Buma/Stemra beschuldigd van illegaal downloaden

Buma/Stemra heeft zich schuldig gemaakt aan illegaal downloaden op internet. Dat beweert Geen Stijl maandag na het natrekken van enkele ip-adressen van de auteursrechtenorganisatie. Een woordvoerder van Buma/Stemra noemt de ontdekking 'absolute onzin'.

Geen Stijl vulde ip-adressen van het hoofdkantoor van Buma/Stemra in op de website youhavedownloaded.com. Op die site wordt bijgehouden wat er wordt gedownload naar een bepaald ip-adres. Buma/Stemra, dat strijdt tegen illegaal downloaden, zou onder meer een aflevering van de Amerikaanse televisieserie Entourage en het computerspel Battlefield 3 via internet hebben binnengehaald.

Volgens Geen Stijl rapporteert de gebruikte site slechts vier tot zes procent van het totaal aantal gedownloade bestanden wereldwijd. Het werkelijke aantal kan daardoor nog veel hoger liggen.

Een woordvoerder van Buma/Stemra vindt de beschuldiging onzin. Volgens hem kunnen de bewuste ip-adressen niet worden gebruikt door het personeel. Hij vermoedt dat criminelen de ip-adressen hebben gebruikt.