Amerikaanse bioscopen beleven weer dieptepunt

Borizzz

Het gaat niet goed met het Amerikaanse bioscoopbezoek. Na het teleurstellende weekeinde vorige week vallen de cijfers ook dit weekeinde weer tegen. De bezoekersaantallen waren dit weekeinde zeventien procent lager dan in hetzelfde weekend vorig jaar.

Dit weekeinde brachten de bioscoopfilms in totaal 77 miljoen dollar binnen. De cijfers zijn net wat beter dan het dieptepunt in 2008, toen de bioscopen 67,6 miljoen dollar ophaalde in het weekeinde na de Amerikaanse feestdag Labor Day. Vorig weekeinde leverden de bioscoopfilms in totaal 81 miljoen dollar op.

De afgelopen twee weekeindes gingen in totaal zo'n 19,8 miljoen mensen naar de bios. Dat zijn er minder dan na de aanslagen van 11 september 2001. Toen keken 22,3 miljoen Amerikanen een film in de bioscoop.

De komedie New Year's Eve wist dit weekend nog de meeste bezoekers naar de bioscoop te trekken. Ook de tweede plaats is voor een komedie, The Sitter. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 heeft dit jaar het meeste geld in het laatje gebracht. Het laatste deel van de Potter-reeks bracht in het openingsweekend alleen al meer Amerikanen naar de bios dan alle films in de twee afgelopen weekeindes bij elkaar.

Filmmaatschappijen hoopten dat 2011 een recordjaar zou worden, maar de filmindustrie stevent eerder af op een rampjaar. De Amerikaanse website Hollywood schat de totale opbrengst van het bioscoopbezoek in de Verenigde Staten in 2011 op 9,7 miljard dollar, dat is vier procent minder dan vorig jaar.


Amerikaanse bioscopen beleven weer dieptepunt (Foto: Novum)