Stichting betaalt voor omgewaaide Anne Frankboom

De Anne Frank Stichting moet betalen voor het opruimen van de Anne Frankboom, die in 2010 door harde wind omviel. De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag besloten dat de stichting de kosten van zestienduizend euro voor het ruimen en opslaan van de paardenkastanje moet betalen aan Van der Leij Bouwbedrijven.

De stichting vond dat zij Van der Leij niets was verschuldigd. Een eerder geplaatste steunconstructie van het bouwbedrijf zou te weinig steun hebben geboden om te voorkomen dat de boom in de tuin aan de Prinsengracht omviel. De rechtbank vindt echter dat niet voldoende kon worden bewezen dat de constructie ondeugdelijk was.

De nog niet voldane rekening voor de steunconstructie hoeft de stichting niet terug te betalen, oordeelt de rechtbank. Zolang de rekening voor de ruiming en opslag nog openstaat, hoeft Van der Leij de resten van de Anne Frankboom niet terug te geven.

De paardenkastanje viel in augustus 2010 om. Na een jarenlange strijd om de kap ervan tegen te houden, werd de door een zwam verzwakte boom geveld door de wind. Het is goed mogelijk dat enkele nieuwe scheuten op de overgebleven stam in de tuin bij het Anne Frank Huis toch nieuw leven krijgen in geblazen.