Zonderland, Kromowidjojo sporters van het jaar

Stefan (sportfreak)

Epke Zonderland en Ranomi Kromowidjojo zijn gekozen tot sportman en sportvrouw van het jaar. Ze mochten de Jaap Eden trofee vanavond in Den Haag in ontvangst nemen bij het NOS | NOC*NSF Sportgala.

Epke Zonderland werd net als in 2009 sportman van het jaar. Hij werd dit Europees kampioen turnen op het onderdeel rekstok. Hij kreeg de voorkeur boven Bob de Jong en Bas Verwijlen. Ranomi Kromowidjojo werd gekozen tot sportvrouw van het jaar. De zwemster won goud, zilver en brons op de wereldkampioenschappen langebaan. Daarnaast won ze drie wereldtitels op het WK kortebaan. De andere genomineerden waren Ireen Wust en Marianne Vos.

Het Nederlands honkbalteam werd gekozen tot sportploeg van het jaar. De Nederlandse honkballers werden dit jaar voor het eerst in de geschiedenis wereldkampioen door in de finale Cuba te verslaan. De Nederlandse estafettezwemsters en shorttrackdames waren de andere genomineerden. Dafne Schippers kreeg de Young Talent Award. De negentien jarige atlete werd dit Europees jeugdkampioen op de zevenkamp en bij het WK voor senioren negende op de tweehonderd meter. Daar verbeterde ze ook dertig jaar oude Nederlandse record.

Zeiler Thierry Schmitter werd gekozen tot gehandicapte sporter van het jaar. Hij werd gekozen boven Maikel Scheffers en Esther Vergeer. Brian Farley werd gekozen tot coach van het jaar. Hij is de bondcoach van het Nederlands honkbalteam dat dit jaar de wereldtitel veroverde. Hij kreeg meer stemmen dan Jacco Verhaeren en Roel Verwijlen.

Naast de verkiezingen voor sporters van het jaar werd ook nog de Fanny Blankers-Koen Trofee uitgereikt. Een prijs voor niet meer actieve sporters met buitengewone verdiensten voor de Nederlandse sport. Deze prijs ging dit jaar naar voetbalkeeper Edwin van der Sar.


Edwin van der Sar, Ranomi Kromowidjojo en Epke Zonderland met hun prijs (Foto: Pro Shots)