Scorsese vindt Deneuve belichaming Franse cinema

Monique Verlind (DJMO)

Martin Scorsese vindt dat Catherine Deneuve is gemaakt voor de filmwereld en vice versa. De regisseur overhandigde maandagavond de Chaplin Award aan de Franse actrice. "Ze is de Franse cinema", benadrukte Scorsese in zijn geboortestad New York.

Scorsese vindt dat de 68-jarige Deneuve nog steeds interessante filmrollen uitkiest. "Ze lijkt ieder jaar steeds avontuurlijker te worden." De regisseur liet weten al 47 jaar een fan te zijn van het werk van de Parisienne. De Franse actrice speelde in 1957 haar eerste filmrol en neemt nog geen gas terug. Dit jaar is ze in drie films te zien, waaronder Astérix et Obélix: Au Service de Sa Majesté.

Deneuve werd toegesproken door diverse filmmakers, onder wie Susan Sarandon. De twee actrices waren in 1983 te zien in de vampierfilm The Hunger, waarin ze een liefdesscène speelden. "Ik ben waarschijnlijk de enige presentator vanavond die ook echt met haar naar bed is geweest", grapte de roodharige actrice.

De Franse regisseur François Ozon, met wie Deneuve onlangs de komedie Potiche maakte, haalde een citaat van haar tegenspeler Gérard Depardieu aan. "Ze is de man die ik zou willen zijn." Hij voegde eraan toe graag de vrouw te willen zijn die Deneuve is.

Chiara Mastroianni, dochter van Deneuve en de overleden Italiaanse acteur Marcello Mastroianni, liet in een toespraak weten niet altijd trots te zijn geweest op haar moeder. De actrice vertelde dat haar moeder op straat regelmatig in gezang uitbarstte. "Ik deed dan alsof ze niet mijn moeder was en ging aan de overkant van de straat lopen."

Deneuve speelde in meer dan honderd films, waarvan maar zeven Engelstalig waren. Toch werd ze door de filmsociëteit van het New Yorkse cultuurinstituut Lincoln Center geëerd voor haar oeuvre. Eerder viel die eer te beurt aan actrices als Meryl Streep, Diane Keaton en Elizabeth Taylor. "Ik was zeer verrast deze prijs te krijgen," zei de actrice op het podium. "Het is heel zeldzaam en speciaal."


Scorsese vindt Deneuve belichaming Franse cinema (Foto: Novum)