Romney wint in drie staten en opent vuur op Obama

Mitt Romney heeft dinsdag de republikeinse voorverkiezingen in Wisconsin, Maryland en Washington DC gewonnen. Nu de strijd om de presidentskandidatuur van de Republikeinse Partij nagenoeg in zijn voordeel beslecht lijkt, richt Romney het vizier meer en meer op president Barack Obama.

Romney kreeg in Wisconsin, de hoofdprijs van dinsdag, volgens voorlopige tellingen 42 procent van de stemmen en rekende af met Rick Santorum, Ron Paul en Newt Gingrich. Romney's rivalen vergaarden respectievelijk 38, twaalf en zes procent van de stemmen.

Santorum, die het Romney in het zogeheten Midwesten van de Verenigde Staten aanvankelijk moeilijk maakte, had zijn zinnen gezet op de winst in Wisconsin. Nu de aartsconservatief Santorum na Michigan, Ohio en Illinois ook Wisconsin aan de koploper heeft moeten laten gaan er in de Republikeinse Partij steeds meer stemmen op die hem aansporen zich uit de race terug te trekken.

Romney kan zijn pijlen dan met een verenigde partij achter zich richten op Barack Obama, zijn Democratische tegenstander in de strijd om het presidentschap in november. Obama en Romney wisselden de afgelopen dagen al stekeligheden uit.

Was de voorverkiezing in Wisconsin nog spannend, in Maryland en Washington DC won Romney met groot gemak. In Maryland kreeg de voormalige gouverneur van Massachusetts 47 procent van de stemmen, in Washington DC zelfs zeventig.