Politiebonden sluiten bureaus tijdens staking

Politiebureaus in de vier grote steden sluiten donderdag tijdens enkele politieacties de deuren. De acties beginnen in Utrecht, waar een symbolische sleutel zal worden aangeboden aan korpsbeheerder Aleid Wolfsen en korpschef Stoffel Heijsman. De agenten voeren al weken actie voor een betere cao.

In Den Haag wordt door agenten van verschillende bureaus paasbrood uitgedeeld. Ze zullen het publiek uitleggen waarom ze staken. De burgemeesters van de gemeenten in de regio Haaglanden wordt symbolisch een paasbrood zonder vulling opgestuurd.

De kantines van de gebouwen van de politie in Rotterdam zullen gebruikt worden als klaslokaal. Er wordt een cursus gegeven over de plannen van minister Opstelten met de landelijke arbeidstijdenregeling en de Arbeidstijdenwet.

Ook in Amsterdam wordt een aantal bureaus gesloten. De bonden hebben hun leden opgeroepen om zich te verzamelen in een van de bureaus. De actievoerders lopen vervolgens naar het stadhuis van Amsterdam, waar de sleutel van het bureau wordt overhandigd aan Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam en korpsbeheerder van de regio, en aan korpschef Pieter-Jaap Aaldersberg.

Jan Willem van der Pol, vicevoorzitter van vakbond NPB, erkent dat de acties voor een gevoel van onveiligheid kunnen zorgen bij burgers. "We zorgen dat het geen sodom en gomorra wordt in de grote steden. Er zullen hier en daar mensen op straat zijn. Op de meldingen met de hoogste prioriteit wordt gereageerd."

De waterpolitie Amsterdam/IJmuiden, de spoorwegpolitie Amsterdam, de verkeerspolitie Ouder Amstel en de Dienst Nationale Recherche zullen zich aansluiten bij de actie.

Politiemensen voeren actie voor een betere cao. Tot nog toe ging het om publieksvriendelijke acties. Zo werden minder boetes uitgedeeld voor kleine vergrijpen, zoals fietsen zonder licht. Vorige week kondigden de bonden hardere acties aan.