce
Fvandercraats

De gelukkige FOK!ker die naast de dvd/blu-ray ook nog eens een vette Drive-jas heeft gewonnen is:
Zelva

Het Wielerklassiekerboek
Winnaars van het boek;
Joost-mag-het-weten
Reho
KnutdeIJsbeer

Rayman-goodiepakket
HPLC

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1
franske19
naromi
snakeman123
jacobaan

Goodie-pakket Ubisoft
evil_ien

Assassin's Creed-poster en -masker
Vitrix

DVD Contagion
Lab-6
dndiek
Morodeepdelver
ThaaGZ
Just22

Blu-ray Contagion
mathijsie
merino
MesaJJB
Digital_Eargasm
nienke-anna

Het overlevingspakket

merino
MesaJJB

De meeste prijzen zijn allang verzonden en dus al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen moet je even mailen naar pr@fok.nl

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!

[CL] Uitslag Chelsea - Benfica

Chelsea heeft zich vanavond ten koste van Benfica geplaatst voor de halve finales van de Champions League. Na de 0-1 overwinning in Portugal, werd vanavond in eigen huis met 2-1 gewonnen. In de halve eindstrijd wacht titelverdediger FC Barcelona.

De missie voor Benfica was duidelijk. De ploeg van Jorge Jesus ging direct vanaf het beginsignaal op zoek naar de treffer. De verdediging van Chelsea bleef in de beginfase echter overeind en de ploeg kwam halverwege de eerste helft zelfs op voorsprong. Ashley Cole werd in de zestien van Benfica neergelegd en het was Frank Lampard die de toegekende strafschop achter Benfica-goalie Artur schoot.

Na een half uur spelen kreeg Benfica een enorme kans om op gelijke hoogte te komen. Een ingestudeerde vrije trap kwam uiteindelijk bij Oscar Cardozo terecht, maar hij zag zijn schot op de lijn gered worden door John Terry. Vijf minuten voor tijd moest Benfica met tien man verder. Maxi Pereira, die eerder de strafschop veroorzaakte, kreeg zijn tweede gele kaart na een tackle op Mikel.

Met een man minder deed Benfica in de tweede helft niet onder voor Chelsea. Via Cardozo, Aimar en de invallers Djálo en Oliveira was de ploeg dichtbij een doelpunt, maar Cech hield zijn doel schoon. Ook Chelsea was een paar keer dichtbij een doelpunt. Schoten van Kalou en Mata gingen er echter niet in. De grootste kans was voor Ramires, maar de Braziliaan presteerde het om de te missen terwijl hij haast op de doellijn stond.

Kort voor tijd kreeg Benfica toch loon naar werken. Uit een corner wist Javi Garcia de verdiende 1-1 te scoren en zodoende zou de wedstrijd nog een enorm spannend slot krijgen. Via Oliveira was Benfica enorm dichtbij de 1-2, maar het schot van de invaller ging net naast het doel van Cech. Toch was het Chelsea dat er met de winst vandoor ging. Een vrije trap van Aimar werd gepareerd en zodoende kon invaller Raul Meireles richting het doel van Benfica. Met een verwoestend schot zorgde de voormalig speler van FC Porto voor de 2-1

Karakteristieken:

Chelsea*

2 - 1
(1-0)

S.L. Benfica

 21' Lampard(pen)
90' Meireles
  85' Garcia 
 
 Gele kaart: Ivanovic, Ramires, Mikel (Chelsea), Cardozo, Garcia, César, Aimar (S.L. Benfica)
 Rode kaart: , M. Pereira (40/2xg) (S.L. Benfica)
 
Stadion: Stamford Bridge, Londen
Toeschouwers: 37.000
Arbiter: Skomina (Slo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cech
Ivanovic
Luiz
Terry (Cahill/59)
A. Cole
Ramires
Mikel
Mata (R. Meireles/79)
Lampard
Kalou
Torres (Drogba/88)
  Artur
M. Pereira
Garcia
Emerson
Capdevilla
Witsel
Matic
César (Rodrigo/73)
Aimar
Cardozo (Oliveira/57)
Gaitán (Djaló/61)

[CL] Uitslag Real Madrid - APOEL Nicosia

Real Madrid heeft op fraaie wijze de halve finale van de Champions League bereikt. De Madrilenen wonnen in eigen huis met 5-2 van APOEL Nicosia. Het eerste duel tussen beide ploegen eindigde in een 3-0 zege voor de Spanjaarden.

APOEL Nicosia was vanaf het eerste fluitsignaal niet van de eigen helft af te krijgen. Hierdoor kon Real Madrid het spel maken en kwam het na een aantal kansen voor onder meer Higuaín en Halil Altintop. Zij slaagden er echter nog niet in om het net te doen bollen. Na bijna twintig minuten maakten de Cyprioten bijna de openingstreffer, maar de treffer viel zoals zo vaak gebeurd aan de andere kant.

Cristiano Ronaldo slaagde er na 26 minuten in om doelman Pardo te verschalken. Na de treffer probeerde APOEL Nicosia via Aílton op gelijke hoogte te komen, maar Iker Casillas reageerde alert op de poging. Het antwoord kwam vervolgens van Kaká, die vrij snel na de mogelijkheid voor de bezoekers de 2-0 liet aantekenen. Op slag van rust was het opnieuw de Braziliaan, die in kansrijke positie kwam. Nu stond zijn vizier echter niet op scherp, waardoor de Madrilenen met een voorsprong naar de thee gingen.

De tweede helft werd vervolgens een waar doelpuntenfeest. In de 67e minuut maakte Manduca de aansluitingstreffer, waarna Cristiano Ronaldo en Callejón niet veel later de wedstrijd definitief in het slot gooiden. De Cyprioten kregen vervolgens nog wel een penalty, nadat Altintop binnen de zestien een overtreding op Adorno maakte. Dit buitenkansje werd verzilverd door Solari.

Het slotakkoord was uiteindelijk voor Di María, die de eindstand op het bord zette. Door deze 5-2 zege plaatste Real Madrid zich overtuigend voor de halve eindstrijd.


Real Madrid

5 - 2
(3 - 0)

APOEL Nicosia

 26' C. Ronaldo
 36' Kaká
 75' C. Ronaldo
 80' Callejón
 84' Dí Maria
   67' Manduca
 82' Solari (pen) 
 
 Gele kaart: Poursaitidis (APOEL Nicosia)
 
Stadion: Santiago Bernabeu, Madrid
Toeschouwers: 70.000
Arbiter: Rocchi (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Casillas
Ramos
Varane
Pepe
Marcelo (Callejón/46)
Hamit Altintop
Sahin
Kaká
Granero (Albiol/65)
Ronaldo
Higuaín (Di María/ 54)
  Pardo
Poursaitidis
Jorge
Kaká
William
Charalambides
Nuno Morais
Marcinho
Pinto (Satsias/ 78)
Manduca (Adorno/68)
Aílton (Solari/ 70)

Oranje onder 17 op EK tegen België, Polen en Slovenië

Het Nederlands elftal onder 17 moet het op het komende EK in de poulefase opnemen tegen gastland Slovenië, België en Polen. Dit bleek vandaag bij de loting voor het toernooi waarbij Nederland titelverdediger is.

Het is echter nog niet helemaal zeker dat België het EK zal mogen spelen. Hongarije eindigde in de kwalificatie op doelsaldo boven de Belgen, Echter met slechts één doelpunt verschil. België won de wedstrijd tegen Rusland met 1-0, maar deze werd omgezet in een reglementaire 3-0 zege omdat de Russen hadden een geschorste speler opgesteld. Hierdoor liepen de Hongaren alsnog een ticket mis. De Uitspraak van het hoger beroep is op 13 april.

Het toernooi vindt van 4 tot 16 mei plaats. De finale is op woensdag 16 mei in het SRC Stozice-stadion in Ljubljana.

Shadowrun keert terug

Bijna 25 jaar na zijn ontstaan, is Shadowrun weer terug. Jordan Weismann, de schepper van de setting, prijst een nieuwe RPG met de toepasselijke naam Shadowrun Returns aan via Kickstarter.

Shadowrun begon ooit als een pen-and-paper roleplaying game, net zoals Dungeons & Dragons. In de 23 jaar van zijn bestaan zijn er  meerdere edities, boeken en vier computerspellen van verschenen.

De wereld van Shadowrun combineert die van Bladerunner en The Lord of the Rings. Op 12-12-2012 ondervindt de wereld een nieuwe opleving van magie. Als gevolg daarvan ontstaan elfen, dwergen, trollen en orks. Een paar dozijn jaar in de toekomst is de wereld bekomen van de schok en heeft zich aangepast. Aan de ene kant zijn er de magische rassen, de sjamanen en de magiërs. Aan de andere kant de autonome megacorporaties met hun technologie en hackers. Een Shadowrun-boek of -spel draait altijd om de onderwereld van deze futuristische maatschappij. Groepen mensen met verschillende expertises die duistere zaakjes voor anonieme opdrachtgevers regelen.

Shadowrun Returns belooft de originele elementen van de setting te behouden, plus wat extra's: een interactief verhaal, ontwikkeling van je personages en tactische gevechten. Op het moment heeft het kickstarter-initiatief 125.000 dollar opgeleverd. Het doel is 400.000 dollar. Als het lukt, zal de game ontwikkeld worden voor tablet en pc.

Shadowrun Returns

EA wint 'slechtste bedrijf''-award en haalt schouders op

Uitgever Electronic Arts heeft onlangs van de Amerikaanse versie van de consumentenbond een twijfelachtige prijs in ontvangst mogen nemen: die van ergste bedrijf in Amerika. Het bedrijf gaat daarbij verschillende banken en telecombedrijven voor. EA zelf blijft er laconiek onder.

In een onderzoek gehouden door de consumentenwebsite The Consumerist onder 250.000 mensen, komt de gamesgigant als 'winnaar' uit de bus. "Consumerist readers ultimately decided that the type of greed exhibited by EA, which is supposed to be making the world a more fun place, is worse than Bank of America's avarice, which some would argue is the entire point of operating a bank," aldus de site.

EA lijkt er vooralsnog niet wakker van te liggen, gezien het sarcastische commentaar van EA corporate communications senior director John Reseburg: "We're sure that bank presidents, oil, tobacco, and weapons companies are all relieved they weren't on the list this year. We're going to continue making award-winning games and services played by more than 300 million people worldwide."

ea games kantoor

Jongen overleeft schok van 15000 volt

Een 16-jarige jongen uit Duitsland heeft een stroomstoot van vijftienduizend volt overleefd. De jongen probeerde een paraplu aan een bovenleiding te hangen.

De Jongeman was met twee vrienden naar de kroeg geweest en besloot op een gerangeerde trein te klimmen om de paraplu op te hangen.

Door de schok viel de jongen van de trein, waarna reddingswerkers hem naar een ziekenhuis brachten. De politie laat weten dat de jongen een engeltje op zijn schouder moet hebben gehad. Alleen al het in de buurt komen van een dergelijke leiding is normaliter levensgevaarlijk.

De tiener is inmiddels buiten levensgevaar.

Iran arresteert dertien piraten

De Iraanse marine heeft woensdag na een twee dagen durende strijd in internationale wateren dertien piraten opgepakt. Dat hebben Iraanse media gemeld. De Iraanse marine ging de strijd aan, nadat piraten in de Indische Oceaan een koopvaardijschip hadden overgenomen.

Het koopvaardijschip, de Armis, was onderweg naar Iran. Het is onduidelijk onder welke vlag het schip voer. De piraten doodden bij hun aanval twee bemanningsleden van het schip en verwondden er een.

De Iraanse marine ging achter het schip aan en pakte dertien piraten op. Zij worden overgebracht naar Iran waar ze worden berecht.

Schoolschriften met portret Stalin rage in Rusland

Schoolschriften met de beeltenis van Jozef Stalin veroveren stormenderhand de Russische schoolklassen. Een van de grootste boekhandels van Moskou zegt de populaire schoolartikelen vanwege de grote vraag niet te kunnen aanslepen.

Mensenrechtenactivisten verguizen de plotseling populaire schriftjes omdat die van de voormalige Sovjetdictator een kinderheld zouden maken. De Russische minister van onderwijs heeft gezegd de schriften af te wijzen, maar de verkoop niet te kunnen verbieden.

Stalin, die de Sovjet-Unie van 1922 tot 1953 met ijzeren vuist leidde, is in het hedendaagse Rusland een omstreden figuur. Hoewel hij de dood van miljoenen landgenoten op zijn kerfstok heeft geniet hij nog altijd veel aanzien omdat hij Rusland naar de overwinning op nazi-Duitsland leidde en van zijn land een supermacht zou hebben gemaakt.

'MMO's kunnen prima op de Wii U'

Volgens Funcom-ontwikkelaar Joel Bylos zou de Wii U mogelijk het favoriete platform voor MMO's kunnen worden.

"Wii U zou wel eens de eerste echte console kunnen zijn waarvoor een MMO gemaakt kan worden die geen concessies hoeft te doen," aldus Bylos. "De controller kan perfect de noodzakelijke hotbars van een MMO weergeven. En er zijn een hoop mogelijkheden met de touchscreen en de bewegingsgevoelige besturing."

Funcom heeft een hoop ervaring met MMO's, waaronder Anarchy Online en Age of Conan. Op het moment werkt de studio aan een nieuwe MMO, Secret World. Dus misschien dat we Secret World nog wel eens terugzien op de Wii U.

Middelkoop stunt in Barletta tegen Fognini

Matwé Middelkoop heeft zich op knappe wijze geplaatst voor de kwartfinale van het challengertoernooi van Barletta. De 28-jarige Nederlander verraste woensdag op het Italiaanse gravel in drie sets de als eerste geplaatste Fabio Fognini: 7-5, 3-6 en 6-2.

De zege van Middelkoop was knap, omdat zijn Italiaanse opponent 248 plaatsen hoger staat op de wereldranglijst. Middelkoop is zelf de mondiale nummer 305. De Nederlander treft in de volgende ronde wederom een geplaatste speler. De vijfde gerangschikte Tunesiër Malek Jaziri (96e van de wereld) ging ten koste van Andrea Arnaboldi een ronde verder: 6-4 en 6-2.

Naast Middelkoop komt ook Jesse Huta Galung in actie in Barletta. De Haarlemmer speelt donderdag tegen de Roemeen Victor Hanescu (6).

Eerste testtoestel JSF opgeleverd

Het eerste Nederlandse testtoestel van de Joint Strike Fighter (JSF/F-35) is klaar. Het toestel werd woensdag opgeleverd in de fabriek van Lockheed Martin in Fort Worth, Texas.

Het toestel gaat nu naar een Amerikaanse luchtvaartbasis in Florida, waar de Nederlandse luchtmacht het deze zomer gaat gebruiken voor training van piloten en onderhoudspersoneel. Het eerste testtoestel werd nog door het vorige kabinet gekocht en aanbetaald. Het tweede toestel is vorig jaar april besteld en kost maximaal 90 miljoen euro.

De JSF is voor de luchtmacht de gedroomde opvolger van het F-16-gevechtsvliegtuig. Dit kabinet heeft echter besloten geen knoop door te hakken over de opvolging van de F-16, die bovendien 3 jaar langer blijft doorvliegen. Wel is er 800 miljoen dollar in de ontwikkeling van de JSF gestoken. In ruil daarvoor ontvangt het Nederlandse bedrijfsleven opdrachten.

Eerste Nederlandse test-JSF rolt uit hangar
Eerste Nederlandse test-JSF rolt uit hangar (Foto: ANP)

Moslimbroederschap: geestelijken krijgen inspraak

De presidentskandidaat van de Egyptische Moslimbroederschap, Khairat el-Shater, heeft geestelijken beloofd dat hij als president een raad van geestelijken zal vormen die nieuwe wetten toetst aan islamitische wetgeving. Dat heeft een groep conservatieve geestelijken, de Jurisprudentiecommissie voor Rechten en Hervormingen, woensdag op zijn website laten weten.

El-Shater probeert met zijn handreiking de gunst te winnen van conservatieve moslims, wiens steun hij hard nodig zal hebben in de presidentsverkiezingen volgende maand. De Moslimbroederschap is de grootste en machtigste religieuze groepering in Egypte, maar diverse andere conservatief-islamitische groepen hebben ook een presidentskandidaat naar voren geschoven.

De Jurisprudentiecommissie werd vorig jaar na het verdrijven van oud-president Hosni Mubarak als vertegenwoordigend lichaam van verscheidene islamitische facties in het leven geroepen en bestaat voornamelijk uit ultraconservatieve salafisten.

Als geestelijken inderdaad zeggenschap krijgen over het tot stand komen van wetgeving zou dat een ommekeer met grote gevolgen zijn. Voormalig lid van de Moslimbroederschap en onderzoeker Tharwat el-Kherbawi vergeleek de voorgestelde raad van geestelijken met de geestelijke 'bewaarders' van het religieuze stelsel in Iran.

Een woordvoerder van de Moslimbroederschap kon het bericht van de Jurisprudentiecommissie niet direct bevestigen of ontkrachten.

Zwarte Cross overweegt uit te breiden

Het Zwarte Cross Festival gaat het driedaagse evenement mogelijk uitbreiden naar zeven dagen. Dit op verzoek van vele festivalgangers, die het evenement als hun vakantie beschouwen en drie dagen te kort vinden. Mocht het plan doorgang vinden, dan is de Zwarte Cross het eerste zevendaagse evenement met een camping.

Omdat er eerst overlegd moet worden met de autoriteiten zal het op zijn vroegst 2013 zijn voor het festival kan uitbreiden. De organisatie ziet in elk geval voordelen voor zowel de bezoekers als voor zichzelf. Zo zouden de vaste kosten over meer dagen te spreiden zijn, wat de prijs van de tickets weer ten goede komt. Daarnaast is de kans op files kleiner, omdat de verkeersstroom verdeeld wordt over een volledige week in plaats van over drie dagen. Festivaldirectrice Tante Rikie besluit met: "En de kans op mooi weer tijdens de Zwarte Cross wordt ook veel groter."

Het festival in de Achterhoek is voor iedereen en dat bewijst de programmering wel. Zo komen de 'Heideroosjes' en 'Drive Like Maria' voorbij op de Schans, zal op de Metalweide 'Suicidal Tendencies' uit de VS optreden en zijn er in de Theaterweide workshops Tai Chi en Aquarobics op het droge te volgen. Voor de editie van dit jaar zijn er nog kaarten verkrijgbaar, te bestellen via de website. Volgens de organisatie is het aan te raden er snel bij te zijn als je nog kaarten wil, het festival is tot op heden elk jaar uitverkocht.

Kipreclame Mary J. Blige van de buis gehaald

De reclame waarin Mary J. Blige reclame maakt voor Burger King is per direct van de buis gehaald. De commercial, waarin de zangeres zingt over kip, mag volgens de fastfoodketen niet meer worden uitgezonden omdat er onenigheid is over de rechten van het liedje.

Het filmpje, dat sinds deze week op tv werd uitgezonden, zorgde eerder al voor ophef. Zo beweert de website Madame Noire dat in de reclame zwarte vrouwen belachelijk worden gemaakt. In het spotje prijst de donkere Blige wraps met kip aan.

De fastfoodketen laat weten te hopen dat problemen rond de rechten zo snel mogelijk worden opgelost en dat de commercial binnenkort weer kan worden uitgezonden. Eerder maakten actrice Salma Hayek en presentator Jay Leno reclame voor de snack.


Kipreclame Mary J. Blige van de buis gehaald

Zeilster Bouwmeester houdt stand op Mallorca

Wereldkampioene zeilen Marit Bouwmeester heeft in het water rondom Mallorca de overwinning gepakt in het wereldbekertoernooi om de Trofeo Princesa Sofia. De Nederlandse wist in de olympische Laser Radialklasse haar directe concurrente, de Belgische Evi van Acker, voor te blijven. 

In twee races kwam Bouwmeester als eerste en zesde over de streep, daarmee bleef ze Van Acker met twee punten voor. Andere Nederlandse deelnemers ging het minder voor de wind. Lisa Westerhof en Lobke Berkhout werden vijftiende in de 470-klasse en Pieter-Jan Postma achttiende in de Finn-klasse. Tevens waren Rutger van Schaardenburg en Roelof Bouwmeester, respectievelijk achttiende en 59ste in de Laser-klasse, slechts in het achterveld te bekennen.

Oproep tot protest tegen Surinaamse amnestiewet

Maatschappelijke en kerkelijke organisaties in Suriname hebben woensdag opgeroepen tot een stille tocht tegen de mogelijke wijziging van de amnestiewet. Als de wijziging wordt doorgezet wordt het proces tegen de verdachten van de Decembermoorden, onder wie president Desi Bouterse, stilgelegd.

De organisatoren zeggen in hun oproep met het protest hun bezorgdheid te willen uiten 'tegen de vele aanvallen op de rechtsstaat' en in het bijzonder de pogingen om het proces rond de Decembermoorden te stoppen. De tocht moet volgende week dinsdag worden gehouden en vertrekt om 16.00 uur lokale tijd vanaf het Kerkplein, vlakbij het parlement in hartje Paramaribo.

Verwacht wordt dat de Nationale Assemblee woensdag over de amnestiewet stemt. Alles wijst erop dat, ondanks felle protesten uit binnen- en buitenland, de initiatiefwet van enkele Bouterse-getrouwe parlementariërs wordt aangenomen.

Het is overigens nog maar de vraag of dit het proces rond de Decembermoorden definitief blokkeert. Volgende week vrijdag staat er een zitting gepland waarin de aanklager de eis tegen de verdachten zal uitspreken, waarna de advocaat van de verdachten waarschijnlijk vrijspraak eist. Deze zitting lijkt gewoon door te gaan, ook als de wijziging in de amnestiewet wordt aangenomen.


Oproep tot protest tegen Surinaamse amnestiewet (Foto: Novum)

Gordon geeft overspel toe

Gordon geeft toe dat zijn relatie over is omdat hij is vreemdgegaan. "Ik ben gewoon heel stom geweest", zei de zanger woensdag in RTL Boulevard. "Het is helemaal klote, maar ik kan het niet terugdraaien."

Gordon had twee jaar een knipperlichtrelatie met Raoul van der Heijden. Vrijdagavond ging Gorden in een club iets drinken en ontmoette een andere jongen. Vervolgens maakte iemand foto's van de twee zoenende heren en zette die op Facebook. Daarna nam Gordon de ander mee naar huis. "Ik ga niet zielig doen. Ik heb de grootste straf gehad, dat mijn relatie over is."

De 43-jarige zanger, die tijdens het interview zijn tranen niet kon bedwingen, vertelt dat hij na drie drankjes al behoorlijk aangeschoten was. "De eerste verantwoordelijkheid ligt bij jezelf. Je moet beter weten, maar in beschonken toestand denk je dat je de hele wereld aankunt."

Gordon heeft nog geen goed gesprek met zijn ex kunnen voeren. "Ik laat het eerst bezinken. Ik moet de scherven oprapen en proberen verder te gaan. Het is niet het einde van de wereld geloof ik."

De zanger vertelt dat de twee hun huwelijk al aan het plannen waren. Maar ondanks zijn verdriet kan Gordon weer grappen maken over het overspel. "Ik geloof dat ik het de volgende keer in een darkroom moet doen."

HRT ziet waarschijnlijk af van KERS

De kans is klein dat het HRT F1 Team dit seizoen zal gaan racen met het Kinetic Energy Recovery System dat remenergie opslaat om deze later weer vrij te geven. De F112 is voor KERS geschikt, maar teambaas Luis Pérez-Sala geeft de voorkeur aan het oplossen van andere problemen.

"De auto is ontworpen met het oog op het gebruik van KERS. Het belangrijkste voor nu is echter dat we de basis van de auto beter begrijpen, zodat we ons consequent binnen de 107-procentregel kunnen kwalificeren," zei de teambaas. Hij gaf aan dat de test in Mugello begin mei een belangrijke zal worden. "In China en Bahrein zullen we alvast enkele dingen aan de auto en binnen het team verbeteren, maar dat is een lang proces. Met de informatie die we vervolgens in Mugello opdoen, kunnen we vanaf de Spaanse Grand Prix efficiënter te werk gaan."

Pérez-Sala mikt met HRT in de kwalificaties die binnen 105% van de poleposition liggen. Hiervoor moet de snelheid van de F112 omhoog, maar ook de betrouwbaarheid. "Dat zijn twee aspecten die we moeten aanpakken. Als we goed samenwerken moet dat ook lukken, ook al zijn we een klein team."

'Werder neemt afscheid van doelman Wiese'

De wegen van Tim Wiese en Werder Bremen scheiden aan het einde van het seizoen. Volgens de Duitse krant Bild wordt het aflopende contract van de 30-jarige doelman niet verlengd. Trainer Thomas Schaaf zou hem dat woensdagmiddag in een persoonlijk gesprek medegedeeld hebben. Wiese kwam de afgelopen zeven jaar tot 188 competitieduels voor de huidige nummer acht van de Bundesliga.

Wiese is met een jaarsalaris van 2,8 miljoen euro een van de grootverdieners in de selectie en dat zou voor Werder een belangrijke reden zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe doelman. Wiese stond dit seizoen in 22 van de 28 competitiewedstrijden onder de lat. De zesvoudig Duits international kwam in de zomer van 2005 transfervrij over van Kaiserslautern. De goalie begon zijn carrière vijf jaar eerder bij Fortuna Köln.


'Werder neemt afscheid van doelman Wiese' (Foto: Novum)

Winx Club 3D: Magisch Avontuur

De Winx Club, een groepje van zes vrolijke feeënmeiden dat bekend is van het gelijknamige televisieprogramma. Inmiddels is de serie vier seizoenen rijk met een vijfde en zesde op komst. Ook telt het Winx-universum een hele rits spellen, merchandising en twee films, waarvan de tweede in oktober 2010 in Italië verscheen. De film Winx Club 3D: Magica Avventura is na anderhalf jaar in Nederland in de bioscoopzalen te bekijken onder de titel Winx Club 3D: Magisch Avontuur. Is het een avontuur dat je werkelijk kan betoveren of wens je liever iets anders?

[Video] Doelman raakt SpiderCam twee keer in halve minuut

Ali Khaseif beschikt over een goede traptechniek, zo bleek in de wedstrijd in de Aziatische Champions League tussen zijn ploeg Al-Jazira (Verenigde Arabische Emiraten) en het Iraanse Esteghlal. De doelman trapte binnen een halve minuut twee keer de bal tegen de SpiderCam, de camera die boven het veld hangt om de wedstrijd goed in beeld te brengen.

Zoals de regels voorschrijven kon de arbiter van dienst, de Zuid-Koreaan Kim Dong Jin, niets anders doen dan het spel twee maal opnieuw op gang brengen door middel van een scheidsrechtersbal. Al-Jazira wist het duel uiteindelijk te winnen met 2-1.


De puike traptechniek van de doelman in beeld. (Bron: YouTube)

Olympiakos blijft kampioen van Griekenland

In Griekenland is Olympiakos landskampioen geworden zonder dat de club hoefde te spelen. Ook achtervolger Panathinaikos speelde niet, maar verloor een doorslaggevend hoger beroep. De strafcommissie van de Griekse voetbalbond achtte de huidige nummer twee immers opnieuw schuldig aan grote supportersrellen, die vorige maand tijdens de derby met Olympiakos opnieuw de wedstrijd ontsierden.

Met nog drie speelronden voor de boeg kan Panathinaikos het gat van tien punten niet meer dichten, aangezien men dus geen punten terugkrijgt door het hoger beroep. De landstitel voor Olympiakos betekent alweer de veertiende in zestien jaar tijd. Voor trainer Ernesto Valverde is het zijn derde titel met de Griekse grootmacht. In 2009 en 2011 won hij namelijk ook al de landstitel met Olympiakos.

Doordat de eerdere uitspraak van de strafcommissie niet werd teruggedraaid, mag Valverde dus op een doordeweekse woensdag opnieuw feest vieren vanwege een landstitel. Voor Panathinaikos is het zuur dat men niet kan concurreren ten gevolge van supportersgeweld.

Vrouw rijdt rond met baby in handtas

De politie op de Amerikaanse Maagdeneilanden heeft dinsdag een vrouw aangehouden die in haar auto rondreed met haar pasgeboren baby in haar handtas. De vrouw werd door de politie tot stoppen gemaand tijdens een routinecontrole.

De agent die om het rijbewijs van de vrouw vroeg, hoorde een baby huilen maar zag geen babyzitje in de auto. De vrouw ritste vervolgens haar handtas op de stoel naast haar open en liet de pasgeborene zien. Ze vertelde dat het meisje een week eerder thuis was geboren en geen medische zorg had gehad. Ze zei met het kindje onderweg te zijn naar een arts.

De baby is halsoverkop naar het ziekenhuis gebracht. De moeder hangt een aanklacht boven het hoofd.

Ulderink: "Sta open voor terugkeer bij GAE"

Andries Ulderink is een van de kandidaten voor het trainerschap bij Go Ahead Eagles. De oefenmeester heeft zelf wel oren naar een terugkeer. Ulderink stond in totaal drie seizoenen aan het roer bij de Jupiler League-club, maar verruilde Go Ahead aan het einde van vorig seizoen voor De Graafschap.

Na zijn ontslag bij de Superboeren is Ulderink echter werkloos en is hij een van de kandidaten om Joop Gall op te volgen. Edwin Mulder, voorzitter van Go Ahead, had in eerste instantie de functie van technisch manager in zijn hoofd voor Ulderink. "Maar Andries gaf aan dat hij ook op het veld wil staan en de functies wil combineren. Hij is zeker nog kandidaat", aldus Mulder tegenover De Gelderlander.

Ulderink beaamt dat hij interesse heeft in een terugkeer op het oude nest. "Ja, absoluut", zo zegt de oefenmeester. "In een jaar is er al zoveel veranderd. Van de selectie voor volgend jaar heb ik bij Go Ahead bijvoorbeeld alleen gewerkt met Joey Suk, Freek Heerkens en Jarchinio Antonia."

Marine onderschept vijfhonderd kilo coke

De marine heeft in de Caribische Zee een grote hoeveelheid drugs onderschept aan boord van een speedboot. Het ging om vijfhonderd kilo cocaïne, meldt defensie woensdag. De vier opvarenden gooiden de drugs overboord toen de marine de boot in zicht kreeg. Een helikopter dwong hen uiteindelijk tot stoppen. De achttien balen coke konden worden teruggevonden.

De drugsvangst werd twee weken geleden al gedaan, maar kon in verband met het onderzoek niet eerder bekend worden gemaakt. Het onderzoek valt onder de internationale operatie Martillo, waarin meerdere landen georganiseerde misdaad in Midden-Amerika en de Cariben proberen te stoppen.

Dannii Minogue is weer vrijgezel

Dannii Minogue en Kris Smith zijn uit elkaar. Dat heeft het stel woensdag via Twitter laten weten. De twee hebben samen een zoon.

"Ik ben zeer verdrietig jullie te melden dat Kris en ik uit elkaar zijn", aldus de 40-jarige zus van Kylie Minogue. "We geven nog steeds om elkaar. We vragen om privacy in deze moeilijke tijd. Dit voor onze eerste prioriteit, onze zoon Ethan."

Ook Smith laat weten dat Minogue en hij nog een goede band hebben. "Het heeft niet gewerkt tussen ons, maar we hebben wel een geweldige zoon van wie we veel houden."

De Australische zangeres en het 33-jarige model waren vier jaar samen. Ze ontmoetten elkaar toen ze allebei op vakantie waren op Ibiza. Twintig maanden geleden werd hun zoon Ethan geboren. Vorig jaar doken al geruchten op dat het niet meer boterde tussen de twee.

Edinburgh Zoo verleidt reuzenpanda's tot minnespel

De dierentuin in Edinburgh stelt alles in het werk om de twee reuzenpanda's Yang Guang en Tian Tian te verleiden tot het liefdesspel. Reuzenpanda's zijn niet de makkelijkste minnaars en duiken in gevangenschap niet zomaar met iedere panda het nest in. De voortplantingscyclus van de in zijn voortbestaan bedreigde bamboebeer wordt nog eens bemoeilijkt doordat de wijfjes maar twee tot drie dagen per jaar vruchtbaar zijn.

Zodra dinsdag duidelijk werd dat de eisprong bij Tian Tian had plaatsgevonden is subiet het liefdesdraaiboek uit de kast getrokken. Dierverzorgers van de Edinburgh Zoo hebben een speciale 'liefdestunnel' gebouwd tussen de verblijven van Yang Guang en Tian Tian zodat de dieren elkaar ongestoord kunnen besnuffelen. Om de privacy van de panda's te waarborgen is zelfs de zogenoemde 'pandacam' uitgezet, die geïnteresseerden thuis in staat stelde het wel en wee van de dieren op internet te volgen. Ondanks enkele 'bemoedigende' signalen en enig minnekozen heeft de daad nog niet plaatsgevonden.

De twee 8-jarige reuzenpanda's zijn in december vanuit China in de Schotse hoofdstad aangekomen.


Edinburgh Zoo verleidt reuzenpanda's tot minnespel (Foto: Novum)

Aftiteling Kinect Star Wars achievement waardig

Van zwaaien met je lightsaber wordt je flink moe. Het voelt dan ook als een hele overwinning wanneer je Kinect Star Wars eindelijk hebt uitgespeeld. Eerder wisten we te melden dat er aan Kinect Star Wars meer dan 200 personen in 10 verschillende team hebben gewerkt.

Dit zorgt voor een aftiteling die 22 minuten duurt. Precies genoeg voor een goede cooling-down van je vermoeide armspieren. Het zou je net zoals bij Guitar Hero een achievement moeten opleveren!

BAM versterkt zich met Berga

De schaatsploeg BAM heeft zich versterkt met Ingmar Berga. De marathonschaatser komt over van Team Van Werven en zal zich, net als zijn teamgenoten gaan richten op zowel de marathon als de langste afstanden bij het langebaanschaatsen.

Coach Jillert Anema heeft met de komst van Berga zes man onder zijn hoede. Dat zijn verder Bob de Jong, Jorrit Bergsma, Bob de Vries, Arjan Stroetinga en Christijn Groeneveld. De ploeg, dat tot 2014 verzekerd is van sponsoring, houdt nog een plek over voor een eventuele laatste aanvulling.

Ritzege voor Durbridge in Circuit de la Sarthe

De tijdrit in het Circuit de la Sarthe is gewonnen door de Australiër Luke Durbridge. De Australiër van GreedEdge was in de rit over een kleine zeven kilometer acht seconden sneller dan de Italiaan Manuele Boaro en de Portugees Nelson Oliveira.

Durbridge nam ook de leiding in het klassement over van Sasha Modolo, die in de tijdrit nog ten val kwam. Thomas Dekker was op de achttiende plaats de beste Nederlander. Hij finishte op 22 seconden van Durbrigde en is nu 15e in het klassement.

Robocop krijgt standbeeld in geboortestad Detroit

De plannen voor een standbeeld van Robocop in de Amerikaanse stad Detroit vorderen gestaag. "Het is alleen de vraag waar en wanneer," zegt de initiatiefnemer van de geldinzamelingcampagne Jerry Pfaffendorf tegen de Amerikaanse krant Detroit News.

De politieagent Robocop - half mens, half robot, maakte in de naar hem genoemde film uit 1987 de straten van een futuristisch Detroit weer veilig. Filmstudio MGM heeft laten weten 'blij verrast' te zijn met het project en heeft toestemming gegeven voor het standbeeld.

Het wachten is nu echter op de Canadese fabrikant die het originele kostuum uit de film moet scannen. De stukken worden gevormd tot schuimrubberen versies die in totaal een ruim drie meter hoge Robocop vormen.

De onderdelen worden uiteindelijk naar Detroit verzonden waar een plaatselijke gieterij er een bronzen beeld van maakt. Lang is gezocht naar een gieterij in Detroit, om zo ook het eindresultaat 'binnen de stad' te houden.

De benodigde vijftigduizend euro was binnen zes dagen via een online inzamelingsactie opgehaald. Sommige critici zijn van mening dat het metershoge beeld van Robocop slechts de aandacht vestigt op de huidige problemen van de stad.

American Reunion

In 1999 kwam het eerste deel van de American Pie-reeks uit en werd meteen een groot succes. Met slechts een budget van elf miljoen dollar werd in totaal maar liefst ruim 235 miljoen dollar opgehaald. Al snel volgden nog twee delen die eveneens een succes waren.  Toen de originele cast er mee ophield bleven de vervolgen maar verschijnen die allen de kwaliteit van weleer niet haalden. Dit jaar, dertien jaar na het origineel, is de originele cast weer terug in (eigenlijk) het vierde deel American Reunion.

Blankers-Koen komt toch op olympische metrokaart

Fanny Blankers-Koen wordt toch opgenomen op de speciale plattegrond waarop de 361 Londense metrohaltes de namen krijgen van olympische sporters. De atlete ontbrak op de vorige week gepresenteerde kaart van Transport for London. De Nederlandse Atletiekunie had erop aangedrongen 'die vergissing te herstellen'.

"Het spijt ons als we iemand voor het hoofd hebben gestoten door het weglaten van Fanny Blankers-Koen, die duidelijk een opmerkelijke atlete was", zegt Chris Macleod van Transport for London. "We hebben de uitgever verzocht haar op te nemen in de volgende druk van de kaart."

Dat Blankers-Koen niet op de kaart stond, was opvallend. Ze werd in 1999 door de internationale atletiekfederatie werd uitgeroepen tot sportvrouw van de eeuw. De 'Vliegende Huisvrouw' pakte tijdens de Olympische Spelen van 1948, die ook in Londen werden gehouden, viermaal goud.

Met het opnemen van Blankers-Koen komt het aantal Nederlanders in de eregalerij op zes. De zwemmers Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn, judoka Anton Geesink, wielrenster Leontien van Moorsel en hockeyer Stephan Veen zijn de anderen die worden geëerd met de naam van een metrostation op de 'Olympic Legends Map'.

Bommen droppen in Far Cry 3-multiplayervideo

VG247 mocht uitgebreid aan de slag met de multiplayer van Far Cry 3 en dit hebben ze opgenomen en online gezet. In de video zien we onder andere hoe je ondersteuning kan gebruiken om bommen op een vijandelijke positie te laten vallen.

Daarnaast is het ook mogelijk om je teamgenoten op te peppen door te schreeuwen waardoor ze een korte, kleine bonus krijgen zoals sneller rennen of eventjes meer health terugkrijgen. Ook zien we hoe de kill cam werkt en je laat zien waar jij stond, de vijand stond en hoe de kogels hun pad volgden. Bekijk de video hieronder, de game komt 6 september uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

Vrouw belt politie na aanval door kat

De Amerikaanse Marta Heiva, woonachtig in Manhattan, belde onlangs de politie omdat ze aangevallen werd in haar appartement. Niets bijzonders, maar de dader in kwestie was haar eigen kat.

Het beestje, Aqua genaamd, en Marta waren de dikste vrienden, tot het moment van de aanval. Marta: "Ik kwam uit de badkamer en plots viel Aqua mij aan. Hij bleef me bespringen om me te krabben en te bijten. Het was verschrikkelijk: het leek wel of hij me probeerde te doden."

Op het moment dat de kat zich verstopte onder een kast in de slaapkamer, zag Marta haar kans schoon en belde de politie. Eenmaal ter plaatse konden ze Aqua maar moeilijk vangen. Het diertje sprong door een gesloten raam en nam de pleitvaart.

Marta vraagt zich nog steeds waar het dier haar aanviel: "Aqua is gecastreerd, dus ik weet echt niet waarom hij het plots op mij gemunt had. Misschien vond hij mijn parfum maar niks?"

Onderzoek GVB-fraude binnen vier weken klaar

Het onderzoek naar de fraudezaak bij de Amsterdamse stadsvervoerder GVB moet over een maand klaar zijn. Burgemeester Eberhard van der Laan mikt op een termijn van vier weken, zegt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam woensdag.

De Telegraaf schreef vorige week dat bij het bedrijf voor miljoenen euro's aan fraude zou zijn gepleegd rond de invoering van de OV-chipkaart. Verschillende directieleden zouden bij de zaak betrokken zijn. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een adviseur geschorst die mogelijk bij de zaak is betrokken.

De gemeente, die honderd procent van de aandelen bezit, heeft het GVB na de onthulling om opheldering gevraagd. Het bedrijf stelde daarna een onafhankelijk onderzoek in.

'Visumverbod voor daders Decembermoorden'

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) moet zich in Brussel hardmaken voor een visumverbod voor de daders van de Decembermoorden in Suriname. Dat willen VVD-Kamerlid Han ten Broeke en CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier, zo zeggen zij woensdag tegen Nu.nl.

Het visumverbod moet het de daders onmogelijk maken om naar Europa te reizen. "Door de internationale weg te bewandelen, voorkomen we dat Bouterse weer begint over 'koloniale bemoeienis' van Nederland", stelt Ten Broeke.

Woensdag gaat in het Surinaamse parlement de vergadering verder over de omstreden amnestiewet. Als die wordt aangenomen, worden president Desi Bouterse en de andere verdachten van de Decembermoorden niet verder vervolgd.

Rosenthal liet dinsdag weten dat de amnestiewet in strijd is met de internationale verplichting om mensenrechtenschenders te vervolgen. Hij vindt dat het proces over de Decembermoorden moet doorgaan. "De slachtoffers hebben er recht op dat het proces doorgaat. Als de rechtbank de verdachten schuldig acht, mogen zij hun straf niet ontlopen."

Ferrier, zelf van Surinaamse afkomst, is dezelfde mening toegedaan. "Pas als recht wordt gedaan, kan het verleden verwerkt worden", zegt ze tegen Nu.nl.

Kittel: "Droom van elke sprinter om hier te winnen"

Marcel Kittel was vandaag de primus in de 100e editie van de Scheldeprijs. De renner van Argos-Shimano was de derde Duitser na Dietrich Thurau en Erik Zabel die de koers op zijn naam kon schrijven.

"Ik ben vooral blij dat ik de 100e editie heb kunnen winnen", zei Kittel direct na de finish aan Sporza. "De finale was bijzonder hectisch. Er zaten nog veel sprinters bij elkaar en ik heb echt van wiel naar wiel moeten springen. Ik zat een beetje ingesloten, maar had het geluk dat ik toch nog vrije baan kreeg"

"Het was een bijzonder zware sprint, ook met die regen. Ik ben echt blij dat ik hier op de erelijst sta. Dit is een koers waar elke sprinter van droomt."

Taxibaas licht verzekeraar voor 1,2 miljoen op

De eigenaar van een taxibedrijf uit Driebruggen is dinsdag opgepakt voor het plegen van ruim 1,2 miljoen euro fraude met declaraties. De 49-jarige man wordt verdacht van oplichting en valsheid in geschrifte die hij pleegde voor taxiritten voor gehandicapte en levensbedreigend zieke mensen, meldt de politie woensdag.

De man vervoerde tussen 2006 en 2010 patiënten met een lichamelijke handicap of levensbedreigende ziekte naar ziekenhuizen binnen en buiten de regio. De declaraties van de ritten werden via het taxibedrijf bij een zorgverzekeraar ingediend. De man maakte hierbij valse declaratieformulieren op, waarin werd gelogen over het aantal en de reden voor de ritten. Verschillende van die ritten werden volgens de politie helemaal niet uitgevoerd.

De zorgverzekeraar heeft aangifte gedaan tegen de man. Ook heeft de verzekeraar beslag laten leggen op onder meer auto's, de woning en bankrekeningen van de verdachte.

Feyenoord verder met Van Bronckhorst

Giovanni van Bronckhorst is ook volgend seizoen assistent-trainer van Ronald Koeman bij Feyenoord. De oud-international tekende een nieuw contract tot 2013 in Rotterdam. "Dit is voor mij een bijzonder moment", zei Van Bronckhorst op de officiële clubsite nadat hij woensdag zijn handtekening onder een nieuw contract had gezet.

"Het trainerschap is nog relatief nieuw voor mij. Ik ben ontzettend blij dat ik me ook volgend seizoen op deze manier voor Feyenoord kan blijven inzetten. Ik leer elke dag en beleef veel plezier aan het werken met de spelers. Ik vind het mooi om de jongens te helpen, om mijn ervaring met hen te delen", vervolgde de oud-speler van Feyenoord, Glasgow Rangers, Arsenal en FC Barcelona.

Ook Martin van Geel was content met de nieuwe verbintenis van Van Bronckhorst. "We zijn blij dat Giovanni zijn enorme ervaring in de absolute top ook volgend seizoen blijft delen met onze spelers. Hij is ambitieus en krijgt meer bagage dankzij de cursus Coach Betaald Voetbal. Wat ons betreft blijft hij nog vele jaren als trainer aan de club verbonden", aldus de technisch directeur.

Verbeek: "Altidore maakt veel progressie"

AZ-trainer Gertjan Verbeek kan zich enigszins vinden in de kritiek die Jozy Altidore te verwerken krijgt. Toch heeft de coach ook complimenten over voor zijn spits. "Hij mist inderdaad kansen", zei de coach van AZ in Voetbal International.

"Je kunt ook zeggen: hij staat er in elk geval. Volgens mij is het een kwestie van tijd. Tegen Valencia zag ik in elk geval een spits die veel meer strijd leverde dan voor de winterstop." Sinds de komst van de Amerikaan naar Alkmaar is Verbeek flink in de weer geweest met Altidore. "De eerste maanden had ik moeite met zijn beleving, het duurde mij veel te lang. Maar de laatste maanden maakt hij wel degelijk progressie."

De laatste weken lijkt Altidore zijn basisplaats weer terug te hebben, nadat Charlison Benschop na de winterstop de voorkeur kreeg. "Alleen in de bekerwedstrijd tegen Heracles was ik ontevreden. Hij begon ziek aan de wedstrijd en had niks gezegd. Dat kun je veroordelen, maar aan de andere kant is het ook wel weer bewonderenswaardig dat Jozy het toch probeerde."

Verdachte misbruik 6-jarige langer vast

De 52-jarige man uit Den Haag die twee weken geleden werd opgepakt voor het misbruiken van een 6-jarig meisje blijft langer vastzitten. De raadkamer van de rechtbank in Den Haag besloot woensdag dat de man nog zeker negentig dagen mag worden vastgehouden.

Het 6-jarige meisje werd 14 maart vanaf de Dierenselaan in Den Haag meegenomen in een auto en misbruikt. Ongeveer tien minuten later werd het kind weer afgezet in dezelfde omgeving als waar ze werd opgepikt.

De 52-jarige man werd een kleine week later aangehouden. Hij reed in een auto die overeenkomt met de wagen waarmee het meisje werd meegenomen. De verdachte zit in beperkingen, wat betekent dat hij behalve met zijn advocaat met niemand contact mag hebben. Politie en justitie zijn mede daarom terughoudend over de zaak.

In de zaak werd ook een 27-jarige man opgepakt. Het Openbaar Ministerie heeft hem echter laten gaan en ziet hem officieel niet meer als verdachte.

Video: clip uit The Avengers

Dat The Avengers niet alleen maar draait om de vier grote helden Thor, Captain America, Iron Man en the Hulk was bij de Marvel-kenners natuurlijk allang bekend. De aanstaande filmversie van het team heeft ook Black Widow en Hawkeye in de gelederen. Een vandaag vrijgegeven video laat iets meer zien van Black Widow.

De superheldin, een S.H.I.E.L.D. agent gespeeld door Scarlett Johannson, is in de video gevangen en heeft een telefoongesprek met agent Phil Coulson (Clark Gregg). Uit de video blijkt dat Joss Whedons gevoel voor lichte humor tijdens moeilijke situaties, waar kijkers van zijn tv-series bekend mee zijn, nog lang niet verdwenen is.

The Avengers gaat over precies drie weken draaien.

Bulykin heeft clubs voor het uitkiezen

Dimitry Bulykin kent in principe een heel productief seizoen bij Ajax. Toch is niet iedereen tevreden over de sterke Rus, en de speler zelf heeft ook gerichte toekomstplannen. Ajax haast zich voorlopig niet om met Bulykin in gesprek te gaan, en wil eigenlijk pas na mei met de aanvaller om de tafel gaan zitten.

Het moet er dan echter wel serieus rekening mee houden dat Bulykin tegen die al een aantal andere opties heeft. Allereerst vertelt de Rus over de handelswijze van Ajax: "Dat is logisch en voorspelbaar. Het contract bevat een optie voor één extra seizoen. Dat geeft beide partijen de ruimte om te kiezen."

"Het betekent ook dat met andere clubs kan onderhandelen, maar in mei zal ik met Ajax om de tafel gaan. Dan beslis ik ook over mijn toekomst. Ajax is een topclub, maar ik maak me zorgen over het lage aantal speelminuten die ik krijg. Als ik 22 was zou ik geen twee keer hoeven nadenken over een contractverlenging, maar ik ben 32 en ik wil in het eerste elftal staan", legt Bulykin verder uit tegenover Sovetsky Sport.

Bulykin bevestigt dat hij een aantal aanbiedingen op zak heeft. "Meerdere, waaronder ook clubs uit Rusland. Of ik klaar ben om terug te keren? Voor nu vind ik het nog heerlijk om op perfecte velden te voetballen in mooie stadions. Ik hou van het spelletje en mijn leven hier", besloot de Ajax-spits.

Dubbelslag S. Sanchéz in Baskenland

De derde etappe in de Ronde van het Baskenland is gewonnen door Samuel Sanchéz. De renner van Euskaltel was de snelste in een sprint van een groep van drie man, die op de slotklim was weggereden. Joaquim Rodriguez werd tweede, voor Chris Horner.

Horner was de eerste die wegsprong op de slotklim en zag de Spanjaarden even later aansluiten. Na de afdaling bleek Sanchéz het snelste in de sprint. Bauke Mollema sprintte twaalf seconden daarachter naar de vierde plaats. Sanchéz neemt ook de leiderstrui overr van José Joaquim Rojas.

FC Emmen hoeft geen geld meer te verwachten van gemeente

FC Emmen hoeft niet meer te rekenen op geld van de gemeente. Het college van B en W van de stad wil alleen nog maar geld steken in onderzoekskosten naar hoe de club weer gezond gemaakt kan worden, maar verder zal er niet geholpen worden.

Financieel staat de nummer laatst van de Jupiler League er slecht voor. De personeelskosten vallen hoger uit dan verwacht en er is daarvoor niet genoeg bezuinigd. De club kan dit seizoen nog wel afmaken, maar voor volgend jaar is het nog de vraag of ze verder kunnen gaan.

Marokkaanse rapper in cel

De Marokkaanse rapper Lhaqed is woensdag in Casablanca aangeklaagd wegens het beledigen van de autoriteiten in zijn songteksten. Lhaqed, 'de razende van woede', is de artiestennaam van Mouad Belghouat, een 24-jarige arbeider uit een volkswijk van Casablanca.

Lhaqed is actief in de protestbeweging 20 februari die democratische hervormingen eist. Een aantal 20 februari-activisten was woensdag naar de rechtbank getogen om steun te betuigen aan de artiest. De rechter besloot dat de vrijdag opgepakte Llaqed vast blijft zitten, op zijn minst tot de volgende zitting op 16 april.

Vorig jaar werd de populaire rapper Lhaqed aangeklaagd wegens mishandeling. In een fel omstreden proces werd hij begin januari veroordeeld tot 4 maanden gevangenisstraf, wat overeenkwam met zijn voorarrest.

Megapaasei Koons op Londense veiling

Een metallic, turkooisblauw paasei van kunstenaar Jeff Koons wordt deze zomer geveild in Londen. Het ei komt daarmee te laat voor Pasen, maar is dan ook niet ideaal om te verstoppen. Het kunstwerk Baroque Egg with Bow (Blue/Turquoise) is twee bij twee meter groot.

Veilinghuis Christie's maakte woensdag bekend dat het ei met megastrik tussen de drie en vier miljoen euro moet opleveren. Het kunstwerk maakt deel uit van Koons' Celebration Series van vier eieren, waarmee hij in 1994 begon.

Een ander stuk uit de eireeks, Baroque Egg with Bow (Orange/Magenta) is de komende drie jaar te zien in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. De veiling van de blauwe ovaal vindt op 27 juni plaats.


Megapaasei Koons op Londense veiling (Foto: Novum)

FOK!filmtips van de dag: Scarface

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Het lijkt met de films op televisie hetzelfde als met het weer buiten: treurnis troef. Toch zijn er twee films die het aanstippen waard zijn. Te beginnen om 20:30 met Julie & Julia uit 2009. Deze film gaat over Julie die het wel gehad heeft met haar saaie leventje en daarom wel toe is aan een uitdaging. Wanneer ze het kookboek van een bekende Amerikaanse topchef (gespeeld door Meryl Streep) te zien krijgt wil ze alle recepten uit dat boek één voor één gaan uitproberen. De film is te zien op RTL 4.

Scarface is voor vandaag de FOK!filmtip van de dag. Deze wat gedateerde misdaadfilm uit Amerika is vanavond om 22:20 op RTL 7 te zien. Scarface gaat over een jonge Cubaan, Tony,  die met een vriend naar Miami vlucht. Daar aangekomen ontsnapt hij uit een vluchtelingenkamp en wordt vervolgens geconfronteerd met een harde werkelijkheid: Vluchtelingen houden zich met name staande met behulp van misdaad. Tony komt in aanraking met cocaïnesmokkel en weet zich vervolgens op te werken tot de baas vaan een groot imperium.

Veel kijkplezier.

Kittel winnaar Scheldeprijs, Bos derde

Marcel Kittel heeft de eerste zege bezorgd voor zijn nieuwe sponsor Argos-Shimano. De Duitser was de snelste in de massasprint bij de Scheldeprijs. Hij bleef in de regen de Amerikaan Tyler Farrar en Theo Bos voor.

Er waren gedurende de dag veel uitlooppogingen, maar traditioneel eindigde de koers na een dikke 200 kilometer in een massasprint. De slotfase werd nog wel ontsierd door enkele valpartijen, waarbij Wouter Mol een sleutelbeen brak en een fotografe na de finish werd geraakt door een renner en moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Men in Black zijn back in Men in Black: Alien Crisis

De geruchten gingen al een tijdje rond over een Men in Black-game, maar vandaag is dan eindelijk naar buiten gekomen door Activision dat Men in Black: Alien Crisis zal verschijnen voor Nintendo 3DS, PlayStation 3, Wii en Xbox 360. 

In Men in Black: Alien Crisis speel je als Peter Delacoeur, een MIB agent in training wie het moet opnemen tegen aliens die een plan hebben om de aarde te vernietigen. Spelers zullen schietend en ontwijkend door levels heen gaan waarbij het mogelijk is om de game in co-op te spelen. Ook is het mogelijk om een Top Shot Elite wapen te gebruiken, waarbij je bij PlayStation 3 gebruik kan maken van Move. Men in Black: Alien Crisis zal tegelijkertijd uitkomen met de nieuwe Men in Black 3, 25 mei.

MIB

Oudste arts ter wereld gestorven

De Amerikaanse vrouw die in 2001 de oudste arts ter wereld werd, is zondag overleden op 114-jarige leeftijd. De vrouw werd wereldberoemd omdat ze tot op 103-jarige leeftijd nog kinderen behandelde. Bij haar dood was ze de op drie na oudste persoon in de wereld.

Leila Denmark zorgde 73 jaar voor zieke kinderen, aldus haar dochter woensdag in Amerikaanse media. Ze behoorde tot de eerste artsen die zwangere vrouwen ontraadden om te roken wegens het gevaar voor de baby's. Denmark hielp ook mee het vaccin tegen kinkhoest te ontwikkelen. Ze kreeg meerdere onderscheidingen.

Ze praatte niet graag over haar leeftijd, maar zei haar uitzonderlijke ouderdom te danken aan uitgebalanceerde maaltijden en humor.

Screenshots & concept art van Aliens: Colonial Marines

Hier zijn een aantal plaatjes van Aliens: Colonial Marines. Het spel is in ontwikkeling bij Gearbox en wordt in de herfst van 2012 verwacht. De game zal zoals zijn voorgangers gebaseerd worden op de bekende film franchise Alien. Een van de verschillen met de eerder uitgebrachte games is de toevoeging van de co-operatieve modus voor de single-player campaign.

http://i.fokzine.net/upload/12/04/120404_38849_aliens001.jpg http://i.fokzine.net/upload/12/04/120404_38849_aliens002.jpg http://i.fokzine.net/upload/12/04/120404_38849_aliens011.jpg
http://i.fokzine.net/upload/12/04/120404_38849_aliens004.jpg  http://i.fokzine.net/upload/12/04/120404_38849_aliens005.jpg  http://i.fokzine.net/upload/12/04/120404_38849_aliens010.jpg
 http://i.fokzine.net/upload/12/04/120404_38849_aliens007.jpg  http://i.fokzine.net/upload/12/04/120404_38849_aliens008.jpg  http://i.fokzine.net/upload/12/04/120404_38849_aliens009.jpg
 http://i.fokzine.net/upload/12/04/120404_38849_aliens006.jpg  http://i.fokzine.net/upload/12/04/120404_38849_aliens003.jpg  

Kamer kritisch over aanpak schietverenigingen

De Tweede Kamer is kritisch over het plan van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om de schietsport aan banden te leggen. Niet alleen de oppositie-, maar ook coalitiepartijen reageerden sceptisch op het voornemen om de zogeheten dynamische schietsport te verbieden.

Opstelten wil onder meer dat er een einde komt aan schietsport met 'combat-elementen'. Hierbij moet de schutter binnen een bepaalde tijd een traject afleggen en soms in verschillende houdingen op doelen schieten. Ook semiautomatische wapens en camouflagekleding die bij de discipline horen worden verboden. De sport biatlon wordt wegens het Olympische en niet-offensieve karakter uitgezonderd.

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert vreest voor symboolwetgeving en betwijfelt of de maatregelen werkelijk bijdragen aan de veiligheid. Opstelten stelde zijn plan op naar aanleiding van de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Schutter Tristan van der V., die in april vorig jaar zes mensen en zichzelf doodschoot, was ondanks zijn psychische gesteldheid in het bezit van drie wapens. Voor alle drie had hij een vergunning.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi vraagt zich af op het plan van Opstelten een aanslag van een zogenoemde lone wolf voorkomt. Hij wijst erop dat het reguleren van de schietsport en de wapenvergunningen er juist voor zorgt dat de overheid zicht houdt op wie wapens heeft.

De PVV vindt dat de minister met het verbieden van de dynamische schietsport een brug te ver gaat. PVV-Kamerlid Lilian Helder wijst erop dat er bijna veertigduizend sportschutters in Nederland zijn die de schietsport zonder gevaar voor de samenleving beoefenen. "Zij moeten niet de dupe worden van regelgeving die te ver gaat."

Volgens D66-Kamerlid Magda Berndsen is het aanpakken van de schietsport niet de methode om de incidenten zoals in Alphen aan den Rijn te voorkomen. Ze vindt hiervoor in de eerste plaats politiecapaciteit moet worden vrijgemaakt. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt ook dat er voor het controleren van de wapenvergunningen tijd van agenten moet worden vrijgemaakt.

Opstelten zegt toe dat zijn wetsvoorstel nog niet is afgerond en staat open voor suggesties uit de Kamer. "Ik luister goed naar wensen van Kamer en kom daar later nog op terug."

Tweede verdachte schietpartij Oisterwijk gepakt

Een 36-jarige man is dinsdag opgepakt voor de fatale schietpartij vorige maand in Oisterwijk. De verdachte is de broer van een eerder aangehouden man uit Oisterwijk, meldt het Openbaar Ministerie in Breda woensdag.

De politie kwam de tweede verdachte in Eindhoven op het spoor. Een arrestatieteam pakte de man op straat op. Ook een 31-jarige Bosschenaar die bij hem was werd aangehouden. Hij zou de man hebben geholpen uit handen van de politie te blijven. Bij een doorzoeking van de woning van de man uit Den Bosch werden ook drugs gevonden.

De 38-jarige broer van de dinsdag aangehouden verdachte meldde zich in de nacht na de schietpartij bij de politie. Welke rol ieder van de broers bij het incident heeft gehad, wordt nog onderzocht.

Bij de schietpartij in Oisterwijk werden ongeveer twintig schoten gelost. Een Duitser kwam om het leven, een andere Duitser raakte zwaargewond. De politie vermoedt dat de aanleiding voor de schietpartij in het criminele circuit ligt.

Huisdiertjes in Torchlight II

In Torchlight II hoef je niet alléén rond te dwalen in het donker. Net als in het vorige deel kun je dieren meenemen die je helpen het kwaad te bestrijden. Je kunt kiezen uit allerlei dieren, waarvan een paar oude bekenden uit het vorige deel zijn.

In Torchlight kon je kiezen voor een kat, een hond of een fret. In Torchlight II komen er de volgende dieren bij: een havik, panter, bulldog en een wezen dat lijkt op een kruising tussen een struisvogel en hagedis. Hieronder zie je de eerste beelden.

'Mihaylov uit selectie FC Twente gezet'

Op internet gonst steeds meer het gerucht dat FC Twente-doelman Nikolai Mihaylov uit de selectie van FC Twente is gezet. Reden hiervan zou zijn dat de Bulgaarse doelman het bed zou hebben gedeeld met de vriendin van Twente-middenvelder Wout Brama.

Mihaylov speelde zijn laatste wedstrijd tegen Schalke 04 en sindsdien verdedigt Sander Boschker het doel van de Tukkers. De ploeg liet zelf weten dat Mihaylov met een knieblessure kampte en daardoor naar zijn thuisland Bulgarije is vertrokken. Inmiddels gaan de geruchten rond dat de afwezigheid aan een geheel andere reden te wijten is. De dame in kwestie zou in Bulgarije studeren en zodoende is er volgens de berichten iets opgebloeid tussen de twee.

Na dit seizoen zal de 23-jarige Mihaylov hoogstwaarschijnlijk FC Twente verlaten. De Tukkers lieten in een eerder stadium al weten een transfer van de doelman niet in de weg te zullen staan.

Angry Birds biggen krijgen laatste rustplaats

Altijd al willen weten waar de groene biggen uit Angry Birds naar toe gaan zodra zij "poof" doen? In het spel verdwijnen ze naar de eeuwige jachtvelden. In het echte leven eindigen ze op tafel. Chinese voedselwarenfabrikant Joycome gebruiken de Angry Birds als mascotte om hun vleeswaren aan te prijzen.

De verpakking bevat 800 gram aan worsten en als bonus een Angry Birds worstje. En nee, het vlees is niet zoals de biggen in Angry Birds, groen.

Angry Birds Noms

Kamp waarschuwt Amsterdam om stage illegaal

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) heeft de gemeente Amsterdam gewaarschuwd vanwege het voornemen om stageplaatsen beschikbaar te stellen voor mbo-studenten die illegaal in Nederland verblijven. De gemeente overtreedt daarmee de wet en riskeert een boete.

Het college in de hoofdstad steunt een voorstel van GroenLinks om stageplaatsen te creëren voor illegalen. Kinderen die illegaal in Nederland verblijven hebben weliswaar tot hun 18e het recht om onderwijs te volgen, maar een stage valt daar niet onder. Dat wordt beschouwd als werk en voor leerlingen van buiten de EU is een tewerkstellingvergunning voor nodig.

Voor mensen die illegaal in Nederland verblijven, wordt echter geen vergunning afgegeven. "De onderwijsinstelling die de leerling stage laat lopen en de werkgever waar de stage wordt verricht overtreden daarom de wet", schrijft Kamp. De boete bedraagt achtduizend euro.

De Inspectie SZW zal de wet op dit punt 'streng handhaven', vervolgt Kamp. Er is al een boeterapport opgemaakt bij de gemeente Hollandse Kroon waar een 'ongedocumenteerde' leerling van het ROC Mondriaan stage liep. Ook het ROC is beboet.


Kamp waarschuwt Amsterdam om stage illegaal (Foto: Novum)

'James Bond gaat Heineken drinken'

Heineken heeft een commercial opgenomen met Daniel Craig, waarin de acteur zijn traditionele martini wegzet voor een biertje van de Nederlandse brouwer. In de komende Bondfilm zou ook een scene van vergelijkbare strekking zitten.

Met de woorden 'shaken, not stirred' bestelt de wereldberoemde geheim agent al decennialang zijn martini. In Casino Royale, de eerste film met Daniel Craig, kwam hier echter al enigszins de klad in. Op de vraag of zijn drankje 'shaken or stirred' moet, antwoordt Bond: "Do I look like I give a damn?".

De reclame en de scene zijn een onderdeel van een deal tussen Heineken en de James Bond-filmfranchise. Het nog niet vrijgegeven spotje is in Amsterdam opgenomen, met medewerking van Bondregisseur Sam Mendes. De nieuwe Bondfilm, Skyfall, komt in het najaar uit.


Heineken had ook een prominente rol in de film Blue Velvet

Chinees schaaltje geveild voor 20,3 miljoen euro

Een negenhonderd jaar oud schaaltje heeft een record gebroken op een veiling in Hong Kong. Het antieke schoteltje werd verkocht voor omgerekend 20,3 miljoen euro. Nog nooit werd zoveel neergeteld voor een ceramisch werk uit de Song-dynastie.

Veilinghuis Sotheby's liet woensdag weten dat acht partijen een kwartier lang tegen elkaar opboden. De prijs die de nieuwe eigenaar betaalde lag drie keer hoger dan de vooraf door het veilinghuis geschatte waarde.

Het schaaltje werd omschreven als een van de meest gewilde stukken in de Ru Yao stijl, uit de noordelijke Song-dynastie, dat nog in private handen was.

Het vorige record voor keramiek uit de Song-dynastie werd volgens Sotheby's in april 2008 gevestigd. Toen bracht een vaas 6,6 miljoen euro op bij het veilinghuis.


Chinees schaaltje geveild voor 20,3 miljoen euro (Foto: Novum)

'Q' uit Star Trek leent stem aan Quantum Conundrum

Quantum Conundrum  is een first person puzzelspel dat momenteel wordt ontwikkeld door gamestudio Airtight Games en Kim Swift, een van de makers van Portal. De game wordt deze zomer uitgebracht door Square Enix.

Een leuk nieuwtje is dat de makers van de game de bekende acteur John de Lancie hebben weten te strikken om zijn stem te lenen aan Professor Fitz Quadwrangle, een karakter in het puzzelspel.
John de Lancie is vooral bekend om zijn rol als 'Q' in Star Trek, hier speelde hij een omniopent wezen met een gewoonte om roet in het eten te gooien bij menig Star-fleet kapitein.

Het karakter dat hij gaat vertolken in de game wordt in de officiële 'blurb' omschreven als "wacky and endlessly inventive", hopeloos verdwaald in een andere dimensie.  Professor Quadwrangle is echter vastbesloten om zijn neefje door zijn extraordinaire maar ook extreem gevaarlijk landhuis te begeleiden.

Volgens 'Q' himself: "The professor's character is funny, a bit bizarre, and a great joy to perform. If players have half as much fun with the game as I did playing the character, then they'll be having a great time."

Hieronder is een video beschikbaar waarin John de Lancie verder vertelt over het karakter dat hij speelt, zijn ervaringen tijdens het opnemen en de game zelf.

Defensie op zoek naar duizenden militairen

Ondanks de stevige bezuinigingen is de krijgsmacht op zoek naar drieduizend nieuwe medewerkers. Donderdagochtend vindt een speciale wervingsactie plaats met meer dan 150 militairen op 21 treinstations over het hele land. De nieuwe vacatures zijn voor militaire functies.

Bij de wervingsacties geeft ook commandant der strijdkrachten Peter van Uhm acte de présence, evenals de commandanten van de verschillende krijgsmachtonderdelen. Dat meldt defensie woensdag.

Defensie moet fors bezuinigen, waardoor zo'n tweeduizend medewerkers gedwongen op straat komen te staan. Deze bezuinigingen treffen vooral kantoorfuncties, de operationele inzet is zo veel mogelijk buiten schot gebleven.

"Om de fregatten ook in de toekomst te laten varen, de F-16's te laten vliegen en de pantservoertuigen te laten rijden, blijft defensie behoefte houden aan de instroom van grote aantallen jonge enthousiaste mensen", aldus het departement van minister Hans Hillen (CDA).

Moslims Kazachstan boos over godslasterlijke wodka

Moslims in het noorden Kazachstan zijn woedend op een lokale wodkaproducent. Op de flessen met de doorzichtige alcoholische drank staat namelijk de naam van Allah.

Volgens een imam uit de Noord-Kazachse stad Semej moet de producent van het drankje om vergiffenis vragen. Op de flessen staat de volgens de imam godslasterlijke zin 'De kracht van Allah volstaat voor iedereen'. De islam verbiedt het drinken van alcohol.

De wodka is in de meeste winkels in Semej te verkrijgen voor omgerekend ruim drie euro.

Politiebonden sluiten bureaus tijdens staking

Politiebureaus in de vier grote steden sluiten donderdag tijdens enkele politieacties de deuren. De acties beginnen in Utrecht, waar een symbolische sleutel zal worden aangeboden aan korpsbeheerder Aleid Wolfsen en korpschef Stoffel Heijsman. De agenten voeren al weken actie voor een betere cao.

In Den Haag wordt door agenten van verschillende bureaus paasbrood uitgedeeld. Ze zullen het publiek uitleggen waarom ze staken. De burgemeesters van de gemeenten in de regio Haaglanden wordt symbolisch een paasbrood zonder vulling opgestuurd.

De kantines van de gebouwen van de politie in Rotterdam zullen gebruikt worden als klaslokaal. Er wordt een cursus gegeven over de plannen van minister Opstelten met de landelijke arbeidstijdenregeling en de Arbeidstijdenwet.

Ook in Amsterdam wordt een aantal bureaus gesloten. De bonden hebben hun leden opgeroepen om zich te verzamelen in een van de bureaus. De actievoerders lopen vervolgens naar het stadhuis van Amsterdam, waar de sleutel van het bureau wordt overhandigd aan Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam en korpsbeheerder van de regio, en aan korpschef Pieter-Jaap Aaldersberg.

Jan Willem van der Pol, vicevoorzitter van vakbond NPB, erkent dat de acties voor een gevoel van onveiligheid kunnen zorgen bij burgers. "We zorgen dat het geen sodom en gomorra wordt in de grote steden. Er zullen hier en daar mensen op straat zijn. Op de meldingen met de hoogste prioriteit wordt gereageerd."

De waterpolitie Amsterdam/IJmuiden, de spoorwegpolitie Amsterdam, de verkeerspolitie Ouder Amstel en de Dienst Nationale Recherche zullen zich aansluiten bij de actie.

Politiemensen voeren actie voor een betere cao. Tot nog toe ging het om publieksvriendelijke acties. Zo werden minder boetes uitgedeeld voor kleine vergrijpen, zoals fietsen zonder licht. Vorige week kondigden de bonden hardere acties aan.

Resistance Burning Skies met 8 man te spelen

Sony heeft bekendgemaakt dat de Vita-shooter Resistance Burning Skies met maximaal acht spelers tegelijkertijd te spelen is. Via drie verschillende online mulitplayermodi kun je op zes verschillende maps tegen elkaar spelen.

De serie Resistance speelt zich af rond de jaren '50, in een alternatieve geschiedenis. In 1951 vallen de Chimera onze aarde aan, beginnend in Rusland. Van daaruit trekken ze verder de wereld over naar onder andere Europa en Amerika. Burning Skies begint op het moment dat de eerste Chimera-schepen Amerika binnenvallen. Jij bent Tom Riley, een brandweerman uit New York, en je neemt het op tegen al dat Chimera-gespuis. De game staat gepland voor een release in mei van dit jaar, exclusief voor PlayStation Vita.

rbs

Cooper zoekt wraak in Dead Man Down

Dominic Cooper is in onderhandeling over een rol in de actiethriller Dead Man Down. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Colin Farrell en Noomi Rapace hebben al getekend voor de hoofdrollen.

In Dead Man Down infiltreert een agent, de rol van Farrell, de criminele organisatie die zijn familie heeft vermoord. Rapace speelt een mysterieuze vrouw die verrassend veel van zijn verleden schijnt te weten. Cooper is in gesprek voor de rol van Farrells politiepartner.

Cooper was vorig jaar onder meer te zien in The Devil's Double, Captain America en My Week with Marilyn. Vanaf 12 juli is hij te zien de horrorfilm met knipoog Abraham Lincoln: Vampire Hunter. Hierin speelt hij de vampier Henry Sturgess die de Amerikaanse president Lincoln moet opleiden tot vampierjager.


Cooper zoekt wraak in Dead Man Down (Foto: Novum)

Scorsese vindt Deneuve belichaming Franse cinema

Martin Scorsese vindt dat Catherine Deneuve is gemaakt voor de filmwereld en vice versa. De regisseur overhandigde maandagavond de Chaplin Award aan de Franse actrice. "Ze is de Franse cinema", benadrukte Scorsese in zijn geboortestad New York.

Scorsese vindt dat de 68-jarige Deneuve nog steeds interessante filmrollen uitkiest. "Ze lijkt ieder jaar steeds avontuurlijker te worden." De regisseur liet weten al 47 jaar een fan te zijn van het werk van de Parisienne. De Franse actrice speelde in 1957 haar eerste filmrol en neemt nog geen gas terug. Dit jaar is ze in drie films te zien, waaronder Astérix et Obélix: Au Service de Sa Majesté.

Deneuve werd toegesproken door diverse filmmakers, onder wie Susan Sarandon. De twee actrices waren in 1983 te zien in de vampierfilm The Hunger, waarin ze een liefdesscène speelden. "Ik ben waarschijnlijk de enige presentator vanavond die ook echt met haar naar bed is geweest", grapte de roodharige actrice.

De Franse regisseur François Ozon, met wie Deneuve onlangs de komedie Potiche maakte, haalde een citaat van haar tegenspeler Gérard Depardieu aan. "Ze is de man die ik zou willen zijn." Hij voegde eraan toe graag de vrouw te willen zijn die Deneuve is.

Chiara Mastroianni, dochter van Deneuve en de overleden Italiaanse acteur Marcello Mastroianni, liet in een toespraak weten niet altijd trots te zijn geweest op haar moeder. De actrice vertelde dat haar moeder op straat regelmatig in gezang uitbarstte. "Ik deed dan alsof ze niet mijn moeder was en ging aan de overkant van de straat lopen."

Deneuve speelde in meer dan honderd films, waarvan maar zeven Engelstalig waren. Toch werd ze door de filmsociëteit van het New Yorkse cultuurinstituut Lincoln Center geëerd voor haar oeuvre. Eerder viel die eer te beurt aan actrices als Meryl Streep, Diane Keaton en Elizabeth Taylor. "Ik was zeer verrast deze prijs te krijgen," zei de actrice op het podium. "Het is heel zeldzaam en speciaal."


Scorsese vindt Deneuve belichaming Franse cinema (Foto: Novum)

Kreder wint tweede rit Circuit de la Sarthe

Michel Kreder heeft woensdag de tweede etappe van het Circuit de la Sarthe gewonnen. Na een kleine 88 kilometer tussen Riaillé en Angers sprintte de Hagenaar van Garmin-Barracuda sneller dan de Italianen Sacha Modolo en Sonny Colbrelli van Colnago-CSF Inox. Modolo neemt de leiderstrui over van Denis Galimzyanov, die dinsdag de eerste rit won.

Woensdag staat ook de derde etappe op het programma. Na de tijdrit van 6,8 kilometer door Angers volgen nog twee ritten voordat de Franse rittenkoers vrijdag ten einde komt.

Stichting betaalt voor omgewaaide Anne Frankboom

De Anne Frank Stichting moet betalen voor het opruimen van de Anne Frankboom, die in 2010 door harde wind omviel. De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag besloten dat de stichting de kosten van zestienduizend euro voor het ruimen en opslaan van de paardenkastanje moet betalen aan Van der Leij Bouwbedrijven.

De stichting vond dat zij Van der Leij niets was verschuldigd. Een eerder geplaatste steunconstructie van het bouwbedrijf zou te weinig steun hebben geboden om te voorkomen dat de boom in de tuin aan de Prinsengracht omviel. De rechtbank vindt echter dat niet voldoende kon worden bewezen dat de constructie ondeugdelijk was.

De nog niet voldane rekening voor de steunconstructie hoeft de stichting niet terug te betalen, oordeelt de rechtbank. Zolang de rekening voor de ruiming en opslag nog openstaat, hoeft Van der Leij de resten van de Anne Frankboom niet terug te geven.

De paardenkastanje viel in augustus 2010 om. Na een jarenlange strijd om de kap ervan tegen te houden, werd de door een zwam verzwakte boom geveld door de wind. Het is goed mogelijk dat enkele nieuwe scheuten op de overgebleven stam in de tuin bij het Anne Frank Huis toch nieuw leven krijgen in geblazen.

NVWA stuit op neushoornhoorns in Zeeland

Een Belg die twee neushoornhoorns wilde verpatsen bij een veiling in Zeeland is de hoorns kwijt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft ze in beslag genomen. In Nederland is het verboden om daarin te handelen.

Het ging om twee neushoornhoorns van veertig en vijftig centimeter lang die samen 4,4 kilo wegen. De NVWA schat de totale waarde tussen de twintigduizend en zestigduizend euro.

De Belg verklaarde dat hij de hoorns al lang in zijn bezit had en ooit via een erfenis had gekregen. Omdat hij dat niet kon bewijzen, zijn ze in beslag genomen. Volgens de NVWA heeft de man niets te maken met de vele neushoornhoorndiefstallen in het afgelopen jaar in Europa.

De neushoorn is een internationaal beschermde diersoort.


NVWA stuit op neushoornhoorns in Zeeland (Foto: Novum)

Vodafone in overleg met KPN en T-Mobile

Vodafone is in gesprek met KPN en T-Mobile om tot een oplossing te komen voor de storing die ontstond door een grote brand in Rotterdam, in een bedrijfspand van Vodafone. Hierdoor viel één van de vijf eigen zendmasten van het bedrijf uit.

Vroeg in de middag is er een noodvoorziening geleverd waarmee Vodafone probeert het 2g netwerk weer op te starten. Naar verwachting zou dit aan het eind van de middag weer moeten werken. Er zijn ongeveer veertig techneuten op de locatie aan het werk. Omwille van de veiligheid mogen ze het pand zelf niet betreden.

Het ligt in de lijn der verwachtingen dat alle apparatuur in het pand door de brand, dan wel door rook- en/of waterschade volledig verwoest is. De hinder die mensen in andere delen van het land ondervonden door de storing, zou inmiddels verholpen zijn volgens Vodafone.

Rechter: geen nachtvluchten van vliegveld Frankfurt

Het verbod op nachtvluchten vanaf de luchthaven in Frankfurt blijft gehandhaafd. Dat heeft een Duitse federale rechter woensdag besloten. Omwonenden klagen al langer over de nachtvluchten.

De deelstaat Hesse, waar Frankfurt deel van uitmaakt, had eerder toestemming gegeven voor een aantal nachtvluchten. Een rechter uit Hesse stak vorig jaar al een stokje voor de nachtvluchten en een federale rechter heeft die beslissing nu bekrachtigd. De luchthaven nam vorig jaar een vierde baan in gebruik om zijn capaciteit uit te breiden.

Het verbod heeft gevolgen voor vrachtvluchten van luchtvaartmaatschappij Lufthansa, die vooral vanaf de luchthaven in Frankfurt vliegt. Lufthansa-directeur Christoph Franz noemde de beslissing van de rechter 'een fikse tegenslag voor Duitsland met het oog op het aantrekken van bedrijven'.

Inbreken bij de politie

Drie inbrekers uit Arnhem en Elst (Gelderland) hebben dinsdag het verkeerde pand uitgekozen om een kraak te zetten. Toen de drie een woning aan de Einsteinweg wilden openbreken, werden ze verrast door politieagenten die in het pand bezig waren met een oefening.

Oefenende agenten zagen het drietal in een auto voor de woning stoppen. Dat haalde inbrekerswerktuigen uit de auto en probeerde binnen te komen. De politieagenten waren binnen bezig met een aanhoudingsoefening en konden het geleerde meteen in de praktijk brengen. De drie mannen zijn in de cel gezet, aldus de politie woensdag.

Inbreken bij de politie
Inbreken bij de politie (Foto: ANP)

Jeugdfilm Iep! verkocht aan China

De Nederlandse familiefilm Iep! is verkocht aan China. De film over het vogelmeisje Iep is vanaf 1 juni in de Chinese bioscopen te zien. Dat heeft distributeur Lemming Film woensdag bekendgemaakt.

De verkoop van de jeugdfilm aan China is uitzonderlijk, omdat het land jaarlijks maar een beperkt aantal buitenlandse films aankoopt. Het merendeel van die films zijn Hollywoodproducties. Toch worden er vaker Nederlandse films aan China verkocht. Zo ging Zoop in Afrika in 2006 naar China, net als Oorlogswinter in 2010.

"Ik ben er heel gelukkig mee", zegt Leontine Petit van Lemming Film in een reactie. "Ik hoop dat dit een eerste stap is naar een mogelijke coproductie met China." Iep!, gebaseerd op het gelijknamige boek van Joke van Leeuwen, is al verkocht aan veertien landen, waaronder Brazilië, Zuid-Korea en Denemarken.

Iep! werd uitgebracht in 2010. De productie ging niet over rozen. Regisseuse Rita Horst distantieerde zich van de film, omdat de producent zonder haar toestemming de film met een kwartier had ingekort. De cast en crew, onder wie Huub Stapel, steunden Horst en spraken van een 'enorme blunder'. Toch was de film ook in Nederland met meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers een succes.


Jeugdfilm Iep! verkocht aan China (Foto: Novum)

Stroomstoring in Rotterdam-West

Rotterdam-West is woensdagmiddag getroffen door een grote stroomstoring. Netbeheerder Stedin meldt dat er ongeveer 10.000 huishoudens geen stroom hebben.

Het Erasmus MC is overgeschakeld op een noodaggregaat. Er gaat geen metro tussen Schiedam-Centrum en Parkweg. Ook heeft een aantal tramlijnen hinder van de storing. Monteurs zijn aan de slag om de storing te verhelpen.

Stroomstoring in Rotterdam-West
Stroomstoring in Rotterdam-West (Foto: ANP)

Cagliari wijkt ver uit voor thuisduels

Cagliari werkt de resterende vier thuiswedstrijden van het seizoen waarschijnlijk af in Triëst. Dat is het gevolg van een conflict tussen het stadsbestuur en de voorzitter van de club over de renovatie van het stadion. Triëst, dat grenst aan Slovenië, ligt op bijna duizend kilometer afstand van de hoofdstad van het eiland Sardinië.

Stadion Sant'Elia voldoet volgens het lokale bestuur niet aan de veiligheidseisen en moet dringend gerenoveerd worden. De club ziet echter meer in de bouw van een nieuw stadion. Toen de gemeente delen van het stadion uit veiligheidsoogpunt afsloot, diende een woedende voorzitter Massimo Cellino een verzoek in bij de burgemeester van Triëst om daar onderdak te krijgen.

De wedstrijd van zaterdag tegen Internazionale zal in ieder geval in Triëst afgewerkt worden. Mochten partijen niet tot een oplossing komen, geldt hetzelfde voor de duels met Catania, Chievo en Juventus. Cagliari staat twaalfde in de Serie A en heeft dit seizoen weinig meer te winnen of te verliezen.

Deus Ex: Human Revolution releasedatum voor mac bekend

Feral Interactive, uitgever van Mac-spellen, heeft bekendgemaakt dat de Mac-versie van Deus Ex: Human Revolution uitgebracht wordt op 26 april. Het gaat hier om de 'Ultimate Edition' welke zowel de Explosive mission, de Tactical Enchancement packs en The missing Link DLC zal bevatten.

De game zal  €39.99 euro gaan kosten in Europa en zal te kopen zijn via meerdere platforms, waaronder Feral interactive en de Mac Appstore.

De systeemeisen voor de Mac game zijn als volgt:

2.0GHz Intel Mac with at least 4GB RAM
20GB free Hard Drive space
256MB or better graphics card, and Mac OS X 10.7.3 or later
The following graphics cards are not supported: ATI X1xxx series, ATI HD2xxx series, NVIDIA 9400, NVIDIA 7xxx series, NVIDIA 320M, Intel HD3000 and Intel GMA series.'

Duitsers onderzoeken prijsafspraken Shell

De Duitse mededingingsautoriteit is dinsdag een onderzoek gestart naar prijsafspraken tussen vijf oliemaatschappijen in Duitsland, waaronder het Brits-Nederlandse Shell. Dat meldt het Bundeskartellamt woensdag. Aanleiding voor het onderzoek tegen Shell, BP/Aral, Esso, Jet en Total is een reeks klachten van onafhankelijke pomphouders. Ze voelen zich weggeconcurreerd.

De onafhankelijke tankstations kopen hun benzine vaak in bij de grote oliemaatschappijen. De pomphouders zouden soms meer betaald hebben voor de benzine en diesel dan de consument bij de eigen tankstations van de oliemaatschappijen. In andere gevallen zouden de grote maatschappijen hun brandstof juist onder de kostprijs hebben aangeboden en zo de concurrentie vervalsen.

Hoe lang het onderzoek in beslag neemt, is niet bekendgemaakt.

VS lanceren staatsgeheime vracht

De Verenigde Staten hebben dinsdag een raket met een staatsgeheime lading de ruimte ingeschoten. De mysterieuze vracht was afkomstig van de Nationale Waarnemingsdienst (NRO), die het Amerikaanse arsenaal aan spionagesatellieten beheert.

De geslaagde lancering van de Delta IV-raket vanaf luchtmachtbasis Vandenberg, ten noordwesten van Los Angeles, bleef dan ook in nevelen gehuld. Drie minuten nadat het ruimtevaartuig was losgekomen van de aarde werd het rechtstreekse beeldverslag op last van de NRO afgebroken.

Kenners van het inlichtingenwerk veronderstellen dat de Delta IV een spionagesatelliet vervoerde die ook in nachtelijk duister en slechte weersomstandigheden uit de voeten kan. De VS zijn druk bezig hun vloot van verouderde, zware satellieten te vervangen door kleinere maar even krachtige exemplaren, denkt Charles Vick van de ruimtevaartdenktank Globalsecurity.org.

Brons voor Stroetinga op scratch

Baanwielrenner Wim Stroetinga heeft woensdag in Melbourne WK-brons veroverd op de scratch. De 26-jarige Fries moest de Brit Ben Swift en de Zuid-Afrikaan Nolan Hoffman voor laten gaan. Tien jaar geleden werd Stroetinga al eens wereldkampioen bij de junioren op het niet-olympische onderdeel.

Bij de teamsprint voor de mannen was het goud voor Australië. In een thriller werd Frankrijk met een duizendste verschil verslagen. Nieuw-Zeeland werd door een zege op Japan derde.

Nederland zette met Roy van den Berg, Teun Mulder en Hugo Haak de zevende tijd neer, maar haalde niet de vereiste zeven plaatsen voorsprong op Polen (elfde) om zich voor de Spelen te plaatsen. De Nederlandse vrouwen hadden zich eerder woensdag wel verzekerd van deelname in Londen.

Voormalig Real-middenvelder Zarraga (81) overleden

Real Madrid-sterspeler Jose Maria Zarraga is dinsdag op 81-jarige leeftijd overleden. De voormalige middenvelder won met de Koninklijke tussen 1956 en 1960 vijf keer op rij de Europacup 1. Hij maakte deel uit van het elftal met de legendes Alfredo di Stefano en Ferenc Puskas.

Achtvoudig Spaans international Zarraga speelde van 1949 tot 1962 meer dan driehonderd wedstrijden in het maagdelijk wit. Hij scoorde 96 doelpunten en won zes landstitels.

Real Madrid zal woensdag voorafgaand aan de kwartfinale in Champions League tegen Apoel Nicosia Zarraga herdenken met een minuut stilte.

Wereldrecords sneuvelen op WK baan

Op de eerste dag van het WK baanwielrennen in Melbourne zijn twee wereldrecords gesneuveld. De mannenachtervolgingsploeg van Groot-Brittannië won goud door negentien duizendsten van het eigen vier jaar oude wereldrecord af te snoepen. De Duitse vrouwen pakten in de teamsprint het wereldrecord van de Britten af. Zij waren ruim een tiende sneller.

De Britse achtervolgers reden in een zeer spannende finale pas na drie kilometer bij Australië weg. Edward Clancy, Steven Burke, Peter Kennaugh en Geraint Thomas snelden naar een tijd van 3.53,195 minuten. Het oude wereldrecord was tijdens de Olympische Spelen van Beijing neergezet.

Nieuw-Zeeland werd derde door Rusland te kloppen. Nederland was in de kwalificaties op de achtste plaats blijven steken.

Bij de teamsprint voor vrouwen verraste Duitsland in de kwalificaties met een tijd van 32,630 seconden. Met dat wereldrecord plaatsten ze zich net als gastland Australië voor de finale. China werd derde, voor de Britse vrouwen Jessica Varnish en Victoria Pendleton, die sinds februari de snelste tijd ooit op hun naam hadden. Die twee landen streden om het brons.

In de finale van de teamsprint zegevierde Duitsland. Miriam Welte en Kristina Vogel verbeterden in de finale tegen Australië hun eigen wereldrecord uit de kwalificatie naar 32,549. Het brons ging naar China, dat Groot-Brittannië versloeg.

De Nederlandse vrouwen kwamen in een tijd van 33,571 seconden als zevende aan in de kwalificaties. Yvonne Hijgenaar en Willy Kanis werden vervolgens gediskwalificeerd, maar even later werden ze toch weer teruggezet in de rangschikking.

'NRC had artikel over Friso nooit mogen plaatsen'

NRC Handelsblad had een omstreden artikel over de gezondheidstoestand van prins Friso nooit mogen plaatsen. De redactie is na het skiongeluk in februari onzorgvuldig te werk gegaan, concludeert oud-ombudsman van de Volkskrant Thom Meens in een onderzoek in opdracht van NRC. Het onderzoek is door Nieuwsuur online gezet en verschijnt woensdag in de NRC.

De krant schreef een dag na het ongeluk dat Friso geen schedelbasisfractuur had. Een dag later kwam daar bij dat op een MRI-scan geen bijzonderheden te zien zouden zijn. Toen later bleek dat Friso in een coma lag, gaf hoofdredacteur Peter Vandermeesch al aan te betreuren dat de krant heeft bijgedragen aan het beeld dat de medische gegevens over prins Friso geruststellend waren.

Vandermeersch biedt in de krant van woensdag zijn excuses aan voor de berichtgeving over Friso.

'Grotendeels tevreden over Game of Thrones'

De schrijver van de boeken waarop de televisieserie Game of Thrones is gebaseerd, is 'grotendeels tevreden' over het verhaal in het gelijknamige rollenspel. Dat zegt George R.R. Martin in een interview met het gameweblog Joystiq.

Het verhaal van de game is geschreven door gamestudio Cynanide, maar de schrijver zelf was ook betrokken: hij zorgde ervoor dat niets in de game indruiste tegen het verhaal van zijn boeken. De game gaat over een avontuur dat gelijktijdig plaatsvindt met de verhalen in het bijna gelijknamige boek A Game of Thrones en de succesvolle televisieserie. "Dit geeft zowel de spelers van het spel als de makers meer vrijheid", zegt Martin tegen het weblog.

De schrijver heeft zich vooral beziggehouden met de consistentie van het spel. Hij lette niet alleen op het verhaal, maar ook op bijvoorbeeld het uiterlijk van de ridders van de Night's Watch en de wijze waarop de Lannisters zich gedragen.

Zowel de populaire televisieserie Game of Thrones als de boekenreeks A Song of Ice and Fire vertelt het verhaal van een koninkrijk waar een strijd om de macht plaatsvindt. Ondertussen lijken draken terug te komen en dreigt een bovennatuurlijk gevaar in het koude noorden van het rijk.

Elk seizoen van de televisieserie van betaalzender HBO omvat een boek. Zondag is het tweede seizoen van start gegaan, waarin onder anderen de Nederlandse actrice Carice van Houten een rol speelt. Het rollenspel rond Game of Thrones wordt in mei verwacht voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.


Schwarzenegger enthousiast over vervolg op Twins

Arnold Schwarzenegger is erg enthousiast over Triplets, het geplande vervolg op Twins. Vorige week lekte uit dat Eddie Murphy de derde broer zou spelen van tweeling Schwarzenegger en Danny DeVito in de komedie. Velen dachten dat het om een 1 aprilgrap ging, maar met Schwarzeneggers reactie lijkt de film een stuk waarschijnlijker.

"Ik zou het geweldig vinden om een tweede Twins te doen", zei Schwarzenegger vorig jaar al tegen de Amerikaanse filmsite Coming Soon. Eigenlijk was de bedoeling het interview pas later dit jaar te publiceren, maar vanwege het recente lek werd besloten alvast een deel online te zetten.

"Het lijkt me juist leuk om iemand als Eddie Murphy te nemen waarbij iedereen zegt: dat kan natuurlijk nooit. Dan is het aan ons om uit te leggen hoe hij met ons een drieling vormt", zegt de 64-jarige Schwarzenegger.

In Twins gaat de genetisch perfecte en volkomen onschuldige Julius Benedict op zoek naar zijn, hem tot voor kort onbekende, tweelingbroer Vincent. Die blijkt een klein, dikkig mannetje dat zich vooral bezighoudt met kleine criminaliteit. "De aanvulling van Eddie is prachtig, met alles wat we over hem weten", lacht Arnold.

"Ik zie de poster al voor me, met ons drieën erop", gaat de voormalige bodybuilder verder. "Met wederom de slogan 'Alleen hun moeder kan hen uit elkaar houden'. Daar zou ik meteen voor tekenen. Het is een fantastische film om rond kerst uit te brengen, dan zit je geramd."

Het origineel kwam op 9 december 1988 uit in de Verenigde Staten en bracht wereldwijd ruim tweehonderd miljoen dollar op. In Nederland verscheen Twins in maart van 1989. Wanneer Triplets in productie moet gaan, is nog onbekend. DeVito en Murphy hebben nog niet officieel gereageerd op de filmplannen.

Kingdoms of Amalur krijgt meer DLC

De tweede DLC voor Kingdoms of Amalur: Reckoning, Teeth of Naros, is aangekondigd door EA. De DLC zal een nieuwe stad, nieuwe quests, nieuwe wapens en een "mysterieus nieuw ras" bevatten. Het gebied, Teeth of Naros, is vernaamd naar een "oude trollengod", en is bevolkt door een ras van reuzen genaamd Kollossae.

De nieuwe stad heet Idylla en zweeft boven het gebied. De stad bevat 20 nieuwe quests en vijf dungeons met nieuwe vijanden. Er zijn drie nieuwe Twists of Fate, negen nieuwe armorsets, zes nieuwe schilden en achttien nieuwe unieke wapens.

De DLC zal 17 april uitkosten en 800 Microsoft punten kosten, of $9,99 voor PSN en Steam.

Snelweg A74 geopend

Minister Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat en haar Duitse collega Ramsauer hebben woensdag in Venlo de snelweg A74 geopend. De weg verbindt de A73 bij Venlo met de Duitse Bundesautobahn 61. Vanaf donderdag 5 april kan het verkeer gebruikmaken van de nieuwe weg.

De nieuwe snelweg moet het verkeer door Venlo ontlasten. Volgens Rijkswaterstaat is de twee kilometer lange snelweg een belangrijke schakel tussen de Randstad en het Ruhrgebied. De komende maanden zal de weg ook een belangrijke aanrijroute zijn voor Duitse bezoekers van de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling die dit jaar in Venlo plaatsvindt.

De A74 heeft een wereldprimeur: een viaduct is voorzien van vleermuisvriendelijke lantaarnpalen. Deze lantaarns gaan alleen aan als er voertuigen passeren. Bovendien is hun licht amber gekleurd en minder fel. De dwergvleermuizen die in het gebied leven hebben daar minder last van. Bovendien is over de weg het breedste ecoduct van Nederland aangelegd. Met een breedte van 58 meter geeft het alle ruimte aan dassen, reeën, eekhoorns en andere dieren om de A74 zonder gevaar over te steken.

De A74 in vogelvlucht

Alleenstaande moeders willen meer werken

Drie op de tien alleenstaande vrouwen willen meer uren werken dan dat ze op dit moment doen. Wel hebben alleenstaande ouders vaak moeite met het combineren van werk en de zorg voor kinderen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Door de vergrijzing zal in Nederland op termijn een tekort aan werknemers ontstaan.

Naast alleenstaande moeders willen mensen met een kleine deeltijdbaan en werknemers die vaak geld tekortkomen vaak meer uren maken op het werk. Opvallend is dat onder alleenstaande vaders geen animo is om meer te werken.

Werkgevers kunnen volgens het CBS helpen door oplossingen aan te dragen voor de lastige combinatie van werk en zorg. Dan kunnen alleenstaande ouders meer gaan werken.

In 2011 was de gemiddelde leeftijd van een werknemer in Nederland 41 jaar. Begin jaren negentig was dit nog 36 jaar. Meer uren werken kan dat probleem helpen oplossen.

Franse veiling martelwerktuigen afgelast

Een veiling van oude martel- en executiewerktuigen is in Frankrijk op het laatste moment afgelast. Het Parijse veilinghuis Cornette de Saint-Cyr zag van de veiling af na inmenging van onder meer het ministerie van cultuur. Dat meldt de nieuwszender France 24. De collectie die dinsdag onder de hamer zou komen, was die van Fernand Meysonnier. Hij staat bekend als een van de laatste beulen van Frankrijk. Hij was als beul werkzaam in de periode 1957-1961. Tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog voerde hij zo'n tweehonderd doodvonnissen uit.

De veiling van de martelwerktuigen, waaronder een handverbrijzelaar, beulenmaskers en een mandje waarin de hoofden van geguillotineerde gevangenen werden verzameld, was een initiatief van Meysonniers dochter. Haar vader overleed in 2008. Amnesty International en andere organisaties in Frankrijk reageerden ontsteld op de veiling. Ze noemden het een schande dat aan de verkoop van de martelwerktuigen geld zou worden verdiend. Het ministerie van cultuur adviseerde de veiling af te gelasten, omdat de collectie meer te maken zou hebben met barbarij dan met cultuur.

Dit jaar viert Algerije de vijftigjarige onafhankelijkheid van Frankrijk. Het is niet bekend of de veiling op een later moment wel doorgaat.

Box-art Fable: The Journey bekendgemaakt

Lionhead Studios heeft de box-art bekendgemaakt voor hun aanstaande spel Fable: The Journey. Het spel zal volledig gebruik gaan maken van het Kinect-systeem.

De personages in het spel moeten volledig vertrouwen op hun magische krachten. Lionhead heeft al aangekondigd dat er geen pistolen en zwaarden voor de personages beschikbaar zullen zijn.

Er is nog geen definitieve releasedatum bekend voor Fable: The Journey, maar het spel mnoet nog dit jaar gaan uitkomen.

Gómez blijft nog vier jaar bij Bayern

Bayern München heeft het contract met topscorer Mario Gómez tot medio 2016 verlengd. Het contract met de 26-jarige Duitser liep tot volgend jaar zomer. De 51-voudig international is blij met de contractverlenging. "Bayern München is een geweldige club en ik voel me hier goed."

Bayern verlengde de afgelopen tijd met meer spelers het contract. Het bijtekenen van Gómez, de topschutter van de Bundesliga, was een logische stap. Arjen Robben is ook met de club in onderhandeling om zijn in 2013 aflopende verbintenis te verlengen.

Gómez kwam in 2009 over van VfB Stuttgart. In Beieren groeide hij uit tot een van de beste spitsen van Europa. In 88 competitiewedstrijden voor Bayern scoorde hij liefst 61 doelpunten.


Mario Gómez blijft nog vier jaar bij Bayern (Foto: Novum)

Minis, Dchar, Tates en Croiset in jeugdfilm

Gouden Kalf-winnaar Nasrdin Dchar, Hadewych Minis, Chris Tates en Vincent Croiset gaan in de jeugdfilm De Groeten van Mike spelen. Distributeur A-Film heeft woensdag een hele rits nieuwe castleden van de jeugdfilm van Maria Peters bekendgemaakt. Ook Gaite Jansen en Carine Crutzen hebben getekend voor rollen in de film.

Over de rolverdeling van de acteurs is nog niet veel bekend. Wel is al bekend dat Bracha van Doesburgh de aan alcohol verslaafde moeder van Mike speelt en dat de titelrol wordt vertolkt door Maas Bronkhuyzen, bekend van de film Dolfje Weerwolfje.

In De Groeten van Mike wordt de jonge Mike ontslagen uit het ziekenhuis, maar vergeet zijn moeder hem op te halen. Daarna schakelt een verpleegkundige Jeugdzorg in en komt hij in een pleeggezin terecht.

De Groeten van Mike wordt geregisseerd door Maria Peters, bekend van films als Pietje Bell en Kruimeltje. De opnamen gaan half april van start en de film moet vanaf 12 december in de bioscopen draaien.


Minis, Dchar, Tates en Croiset in jeugdfilm (Foto: Novum)

Liam Neeson speelt generaal in de lucht

Liam Neeson heeft weer een rol in een thriller op het oog. De acteur, die vorig jaar te zien was in de spannende films The Grey en Unknown, wil een uitgebluste luchtmachtgeneraal spelen in de thriller Non-Stop. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Neesons personage zou tijdens een internationale vlucht met een kaping te maken krijgen. Jeff Wadlow, bekend van Cry_Wolf en Never Back Down, gaat de thriller regisseren.

De 59-jarige Neeson heeft zich sinds de dood van zijn vrouw Natasha Richardson in 2009 op zijn werk gestort. Dit jaar komen er vier grote Hollywoodfilms van hem uit: Wrath of the Titans, Battleship, The Dark Knight Rises en Taken 2. Voor volgend jaar heeft hij al twee films in de pijplijn.


Liam Neeson speelt generaal in de lucht (Foto: Novum)

Koninklijke opening van nieuw filmmuseum

Hoog bezoek woensdagavond voor het nieuwe filmmuseum EYE. Koningin Beatrix opent dan officieel de deuren van het nieuwe onderkomen aan het IJ in Amsterdam-Noord, tegenover het Centraal Station. Het museum, dat eerder huisde in het Vondelpark, moet jaarlijks 220.000 bezoekers gaan trekken. Dat is drie keer zo veel als voorheen.

Het nieuwe onderkomen telt vier filmzalen, een expositieruimte, een permanente interactieve opstelling, een winkel en een café-restaurant. Jaarlijks toont het museum vier grote tentoonstellingen, onder meer over filmauteurs of presentaties van film in combinatie met andere kunstvormen. De openingsexpositie Found Footage: Cinema Exposed laat nieuwe werken zien aan de hand van materiaal uit de collectie.

Na de opening brengt de koningin nog een bezoek aan deze tentoonstelling. Op de gastenlijst staan verder bekende namen uit de film- en kunstwereld, zoals Carice van Houten, Monique van de Ven, Barry Atsma en Anton Corbijn. Ook staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is van de partij.

Thailand verbiedt filmbewerking Macbeth

De Thaise filmcensuur heeft een bewerking van Shakespeare's Macbeth verboden omdat er politieke onrust door zou kunnen ontstaan. Dat is woensdag bekendgemaakt.

De in het Thais gesproken 'Shakespeare moet dood' gaat over een theatergroep in een fictief land dat lijkt op Thailand, die aan een uitvoering van Macbeth werkt. In Macbeth moordt een ambitieuze generaal zich een weg naar de Schotse troon.

Regisseur Ing K. zei dat de censors het gevoel hadden dat de politiek gewelddadige scènes in de film 'verdeeldheid zouden kunnen zaaien onder het Thaise volk'.

Thailand hanteert een strikte censuur, vooral bedoeld om kritiek op de monarchie tegen te gaan. Daarnaast worden bijvoorbeeld afbeeldingen van sigaretten en alcohol op televisie onherkenbaar gemaakt.

Franse politie arresteert opnieuw moslimextremisten

Bij invallen in heel Frankrijk zijn woensdag tien mensen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij radicaal-islamitische websites. Het is de tweede keer in een paar dagen dat de politie vermoedelijke moslimextremisten arresteert.

Volgens een functionaris hebben de arrestaties niets te maken met de moordaanslagen van de radicale moslim Mohammed Merah onlangs in Toulouse of met de moslimextremisten die vorige week werden opgepakt.

De tien verdachten die woensdag werden gearresteerd zouden betrokken zijn bij radicaal-islamitische websites en online geweldsbedreigingen. Sommigen trachtten deel te nemen aan jihadistische trainingskampen in het grensgebied van Afghanistan en Pakistan.

Daniel Craig wil nooit stoppen als James Bond

Daniel Craig is niet van plan om ooit vrijwillig de rol van James Bond op te geven. Hij wil doorgaan 007 te spelen 'tot ze me zeggen dat ik op moet houden'. Dat zegt de acteur tegen de Britse omroep BBC.

De 44-jarige Craig wil iedere Bondfilm beter en groter maken dan de voorgaande. "Als ik ze blijf maken, wil ik mijn stempel op de films kunnen drukken." De acteur is later dit jaar te zien in Skyfall, de 23e film over geheim agent 007. "Deze wordt heel anders dan de laatste twee films, maar het wordt wel een fantastische Bondfilm."'

Het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat de eerste Bondfilm, Doctor No uit 1962, werd uitgebracht. In totaal hebben zes acteurs de rol van superspion gespeeld. "Ik maak me geen illusies," zegt Craig. "Na mij komt iemand anders en daarna weer iemand anders, ik ben maar een onderdeel van dat proces."

Craig was in 2005 voor het eerst te zien als James Bond in Casino Royale. Skyfall draait vanaf november in de Nederlandse bioscopen.

Gilgamesh, Ezio en Koyo-Koyo naar Final Fantasy XIII-2

In ander Final Fantasy-nieuws: De aankomende DLC zal weer nieuwe kostuums en nieuwe vijanden bevatten. Zo zal er voor Noël de mogelijkheid zijn om de Assassin-kleren van Ezio online te kopen om te dragen in de game. Dat is de tweede game-crossover die Final Fantasy XIII-2 maakt sinds de vorige Mass Effect-kostuums.

Tevens zullen ook twee nieuwe monsters in het colliseum te koop zijn. Gilgamesh is een bekende uit de serie en zal, nadat je hem hebt verslagen, zich als commando aan je team toevoegen. Daarnaast zal het buitenaardse wezentje uit Final Fantasy VIII ook in het colliseum verschijnen. Het beestje heet Koyo-koyo en zal een medic zijn die lastiger is om te vangen.

Wanneer de DLC uitkomt is nog niet bekend, wel is er alvast de eerste screenshot van het Ezio-kostuum beschikbaar. bekijk de screenshot hieronder.

Ezio

Opvarenden vastgelopen vrachtschip gered

Britse reddingswerkers hebben woensdag zeven bemanningsleden gered die zich aan boord bevonden van een vrachtschip dat dinsdag aan de grond liep voor de kust van Noord-Wales. Groot-Brittannië kampt met barre weersomstandigheden, waaronder sneeuwval en harde wind.

Met twee legerhelikopters konden de zeven Poolse bemanningsleden in veiligheid worden gebracht. Het 82 meter lange schip, dat onder de vlag van Antigua vaart, is intact, zei de Britse kustwacht. Woensdag worden pogingen ondernomen om het schip vlot te trekken.

Beelden van geannuleerde Star Wars Battlefront 3

Nieuwe beelden van het geannuleerde Star Wars Battlefront 3 zijn opgedoken. De game was in ontwikkeling bij Free Radical, de ontwikkelaar van de Timesplitters-serie, totdat de studio werd opgedoekt en gekocht door Crytek. De beelden zijn van een oude pre-alpha build van de game.

We zien een mix van schieten, vliegen en lightsaber-actie. De naadloze overgang tussen ruimtegevechten en grondniveau is indrukwekkend voor zo'n vroege build. Desondanks werd de game na twee jaar ontwikkeling stopgezet door LucasArts.

Nederlandse vrouw opgepakt in Hebron

Een Nederlandse vrouw is afgelopen weekeinde gearresteerd in Hebron op de Westelijke Jordaanoever toen ze meedeed met een demonstratie. Ze zou daarbij met geweld door Israëlische soldaten zijn meegenomen.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de vrouw is opgepakt, maar kan niet zeggen in wat voor omstandigheden dat gebeurde. Ook is niet duidelijk hoe het met haar gaat.

Volgens Stop de Bezetting, de stichting van Gretta Duisenberg, voerde de vrouw actie om Palestijnen die uit hun huis waren gezet door Israëlische kolonisten terug hun woning in te krijgen. Toen Israëlische soldaten daar lucht van kregen, maakten zij met geweld een einde aan de actie.

De vrouw is inmiddels weer op vrije voeten, maar heeft haar paspoort nog niet terug. De Nederlandse ambassade heeft contact met haar gehad en probeert haar te helpen.

De situatie in Hebron is al jaren gespannen. In de stad wonen ruim zeshonderd joden in zwaar bewaakte enclaves tussen 170 duizend Palestijnen.

FIFA 12-voetballer spontaan verkracht op het veld

Het is geen nieuws dat de engine van FIFA 12 soms nog wat te wensen overlaat. Spelers die gaan paardjerijden, spontane breakdance-moves eruit gooien en spelers die elkaar gepassioneerd toucheren zijn niet ongewoon in een potje voetbal. Toch zijn er van die filmpjes die er soms tussenuit springen. Vandaag hebben we weer zo eentje gevonden.

Het is lastig te omschrijven wat er in deze zestien seconden gebeurt. De speler rent op het goal af, de keeper verzint ineens een andere tactiek om het goal te verdedigen en neemt het er eens lekker van. De speler stoft zich daarna af en scoort alsnog. Dit filmpje krijgt een plekje in het rijtje "bizarste goals ooit" van ons.

Vodafone-storing duurt vermoedelijk hele dag

De telefoonstoring die aanbieder Vodafone woensdag heeft getroffen, duurt vermoedelijk nog de hele dag. Het bedrijf denkt dat pas aan het eind van de middag weer normaal telefoon- en sms-verkeer mogelijk is in de regio's Rotterdam, Den Haag en Kennemerland. Het is onduidelijk hoeveel klanten gedupeerd zijn. De storing ontstond woensdagochtend door een grote brand in een belangrijk locatiekantoor vanVodafone in Rotterdam. Uitwijken naar een ander netwerk is niet mogelijk.

De storing heeft ook gevolgen voor het Vodafone-telefoonverkeer in de rest van het land. Vodafone maakt gebruik van vijf grote zendpunten. Doordat de locatie Rotterdam is uitgevallen, worden de andere vier punten op dit moment flink overbelast. Het bedrijf probeert een deel van het telefoonverkeer in Rotterdam om te leiden, maar hierdoor ontstaat dus een flinke 'file' in de rest van het land.

Vodafone maakt voor zijn mobiele netwerk gebruik van eigen telefoonmasten en heeft met concurrenten geen afspraken gemaakt over overstappen naar die van hen. Het netwerk is voor ongeveer een kwart uitgevallen.Vodafone heeft ongeveer 5,3 miljoen aansluitingen.

De Rijksoverheid is voor een groot deel van de communicatie afhankelijk van Vodafone. Maar de overheid is niet geheel afhankelijk van deze ene aanbieder, zei een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De helft van het meetnet van het KNMI is als gevolg van de brand uit de lucht. Het weerinstituut mist de beschikking over de gegevens van 20 meetstations verspreid over Nederland.

Vodafone-storing duurt vermoedelijk hele dag
Vodafone-storing duurt vermoedelijk hele dag (Foto: ANP)

Doek valt voor De Ombudsman

Het tv-programma De Ombudsman van de VARA houdt op te bestaan. Dat heeft presentator Pieter Hilhorst bekendgemaakt via Twitter. Een woordvoerder van de omroep bevestigde het bericht, maar kon nog geen details geven over de redenen of de termijn waarop het doek valt.

Het programma, dat klachten van burgers over de overheid onderzoekt en oplost, keerde twee jaar geleden terug op televisie na een stop van meer dan twintig jaar. De allereerste versie van De Ombudsman was van 1969 tot 1983 op de buis. Het Vara-programma kiest naar eigen zeggen 'het perspectief van de burger', waar deze het slachtoffer is van 'machtsmisbruik door overheden'.

Hilhorst liet weten blij te zijn met het werk dat hij voor het programma heeft verricht. "Ik heb door dat programma zoveel bijzondere mensen ontmoet en kunnen helpen." Volgens hem trok De Ombudsman zo'n 350 duizend kijkers per aflevering.

Red Bull: "Achterblijvers sneller opzij"

Red Bull Racing wil er alles aan doen om in dit Formule 1-seizoen de schade te beperken. De Oostenrijkse renstal stuurde naar aanleiding van de aanrijding in Maleisië tussen Sebastian Vettel en Narain Karthikeyan zelfs een teammanager bij HRT en Marussia langs.

Volgens Red Bull gaan de rijders van de achterhoedeteams niet snel genoeg opzij, met alle gevolgen van dien. "We hebben onze teammanager opgedragen om met Marussia en HRT te praten zodat hun coureurs voortaan beter opletten. Ze rijden op een totaal ander niveau, soms wel zes of acht seconden per ronde langzamer, en ze moeten beter uitkijken. Sebastian verloor daardoor 12 punten die uiteindelijk doorslaggevend kunnen zijn in de titelstrijd," zei adviseur Helmut Marko op Servus TV.

Daarnaast is Marko niet tevreden over de RB8 die nog niet kan tippen aan zijn succesvolle voorgangers. "Het helpt niet dat deze auto alleen onder bepaalde omstandigheden de snelste is, en niet constant. Eerlijk gezegd lijkt het momenteel wel of de wagen zelf bepaalt wanneer hij de snelste is en wanneer niet."

De $700 Mega Man-film van Olan Rogers

Olan Rogers wil graag drie films gemaakt hebben voordat hij het loodje legt. De eerste is een Star Trek-film, daarnaast wil hij een Samurai Jack-film maken en als laatst een Mega Man-film. Dit laatste is zijn eerst bereikte doel geworden. Geschoten met een budget van maar $700,- is hij aan de slag gegaan.

Het resultaat mag er best wezen. Fans van de serie weten dat we de komende tijd waarschijnlijk weinig over ons blauwe robotje gaan horen, dus je kunt net zo goed even genieten van deze 700 dollar-productie.

Final Fantasy XIII-2 karakters in Italiaanse pakken

Net wanneer je dacht alles gezien te hebben, komt Square Enix met iets nieuws. De karakters uit de Final Fantasy XIII-serie poseren in het Japans mannenmode-blad Arena Homme Plus met dure Italiaanse kleren. Het vreemde is dat deze mannenkleding ook gedragen wordt door Heldin Lightning. Is dit een spoiler voor de aankomende DLC? Vast niet.

Zowel Final fantasy-karakters als Japanse modellen gaan wel een de grens van het geslacht over om het geheel interessanter te maken.  Je kunt de karakters hier bekijken. Hieronder gooien we alvast twee voor je neer.

Lightning (FFXIII) Noël (FFXIII-2)

Programma The Night of Terror bekend

Het volledige programma van The Night of Terror op het Imagine Film Festival is bekendgemaakt. In de nacht van 21 op 22 april wordt in Tuschinski te Amsterdam een horrorfilmmarathon gehouden. In de bioscoop worden die nacht Juan de los Muertos, The Cabin in the Woods, [REC]3: Genesis en Inbred vertoond.

The Night of Terror is een onderdeel van het Imagine Filmfestival dat dit jaar voor de 28e keer gehouden wordt. Het festival is van 17 tot en met 28 april. De kaarten voor het festival zijn 28,50 euro en de kaartverkoop is vandaag begonnen. 

Barrichello: "'Massa moet meer ontspannen"

Voormalig Formule 1-coureur Rubens Barrichello ziet met lede ogen aan dat zijn landgenoot Felipe Massa het moeilijk heeft bij Ferrari. De Braziliaan komt ook dit jaar niet goed uit de verf, terwijl zijn teamgenoot Fernando Alonso al een race gewonnen heeft.

Dit kan aan Massa knagen en dat is juist wat hij volgens Barrichello moet gaan voorkomen. "Het heeft niet met een gebrek aan snelheid te maken. Het heeft met Felipe zelf van doen. Hij kan dit ook zelf oplossen. Hij moet zijn ogen dichtdoen en zich weer proberen te realiseren dat hij dit doet voor zijn plezier."

Barrichello moest na vorig seizoen noodgedwongen afscheid nemen van de Formule 1 waarin hij onder meer voor Ferrari en Williams reed. Tegenwoordig is hij actief in de IndyCar Series. "Ik heb ook weleens een periode meegemaakt waarin ik mezelf een beetje kwijt was. Dan moest ik me weer zien te herinneren dat ik ervan houdt om te racen. Als coureur kan je pas weer een stap voorwaarts maken wanneer je ontspannen bent."

Hij beseft dat het voor zijn Braziliaanse landgenoot een lastige situatie is, omdat Massa nog geen punt heeft gepakt in 2012 en Alonso de leider in het wereldkampioenschap is. "Bij Ferrari houden ze van Alonso, die misschien ook wel de beste coureur is in de Formule 1. Dat is voor Massa niet gemakkelijk."

Boulder Dash-XL 3D aangekondigd

Ontwikkelaar Ludosity heeft aangekondigd dat een port van de retro arcade-game Boulder Dash naar 3DS komt. De game verscheen eerder al voor PC en Xbox. De 3DS-versie zal Boulder Dash-XL 3D gaan heten en vanaf 20 juli te koop zijn voor € 29,99.

Het oorspronkelijke Boulder Dash kwam in 1984 uit op de Atari 400. In 2011 is al een versie uitgebracht voor PC en Xbox, ontwikkeld door het Duitse Catnip Games.

De 3DS-versie zal voorzien zijn van 3D-graphics, vier werelden, vijf spelvarianten, 150 nieuwe grotten en een manier om via StreetPass high scores met andere spelers te vergelijken.

boulder dash

97-jarige Japanner opgepakt na zwaardaanval

Een 97-jarige man is dinsdag gearresteerd op verdenking van een aanval met een zwaard. Dat meldde de Japanse krant Yomiuri Shimbun woensdag.

De hoogbejaarde man zou de hand van een 84-jarig vrouwelijk familielid hebben afgehakt. Volgens de politie had het zwaard een kling van 50 centimeter. Om tot zijn daad te kunnen komen legde hij een afstand van ongeveer 100 meter af met zijn looprek.

Opstootje om hoger collegegeld universiteit VS

De campuspolitie van de universiteit van Santa Monica heeft dinsdag pepperspray ingezet tegen zo'n dertig betogers die protesteerden tegen een verhoging van het collegegeld. Dat heeft de plaatselijke brandweer laten weten. De brandweer was om 19.20 uur gealarmeerd omdat demonstranten en agenten op het universiteitsterrein in een 'opstootje' waren verwikkeld geraakt.

De brandweer behandelde vijf mensen die bij de ongeregeldheden gewond waren geraakt ter plaatse. Twee gewonden zijn in het ziekenhuis opgenomen.

De studenten uitten hun onvrede over het plan van Santa Monica College een stichting op te zetten die kernvakken aanbiedt voor een entreegeld dat vier keer zo hoog ligt als het huidige. De universiteit wil zo het hoofd bieden aan het groeiende studentental en de teruglopende overheidssubsidies. De studenten vrezen dat het nieuwe stelsel gescheiden onderwijs voor arm en rijk in de hand werkt.

Deetman ontkent schrappen in misbruikrapport

De commissie-Deetman heeft niet bewust gevoelige informatie weggelaten over het misbruik in de katholieke kerk. Dat zei voorzitter Wim Deetman woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. "Ik heb nimmer maar dan ook nimmer op enige manier ingegrepen."

Deetman haalde hard uit naar NRC Handelsblad, dat enkele weken geleden schreef dat een minderjarige jongen binnen de kerk is gecastreerd om zijn homoseksuele gedrag. Deetman was daarvan op de hoogte, maar maakte er geen melding van in zijn rapport.

Volgens Deetman heeft de krant de suggestie gewekt dat woorden zijn geschrapt. "Dat is nergens op gebaseerd, dat zijn fantasieverhalen", zei hij geëmotioneerd. "Ik sta voor de integriteit van mijn rapport."

Deetman herhaalde dat er geen relatie kan worden vastgesteld tussen het seksueel misbruik en de castratie. "De commissie baseert zich op feiten", zei hij. "We doen niet aan speculaties, we doen niet aan interpretaties, we doen niet aan wishful thinking."

NRC schreef ook dat oud-premier Victor Marijnen zich zou hebben ingespannen om ontuchtige broeders van een internaat waarvan hij de voorzitter was van een celstraf af te helpen. Hiervan was Deetman eveneens op de hoogte, stelde de krant. Deetman veegde ook dit verwijt van tafel. "Er is geen gratieverzoek geweest, geen begin, geen letter, we hebben niets aangetroffen, er valt niets over te rapporteren."

Deetman eiste vorige week dat NRC dit bericht zou rectificeren. De secretaris van de commissie zei woensdag dat hij heeft besloten ook een klacht in te dienen bij de Raad voor de Journalistiek. De krant zou zich doof hebben gehouden voor een uitgebreid weerwoord van de commissie, stelde hij.

De journalist van NRC Handeslblad die schreef over de castraties en Marijnen komt ook nog aan het woord tijdens de hoorzitting.

Verbeek beschikt over Beerens tegen Valencia

Gertjan Verbeek kan morgen in het Europa League-duel met Valencia weer een beroep doen op Roy Beerens. De vleugelspeler van AZ is veer voldoende hersteld van zijn blessure. Voor Etiënne Reijnen komt het duel nog te vroeg.

De verdediger van AZ heeft nog te veel last van een blessure aan zijn enkel. Celso Ortiz ontbreekt ook in de wedstrijd tegen Valencia. Hij onderging dinsdag een operatie en zal dit seizoen niet meer in actie komen.

AZ verdedigt een 2-1 voorsprong in de kwartfinale van de Europa League.

Pc-releasedatum Ghost Recon: Future Soldier bekend

Eerder is al bekendgemaakt dat Ghost Recon: Future Soldier op 25 mei uitkomt op Xbox 360 en PlayStation 3. Nu heeft Ubisoft ook bekendgemaakt wanneer pc-gamers kunnen meespelen. Het spel komt 15 juni uit op pc.

De pc-versie van Ghost Recon: Future Soldier komt in zowel een retailversie uit als via digitale distributie. De belangrijkste verschillen tussen de pc- en consoleversies zijn de hoge standaardgraphics,  verbeterde en uitgebreide partyfunctionaliteiten en volledig aanpasbare toetsenbordinstellingen.

Een preview van Ghost Recon: Future Soldier kun je hier lezen.

Tsjech betrapt met zeven kilo coke in gitaarkoffer

Een 54-jarige Tsjech is op Schiphol aangehouden toen hij probeerde zeven kilo cocaïne het land in te smokkelen. De man kwam uit de Dominicaanse Republiek en had de drugs verstopt in zijn gitaarkoffer, meldt de marechaussee woensdag.

Bij aankomst van de Tsjech twijfelden marechaussees aan het reisdoel van de man. Er waren vermoedens dat hij zich bezighield met drugssmokkel. Douaniers troffen ondertussen tijdens vrachtcontrole de drugs aan in de gitaarkoffer, waarna de man kon worden aangehouden. Hij zit nog vast.


Tsjech betrapt met zeven kilo coke in gitaarkoffer (Foto: Novum)

Leraar wegens onzedelijk gedrag op non-actief

Een 55-jarige leraar van een basisschool in Groessen (Gelderland) is op non-actief gezet wegens 'grensoverschrijdend onzedelijk gedrag' tegenover leerlingen. Dat meldde de gemeente Duiven, waaronder Groessen valt, woensdag.

Ouders van leerlingen van de Joannesschool zijn dinsdagavond tijdens een besloten bijeenkomst geïnformeerd. Daarbij waren ook vertegenwoordigers van politie, Openbaar Ministerie en GGD aanwezig.

Wat de leraar precies heeft gedaan, is niet bekendgemaakt. De gemeente geeft woensdagmiddag meer informatie. De school is onderdeel van de Stichting Confessioneel Onderwijs R'IJssel.

Griek (77) pleegt zelfmoord in centrum Athene

Een bejaarde Griekse man heeft woensdag op het drukste plein van Athene zelfmoord gepleegd. De man schoot zich op het Syntagma-plein door zijn hoofd, aldus de Griekse politie. Het is onduidelijk wat de 77-jarige man tot zijn daad dreef.

Tientallen mensen waren getuige van de zelfmoord. De politie zei dat er geen afscheidsbrief bij of op het lichaam van de man is aangetroffen.

Op het Syntagma-plein, waaraan het Griekse parlement gelegen is, wordt geregeld gedemonstreerd tegen de bezuinigingsplannen van de regering.

In Griekenland is het aantal zelfmoorden de afgelopen twee jaar aanzienlijk gestegen. Het land kampt met een ernstige economische crisis, wat tot zware bezuinigingen en een stijgende werkloosheid heeft geleid.

Robben: "Intentie om bij de club te blijven"

FC Bayern München houdt Arjen Robben graag langer in de Allianz Arena. Met een nieuw contract houdt de aanvaller zich nog niet al te veel bezig.

In de Duitse media werd eerder al melding gemaakt van een contractverlenging. Maar dat bleek te vroeg gejuicht. Trainer Jupp Heynckes sprak niet veel later zijn verwachting uit dat Robben binnenkort zijn handtekening zal zetten onder een contract tot 2015. "Het is allemaal een beetje voorbarig", zegt Robben tegenover de NOS.

Robben wil rustig zijn tijd nemen om na te denken over zijn toekomst. "We gaan een gesprek voeren, maar dat is nog niet om een handtekening te zetten", vervolgt Robben. "Mijn intentie is wel om bij de club te blijven. Ik voelt me goed bij de club en we zullen zien."

Dinsdagavond plaatste Bayern zich voor de halve finale van de Champions League. Olympique Marseille werd thuis met 2-0 verslagen. Robben bleef negentig minuten op de bank. "De spieren waren vermoeid, maar ik kon wel spelen als het moest."

'Contador maakt rentree in Nederland'

Wielrenner Alberto Contador overweegt om zijn rentree in het wielerpeloton in Nederland te maken. In een interview met de Spaanse krant Marca geeft de vanwege clenbuterol geschorste wielrenner aan dat hij de Eneco Tour ziet als goede terugkeer in het peloton.

Contador werd eerder dit jaar door het internationaal sporttribunaal CAS met terugwerkende kracht voor twee jaar geschorst, waardoor hij de eindzeges in de Tour de France van 2010 en de Giro d'Italia van 2011 in moest leveren. Hij mag op 5 augustus weer gaan koersen. Gisteren gaf hij aan om niet tegen zijn veroordeling in beroep te gaan. "Mijn advocaten hebben me verteld dat een hoger beroep vrijwel geen kans op slagen zou hebben. En zelfs als ik mijn gelijk zou halen zou de zaak opnieuw bij het CAS belanden, maar in de sportjustitie heb ik al het vertrouwen verloren."

De Eneco Tour wordt van 6 tot en met 12 augustus verreden in Nederland en België, waardoor het Contador de ideale route richting de Ronde van Spanje is. Ook de Clasica San Sebastian (16 augustus) zal hij waarschijnlijk in zijn programma op gaan nemen. Waarschijnlijk zal de Spanjaard weer in dienst treden van de Saxo Bank-ploeg waar hij door zijn schorsing volgens de regels ontslagen werd.

"Door deze schorsing kan ik me nu in het najaar op wedstrijden richten, waar ik normaal niet aan toe kom. In eerste instantie denk ik dan aan het WK in Zuid-Limburg en de Ronde van Lombardije," zei Contador die bij het WK waarschijnlijk de tijdrit zal gaan rijden en in de wegwedstrijd zijn landgenoten zal gaan ondersteunen.

GoldenEye 007: Reloaded nu op PSN

James Bonds in spe opgelet, vanaf vandaag is GoldenEye 007: Reloaded beschikbaar op het Europese PlayStation Network. Dit kondigt Activison vandaag aan. Voor 49 euro is het spel te koop in de PSN-store.

Op basis van het origineel introduceert GoldenEye 007: Reloaded nieuwe 'Mi6 Ops missies'. Dit zijn nieuwe missies op verschillende moeilijkheidsgraden, die een aanvulling zijn op de single-playercampagne. Het spel daagt spelers uit om verschillende Assault-, Elimination-, Stealth- en Defense-doelstellingen dit keer in HD te spelen. Het spel draait soepel met zestig frames per seconde.

GoldenEye 007: Reloaded heeft een multiplayer met de bekende split-screen voor vier spelers en ondersteuning voor online matches met zestien spelers. Er zijn meer mappen, wapens en gamemodes toegevoegd.

GoldenEye 007: Reloaded

GoldenEye 007: Reloaded

GoldenEye 007: Reloaded

Van Gaal grijpt naast trainerspositie Besiktas

Beşiktaş J.K. was na het ontslag van Carlos Carvalhai op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer en de naam van Louis van Gaal kwam ter sprake bij de Turkse club. Volgens diverse Turkse media is echter Tayfur Havutcu de nieuwe coach van Beşiktaş J.K. geworden.

Carvalhai werd onlangs ontslagen omdat hij een periode in de cel moest vanwege het feit dat hij als verdachte werd gezien in het grootschalige omkoopschandaal in Turkije. De 41-jarige Havutcu werd door Beşiktaş J.K. teruggehaald om de ploeg te leiden.

Havutcu moest eerder in augustus het veld ruimen om dezelfde reden als Carvalhal, die de opvolger werd van Havutcu. De oud-international werkt sinds 2006 bij Beşiktaş J.K. als trainer. Hij was onder meer assistent en interim-trainer bij de huidige nummer vier van de Turkse competitie.

Achtervolgingsploeg achtste op WK

De Nederlandse mannenachtervolgingsploeg is woensdag bij het WK baanwielrennen in Melbourne als achtste geëindigd. Peter Schep, Levi Heimans, Arno van der Zwet en Tim Veldt reden naar een tijd van 4.04,489 minuten. Dat was tien tellen langzamer dan de Britse ploeg die de eerste tijd neerzette in de kwalificatie.

De Britten nemen het later woensdag in de finale op tegen gastland Australië. Dat land was 0,179 seconden trager in de kwalificaties. Nieuw-Zeeland en Rusland vechten het met elkaar uit in de strijd om het brons. Beide landen gaven meer dan vier tellen toe op het Britse kwartet.

Grasshopper komt met Killer is Dead

Terwijl Grasshopper Manufacture nog bezig is met Lollipop Chainsaw, onthuld het Japanse gamemagazine Famitsu dat het volgende project Killer is Dead zal zijn. De game moet in 2013 uitkomen op PlayStation 3 en Xbox 360, hierbij gaat het om geen vervolg op Killer 7.

Killer is Dead is een combinatie tussen No More Heroes en Killer 7 waarbij de speler gebruik maakt van een zwaard. In Killer is Dead volg je een veroordeelde man waarbij de game wordt omschreven als de duistere kant van James Bond, inclusief de prachte vrouwen. Grasshopper Manufacture is naast Killer 7 en No More Heroes ook bekend met games zoals Sine Mora, Flower, Shadows of the Damned en binnenkort Lollipop Chainsaw.

Grasshopper

[NBA] James loodst Heat naar play-offs

Miami Heat heeft zich dinsdag als derde ploeg in de NBA geplaatst voor de play-offs. Aan de hand van LeBron James, die 41 punten scoorde, won de ploeg thuis van Philadelphia 76ers. Het verschil werd na rust gemaakt, toen Miami beter verdedigde. Eerder hadden Chicago Bulls en Oklahoma City Thunder zich al verzekerd van deelname aan de play-offs.

Los Angeles Lakers won thuis met 91-87 van New Jersey Nets. De twee ploegen zaten elkaar op de huid, maar in de slotseconden schoot Kobe Bryant een driepunter, die eerst vijf keer op de ring stuiterde, om zo de eindstand te bepalen. Bryant kwam tot 24 punten.

Overige uitslagen NBA dinsdag
Toronto Raptors - Charlotte Bobcats 92-87
Cleveland Cavaliers - San Antonio Spurs 90-125
Indiana Pacers - New York Knicks 112-104
Detroit Pistons - Orlando Magic 102-95
Memphis Grizzlies - Golden State Warriors 98-94
Sacramento Kings - Phoenix Suns 100-109

Rock Band Blitz komt er aan

Harmonix heeft bekend gemaakt dat ze met een downloadable game komen onder de naam Rock Band Blitz, hierbij maakt de game gebruik van de bestaande nummers in de vorige games en DLC. Daarnaast kun je in Rock Band Blitz aan de slag met je controller.

Waar Rock Band-games gebruik maken van verschillende muziekinstrumenten is het in Rock Band Blitz mogelijk om met je controller te spelen. Tevens voelt de game ook eerder aan als een arcade ritmespel in vergelijking met de voorgaande Rock Band-games. Reeds bestaande nummers die je hebt gekocht in voorgaande games kun je downloaden via het menu waarmee je ze ook in Rock Band Blitz kan gebruiken. Bij aankoop van Rock Band Blitz krijg je automatisch 25 nummers, die je eventueel weer kan exporteren naar Rock Band 3Rock Band Blitz moet uitkomen op Xbox Live Arcade en PlayStation Network en zal later dit jaar verschijnen.

Newcastle zet in op tweetal Eredivisie

Newcastle United gaat shoppen in de Eredivisie. De ploeg van trainer Alan Pardew wil zodra de transfermarkt weer opengaat een dubbelslag slaan en heeft belangstelling voor Erik Pieters van PSV en Douglas van FC Twente.

Pardew heeft het gehele seizoen al een oogje op het tweetal en wil snel zijn slag slaan. Linksback Pieters moet voor ruim zes miljoen euro de overstap naar Engeland maken. De Nederlands international heeft al in een eerder stadium aangegeven een overstap naar Newcastle wel te zien zitten.

Newcastle wil zijn problemen in het centrum van de verdediging oplossen met Douglas. De 24-jarige verdediger van FC Twente heeft tegen trainer Steve McClaren gezegd dat hij aan een stap hoger op toe is. The Magpies willen met zeven miljoen euro Douglas naar de Premier League halen.

Pieters in belangstelling van Newcastle United (Foto: Pro Shots)

Assassin's Creed III volgt Desmond meer dan ooit

De lead writer van Assassin's Creed III, Matt Turner, zegt dat Desmond veel vaker voorkomt in ACIII dan in de voorgaande games. Daarnaast speelt het verhaal zich ook vaker in het heden af, in vergelijking met eerdere delen.

"All I can say about Desmond's story is you're going to experience more Desmond than you've ever had before", zegt Turner. "We're spending more time on the present than we have in past games."

Check ook onze preview.

PvdA-economen geven college in P&W

PvdA-economen Rick van der Ploeg en Willem Vermeend hebben dinsdag in het VARA-programma hun plan 'Nederland moet op de schop' (pdf) onthuld om de Nederlandse overheid weer financieel betrouwbaar te maken. Dit willen de twee doen door vooral te hervormen, zoals het verhogen van de pensioenleeftijd en het beperken van de ww en hypotheekrenteaftrek.

Toch komen de hoogleraren ook met bezuinigingen. Zo kunnen er miljarden gehaald worden bij de zorg en het minderen van overheidssubsidies. Ook de JSF kan afgeschaft worden. Tevens stellen Van der Ploeg en Vermeend een belastingtarief van 60 procent voor op bonussen.

De hoogleraren stellen dat deze maatregelen, in totaal zo'n 13 miljard euro, de economie nauwelijks afknijpen, maar dat Nederland toch kan voldoen aan Europese begrotingsregels. Het plan is een vrijblijvend advies voor VVD-premier Mark Rutte, die nu al weken bezig is met de Catshuisonderhandelingen over nieuwe bezuinigingen.

PvdA-economen geven college in P&W

Notch' nieuwe game heet 0x10c

De bedenker van Minecraft, Markus "Notch" Persson, heeft bekendgemaakt wat de titel van zijn nieuwe game is: 0x10c. Net zoals in Minecraft kunnen spelers in een vroeg stadium beginnen met spelen, zodat het eindproduct gevormd wordt naar ieders smaak.

0x10c heeft een heus verhaal meegekregen. Spelers komen in een fictioneel parallel universum terecht, waar de zogenoemde 'space race' nooit opgehouden is. Bedrijven en rijke individuen hebben veel meer van de ruimte ontdekt dan wij in onze eigen wereld hebben.

Nadat er een fout is opgetreden in de computers die verantwoordelijk zijn voor het slaapgedrag van de mens, vertrekt het schip naar een onbekend stukje ruimte en worden de ruimtereizigers pas wakker in het jaar, jawel, 281,474,976,712,644. Daar vinden ze niet veel tot zelfs heel weinig beschaving.

Het schip beschikt maar over een bepaald aantal wattage en elke actie die je doet zal energie slurpen uit die bron. Daar zal de gameplay omheen gebouwd worden. "The computer in the game is a fully functioning emulated 16 bit CPU that can be used to control your entire ship, or just to play games on while waiting for a large mining operation to finish." 

0x10c belooft ruimtegevechten, de mogelijkheid om onderzoek te doen, een geavanceerd economisch systeem en ducktape. Als laatste is bekend dat spelers een maandelijks bedrag mogen neertellen, omdat Notch en zijn crew "will emulate all computers and physics even when players aren't logged in."

Herleef oude momenten met Devil May Cry HD-launchtrailer

Capcom heeft de launchtrailer van Devil May Cry HD vrijgegeven. In de trailer zien we beelden van de eerste drie games die dit keer in HD zijn uitgebracht. De collectie bevat Devil May Cry 1, 2 en 3 waarvan elke game op de PS2 verschenen is. Deel 3 in de serie kwam ook naar de pc.

Devil May Cry HD Collection ligt nu in de winkels voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Asean wil dat Westen sancties Myanmar intrekt

Het Westen moet de sancties tegen Myanmar intrekken. Daartoe hebben de leiders van tien Zuidoost-Aziatische landen woensdag opgeroepen. De tien leden van de Asean vinden dat de strafmaatregelen tegen Myanmar niet langer gerechtvaardigd zijn nu dat land een democratische koers heeft ingezet.

De Bond van Zuidoost-Aziatische Landen deed die oproep aan het slot van de tweedaagse top van de Asean in de Cambodjaanse hoofdstad Phnomh Penh. Die werd bijgewoond door de Myanmarese president Thein Sein. Hij werd op de bijeenkomst overstelpt met lof voor de hervormingen die zijn regering in gang heeft gezet.

Die hervormingen hebben zelfs de scherpste criticasters van het regime in Myanmar verrast. Zo mocht oppositieleider Aung San Suu Kyi deelnemen aan de tussentijdse verkiezingen van afgelopen zondag. Die stembusgang, waarin de Nationale Liga voor Democratie onder aanvoering van Aung San Suu Kyi een grote overwinning behaalde, is volgens de Asean 'vrij, eerlijk en transparant' verlopen.

PlayStation All-Star Battle Royale steekt de kop op

De geruchten over een Smash Bros.-achtige Sony-brawler worden steeds sterker. Nu circuleert er een klein onderzoek van Sony op het internet, die het beestje bij zijn naam noemt. Dit is nog niet honderd procent bevestigd.

De laatste keer dat deze titel - in het onderstaande plaatje PlayStation All-Star Battle Royale genoemd - ter sprake kwam, was het nog ontwikkeling bij Superbot en had het de working title Title Fight. Sindsdien zijn er her en der kleine aanwijzingen op internet gevonden, maar totdat Sony zijn mond opentrekt is er nog niets bevestigd.

'Valencia nog altijd in de markt voor Van der Wiel'

Valencia wil Gregory van der Wiel nog altijd overnemen van Ajax. Eerder leek de Spaanse topclub nog af te haken omdat er geen schot kwam in de transfer.

De kwartfinalist van de Europa League wil Van der Wiel komende zomer overnemen van Ajax. Dat meldt het Algemeen Dagblad. In de winterstop leek een transfer in de maak, maar toen kwam het niet tot een akkoord. De rechtsback van het Nederlands elftal raakte geblesseerd en verdween vervolgens uit beeld.

Van der Wiel heeft een contract tot 2013 bij Ajax, waardoor Valencia een transfersom dient te betalen. Maar voorlopig liggen vraag en aanbod nog te ver uit elkaar. De Amsterdammers willen meer dan tien miljoen euro ontvangen voor de zelf opgeleide speler. Valencia hoopt enkele miljoenen minder te betalen.

De international heeft zelf al aangegeven graag de overstap naar Valencia te willen maken. Hij bezocht zelfs al een wedstrijd van zijn mogelijk toekomstige club. Maar voordat het zover is richt Van der Wiel zich volledig op zijn rentree bij Ajax. Maandag maakte hij voor het eerst weer minuten bij Jong Ajax en hoopt volgende week weer bij de wedstrijdselectie van Frank de Boer te zitten. Volgende week woensdag speelt Ajax uit bij sc Heerenveen.

Belg verdacht van misbruik tientallen jongens

Een psychiatrisch verpleger uit België wordt verdacht van het misbruiken van tientallen jongens. Hij maakte ook slachtoffers in Brazilië en Polen, meldt de Belgische krant De Morgen woensdag. De politie vond tien miljoen bestanden met kinderporno. Op sommige bestanden zou te zien zijn dat V. zelf kinderen misbruikt.

De 53-jarige verpleger uit Asse, ten zuiden van Antwerpen, werd tijdens een vakantie in Brazilië betrapt op het maken van kinderporno. Acht jongens, vooral straatkinderen, dienden volgens de krant een klacht in. De slachtoffers zijn tussen de 8 en 16 jaar. De Belg zat vijf dagen in voorarrest en werd vrijgelaten in afwachting van zijn proces.

Hij wist echter naar België te vluchten, waar hij zijn gewone leven voortzette en als psychiatrisch verpleger aan de slag ging bij een instelling van de Broeders van Liefde in Grimbergen. Toen de Brazilianen om zijn uitlevering vroegen, begon de Belgische politie een eigen onderzoek omdat België geen onderdanen uitlevert.

Zijn huis en dat van zijn ouders werden in mei doorzocht. Op zijn eigen computer vond de politie nauwelijks belastend materiaal. Bij zijn ouders bleek hij meerdere harde schijven vol met kinderporno te hebben staan. Pas nu zijn alle bestanden bestudeerd. Sommige rechercheurs werden volgens de politie letterlijk ziek van de beelden.

Ook werden zelfgeschreven boeken gevonden die om kindermisbruik draaien. Uit het interieur op de beelden leidt de politie af dat sommige slachtoffers uit België komen. Op enkele foto's zijn ook Vlaamse kranten te zien. Op basis daarvan schat de politie dat het misbruik plaatsvond in de jaren tachtig en negentig.

Politiekorpsen in het hele land hebben vijf foto's gekregen in de hoop dat de slachtoffers worden herkend. Ook zou zijn gebleken dat V. ook op vakanties in Polen jongens heeft misbruikt. In Brazilië staat de teller op dertien.

CD: Hardstyle Classics Top 100 (2012 Volume 1)

Het was ergens in 2001 toen mijn buurjongen met een paar cd's aan kwam lopen. "Dit moet je horen!", zei hij. Het had wat weg van hardcoremuziek, maar dan een stuk trager. Het was mijn eerste kennismaking met de stroming die toen nog hardhouse heette, maar tegenwoordig bekend is als hardstyle. Elf jaar later staat mijn iPod vol met hardstyletracks en neemt mijn hardstylecollectie ook een paar plankjes in de cd-kast in. De nieuwste aanwinst: Hardstyle Classics Top 100 (Volume 1).

[Upd] Grote brand in kantoorpand Vodafone Rotterdam

In een kantoorpand van Vodafone in Rotterdam woedt woensdagochtend een grote brand. Voor zover bekend waren er geen mensen in het pand aanwezig toen de brand rond 05.00 uur uitbrak, laat een brandweerwoordvoerder weten.

De brand in het pand aan de Caïrostraat zorgt voor veel rook. "Maar omdat er geen wind staat wordt die gelukkig nauwelijks verspreid." Omdat het moeilijk is water ter plaatse te krijgen, is groot materieel ingezet. "Een groot watertransport is inmiddels ter plaatse. We verwachten het vuur nu snel te kunnen blussen."

Update 8.47 uur
Door de brand is het mogelijk dat klanten van Vodafone in de regio Zuid-Holland problemen ondervinden met bellen, doordat een belangrijk knooppunt van het telefoonverkeer van Vodafone zich in het pand bevindt. Ook klanten van provider Hollandsnieuwe ondervinden problemen met het bellen. 

Vodafone probeert het probleem zo snel mogelijk te verhelpen, maar kon niet aangeven op welke termijn de problemen verholpen zullen zijn. 

[OKT] Duitsland verslaat Nederlands waterpoloteam

De Nederlandse waterpoloërs hebben in het Canadese Edmonton ook hun derde wedstrijd verloren.Na Montenegro en Macedonië was dinsdag Duitsland te sterk voor Oranje: het scorebord vermeldde aan het einde van de wedstrijd 11-6 (5-3, 3-1, 1-1, 2-1).

Het toernooi in Edmonton biedt uitzicht op de Olympische Spelen in Londen. De kans dat de Nederlandse heren daar bij zullen zijn, is met het verlies tegen Duitsland uiterst klein geworden.

Duitsland verslaat Nederlands waterpoloteam
Duitsland verslaat Nederlands waterpoloteam (Foto: ANP)

China gaat monopolie staatsbanken breken

China gaat het monopolie van Chinese staatsbanken breken. Premier Wen Jiabao maakte dinsdag bekend dat de Chinese regering ondernemers beter van dienst wil zijn door het bankwezen open te stellen voor investeerders uit de private sector.

''Onze banken verdienen hun geld te gemakkelijk. Waarom? Omdat een klein aantal grote banken een monopolie geniet'', zei Wen volgens de Chinese Nationale Radio voor een gehoor van zakenlieden. ''Om investeringen in de financiële sector aan te trekken moeten we dat monopolie breken.''

De uitlatingen van de Chinese premier tonen dat Beijing zich zorgen maakt over de wijdverbreide onvrede over de staatsbanken. Die betalen Chinese spaarders nauwelijks rente, maar strijken ondertussen miljardenwinsten op. Nu de economische groei vertraagt en de werkloosheid groeit zwelt de volkswoede over het uitblijven van de beloofde hervorming van de Chinese bankwereld aan.

Heel Cyprus zonder elektriciteit

Heel Cyprus moet het sinds woensdagochtend vroeg zonder stroom stellen. Een storing in de elektriciteitscentrale in Dhekelia is volgens de Cypriotische Stroomautoriteit de boosdoener. Ook verkeerslichten zijn uitgevallen.

De storing op de centrale, die op olie loopt, zette volgens woordvoerder Costas Gavrielides nog voor het ochtendgloren 'een kettingreactie' in gang. Die bracht nagenoeg alle generatoren op de andere elektriciteitscentrale op het mediterrane eiland tot stilstand. De oorzaak is nog niet duidelijk.

Kutcher krijgt goedkeuring van Apple-oprichter

Steve Wozniak vindt Ashton Kutcher de juiste persoon om Steve Jobs te vertolken. "Ik ben blij dat hij meedoet", laat de medeoprichter van Apple weten aan entertainmentsite TMZ. Maandag werd bekend dat Kutcher de rol van de vorig jaar op 56-jarige overleden Jobs gaat spelen in een gelijknamige film over zijn leven.

"Ik denk dat veel mensen denken dat er voor Kutcher is gekozen omdat hij populair is. Ik denk echter dat het een weloverwogen keuze was", meldt Wozniak, die Apple oprichtte met Jobs en Ronald Wayne. De film laat zien hoe de computerpionier zich ontwikkelt van hippie tot grote baas van Apple.

De opnames van Jobs beginnen in mei. De film wordt geregisseerd door Joshua Michael Stern, die eerder verantwoordelijk was voor onder meer Swing Vote en Neverwas. Stern is niet de enige die werkt aan een film over Jobs. Filmmaatschappij Sony kocht vorig jaar de rechten van Walter Isaacsons biografie over de Apple-oprichter.

Syrië beweert dat aftocht uit steden is begonnen

Het Syrische regeringsleger is dinsdag aan de aftocht begonnen uit enkele rustige steden. Dat heeft een bron bij de Syrische regering, die voorlopig ongenoemd wil blijven, laten weten.

"Eenheden zijn begonnen zich terug te trekken uit kalme steden en keren terug naar hun kazernes, en in onrustige gebieden trekken ze zich terug tot de buitengebieden", vertrouwde de ingewijde persbureau AP toe. De bewering werd echter door activisten weersproken en kon niet worden gecheckt.

De Syrische president Bashar Assad stemde enkele dagen geleden in met een vredesplan van de gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga, Kofi Annan. Assad verplichtte zich daarmee zijn troepen uiterlijk 10 april terug te trekken uit dorpen en steden en een wapenstilstand in acht te nemen.

Romney wint in drie staten en opent vuur op Obama

Mitt Romney heeft dinsdag de republikeinse voorverkiezingen in Wisconsin, Maryland en Washington DC gewonnen. Nu de strijd om de presidentskandidatuur van de Republikeinse Partij nagenoeg in zijn voordeel beslecht lijkt, richt Romney het vizier meer en meer op president Barack Obama.

Romney kreeg in Wisconsin, de hoofdprijs van dinsdag, volgens voorlopige tellingen 42 procent van de stemmen en rekende af met Rick Santorum, Ron Paul en Newt Gingrich. Romney's rivalen vergaarden respectievelijk 38, twaalf en zes procent van de stemmen.

Santorum, die het Romney in het zogeheten Midwesten van de Verenigde Staten aanvankelijk moeilijk maakte, had zijn zinnen gezet op de winst in Wisconsin. Nu de aartsconservatief Santorum na Michigan, Ohio en Illinois ook Wisconsin aan de koploper heeft moeten laten gaan er in de Republikeinse Partij steeds meer stemmen op die hem aansporen zich uit de race terug te trekken.

Romney kan zijn pijlen dan met een verenigde partij achter zich richten op Barack Obama, zijn Democratische tegenstander in de strijd om het presidentschap in november. Obama en Romney wisselden de afgelopen dagen al stekeligheden uit.

Was de voorverkiezing in Wisconsin nog spannend, in Maryland en Washington DC won Romney met groot gemak. In Maryland kreeg de voormalige gouverneur van Massachusetts 47 procent van de stemmen, in Washington DC zelfs zeventig.

Suriname stelt stemming amnestiewet weer uit

Het Surinaamse parlement is er niet in geslaagd dinsdag over de wijziging van de omstreden amnestiewet te stemmen. De vergadering werd dinsdag om 19.15 uur lokale tijd verdaagd naar woensdag 09.00 uur, melden Surinaamse media.

De indieners van het voorstel moeten woensdagochtend de vragen van de tegenstanders beantwoorden. Zij willen onder meer weten waarom eerst amnestie moet worden gegeven en dan pas een waarheidscommissie moet worden ingesteld. Het plan is nu om woensdag over de wet te stemmen.

Als de wet wordt aangenomen, worden president Desi Bouterse en de andere verdachten van de Decembermoorden niet verder vervolgd. Wat precies de consequenties zijn als de initiatiefwet wordt aangenomen is nog niet duidelijk. Rechtsgeleerden in het land discussiëren heftig over de vraag of het lopende proces dan moet worden stilgelegd.

De krijgsraad heeft voor 13 april een zitting gepland waar de auditeur militair de eis tegen Bouterse en de andere verdachten zal uitspreken. Volgens Surinaamse media gaat de krijgsraad dan in op de amnestiewet, als die wordt aangenomen, en besluit of deze wet geldt voor deze zaak of niet. De advocaat van de verdachten, Irwin Kanhai, wil tijdens deze zitting pleiten voor vrijspraak.

De vergadering die maandag van start ging onder veel belangstelling van Surinaamse en Nederlanse pers, duurde lang en de gemoederen onder de parlementariers liepen soms hoog op. Bij aanvang werd aan het inititiefvoorstel toegevoegd dat er bij wet een waarheids- en verzoeningscommissie zal komen.

De initiatiefwet werd ingediend door zes parlementsleden. Vijf van hen behoren tot de Mega Combinatie, de partij van Bouterse. Suriname kreeg al felle kritiek te verduren uit onder meer de Verenigde Staten en Nederland. Ook Amnesty International veroordeelde het voorstel. De Nederlandse advocaat van Surinaamse afkomst Gerard Spong liet weten het land te willen aanklagen als het zover zou komen.

De amnestiewet is volgens minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) in strijd met de internationale verplichting om mensenrechtenschenders te vervolgen. Het proces over de Decembermoorden moet doorgaan, schreef Rosenthal dinsdag in een verklaring. De Europese Unie heeft een verklaring klaarliggen.

Op 8 december werden vijftien tegenstanders van het regime van legerleider Bouterse in Fort Zeelandia omgebracht. Bouterse heeft volgens medeverdachte Ruben Rozendaal twee van hen zelf omgebracht. Bouterse, die sinds augustus 2010 president van Suriname is, heeft altijd gezegd niet op Fort Zeelandia te zijn geweest tijdens de executies. Wel ziet hij zichzelf als politiek verantwoordelijke.

Gekantelde truck met kuikens blokkeert A28

Door een gekantelde vrachtwagen vol met kuikens is de A28 tijdens de ochtendspits afgesloten. Het gaat om de rijbaan van Ruinen naar Dwingeloo, meldt de Verkeersinformatiedienst woensdagochtend.

Rond 02.15 uur werd de chauffeur mogelijk onwel en verloor hij de macht over het stuur, waardoor de truck kantelde. De wagen is volgeladen met kratten met levende kuikens. Die moeten nu met de hand worden overgeladen. Het overladen en het bergen van de truck neemt veel tijd in beslag, daarom wordt de rijbaan naar verwachting pas om 09.00 uur vrijgegeven.

Verkeer richting Groningen kan volgens de VID vanaf knooppunt Lankhorst beter omrijden richting Leeuwarden via de A32 en de A7.

'Wilders wil Leers weg in ruil voor concessies'

PVV-leider Geert Wilders heeft maandagavond bij het Catshuisoverleg aangestuurd op het wegsturen van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA). Hij vindt dat Leers te slap optreedt en te weinig voor elkaar krijgt in Europa, schrijft de Volkskrant woensdag op basis van ingewijden.

Het vertrek zou volgens Wilders een 'zoenoffer' zijn voor de vele concessies die de PVV op de terreinen zorg, arbeidsmarkt en sociale voorzieningen moet doen. De portefeuille van Leers zou moeten worden ondergebracht bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) of staatssecretaris Fred Teeven (VVD).

Premier Mark Rutte (VVD) en vice-premier Maxime Verhagen (CDA) hebben het voorstel volgens de krant in eerste instantie afgewezen. Het is niet duidelijk of ze van mening zijn veranderd door het optreden van Leers bij het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Leers moest zich toen verantwoorden voor een conflict met burgemeesters over het uitzetten van asielzoekers en zijn uitspraak dat de Angolese asielzoeker Mauro na zijn studie het land uit moet.

Ibrahimovic: "Arbiter hielp Barça"

Volgens Zlatan Ibrahimovic heeft de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers Barcelona enigszins geholpen bij de winst (3-1) op AC Milan in de kwartfinale van de Champions League.

"De tweede strafschop was ten onrechte. Wij waren net op 1-1 gekomen, maar dit bedierf de wedstrijd voor ons. Misschien was er inderdaad sprake van een duwtje, maar dan op een moment dat de hoekschop nog moest worden genomen. Ik vond het een vreemde beslissing."

De spits van de Italianen zei Real Madrids coach José Mourinho nu beter te begrijpen. "Hij heeft vaak gezegd dat er rare dingen gebeuren als je bij Barca speelt. Ik weet nu wat hij bedoelt."

Ibrahimovic: arbiter hielp Barca
Ibrahimovic: arbiter hielp Barca (Foto: ANP)

Brenda Brathwaite maakt Ghost Recon-spel voor Facebook

Brenda Brathwaite, mede-oprichtster van Loot Drop, heeft aangekondigd met een nieuw Ghost Recon-spel te komen via Facebook. Ghost Recon: Commander, zoals het spel gaat heten, moet later ook gaan uitkomen voor iOS.

Brathwaite, die ruim dertig jaar ervaring heeft in de gamesindustrie, heeft gezegd zelf al jaren een fan te zijn van de Ghost Recon-serie. “For me, working on this franchise is a dream come true.

De details van Ghost Recon: Commander zijn nog erg schaars. Er is wel al een Facebook-pagina waar een link staat naar de app van het spel.

De verwachting is dat Ghost Recon: Commander gelinkt zal worden aan het aanstaande spel Ghost Recon: Future Soldier. Chris Early, senior vice president of digital bij Ubisoft, heeft tegen de website PocketGamer gezegd dat de twee spellen meer delen dan alleen de lore. “You’ll have advantages in one game that you’ll unlock by playing the other game,” zegt Early over de relatie tussen de twee spellen.

It’s not just a one-time item unlock. The more you play each of those games, the more benefit you create in terms of the other gameplay experience. So, by playing Ghost Recon: Future Soldier, you’ll be able to unlock characters you can use in the Facebook game, plus currency, experience points, items etc that you can use in the social and mobile game."

And – conversely – by playing the social and mobile game, if you’re playing at work at lunch, or in a break, you’re continuing the character progression. You’ll unlock items and experience points bonus and currency in Ghost Recon: Future Soldier.

Chris Early wil nog niets prijs geven over de inhoud van Ghost Recon: Commander, maar geeft wel aan dat je veel vrienden zult moeten hebben.

Er is nog geen releasedatum bekendgemaakt voor Ghost Recon: Commander.

Verdedig je kasteel in Skyrim

Deze maand zal er een mod voor Skyrim verschijnen die de game een aparte wending geeft: Je zult je kasteel moeten verdedigen tegen hordes vijanden.

Een rasechte Tower Defense dus. In de video zie je de gameplay uitgelegd. Je kunt je kasteel uitbreiden, barricades en soldaten plaatsen, jezelf en je soldaten upgraden en je onderdanen eropuit sturen om materiaal te verzamelen.

De mod zal één deze dagen op Steam verschijnen.

Vrouw met vis, rage op FOK!

 

Op het FOK! Forum is een nieuwe rage gaande. Mensen gebruiken dit plaatje als een avatar. Maar wie is het? Waarom zij? Waarom die vis? Waarom zoveel users?

User Glesse geeft uitleg: "schreif op: Glesse wort gijl van lieve mijsje met red sneppertje visjen in de haakjens. en toen was johaneskozein bang van de UI van glesse en toen nam Glesse die met de gijle mijsje om te rectumbatsen en speele met de gijle jetsers en toen waare er de broeder nachtbakkertjen veeteraane hooidraad johanneskozijn en plopkweker die ook iets raars gebeurte met de plassertje en zu hebbe een onverbreekeluke bant en dus dezelfte UI want het zein ook zuzjes."

Lid Franse Raad van State dood in hotelkamer

Een vooraanstaande adviseur van de Franse regering is dinsdag dood gevonden in een hotelkamer in New York. Hotelpersoneel vond het levenloze naakte lichaam van Richard Descoings, lid van de Franse Raad van State, nadat hij niet op een congres was komen opdagen.

Volgens een anonieme bron bij de politie is sprake van verdachte omstandigheden. Descoings was tevens hoofd van het Instituut voor Politieke Studies in Parijs, een prestigieus onderzoeksinstituut waar ook voormalig IMF-hoofd Dominique Strauss-Kahn als professor heeft gewerkt.

Volgens de anonieme bron waren er tekenen dat er anderen bij Descoings in de hotelkamer geweest zijn. Er zou alcohol zijn gedronken.

Lid Franse Raad van State dood in hotelkamer
Lid Franse Raad van State dood in hotelkamer (Foto: ANP)

Bouw nieuw WTC bereikt 100e verdieping

De bouw van de nieuwe wolkenkrabber die in New York wordt gebouwd op de plaats waar tot 11 september 2001 het World Trade Center stond, heeft de honderdste verdieping bereikt. "Nog vier verdiepingen te gaan voordat de staalconstructie de top bereikt"', meldde de havenautoriteit van New York en New Jersey die de toren laat bouwen dinsdag.

De wolkenkrabber gaat One World Trade Center heten, maar staat ook wel bekend als Freedom Tower. Met 541 meter wordt het nieuwe WTC het hoogste gebouw van de Verenigde Staten. In het imperiale stelsel is de hoogte 1776 voet, een verwijzing naar het jaar waarin de VS zich onafhankelijk verklaarden van Groot-Brittannië.

One World Trade Center opent volgens de planning in 2013 de deuren. Het staat naast het monument ter nagedachtenis aan de bijna 3.000 mensen die bij de aanslagen van 2001 om het leven kwamen.

Bouw nieuw WTC bereikt 100e verdieping
Bouw nieuw WTC bereikt 100e verdieping (Foto: ANP)

Poster voor nieuwe Oliver Stone film Savages

Drievoudig Oscarwinnaar Oliver Stone keert, na een rustperiode van twee jaar terug naar het witte doek met zijn woeste thriller Savages. Vandaag verscheen de eerste poster voor de veelbelovende film.

In de film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Don Winslow, zien we een ijzersterke cast met onder meer Taylor Kitsch, Blake Lively, Aaron Johnson, John Travolta, Uma Thurman, Benicio Del Toro, Salma Hayek, Emile Hirsch en Demian Bichir.

De vredelievende boeddhist Ben (Johnson) en zijn beste vriend Chon (Kitsch) verdienen een aardig zakcentje met hun wietkwekerij. Ook delen ze hun liefde voor de oogstrelende schoonheid Ophelia (Lively). Het leven lijkt mooi te zijn in het Californische dorpje totdat het Mexicaanse Baja Kartel zich komt melden voor een aandeel in de geestverruimende handel van het trio.

Elena (Hayek), de genadeloze leider van het Baja Kartel, en haar rechterhand Lado (Del Toro) onderschatten echter de band tussen de drie vrienden. Samen met een corrupte DEA agent (Travolta) gaan Ben en Chon de strijd aan met het kartel. De inzet wordt echter steeds hoger.

Savages draait vanaf 27 september in de Nederlandse bioscopen.

Savages
De eerste poster voor Oliver Stone's Savages (foto: Universal Picture)
Klik op de poster voor de High Res versie!

Zeven jaar voor autobranden Berlijn

Een rechter in Berlijn heeft dinsdag een man veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar wegens brandstichting. De rechtbank achtte bewezen dat de 28-jarige man het afgelopen jaar in de Duitse hoofdstad zo'n tachtig auto's in brand heeft gestoken.

De reeks branden hadden plaats in aanloop naar de regionale verkiezingen in Berlijn. Luxeauto's zijn in Berlijn vaker doelwit van pyromanen, maar nog niet eerder vielen er zoveel wagens ten prooi aan de vlammen.

Volgens de rechtbank stak de dader de auto's niet uit politieke motieven in brand, maar 'uit frustratie over zijn onbevredigende levenssituatie'. Er is geen beroep aangetekend tegen het besluit van de rechtbank.


Zeven jaar voor autobranden Berlijn (Foto: Novum)

Tornado's teisteren Texas

Tornado's hebben dinsdag verwoestingen aangericht in de omgeving van Dallas, in de Amerikaanse staat Texas. Daken werden van huizen gerukt, vrachtwagens vlogen door de lucht en opleggers werden op hun kant geblazen.

In de regio Dallas-Fort Worth deden zich zeker twee afzonderlijke 'grote en uitermate gevaarlijke' tornado's voor, meldde de weerdienst. Elders werden verscheidene beginnende windhozen gemeld. Van doden of gewonden is tot dusver geen melding gemaakt.

Op de luchthaven van Dallas-Fort Worth haalde personeel passagiers weg bij de glazen puien. Vanwege de wind en de zware regenval werden verscheidene vluchten omgeleid of geannuleerd.


Tornado's teisteren Texas (Foto: Novum)

Schip waar brand woedde naar Harlingen gesleept

Het schip waarop dinsdagochtend brand ontstond voor de kust van Terschelling is naar de haven in Harlingen gebracht. Daar zal het 104 meter lange vrachtschip worden gerepareerd, meldt een woordvoerder van de kustwacht.

De ARA Felixstowe voer zo'n twintig kilometer van Terschelling toen dinsdagochtend de brand uitbrak in de machinekamer. De bemanning ging met zogeheten valboten van boord, maar sloot wel alle deuren naar de machinekamer. Daardoor doofde het vuur vanzelf, door een gebrek aan zuurstof.

Om 18.30 uur was de situatie onder controle en kon het schip, met de bemanning weer aan boord, naar Harlingen worden gesleept. Daar kwam het om 21.00 uur aan. De uren dat het schip stuurloos in de drukke vaarweg dobberde is ander vaarverkeer omgeleid.

Ninja Gaiden 3 wordt moeilijker

Ninja Gaiden 3 krijgt een update die nieuwe wapens toevoegt in zowel de single- als de multiplayer. De "Falcon's Talons" uit Ninja Gaiden 2 keren terug en zijn te gebruiken in de campaign, daarbij wordt de level cap verhoogd en de multiplayer verrijkt met een nieuwe stage. Deze gratis download komt in de vorm van een automatische update.

Op 24 april wordt Ninja Gaiden 3 verder uitgebreid met de "Ultimate Ninja" difficulty setting, die het spel de uitdaging moet geven waar de fans om vragen. Tevens komt er nog betaalde DLC, namelijk het "Ninja Pack 1", deze biedt nieuwe Ninja Trails voor alle moeilijkheidsgraden, nog te noemen customization items en Metal Claws voor de multiplayer, al deze content zal ook los verkrijgbaar zijn in verschillende DLC-packs.

Invallen bij France Telecom

De Franse politie heeft dinsdag invallen gedaan bij France Telecom-Orange. De huiszoekingen in het hoofdkantoor en op enkele andere plaatsen in en rond Parijs vonden plaats in het kader van een twee jaar lopend onderzoek naar managementpraktijken die medewerkers tot zelfmoord zouden hebben gedreven.

Het telecombedrijf liet weten dat de invallen behoorden tot het 'normale verloop' van het onderzoek en dat medewerkers op alle vragen van de onderzoekers antwoord zouden geven.

Het openbaar ministerie startte het onderzoek in april 2010 na aantijgingen van een vakbond dat pesterijen en intimidatie door managers ten grondslag lagen aan een golf zelfmoorden onder het personeel. De onderneming schrapte in de periode 2006-2008 zo'n 22 duizend banen. De Franse arbeidsinspectie stelde vast dat veertien gevallen van zelfdoding, poging tot zelfdoding en depressie terug te voeren waren op managementtechnieken die in het bedrijf in zwang waren.

Strijd Romney-Obama ontbrandt

De strijd tussen Mitt Romney en Barack Obama om het Amerikaanse presidentschap ontbrandt. Beiden namen dinsdag elkaar op de korrel, terwijl Romney volgens peilingen afstevende op drie nieuwe overwinningen in de voorverkiezingen voor de Republikeinse presidentsnominatie.

Romney maakt al enkele dagen weinig woorden meer vuil aan zijn conservatieve rivaal Rick Santorum. In plaats daarvan richt hij zijn pijlen op Obama, die 'zijn politieke inspiratie haalt uit de hoofdsteden van Europa'. Dit is een vaak door de Republikeinen gebruikte slogan om een tegenstander als elitair en zonder voeling met gewone Amerikanen neer te zetten.

Op zijn beurt viel Obama Romney aan op diens steun voor een begrotingsplan van de Republikein Paul Ryan, dat het tekort op de federale begroting en de omvang van de federale overheid moet verkleinen. Dit moet volgens Obama tot stand komen door het mes te zetten in Medicare - een ziektekostenverzekering voor ouderen -, steun voor studenten en gehandicapten en wegenbouw- en spoorprojecten, terwijl de belastingen voor de rijken worden verlaagd.

"Het is een Trojaans paard. Vermomd als een plan om het tekort te verminderen, komt het in werkelijkheid neer op een poging om een radicale zienswijze op onze samenleving op te leggen. Het is nauwelijks verholen sociaal darwinisme", zei Obama.

Volgens Obama zijn de Republikeinen zo ver naar rechts opgeschoven, dat zelfs Ronald Reagan, 'die niet bekend stond als een socialist, maar wel begreep dat er bij een tekort bezuinigd en meer belasting geheven moet worden', nu geen voorverkiezing meer zou kunnen winnen.

De keuze tussen Democraten en Republikeinen wordt daardoor in de ogen van Obama 'ondubbelzinnig helder': de kernkwestie is of het land iedereen een eerlijke kans wil geven, met de overheid als middel om daarbij te helpen, of alleen de welgestelden wil laten slagen. Het plan van de Republikeinen staat haaks 'op onze hele geschiedenis als een land van mogelijkheden en opwaartse mobiliteit voor iedereen die bereid is zich daarvoor in te spannen, een plaats waar welvaart niet van de top doorsijpelt naar beneden, maar uitgroeit vanuit het hart van de middenklasse', zei Obama.

Romney heeft 572 afgevaardigden naar de Republikeinse partijconventie achter zijn naam, de helft van de 1144 die nodig zijn om de nominatie in de wacht te slepen. Santorum heeft er 272, Newt Gingrich en Ron Paul respectievelijk 135 en 51. Dinsdag staan in Wisconsin, Maryland en Washington D.C. 95 afgevaardigden op het spel, waarvan 42 in Wisconsin. Santorum heeft alleen in Wisconsin serieus campagne gevoerd; in Maryland en Washington D.C. staat zijn naam zelfs niet op de stembiljetten.

Romney haalt voor zijn campagne veel minder geld binnen dan Obama en is veel kwijt aan de voorverkiezingen, die maar duren en duren. De president meldde eind februari 84,7 miljoen dollar in zijn campagnekas te hebben, tegen Romney 7,3 miljoen. Obama heeft meer dan 530 betaalde campagnemedewerkers, tegen Romney rond de honderd. Maar Romney geeft ook veel meer uit dan zijn Republikeinse rivalen. Volgens Santorum heeft hij zijn succes in wezen gekocht.


Strijd Romney-Obama ontbrandt (Foto: Novum)

Trailer voor nieuwe Woody Allen film

Sony heeft vandaag een trailer online gezet voor de nieuwe film van Woody Allen. To Rome With Love zal vanaf 23 augustus in de Nederlandse bioscopen gaan draaien. In de nieuwe Allen film zien we een sterke cast met onder meer Ellen Page, Jesse Eisenberg en Penelope Cruz. 

Wat denken jullie FOK!kers? Gaat Woody Allen, na Spanje (Vicky Cristina Barcelona), Engeland (Match Point) en Frankrijk (Midnight in Paris), ook een hit scoren met zijn eerbetoon aan Italië?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1060
preview
WarioWare: Move It!
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
©FOK.nl e.a.