FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 augustus 2011

[Bundesliga] Kampioen Dortmund klopt Hamburger SV

De Duitse kampioen Borussia Dortmund is het nieuwe seizoen uitstekend begonnen. Het team won vandaag het openingsduel tegen Hamburger SV op indrukwekkende wijze met 3-1.

Dortmund kwam na een kwartier al op voorsprong dankzij Kevin Grosskreutz. Nog voor rust werd het 2-0 na een doelpunt van Mario Götze. Vlak na rust bracht wederom Grosskreutz de stand op 3-0. HSV deed nog wel iets terug via invaller Robert Tesche, maar dit doelpunt kwam te laat om de wedstrijd nog te kunnen kantelen. Bij HSV begon Eljero Elia in de basis, maar hij werd na rust vervangen door Marcell Jansen. Jeffrey Bruma bleef het gehele duel op de bank.

Morgen worden er in de Bundeliga zes wedstrijden gespeeld. De Nederlandse trainer Jos Luhukay debuteert dan met promovendus FC Augsburg en neemt het op tegen SC Freiburg. Klaas-Jan Huntelaar treft met Schalke 04 het VfB Stuttgart van Khalid Boulahrouz. Op zondag speelt Arjen Robben met Bayern München tegen Borussia Mönchengladbach.


Borussia-speler Sven Bender in duel met Anis Ben-Hatira van HSV (Foto: Pro Shots)

Cillessen in gesprek met Ajax

Ajax wil graag een opvolger voor de naar AS Roma vertrokken doelman Maarten Stekelenburg aantrekken. De Amsterdammers hebben hierbij het vizier gericht op N.E.C. Nijmegen-doelman Jasper Cillessen. De club van trainer Frank de Boer heeft volgens de Telegraaf zelfs al een eerste bod uitgebracht.

"We zijn druk aan het onderhandelen," zei de Boer. Cillessen moet volgens N.E.C. vier miljoen euro kosten, terwijl Ajax een lager bedrag met bonussen wil bieden. Mocht de vorig jaar doorgebroken goalie komen dan moet hij in Amsterdam de strijd aan gaan met de huidige eerste doelman Kenneth Vermeer.

De vader en zaakwaarnemer van de doelman, Ton Cillessen, bevestigt dat Ajax zich bij hem heeft gemeld. "Voordat clubs met elkaar in contact treden, wordt een speler informeel gevraagd hoe hij tegenover een overstap staat. Als die al negatief antwoordt, hebben onderhandelingen over de transfersom geen zin. Maar dat was bij Jasper niet het geval. Als jonge, talentvolle keeper wil hij zich ontwikkelen en bij Ajax zou hij die kans krijgen."

Cillessen senior wil nog niet op de zaken vooruit lopen. "Pas als we toestemming van N.E.C. krijgen, zullen we verder in gesprek gaan met Ajax. Gezien alle belangstelling en media-aandacht laten we ons bijstaan door een professional: Kees Ploegsma junior."

Lisa Kudrow wil weer werken met Friends-collega's

Lisa Kudrow hoopt dat haar Friends-collega's te gast willen zijn in haar televisieserie Web Therapy. De actrice heeft haar ex-collega's, onder wie Jennifer Aniston en Matt LeBlanc, uitgenodigd voor een gastoptreden.

"We zien wel wie komt opdagen", vertelt Kudrow aan het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood. Friends-collega Courteney Cox was al eens in te gast in Web Therapy. In deze serie speelt Kudrow de rol van therapeut Fiona Wallice. Zij heeft een nieuwe vorm van therapie ontwikkeld, met korte sessies via internet.

Het valt Kudrow, die in Friends de rol van Phoebe vertolkte, op dat steeds meer filmacteurs voor televisie gaan werken. "Dat merkten we al tijdens Friends. We mochten tussendoor films opnemen en als we terugkwamen bij televisie zeiden we: dit is geweldig. Het eten is beter, en de werkuren ook."

Kudrow werkt momenteel als producent aan het derde seizoen van het programma Who Do You Think You Are. In deze show worden beroemdheden gevolgd die hun familiegeschiedenis onderzoeken.

Jongen komt om bij botsing met tractor

Een 15-jarige jongen uit het Gelderse Wekerom is vrijdagmiddag om het leven gekomen bij een ongeval met een tractor. De jongen reed op een bromfiets en botste in een flauwe bocht op een tegemoetkomende tractor. Het slachtoffer bezweek in een ziekenhuis aan zijn verwondingen, meldt de politie.

Het ongeval vond rond 14.45 uur op de Weg naar 't Hek in Lunteren. Aan weerszijden van de flauwe bocht staan hoge maïsvelden. De oorzaak van het ongeval is nog onbekend. Het lijkt er volgens de politie op dat de jongen, die nog niet oud genoeg was om op de bromfiets te mogen rijden, niet uiterst rechts heeft gereden. De 50-jarige bestuurder van de tractor uit Ede is meegenomen naar een politiebureau voor verhoor.

Agenten veroordeeld voor schietpartij na 'Katrina'

Een Amerikaanse federale jury heeft vrijdag vijf agenten, sommigen van hen gepensioneerd, veroordeeld voor hun aandeel in een dodelijke schietpartij op een brug in New Orleans in de nasleep van orkaan Katrina.

De agenten zijn veroordeeld omdat ze geprobeerd hadden de schietpartij te verdoezelen. Op een na werden ze ook allemaal veroordeeld wegens het schenden van burgerrechten. De jury vond echter niet dat de agenten schuldig waren aan moord.

Volgens de aanklager in de zaak hadden de agenten zonder aanleiding het vuur geopend op een groep ongewapende burgers op een brug in de nasleep van orkaan Katrina in 2005. Bij de schietpartij kwamen twee mensen om het leven, vier raakten gewond. De agenten hebben vervolgens alles gedaan om de schietpartij te verdoezelen, aldus de aanklager. Hierbij hebben ze valse getuigen opgevoerd, rapporten vervalst en een wapen op een van de slachtoffers geplaatst.

De advocaat van de beklaagden meende dat de agenten slechts terugschoten, en redelijkerwijs mochten aannemen dat hun leven in gevaar was.

De moeder van een van de slachtoffers zei opgelucht te zijn na 'zes lange, moeilijke jaren'. Ze begreep echter niet dat de dood van haar zoon James Brissette volgens de jury geen moord was. "Hoe kan je een jachtgeweer op iemand legen en het geen moord noemen?", zei Sherrel Johnson.


Agenten veroordeeld voor schietpartij na 'Katrina' (Foto: Novum)

'Unlocks en rangen BF3 kunnen jaren vergen'

Als het aan de makers van Battlefield 3 ligt dan ben je een flinke tijd bezig om de hoogste rang te bereiken, al dan niet met alle mogelijke medailles. Ze hebben op het BF3-blog het één en ander uitgelegd over het unlock-, klasse- en rangensysteem in het paradepaardje van DICE en EA.

De update geeft ook wat meer informatie weg over hoe klassen aanpasbaar zijn voor een bepaalde situatie. DICE heeft zelfs heuse 'persistence designers' in dienst, die ervoor moeten zorgen dat je zelfs in 2013 nog evenveel lol hebt. Hoe ze dat doen? Door unlocks, medailles en lintjes. Het systeem werkt als volgt.

Lintjes worden weggeven als je je als een echte soldaat gedraagt op het slagveld, en zijn direct vergelijkbaar met Bad Company 2's pins. 

BF3 lintjes

Het lintje linksboven krijg je bijvoorbeeld als je in één ronde zeven assault rifle kills maakt. Hierop volgt het Nemesis lintje (twee nemesis kills), MVP lintje (beste speler van de ronde), Ace Squad (deel zijn van de beste squad in een ronde), Medical Efficiency (vijf keer reanimeren in een ronde), en als laatste het Air Warfare lintje (zes luchtslachtoffers maken).

Hierna volgen de medailles, die je krijgt als je grote mijlpalen bereikt in je carriere. Vijftig keer het Maintenance lintje geeft bijvoorbeeld de Maintenance medaille (zie hieronder). Zelfde geldt voor de Marksman medaille en de U.S. Service Medal krijg je als je 100 uur in het leger van de VS hebt gediend.

BF3 medals

Allemaal redelijk bekend van Bad Company 2. Klein verschil zijn alleen de 'Service Stars', die je laat zien hoe efficient je bent met elk wapen, voertuig of gereedschap. Het hoogste aantal is 100 sterren per onderdeel, en volgens DICE duurt dat érg lang voordat dat is bereikt.

Wat betreft het unlocksysteem is het de bedoeling dat je met de klasse speelt waar je unlocks van wilt hebben. Zo moet je spelen met een specifiek geweer als je deze wilt uitbreiden met upgrades.

Ten slotte hebben ze het over specifieke klasse-unlocks en tactische aanpassingen in kits die afhankelijk zijn van de situatie. Zo kan een Assault-soldaat ook zijn medic-pakketje inruilen voor 40mm geweergranaten, of kiezen voor een zwaardere loop op zijn assault rifle. Deze upgrade geeft meer nauwkeurigheid in semi-automatisch vuur, maar meer terugslag in burst of volautomatisch vuur. Sterker nog, zelfs met voertuigen kan dit: rust je je straaljager uit met luchtdoelraketten of anti-tankbommen? Pak je als Engineer je mijnen, je antitankraketten of je luchtafweer mee?

Iets meer vrijheid in je speelmanier dus. We zullen zien hoe het allemaal gaat werken in september, als de open bèta begint, of in oktober als de game uitkomt. 

Snoeks met F2-auto naar Bavaria City Racing

Kelvin Snoeks zal op 21 augustus bij Bavaria City Racing in Rotterdam een Formule 2-demonstratie gaan verzorgen. Eerder was al bekend dat de Formule 1-teams van Ferrari, Lotus Renault GP en Mercedes Grand Prix een demonstratie zouden geven, evenals een bolide uit de Superleague Formula.

"Ik kijk al heel erg uit naar Bavaria City Racing. Dit jaar ga ik wederom een geweldige Formule 2-demonstratie verzorgen. Ik weet nu al zeker dat het publiek gaat smullen van het geluid en snelheid van mijn wagen," zei Snoeks.

Thee met belletjes

De camping was bij lange na niet vol. Het was nog vroeg in het seizoen, dus er zaten alleen vaste gasten. Mensen met stacaravans die regelmatig een weekendje op de camping zaten. Olson had geen enkele moeite gedaan om contact te maken. Zoals gewoonlijk knikte hij naar mensen die hem groetten, maar meer niet. Hij was op vakantie omdat het goed voor hem was. Niet om lastig gevallen te worden door praatgrage gekken die hun weekenden spendeerden in een op hout lijkende plastic hut. Hij schatte in dat deze mensen niet gediend waren van de lucht van een geestverruimende sigaret, ook iets waar zijn innerlijke stem hem voor gewaarschuwd had, dus was hij thuis in de weer geweest met kookpotten en theezeefjes.

Enorme UFO gefilmd boven Russisch meer

Het is natuurlijk komkommertijd, dus ook de UFO's zijn momenteel wat dunner gezaaid. Gelukkig is er af en toe toch nog een mooi ruimteschip te zien. Zo is er deze week een interessant filmpje uitgelekt met een reusachtige UFO, gefilmd boven het Baikalmeer.

Het grote ruimteschip, mogelijk zelfs een moederschip, is twee weken geleden gefilmd bij het Siberische Baikalmeer. In dit Russische gebied regent het UFO-meldingen. Volgens geruchten bevindt zich dan ook al decennialang een UFO-basis in de buurt.

In het nieuwste filmpje is een aantal rubberbootjes te zien die op het meer dobberen. Het romantische plaatje wordt echter ruw verstuurd door een enorme UFO die plotseling boven het meer zweeft, gedeeltelijk verduisterd door een paar wolken. Een van de toeristen wijst naar het object.

De heer Leonid Marozin, die de gebeurtenis op film vastlegde, gaat er prat op dat dit filmpje echt is. Hoewel hij direct heeft geprobeerd de UFO te filmen, lukte het hem om slechts een paar seconden te filmen.


'All your base are belong to us'

Australische talenten naar GreenEdge

De nieuwe wielerploeg GreenEdge heeft zich al laten zien op de transfermarkt. De ploeg, dat hoopt de eerste ploeg uit Australië met een WorldTour-licentie te worden, heeft drie renners bij Garmin-Cervélo losgeweekt.

De Australiërs Jack Bobridge, Cameron Meyer en Travis Mayer maken de overstap naar de nieuwe ploeg. Bobridge is de huidige Australische kampioen op de weg. Alle drie de renners kunnen ook zeer goed rijden op de wielerbaan, waar zij ook op willen schitteren tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Ecclestone acht 21 races mogelijk

Formule 1-baas Bernie Ecclestone acht het goed mogelijk dat er in de toekomst in plaats van de maximale twintig races er nog een extra wedstrijd aan de kalender wordt toegevoegd. Eerder zette Williamsbaas Adam Parr de deur hiervoor al op een kier.

Om een extra race te bewerkstelligen wil Ecclestone zelfs zo ver gaan door te dreigen om een bij de fans en bij de teams geliefd circuit te schrappen. "Het hangt er vanaf waar. Als wij zouden zeggen dat we Monaco uit het schema halen, dan verzetten ze zich daartegen en nemen genoegen met een extra Grand Prix."

Uitslag Excelsior - Feyenoord

Feyenoord heeft de seizoensouverture tegen Excelsior redelijk eenvoudig gewonnen. De club onder leiding van Ronald Koeman wist mede door een eigen doelpunt van Leen van Steensel met 2-0 te winnen in Kralingen. 

Voor de pauze was Feyenoord af en toe dreigend, vooral bij individuele acties van Fer werden de Zuiderlingen gevaarlijk. Excelsior kon echter simpel stand houden en koos pas na de rust wat vaker de aanval. Deze kansjes leverden eigenlijk weinig op. Feyenoord werd wat gevaarlijker en dit resulteerde uiteindelijk in een voorsprong door een doelpunt van Guyon Fernandez. Maar bij dit doelpunt kreeg de Feyenoorder alle hulp van oud-ploeggenoot Vorthoren. Ook bij het tweede doelpunt van Feyenoord was er hulp van het kleine broertje. Leen van Steensel schoot de bal achter zijn eigen keeper.

Excelsior

0 - 2

Feyenoord

    55' Fernandez
71' v. Steensel (e.d)
 
Gele kaart: , Cissé, de Vrij, (Feyenoord)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.500
Arbiter: Pieter Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
de Ruiter
Bovenberg
Scheimann
van Steensel
Nieveld
Vincken
Vorthoren
te Vrede (72/ Maatsen)
Alberg (90/ v. Buren)
Broerse
Oost (80/ Jansen)
  Mulder
de Vrij
Vlaar
El Ahmadi (73/ Mokotjo)
Leerdam
Fer
Fernandez
Cabral
Ramsteijn
Clasie (83/ v. Haaren)
Cissé (67/ Cissé)

Fer baalt van gemiste kans (Foto: Pro Shots)

Moeizaam herstel Soler

Het herstel van wielrenner Mauricio Soler verloopt langzaam al kent het wel vooruitgang. In de Ronde van Zwitserland kwam de renner van Movistar zwaar ten val. Inmiddels is hij weer in staat om korte gesprekken te voeren, al verlopen die nog wel moeizaam.

Soler knalde in juni van dit jaar met zijn hoofd tegen het hekwerk langs de kant van de weg en lliep daarbij een schedelbasisfractuur, hersenletsel en onder meer een enkelbreuk op.  Zijn rechterbeen is er overigens nog wel slecht aan toe. Die kan nog altijd niet worden bewogen.

Moeizaam herstel Soler (Foto: Pro Shots)

Heerenveen zonder drietal tegen N.E.C.

Ron Jans moet morgen drie spelers van kaliber missen tijdens het eerste competitieduel met N.E.C. Nijmegen. Geert-Arend Roorda is al langere tijd uit de roulatie vanwege een gebroken teen en zal ook aankomend weekeinde moeten toekijken. Hij krijgt op de tribune gezelschap van twee ploeggenoten van Heerenveen.

Zo zitten ook doelman Kenny Steppe en verdediger Milan Kopic niet bij de selectie, zo meldden de Friezen daags voorafgaand aan de confrontatie met N.E.C.. Steppe heeft een polsblessure en Kopic knieklachten.

De achterhoedespeler heeft al geruime tijd last van zijn knie. Jeffrey Gouweleeuw is een twijfelgeval voor de wedstrijd. Eén van zijn verstandskiezen werd onlangs getrokken. Het herstel is ingezet, maar geheel hersteld is Gouweleeuw nog niet.

Slachtoffer Roosendaal was 16-jarige

De jongen die vrijdagochtend omkwam in Roosendaal is doodgeschoten. Dat blijkt uit sectie, meldt de politie vrijdagavond. Het slachtoffer is een 16-jarige Roosendaler.

Het slachtoffer werd vrijdagochtend gevonden nadat een buurtbewoner rond 04.40 uur de politie waarschuwde. De bewoner had lawaai en knallen gehoord en had iemand zien liggen op de Jan Vermeerlaan. Agenten probeerden de zwaargewonde jongen te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

In de omgeving werd een 16-jarige jongen uit Roosendaal aangehouden. Hij zit nog vast. Onderzocht wordt wat hij met het schietincident te maken heeft.

Locoburgemeester van Roosendaal Kees Jongmans zei 'zeer geschokt' te zijn door het voorval. "Ik deel de schok en de zorg met de buurt en de Roosendaalse samenleving", liet hij vrijdag in een persverklaring weten.

Nederlander betrapt met 60 kilo heroïne

Een 26-jarige Nederlander die probeerde 60 kilo heroïne te smokkelen is maandag opgepakt bij de ingang van de Kanaaltunnel in Frankrijk. De Engelse douane had de man betrapt in een trein. De drugs zaten in een koffer. De man blijft voorlopig vastzitten, zo heeft een Engelse rechter vrijdag besloten.

De drugs hebben een waarde van circa 3,45 miljoen euro. Engelse media melden vrijdag dat de man de drugssmokkel ontkent.

Som mist limiet WK op een haar

Bram Som heeft ook vandaag weer net naast de limiet gegrepen op de 800 metervoor het wereldkampioenschap atletiek. De Europees kampioen finishte tijdens de wedstrijden om de Diamon League in Londen in 1.45,69, wat vier honderdsten te langzaam was voor de limiet.

Som eindigde als zesde in de race, die werd gewonnen door David Rudisha. De wereldrecordhouder liep 1.42,92.


Som grijpt weer naast limiet voor WK (Foto: Pro Shots)

NASA stuurt sonde naar Jupiter

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft vrijdag de onbemande sonde Juno gelanceerd voor een verkenningsreis naar Jupiter. De lancering had plaats vanaf de basis van NASA in Cape Canaveral in de zuidelijke staat Florida.

De sonde arriveert in de zomer van 2016 bij Jupiter. Daarna zal het ruimtevaartuig een jaar lang onderzoek doen rond de enorme gasreus. Jupiter is vanaf de zon gezien de vijfde en grootste planeet van ons zonnestelsel.

NASA stuurt sonde naar Jupiter
NASA stuurt sonde naar Jupiter (Foto: ANP)

PVV wil debat over 'beerput' Maasstad

De PVV wil na het zomerreces van de Tweede Kamer een debat met minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) over de besmettingen met de multiresistente klebsiellabacterie in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Dat laat de gedoogpartij vrijdag weten.

Aanleiding zijn nieuwe berichten over de besmetting. Het Algemeen Dagblad schreef vrijdag dat de eerste besmettingen mogelijk al uit maart 2008 dateerden. Het ziekenhuis had toen al meteen groot alarm moeten slaan. Nu bracht het ziekenhuis de besmetting pas in mei van dit jaar naar buiten.

Volgens Tweede Kamerlid Karen Gerbrands (PVV) is er een 'beerput' opengegaan. "Er is gespeeld met mensenlevens en ik wil de onderste steen boven hebben." Een uitbraak als deze mag 'nooit meer voorkomen', stelt zij.

Gerbrands wil daarom de minster aan de tand voelen over het beleid rond dit soort uitbraken. In schriftelijke vragen aan Schippers stelt zij verder dat het ziekenhuisbestuur per direct moet opstappen.

Het Maasstad Ziekenhuis noemt vrijdagmiddag de berichtgeving in het AD 'pertinent onjuist'. Volgens het ziekenhuis wordt ten onrechte gesuggereerd dat met zekerheid is vastgesteld dat de eerste besmetting al in 2008 is aangetroffen. De eerste aangetoonde besmetting dateert van september 2010, aldus de kliniek.


PVV wil debat over 'beerput' Maasstad (Foto: Novum)

Enorme legokerk siert centrum Enschede

Enschede wordt volgende maand gedomineerd door een enorme kerk van betonnen legoblokken. De zogenoemde Abondantus Gigantus vormt dan het kloppende hart van het kunstenfestival Grenswerk. Het kleurige bouwwerk wordt dertig meter lang, elf meter breed en vijf meter hoog en krijgt een twintig meter hoge toren. Er kan ook worden getrouwd.

Het festival wordt gehouden van 24 september tot en met 2 oktober. Het festivalpaviljoen in de vorm van een kerk verrijst in de weken voor het festival op het Stationsplein in het centrum. Het bouwwerk is op zichzelf een kunstwerk, maar er worden ook diverse gratis activiteiten georganiseerd. De legokerk is een bedenksel van kunstenaar Filip Jonker en architect Michiel de Wit, meldt de organisatie op haar website. Voor het bouwsel worden betonnen blokken van twaalfhonderd kilo gebruikt, die in de legokleuren worden geverfd en op ongeveer twintig vrachtwagens naar Enschede worden vervoerd.

Alle inwoners, bedrijven en instellingen van Enschede worden uitgenodigd een voorstel te doen voor een activiteit in het paviljoen. Het programma krijgt al vorm. Zo komt er de kleinste discotheek ter wereld, een 'bandjes-battle', een voetbalmiddag met FC Twente, een debat, een legobouwwedstrijd en een muziekuitvoering.

Het thema van de derde editie van 'hét kunstenfestival van Oost-Nederland' is De aarde is groot de wereld is klein. Naast het paviljoen is er veel muziek in de stad en zijn tentoonstellingen te zien in onder meer Rijksmuseum Twenthe en Twentsewelle. Grenswerk wordt financieel ondersteund door onder meer de provincie Overijssel en de Mondriaan Stichting.


Enorme legokerk siert centrum Enschede (Foto: Novum)

Regering Italië wil grondwet aanpassen

De Italiaanse regering gaat werken aan een grondwettelijk amendement dat Italiaanse regeringen verplicht sluitende begrotingen te maken. Dat heeft de Italiaanse minister van financiën Giulio Tremonti vrijdagavond gezegd.

Met het voorgestelde amendement hoopt de Italiaanse regering de financiële markten, die zich ernstig zorgen maken over de economische situatie in het land, te bedaren.

Tremonti zei ook dat de Italiaanse regering er naar streeft in 2013 een sluitende begroting te hebben, een jaar eerder dan voorheen werd voorspeld.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zei vrijdag, na overleg met regeringsleiders, dat de ministers van financiën van de G-7 'binnen enkele dagen' bijeenkomen om de financiële crisis te bespreken.

De kosten voor het lenen van geld op de kapitaalmarkt voor Italië zijn vrijdag voor het eerst in meer dan een jaar tijd die van Spanje voorbijgestreefd.

Toen de schuldencrisis in de eurozone 21 maanden geleden uitbrak zagen weinigen Italië als een van de risicolanden, de groep waartoe onder andere Griekenland, Ierland en Portugal behoren. Vooral Spanje, met een werkloosheid van twintig procent, werd gezien als kwetsbaar.

De rente op Italiaanse staatsobligaties stond vrijdag aan het einde van de dag op tot 6,09 procent, terwijl Spanje 6,04 procent rente betaalt op zijn staatsobligaties.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicholas Sarkozy hebben telefonisch overleg gevoerd over de situatie in Italië en Spanje. De Spaanse premier José Luis Rodriguez spreekt binnenkort ook met Sarkozy.

Het noodfonds van de Europese Unie wordt door analisten als 'absoluut ontoereikend' gezien om Italië en Spanje te helpen, mocht dat nodig zijn. Volgens analisten van de Rabobank heeft het fonds 665 miljard euro nodig om de financieringsbehoefte van Italië de komende drie jaar te dekken.

Europese regeringsleiders hebben een uitbreiding van het noodfonds van de hand gewezen, vooral vanwege weerstand tegen een dergelijke stap van Duitsland en andere rijke eurolanden.

Eurocommissaris voor monetaire zaken Olli Rehn is naar Brussel teruggekeerd om te proberen het vertrouwen van investeerders in Italië en Spanje te herstellen, na de stijging van de rentes op staatsobligaties van de twee landen.

"Zulke grote veranderingen zijn onbegrijpelijk", zei Rehn. "Het is niet alsof de economieën van Italië en Spanje sinds gisteren compleet zijn veranderd."

De Europese Centrale Bank zou staatsobligaties kunnen opkopen om de rente op de waardepapieren te drukken. Het heeft dit tot dusver echter zelden gedaan omdat het niet de indruk wil geven bereid te zijn landen met twijfelachtige staatsbegrotingen te ondersteunen.

Montañés tegenstander Haase in finale Kitzbühel

Albert Montañés is de opponent van Robin Haase in de finale van het ATP-toernooi in Kitzbühel. De ongeplaatste Spanjaard rekende in de halve eindstrijd af met Juan Ignacio Chela, de nummer één van de plaatsingslijst: 6-2 en 7-5. Eerder vandaag bereikte Haase ten koste van de Braziliaan Joao Souza zijn eerste ATP-finale.

Haase en Montañés stonden nog nooit tegenover elkaar. De 24-jarige Nederlander staat op de 53e plaats op de wereldranglijst, zijn 30-jarige tegenstander vindt zijn naam drie plaatsen hoger terug. Voor Montañés is de eindstrijd in Kitzbühel zijn tiende finale. Vijf keer won de Spanjaard een toernooi, vier keer stapte hij als verliezer van de baan.

Italiaanse burgemeester verbiedt kebab

In het oude centrum van de Noord-Italiaanse stad Cittadella, ten noorden van Padua, mogen zaken geen kebab meer verkopen. Burgemeester Massimo Botocci heeft daartoe besloten wegens de geur van het geroosterde vlees. Ook maakt kebab volgens de burgemeester geen deel uit van de Italiaanse traditie.

Botocci is lid van de rechtse regeringspartij Lega Nord, die het rijke noorden wil afscheiden van de rest van Italië en de immigatie sterk wil beperken. "Als iemand kebab wil eten, kan hij dat thuis of buiten het oude centrum doen", aldus Botocci.

De burgemeester vestigde 2 jaar geleden al de aandacht op zich door maatregelen te nemen tegen bedelaars en straatverkopers. Ook probeerde hij met een beperking van de parkeerplekken voor caravans woonwagenbewoners te ontmoedigen naar Cittadella te komen.

Italiaanse burgemeester verbiedt kebab
Italiaanse burgemeester verbiedt kebab (Foto: ANP)

Dubbelslag Ribeiro in Portugal

De eerste etappe in de Ronde van Portugal is gewonnen door Sergio Ribeiro. De Portugees van Barbot-Efapel was na 187,7 kilometer koersen, van Trofa naar Oliveira do Bairro, de Italiaan Francesco Gavazzi te snel af in de massaprint.

De 20-jarige Ribeiro nam bovendien ook de leiding in het algemeen klassement over van zijn landgenoot Hugo Sabido die gisteren de proloog won. Ribeiro won vorig jaar twee etappes in de Ronde van Portugal.

Goos stagiair bij Rabobank ProTeam

Rabobank heeft Marc Goos aangesteld als stagiair voor de rest van het seizoen bij het ProTeam. De renner van het Continental Team zal in de Ronde van Colorado zijn debuut maken op het hoogste niveau.

"Goos zal kunnen proeven aan een hoger niveau," zoals ploegleider Erik Breukink het noemde. "Als de kalender van het ProTeam en van Marc zelf het toelaat, kan hij later dit jaar weer bij wedstrijden van het ProTeam ingezet worden. Het is goed om te zien hoe Marc zich zal handhaven."

Hefbrug Waddinxveen stort opnieuw naar beneden

De hefbrug in Waddinxveen is vrijdagochtend opnieuw naar beneden gestort. Door een storing zakte het beweegbare brugdeel onverwacht van 20 naar 7,5 meter. Niemand is hierbij gewond geraakt, meldt de provincie Zuid-Holland.

De brug uit 1936, een rijksmonument, raakte in juni zwaar beschadigd nadat deze van circa 25 meter hoogte naar beneden kwam. Hierdoor was een tijd geen scheepvaartverkeer mogelijk. Het neerstorten kwam volgens de provincie toen door een handelingsfout. Bij het omzetten van de hoofdbediening naar het noodaggregaat werd een handeling niet goed uitgevoerd.

Na het neerstorten van de brug vrijdagochtend werd de brug rond 10.45 uur geopend om de wachtende schepen door te laten. Tot in elk geval maandag wordt de brug op het hele uur geopend. Scheepvaart moet tot die tijd rekening houden met vertraging. De oorzaak van de storing wordt nog onderzocht.

Brit uitgeleverd voor doorzeven woonwagen

Een man die wordt verdacht van betrokkenheid bij een fatale schietpartij in een woonwagenkamp in Breda is dinsdag door de Britse autoriteiten uitgeleverd aan Nederland. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Breda vrijdag. Bij de schietpartij kwam vorig jaar een 12-jarige jongen om het leven.

De rechter-commissaris van de rechtbank in Breda heeft vrijdag bepaald dat de 29-jarige man uit Leeds voor in ieder geval nog twee weken mag worden vastgehouden. De Brit werd eerder dit jaar op basis van een Europees aanhoudingsbevel in Leeds aangehouden. Hij zat al in de gevangenis voor een ander geweldsmisdrijf.

Bij het schietincident in het kamp aan de Rijnauwenstraat op 14 juli vorig jaar werd diverse malen met onder meer automatische wapens geschoten. De woonwagen waarin de jongen lag te slapen werd met kogels doorzeefd. Het ging er volgens de politie voor Nederlandse begrippen 'extreem gewelddadig' aan toe.

De politie stelde eerder niet uit te sluiten dat de daders verhaal wilden halen bij de bewoners van de bewuste woonwagen vanwege een zakelijk conflict. Eerder werd een verband gelegd tussen de vader van de jongen en een opgerolde wietkwekerij.

Naast de Brit zijn in de zaak vijf verdachten aangehouden. Op 12 april werden twee Amsterdammers van 22 en 29 jaar en een 43-jarige man uit Almelo aangehouden. De week daarvoor werd, naast de man uit Leeds, ook een 24-jarige Brit in Amsterdam opgepakt. Een 32-jarige man uit Zoetermeer werd begin mei in Marbella gearresteerd.

Derde landelijke tuinvlindertelling afgetrapt

De derde landelijke tuinvlindertelling is vrijdagmiddag van start gegaan. De Vlinderstichting vraagt belangstellenden in een kwartiertje alle vlinders in hun tuin te tellen en de resultaten door te geven op vlindermee.nl. Tellers kunnen naast een telformulier de vlinderherkenningskaart downloaden om de vlinders makkelijker uit elkaar te houden. De telling wordt zondag afgesloten.

Met de meeste vlinders in Nederland gaat het niet goed, meldt de stichting. Als er veel vlinders zijn, is dat een teken dat het goed gaat met de natuur. Tuinen kunnen vlindervriendelijk worden gemaakt door bijvoorbeeld nectarplanten in de tuin te zetten. Vlinders bezoeken allerlei bloeiende planten, maar kiezen die planten waar nectar makkelijk te krijgen is.

In 2010 werden 22 vlindersoorten geteld in 652 tuinen. In totaal werden 10.805 exemplaren waargenomen. De kleine vos werd vorig jaar het meest geteld; in 2009 was dat de distelvlinder.


Derde landelijke tuinvlindertelling afgetrapt (Foto: Novum)

Boer treft geslachte schapen aan in weiland

In een weiland in het Noord-Hollandse Lambertschaag zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee schapen geslacht waarna hun vlees is meegenomen. De boer trof vrijdagochtend in zijn weiland alleen nog de vacht, botten, kop en ingewanden van de twee beesten aan, zo meldde de politie.

Volgens een politiewoordvoerder gebeurt het wel eens dat schapen van een weiland worden gestolen, maar niet dat ze ter plekke worden geslacht. ,,Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, aldus een woordvoerder.

Boer treft geslachte schapen aan in weiland
Boer treft geslachte schapen aan in weiland (Foto: ANP)

Robert M. zeven weken in Pieter Baan Centrum

De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak wordt sinds woensdag geobserveerd in het Pieter Baan Centrum (PBC). De advocaat van de 27-jarige Robert M., Tjalling van der Goot, heeft hem vrijdag bezocht. "Het begin van voor hem zeven lange weken", twittert de raadsman.

Dat M. rond deze tijd psychisch zou worden onderzocht in het PBC, werd op 17 juni bekendgemaakt tijdens de tweede pro-formazitting in de Amsterdamse rechtbank. Zijn echtgenoot Richard van O. wordt al enige weken onderzocht in het PBC, hij wordt verdacht van medeplichtigheid. De rapportages worden in november verwacht.

De Letse M. heeft bekend 87 jonge kinderen seksueel te hebben misbruikt, zowel bij hem thuis, op oppasadressen en in crèches waar hij werkte. De ouders van 139 kinderen hebben zich gemeld, maar of die ook allemaal zijn misbruikt, is onduidelijk. 76 ouders of ouderparen hebben aangifte gedaan.

De volgende procedurele zitting staat gepland voor 14 september. Het einddossier is pas op zijn vroegst in december klaar. Dan moeten ook een kinderpsycholoog, -arts, en -psychiater hebben gerapporteerd over de effecten op de kinderen en hun ouders. In december wordt mogelijk een regiezitting gehouden. De twee echtelieden zitten dan een jaar vast.

Martin blijft Poels voor in Polen

De Ier Daniel Martin heeft de zesde etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De renner van Garmin-Cervélo was in de aankomst heuvelop net iets rapper dan Wout Poels (Vacansoleil). Poels' Italiaanse ploeggenoot Marco Marcato completeerde het podium na de 208 kilometer lange rit met start en finish in Bukovina.

Omdat Martin en Poels met een kleine voorsprong op de rest van de favorietengroep aankwamen en Martin op de streep tien bonificatieseconden oppikte, neemt de Ier het geel over van Peter Sagan (Astana). De Tsjech staat nu tweede met een achterstand van drie seconden, evenveel als Marcato op de derde plaats. Poels staat vierde in het algemeen klassement. Hij geeft zeventien tellen toe op Martin.

Meerderheid geeft geen geld voor Hoorn van Afrika

Een meerderheid van 54 procent van de Nederlanders geeft geen geld om de hongersnood in de Hoorn van Afrika te bestrijden. Mensen twijfelen eraan of het geld wel goed terechtkomt. Ook zeggen mensen het geld nu niet te kunnen missen, meldt het centrum voor mondiaal burgerschap en internationale samenwerking NCDO vrijdag op basis van een peiling van Motivaction.

Een op de zes Nederlanders heeft in de eerste tweeënhalve week via giro 555 geld gedoneerd. Ouderen en mensen met een linkse of confessionele voorkeur geven vaker dan jongeren en mensen met een rechtse politieke kleur.

Van de mensen die nog niet hebben gegeven, is 65 procent ook niet van plan dit te doen. Dertig procent van de mensen die niet doneren, stelt wel geld te hebben gegeven bij de vorige twee noodhulpacties.

Mensen die wel bijdragen, zeggen in de meeste gevallen tien euro over te maken naar giro 555. Zij zeggen veelal geraakt te zijn doordat zo veel mensen sterven en in nood verkeren. Driekwart van hen gaf ook geld voor de rampen in Haïti en Pakistan.

Een meerderheid van de Nederlanders geeft aan liever te zien dat tien miljoen euro overheidsgeld wordt gestoken in het verbeteren van de Nederlandse gezondheidszorg en onderwijs, dan dat het geld wordt ingezet voor noodhulp in de Hoorn van Afrika. Daarentegen ziet een meerderheid dit geld wel liever naar de Hoorn van Afrika gaan dan naar het terugdraaien van bezuinigingen op cultuur, defensie, ambassades, het oplossen van de financiële problemen in Europa en het stimuleren van het bedrijfsleven.

De opbrengst van de actie van de Samenwerkende Hulporganisaties is deze week gestegen naar ruim achttien miljoen euro.


Meerderheid geeft geen geld voor Hoorn van Afrika (Foto: Novum)

Twee verdachten cocaïnejacht vrijgelaten

Twee mannen die zijn aangehouden nadat in het Engelse Southhampton een motorjacht met twaalfhonderd kilo cocaïne werd onderschept, zijn op vrije voeten gesteld. Vijf andere verdachten mogen in ieder geval nog twee weken worden vastgehouden, zo heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald.

De twee mannen die vrijkomen mochten van de rechter-commissaris ook langer worden vastgehouden, maar de officier van justitie heeft besloten dat ze voorlopig weer vrij rond mogen lopen. Voorwaarde is wel dat de 66-jarige verdachte uit Den Bosch en de 44-jarige verdachte uit Amsterdam zich beschikbaar houden voor politie en justitie.

De 66-jarige man werd woensdag aangehouden, de andere zes dinsdag. De drugsvangst werd in juni gedaan. De drugs hebben een handelswaarde van 45 miljoen euro en een straatwaarde van meer dan driehonderd miljoen euro.

De cocaïne was verstopt onder het zwemplateau van het schip. Het jacht was op de Britse Maagdeneilanden op een transportschip naar Southampton gezet. Het OM vermoedt dat de drugs in Venezuela zijn verstopt. De Nederlandse politie was getipt door een Portugees operatiecentrum, waar verschillende landen samenwerken om drugssmokkel over zee te bestrijden.

Het jacht staat op naam van een 60-jarige man uit Meppel, die dinsdag werd aangehouden. Hij trok zich met zijn drie zoons van 34, 32 en 27 jaar uit Heusden en Waalwijk en twee 44-jarige mannen uit Amsterdam vaak terug op een werf in Waalwijk. Ook zij werden dinsdag gearresteerd.


Twee verdachten cocaïnejacht vrijgelaten (Foto: Novum)

Keizer en Van Iersel weer naar halve finale Grand Slam

Sanne Keizer en Marleen van Iersel hebben opnieuw een nominatie voor de Olympische Spelen van Londen (2012) binnen gehaald. In het Bulgaarse Varna wonnen zij vanmiddag de kwartfinale van het Tsjechische koppel Kolocova/Slukova [14].

Met twee keer 21-19 speelden zij zich in de halve finale, die morgen wordt gespeeld tegen het als vierde geplaatste koppel Misty May-Treanor en Kerry Walsh. Onder meer vanwege de nominaties voor de Spelen is ook op deze Grand Slam is de volledige wereldtop vertegenwoordigd.

Keizer/Van Iersel wonnen al twee keer dit seizoen een World Tour toernooi. De twee eerdere nominaties werden verdiend tijdens de Grand Slam van Stavanger, waar de dames van Beach Team Holland vierde werden en in Gstaad, waar het beachkoppel eindigde als vijfde. Nu Keizer en Van Iersel bij de laatste vier zitten, komt London 2012 heel dichtbij.

Hoe laat de halve finale morgen wordt gespeeld, is nog niet bekend.


Keizer en Van Iersel naar halve finale (Foto: Pro Shots)

Turks verzet tegen proefboringen Cyprus

Turkije zal 'een noodzakelijke reactie' tonen als Cyprus proefboringen gaat uitvoeren voor de kust van het eiland. Dat heeft de Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu gezegd.

Volgens Davutoglu heeft Cyprus niet het recht om proefboringen naar gas te doen zolang er nog geen overeenkomst bestaat tussen Turkije en Cyprus over de hereniging van het eiland. "Niemand heeft het recht iets te doen met de natuurlijke rijkdommen van het eiland zolang de kwestie rondom de scheiding van het eiland niet is opgelost", aldus Davutoglu. Er moet volgens hem eerst een regering komen die beide delen van het eiland vertegenwoordigt. Wat hij precies bedoelde met 'een noodzakelijke reactie' wilde Davutoglu niet zeggen.

Cyprus bestaat sinds een Turkse invasie van het eiland in 1974 uit een Grieks-Cypriotisch en een Turks deel. Het zuidelijke deel werd in 2004 lid van de Europese Unie. Het Turkse noorden riep in 1983 de onafhankelijkheid uit, maar alleen Turkije erkent de onafhankelijkheid. Turkije heeft nog steeds 35 duizend militairen gestationeerd op het noordelijke deel van Cyprus.

De Grieks-Cypriotische regering heeft gezegd dat de Turks-Cyprioten kunnen delen in de natuurlijke rijkdommen zodra er een vredesakkoord is tussen de twee delen van het eiland.

FC Twente gaat voetbalsters betalen

FC Twente gaat de voetbalvrouwen betalen. Dat schrijft voorzitter Joop Munsterman morgen in NRC Handelsblad, meldt die krant vandaag. "Het beloningsgebouw ziet er wondermooi uit. De speelsters zullen tevreden zijn." FC Twente is de eerste club in de Eredivisie Vrouwen die de speelsters betaalt.

De vrouwen van Twente, die vorig seizoen kampioen werden, kregen tot nu toe net als de andere zes ploegen in de Eredivisie alleen een onkostenvergoeding. Hoe hoog het salaris van de voetbalsters in Enschede is, wil Munsterman niet zeggen, maar de voorzitter stelt wel dat hij 'speelsters met een goede baan niet zou aanraden die nu op te zeggen'.

De KNVB is niet bang dat de competitie wordt scheefgetrokken nu alleen Twente de speelsters gaat betalen. "Het gaat hier niet om miljoenencontracten", verduidelijkt Priscilla Janssens, de manager van de vrouwencompetitie. "Betaling hoort bij het volwassen worden van de competitie, en dat willen we allemaal", zegt ze in de krant.

Hongaarse dierentuin redt babywallabie

Een vijf maanden oude babywallabie die in de dierentuin van de Hongaarse hoofdstad Boedapest uit de buidel van de moeder viel is met succes gered. Het diertje ontwikkelt zich normaal. Dat heeft de dierentuin vrijdag bekendgemaakt.

De kleine Frodo woog slechts 370 gram toen verzorgers op 13 maart opmerkten dat het dier uit de buidel was gevallen. Volgens verzorger Peter Hipszki 'lag Frodo daar gewoon zonder enig teken van leven'. "We dachten dat hij dood was", aldus Hipszki.

Pogingen om de moeder en Frodo met elkaar te herenigen liepen op niets uit, waarna Frodo handmatig werd gevoed met geitenmelk. Frodo is nu negen maanden oud, weegt twee kilo en is regelmatig buiten de kunstbuidel te vinden die de verzorgers van een tas gemaakt hadden.

Wallabies komen oorspronkelijk uit Australië en zijn nauw verwant aan de kangoeroe. De dierentuin in Boedapest houdt al wallabies sinds de opening in 1866.


Hongaarse dierentuin redt babywallabie (Foto: Novum)

Politie zet foto online in zaak Brinks

De politie heeft een foto vrijgegeven in het onderzoek naar de overval op geldtransportbedrijf Brinks in Amsterdam eind juni. Daarop zijn een herdenkingslichtje en bloemen afgebeeld die op een stuk vangrail op de A2 bij Waardenburg zijn geplaatst.

Donderdag meldde Omroep Gelderland al dat in de buurt van de plek waar eind juni een auto van de overvallers van Brinks in Amsterdam crashte bloemen en een kaarsje waren geplaatst. Een van de daders is mogelijk overleden. De politie wilde het bericht donderdag niet bevestigen, maar gaf vrijdag de foto vrij en roept getuigen op zich te melden.

Op het herdenkingslicht staat een duif afgebeeld. De bloemen en het lichtje zijn mogelijk al eind juli neergelegd. De politie is op zoek naar mensen die iets hebben gezien of die weten waar de spullen zijn gekocht. Ook wordt gezocht naar mensen die iemand kennen die zwaargewond is, maar geen goede verklaring voor het letsel heeft gegeven.

Het stuk vangrail werd woensdag meegenomen voor onderzoek, na een tip die binnenkwam na een uitzending van Opsporing Verzocht. In de uitzending werd dinsdag een reconstructie getoond van de zeer gewelddadige overval en de daaropvolgende achtervolging door de politie. Vrijdag meldde de politie dat 45 tips zijn binnengekomen.

Bij de overval schoten de daders en agenten meerdere keren op elkaar. Eerder meldde de politie al dat een van de overvallers vermoedelijk gewond was geraakt bij de crash. Zijn kompanen moesten hem uit het wrak in een andere auto helpen, die ze vier bouwvakkers afhandig hadden gemaakt. Een foto met de Hyundai erop is ook online gezet. De overvallers wisten uiteindelijk na een lange achtervolging en dreiging met vuurwapens te ontkomen.


Politie zet foto online in zaak Brinks (Foto: Novum)

Haase: "Nu alleen nog winnen"

Robin Haase bereikte vandaag voor het eerst in zijn carriére de finale van een ATP toernooi. Hij versloeg vandaag in Kitzbühel de Braziliaan Joao Souza in de halve finale. De Nederlander was uiteraard erg blij met deze prestatie. "Veel beter kan het niet gaan. Allen nog winnen", Aldus Haase na afloop. "Ik heb erg goed gespeeld, sloeg de ballen diep en serveerde sterk. Alleen in de tweede set zat het even tegen."

In de finale treft Haase morgen de Argentijn Juan Ignacio Chela of de Spanjaard Albert Montanes: "Twee grote namen. Ik zal hoe dan ook vol aan de bak moeten."

'Oprah krijgt terecht een Oscar'

De voorzitter van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de Oscars, heeft gereageerd op kritische vragen vanuit de filmwereld bij het toekennen van een Oscar aan Oprah Winfrey.

Filmcriticus Armond White stelde dat de Jean Hersholt Humanitarian Award enkel aan Oprah wordt gegeven omdat ze zwart zou zijn. Daarnaast zou het een poging van de Academy zijn om de kijkcijfers op te krikken. Andere critici delen deze mening en hebben hier geen goed woord voor over.

Tom Sherak is voorzitter van de Academy en staat aan het hoofd van de organisatie waar meer dan 6.000 mensen uit de filmindustrie bij aangesloten zijn. Tegenover The Hollywood Reporter zegt hij het volgende over de beschuldigingen. "Oprah Winfrey is een van de meest filantropische artiesten ter wereld. Ze heeft gegeven, gegeven en gegeven."

Oprah heeft als talkshowhost en baas van haar eigen televisienetwerk talloze mensen geholpen door onder andere scholen te bouwen voor meisjes in Afrika en onderwijs mogelijk te maken voor iedereen via haar stichting Angel Network. Daarnaast zou ze meer dan 500 miljoen dollar van haar eigen vermogen hebben gespendeerd aan goede doelen.

Sherak gaat door: "Ze is lid van de Academy, ze was genomineerd voor een Oscar en heeft films geproduceerd. Dit gaat niet om haar persoonlijkheid. Dit gaat over een persoon die hard heeft moet werken, het heeft gehaald en iets terug heeft gedaan voor de gemeenschap. Dat is een perfect voorbeeld waarvoor deze prijs in het leven is geroepen."

"Er zijn meerdere filantropisten lid van Academy die deze prijs zouden verdienen maar we vinden écht dat Oprah Winfrey deze award moet krijgen. Ook al heeft ze beperkt werk verricht in de filmwereld. Er zijn meer mensen in de tv-wereld die films maken, het maakt ons niet uit dat ze ook andere dingen doen. Het gaat om het werk dat ze doen voor de menselijkheid. Oprah hoort echt bij ons."

Oprah Winfrey krijgt haar Oscar op 12 november aanstaande tijdens de Governors Awards. Deze feestelijke uitreiking wordt niet op tv uitgezonden.

Zilver voor M. Mulder bij EK inlineskaten

Michel Mulder heeft vandaag op de 500 meter bij het EK inlineskaten de zilveren medaille behaald. De Nederlander moest in Zwolle alleen de Spanjaard Isoseba Fernandes voor zich dulden. Het brons was voor de Fransman Nicolas Pelloquin.

Mulder drong vandaag eenvoudig door tot de finale. Hij leek hierin op weg naar de zege, maar Fernandes kwam beter uit de laatste bocht en reed zo naar het goud. Ronald Mulder werd in de halve finale onderuit gereden door de Fransman Le Pivert die gediskwalificeerd. Hierdoor stonden er geen twee broers in de eindstrijd.

Bij de vrouwen was de zege op de 500 meter voor de Duitse Sabine Berg. Ze bleef de Italiaanse Erika Zanetti en haar landgenoot Jana Gegner nipt voor.

Tonen beelden andere duels verboden in stadion

Het is met ingang van dit seizoen niet meer toegestaan om beelden van andere voetbalwedstrijden te laten zien in stadions. Dat heeft de KNVB vrijdag bekendgemaakt. De beslissing, die volgens de voetbalbond conform de richtlijnen van de UEFA is, is genomen omdat het vertonen van beelden van andere duels 'impact kan hebben op het verloop van de wedstrijd'.

Aanleiding voor het besluit van de KNVB is de wedstrijd Ajax - Excelsior die eind april werd gespeeld. In de ArenA waren beelden te zien van de doelpunten die Feyenoord maakte tegen PSV in een wedstrijd die tegelijkertijd in Rotterdam werd gespeeld. Een nederlaag van het met Ajax en FC Twente in de kampioensstrijd verwikkelde PSV inspireerde de Ajacieden.

De aanklager betaald voetbal besloot na een vooronderzoek echter niet tot vervolging over te gaan. Er waren namelijk geen reglementen die het vertonen van videobeelden verboden.

Waxinelichtgooier wil geen tbs

Erwin L., de man die op Prinsjesdag een waxinelichthouder naar de Gouden Koets zou hebben gegooid, wil voorkomen dat de rechtbank in Den Haag hem tbs oplegt. Zijn advocate, Mariëlle van Essen, heeft vrijdag laten weten dat zij en haar cliënt een rapport laten maken om tegenwicht te bieden aan de rapportage van het Pieter Baan Centrum (PBC).

Beide rapporten worden op 6 september bij de rechtbank in Den Haag besproken. L. zit bijna een jaar in voorlopige hechtenis.

Gooier waxinelichthouder wil tbs voorkomen
Gooier waxinelichthouder wil tbs voorkomen (Foto: ANP)

Twisted Metal naar 2012

David Jaffes nieuwste game, Twisted Metal, komt niet meer uit in oktober van dit jaar. In plaats daarvan is de game verhuisd naar begin 2012. Een precieze datum is nog niet gegeven. Ontwikkelaar Eat, Sleap, Play heeft simpelweg meer tijd nodig om de game af te maken.

Jaffe geeft aan dat deze Twisted Metal beter moet worden dan de voorgaande games uit de serie. Volgens hem zal de game mensen overtuigen van het feit dat gevechten met voertuigen niet enkel in de jaren negentig leuk waren. Jaffe gaat als volgt verder:

"It sucks bad when games miss their announced launch dates. We’re gamers too and we know how annoying it is. It’s disappointing and frustrating and it really takes the wind out of your sails if you’re a fan that has been looking forward to playing a title for a long time. Thing is, you gotta trust me when I tell you that – with this extra time for tuning and polish – the game is going to be so much better than it already is. And if you played Twisted Metal and liked it at E3 or Comic-Con, or if you get to play it (and you enjoy it) at one of the August shows, just imagine how much more fun the final game will be with some extra time, polish, and love."

Momenteel werkt de developer aan een speelbare versie van de game die op GamesCom aanwezig zal zijn. De volledige post van David Jaffe is hier te lezen. Twisted Metal zal begin 2012 verschijnen voor de PlayStation 3.

Haase naar finale Kitzbühel

Voor het eerst in zijn loopbaan heeft Robin Haase de finale van een ATP-toernooi bereikt. In Kitzbühel bereikte hij de eindstrijd door in de halve finales de Braziliaan João Souza met: 6-1, 6-7 (3) en 6-4 te verslaan.

In de eerste set gunde Haase zijn tegenstander maar negen punten. In het tweede bedrijf kwam de Nederlander een break achter maar dat wist hij te repareren. In de tiebreak zorgde slordigheid ervoor dat de Braziliaan de setwinst pakte. Haase brak Souza in de derde set gelijk en kwam daarna niet meer in de problemen.

Met het bereiken van de finale van een ATP-toernooi trad Haase in de voetsporen van Raemon Sluiter die de laatste Nederlander was die dat deed. Dat was bij het grastoernooi van Rosmalen in 2009.

Sociaal doen en hacken in Deus Ex: Human Revolution

Square Enix heeft wederom een dev diary uitgebracht van Deus Ex: Human Revolution. In onderstaande video spreken drie ontwikkelaars over twee van de vier manieren van gameplay in de game: social en hacking.

De ontwikkelaars Mary DeMarle, Jean-Francois Dugas en Antoine Thisdale leggen ons uit hoe het praten met anderen je kan helpen je doelen te bereiken. Daarnaast bespreken ze hoe je door middel van hacking toegang krijgt tot afgesloten ruimtes en camera's kunt uitzetten. Je komt meer te weten over de augmentations die je hierbij kunnen helpen.

Deus Ex: Human Revolution komt 26 augustus uit voor Windows, Xbox 360 en PlayStation 3.

Kenneth Branagh regisseert romantisch oorlogsdrama

Kenneth Branagh heeft zijn zinnen gezet op de regie van de romantische film Guernsey. De film gaat over een liefdesgeschiedenis kort na de Tweede Wereldoorlog op het Britse eiland Guernsey. De Thor-regisseur is in onderhandeling over de regie van het drama, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Guernsey is gebaseerd op het boek Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey van de Amerikaanse schrijfsters Mary Ann Shaffer en Annie Barrows. Branagh heeft dit jaar de superheldenfilm Thor geregisseerd, maar heeft al aangegeven een tweede deel niet te willen maken.

De 50-jarige Branagh is vanaf januari in de bioscopen te zien als de acteur Sir Laurence Olivier in het drama My Week With Marilyn. Michelle Willams speelt de rol van Marilyn Monroe. De film gaat in oktober in première tijdens het New York Film Festival.


Kenneth Branagh regisseert romantisch oorlogsdrama (Foto: Novum)

Amanda Seyfried in goochelfilm

Amanda Seyfried is in gesprek voor een rol in het goocheldrama Now You See Me. Ook Mark Ruffalo is in onderhandeling, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. The Social Network-acteur Jesse Eisenberg had al getekend voor de film.

Now You See Me gaat over een FBI-team dat achter een groep van wereldberoemde illusionisten aanzit. De goochelaars gebruiken hun trucs niet alleen om het publiek te vermaken, maar overvallen tijdens hun kunsten ook een aantal banken. De buit delen ze vervolgens uit aan de toeschouwers.

Ruffalo, bekend van het komische drama The Kids Are All Right en als agent in Shutter Island, wil de rol van FBI-agent spelen en Seyfried een meesterlijke technicus die constructies bouwt voor de goocheltrucs. Now You See Me wordt geregisseerd door Louis Leterrier, bekend van Clash of the Titans. Wanneer de film in productie gaat, is nog onbekend.


Amanda Seyfried in goochelfilm (Foto: Novum)

Game of Thrones-regisseur aan de slag met Thor 2

Brian Kirk is in gesprek met Marvel Studios en Disney om de superheldenfilm Thor 2 te regisseren. Kirk is bekend als regisseur van de middeleeuwse fantasyserie Game of Thrones. Kirk zou met Thor 2 zijn speelfilmdebuut maken, meldt het Amerikaanse filmblad Variety.

Hoofdrolspeler Chris Hemsworth kruipt voor Thor 2 weer in de huid van de Noorse dondergod. Het eerste deel werd geregisseerd door Kenneth Branagh en was eerder dit jaar in de bioscopen te zien. De Brit wil de regie van deel twee niet op zich nemen.

Kirk heeft hoge ogen gegooid met de regie van Game of Thrones. De HBO-serie heeft 13 Emmy-nominaties. Volgend seizoen is de Nederlandse actrice Carice van Houten te zien in de serie.

Thor 2 moet in de zomer van 2013 in de bioscopen draaien. 'Thor' is eerst nog te zien in het superheldencollectief The Avengers dat volgend jaar mei in de bioscopen draait.


Game of Thrones-regisseur aan de slag met Thor 2 (Foto: Novum)

Johnny Depp werkt aan stripverfilming

Johnny Depp wil het stripboek The Vault verfilmen. Zijn productiebedrijf Infinitum Nihil gaat de sciencefictionfilm die zich voor een groot deel afspeelt onder water produceren, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

The Vault gaat over een groep duikers die aan de kust van Nova Scotia een sarcofaag ontdekt. De inhoud van de kist ontketent een eeuwenoude kwade kracht. Het eerste deel van de driedelige strip is deze week in de Verenigde Staten uitgekomen.

Wanneer de film in productie gaat is onbekend. Depp produceerde dit jaar de animatiefilm Rango, waaraan de 48-jarige acteur zijn stem verleende.


Johnny Depp werkt aan stripverfilming (Foto: Novum)

Moslimstudenten krijgen maaltijdgeld terug

Deelnemers aan de introductiedagen El Cid in Leiden die vanwege de ramadan niet mee kunnen eten, kunnen een deel van de kosten terugkrijgen. Dat meldt El Cid op de website.

El Cid, dat staat voor Enige Leidse Commissie Introductie Dagen, organiseert een introductie voor aankomende studenten van de Universiteit Leiden, de Hogeschool Leiden en de Webster University. Deelname kost 65 euro. Daarvoor krijgen de deelnemers onder meer lunches en avondeten.

Wie vanwege de ramadan of om andere redenen niet mee kan eten, kan aan het eind van de week de bonnetjes voor de maaltijden inleveren. Hiervoor krijgen de deelnemers dan een evenredig deel van hun 65 euro terug.

Dagzege Fuglsang, Gerrans leidt in Denemarken

De derde etappe in de Ronde van Denemarken is gewonnen door Jakob Fuglsang. De Deen van Saxo Bank, die de Ronde de afgelopen drie jaar won, ging in de etappe van vandaag op zeven kilometer voor de finish in de aanval en bleef net uit de greep van het peloton.

Simon Gerrans sprintte naar de tweede plaats en de Italiaan Daniele Bennati kwam als de nummer drie over de meet. Gerrans nam de gouden leiderstrui over van Matti Breschel van Rabobank.

'Roseanne Barr wil president worden'

Roseanne Barr beweert een gooi te willen doen naar het Amerikaanse presidentschap. De 58-jarige actrice, bekend van de sitcom Roseanne, kondigde haar plannen aan in de Tonight Show van Jay Leno.

Een toeschouwer van de show, die nog niet is uitgezonden, laat aan het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly weten dat Barr 'heel serieus' was. "Ik wil meedoen aan de debatten, want ik wil de belastingbetaler vertegenwoordigen", zei ze.

Toen Leno haar vroeg of ze wilde meedoen aan de kant van de Democraten of de Republikeinen, liet Barr duidelijk haar onvrede blijken over de politiek in haar land. "Geen van beide. Ze zijn allebei verschrikkelijk, het is een stel criminelen."

Of de comédienne echt serieus is over haar plannen, is de vraag. Ze is momenteel bezig met de promotie van haar nieuwe realityshow Roseanne's Nuts. Hoewel de show een paar weken geleden 1,6 miljoen kijkers scoorde, trok de laatste aflevering maar 785 duizend kijkers op de Amerikaanse televisie.



Bløf verloot huiskamerconcert bij nieuwe single

Bløf probeert zijn nieuwe single aan de man te brengen door een huiskamerconcert te verloten. 'Was Je Maar Hier' is het derde nummer dat uitkomt het album 'Alles Blijft Anders'.

"Bij onze liveoptredens merken we dat dit liedje favoriet is bij de fans", vertelt bassist Peter Slager van de Zeeuwse band. Bløf zegt met de actie wat terug te willen doen voor de fans. "We vinden het te gek om in een huiskamer zo direct contact te hebben met ons publiek."

Kopers van 'Was Je Maar Hier' kunnen hun aankoopbewijs opsturen om kans te maken op een optreden. Uit de deelnemers wordt één winnaar gekozen, die de mannen in oktober op de stoep kan verwachten.


Bløf verloot huiskamerconcert bij nieuwe single (Foto: Novum)

Syriërs weer de straat op

Tienduizenden demonstranten zijn vrijdag in heel Syrië de straat opgegaan om het aftreden van president Bashar Assad te eisen. De betogers negeerden de bloedige aanval op de stad Hama die al enkele dagen gaande is. De veiligheidstroepen grepen hard in en schoten ten minste acht mensen dood. Tientallen raakten gewond.

Van de hoofdstad Damascus tot aan de zuidelijke provincie Daraa en Deir el-Zour in het oosten waren demonstranten op de been. Ook in Qamishli in het noorden en Homs werd geprotesteerd, meldden activisten.

Volgens de Lokale Coördinatiecomités, een groep die de opstand documenteert, zijn in Arbeen, een voorstad van Damascus, zeven mensen doodgeschoten. Minstens tien mensen zouden verwondingen hebben opgelopen. In Homs zou ook een persoon zijn omgekomen, drie raakten gewond. Volgens mensenrechtenactivist Mustafa Osso zijn er in twee andere voorsteden van Damascus, Madaya en Kanker, ook drie mensen gedood.

Het is onmogelijk de berichten uit Syrië te verifiëren. Buitenlandse journalisten zijn het land uitgezet. Syrische verslaggevers moeten onder strenge beperkingen werken.

De Syrische staatstelevisie meldde dat twee politieagenten in het noordelijke stadje Maarat al-Numan in een hinderlaag zijn omgekomen. Tevens zouden acht agenten zijn verwond.

Hama wordt ondertussen nog steeds onder vuur genomen. De stad wordt al zes dagen belegerd door regeringstroepen die proberen de opstand tegen Assad de kop in te drukken. Sinds het uitbreken van de opstand zijn al 1700 burgers om het leven gekomen.

Movistar wint ploegentijdrit Burgos

De derde etappe in de Ronde van Burgos, een ploegentijdrit, is gewonnen door Movistar. De Spaanse ploeg legde de 11,6 kilometer naar Belorado in negen minuten en 54 seconden als snelste af.

Katusha, met klassementsleider Joaquin Rodriguez in de gelederen, eindigde op tien tellen achterstand als tweede. Rodriguez blijft hierdoor aan de leiding in het algemeen klassement. Skil-Shimano eindigde op 23 seconden achterstand als negende.

Rodriguez heeft nu zeven seconden voorsprong op Sergio Pardilla en David Lopez, die allebei voor Movistar rijden.

ADO mist drie spelers tegen Vitesse

ADO Den Haag moet het zondag, in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen tegen Vitesse, stellen zonder drie spelers. Middenvelder Kevin Visser onbreekt vanwege een gebroken middenvoetsbeentje en Chiro N'Toko staat nog lang aan de kant vanwege een knieblessure. Aanvoerder Timothy Derijck is daarbij geschorst.

Voor de coach van Vitesse, John van den Brom, is het duel tegen ADO een weerzien met zijn oude werkgever. Deze zomer verruilde Van den Brom ADO voor Vitesse.

84-jarige man neemt eerste rijles

Een 84 jaar oude man uit het Groningse Farmsum nam donderdag zijn eerste rijles. Tot voor kort reed Jacob Bos in een 45 kilometer per uur karretje, maar hij is nu genoodzaakt om toch een rijbewijs te gaan halen.

De reden dat de oude man een rijbewijs nodig heeft is zijn ernstig zieke vrouw. Hij wil haar graag zelf naar het ziekenhuis kunnen brengen. Zenuwachtig was meneer Bos niet voor zijn eerste rijles. Voor de rijinstructeur is dit de eerste keer dat hij iemand van boven de 80 jaar mag leren rijden.

Hier is een filmpje met de man te vinden.

F1-baas Ecclestone tegen elektrisch racen

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is tegen het elektrisch racen in zijn sport. De Brit vindt dat het elektrisch rijden in de pitstraat gevaarlijk is en vreest dat er mogelijk doden gaan vallen.

Vanaf 2014 worden de huidige 2,4 liter V8-motoren ingeruild voor een 1,6 liter V6-turbokrachtbron. Ook wordt de capaciteit van de batterijen vergroot, waardoor deels elektrisch racen mogelijk wordt en pitstops helemaal elektrisch uitgevoerd moeten worden. "Formule 1 is niet de juiste plaats voor elektrische motoren. Het is hetzelfde als dat balletdansers sneakers dragen. Het is comfortabeler, maar het werkt niet. Het is absoluut ondenkbaar dat we op elektrische motoren door de pits rijden. Mensen kunnen worden gedood omdat ze auto's niet aan horen komen," zei Ecclestone tegen de Daily Express.

FIA-voorzitter Jean Todt krijgt veel kritiek op het voorstel, maar het komt voor een groot deel uit de koker van zijn voorganger. "We kunnen Jean Todt hier niet de schuld van geven, omdat Max Mosley hier de aanzet toe heeft gegeven. Het was het idee van Max en zijn plan wordt nu gepromoot."


Formule 1-baas Bernie Ecclestone tegen elektrisch racen (Foto: Pro Shots)

Italië wil NAVO-onderzoek naar gestrande migranten

Italië wil dat de NAVO onderzoekt of een oorlogsbodem van het bondgenootschap in gebreke is gebleven door een voor de kust van Libië vastgelopen migrantenboot niet te hulp te schieten. De Italiaanse minister van buitenlandse zaken Franco Frattini heeft vrijdag een verzoek hiertoe ingediend.

De Italiaanse kustwacht redde donderdag honderden mensen van een vaartuig dat tussen Libië en het Italiaanse eiland Lampedusa was gestrand. De opvarenden zelf zeiden dat nog eens ongeveer honderd migranten, onder wie vrouwen en kinderen, onderweg zijn bezweken. Hun lichamen zouden overboord zijn gegooid.

Het schip zou een noodsignaal hebben gestuurd naar een in de buurt varende oorlogsbodem van de NAVO, maar kreeg antwoord noch hulp, terwijl het al zes dagen stil lag. Het NAVO-commando in Napels liet weten de kwestie te onderzoeken.

China gaat hard optreden in regio Xinjiang

China heeft vrijdag opdracht gegeven tot stevige acties in de westelijke regio Xinjiang om de veiligheid te herstellen. Het besluit volgt op terreuraanvallen die worden toegeschreven aan etnische Oeigoeren. Beijing heeft gezworen 'geen genade' te tonen aan een ieder die geweld of separatisme najaagt.

De Chinese minister van openbare veiligheid Meng Jianzhu heeft opdracht gegeven alle beschikbare middelen en mankracht in te zetten om een 'hogedruk-omgeving' te creëren, waarin terrorisme wordt 'ingesloten'. "De criminelen die de grenzen van de wet opzoeken en gewelddadige terreuraanslagen uitvoeren zullen we streng straffen, zonder genade en zonder zachtaardig te zijn", aldus Meng.

De minister riep de autoriteiten op om geweld in dorpen en steden te voorkomen door mensen op te leiden en door informatie te verzamelen. "Steek je antennes uit, weef een dicht web van preventie en roei de bolwerken van gewelddadig terrorisme met wortel en tak uit."

De aanslagen van de afgelopen weken worden toegeschreven aan Oeigoerse opstandelingen. Bij de aanslagen kwamen ten minste dertig mensen om het leven. Volgens Beijing zijn de aanslagen gepleegd door strijders die getraind zijn in Pakistan. De Oeigoeren ontkennen dit.

In Urumqi, ook in de regio Xinjiang, kwam het in 2009 tot geweldsuitbarstingen tussen etnische Oeigoeren en Han-Chinezen die aan bijna tweehonderd mensen het leven kostten. De Oeigoeren koesteren wrok over wat zij zien als een inval van de Han-Chinezen in hun voorouderlijke gebieden. De Chinese regering onderdrukt separatisme en bestempelt mensen die tornen aan het gezag van het regime in de regio als terroristen.

Agressieve stroopwafelverkoper is veelpleger

De stroopwafelverkoper die in Oss zijn waren op zeer agressieve wijze aan de man probeert te brengen, blijkt een bekende van de politie. De man is een 33-jarige veelpleger uit Tilburg, laat de politie vrijdag weten.

De man probeert in het centrum van Oss vooral oudere mensen stroopwafels te verkopen, zogenaamd voor het goede doel. Als ze niets kopen gaat hij door het lint. Hij bedreigde al mensen, gooide met stenen en vernielde een auto en een binnendeur van een woning.

Na tips bleek het om een bekende van de politie te gaan. Het onderzoek loopt.

Site joop.nl gehackt

Hackers hebben de afgelopen weken tot twee keer toe de website joop.nl onder vuur genomen. Vorige week wisten hackers al in te breken op de site. Donderdagochtend werd de site opnieuw gehackt, meldt de aan de VARA gelieerde website vrijdag. De VARA heeft aangifte gedaan. Het lek is gedicht.

De site werd direct offline gehaald toen de aanval van donderdag werd ontdekt 'om eventuele schade voor gebruikers te voorkomen'. De hackers lijken uit te zijn geweest op gebruikersnamen en wachtwoorden.

Reageren op artikelen is momenteel niet mogelijk, omdat alle wachtwoorden worden gereset en extra versleuteld. Als dat is gebeurd ontvangen de gebruikers de nieuwe wachtwoorden. Gebruikers die op andere sites dezelfde combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord gebruiken, wordt geadviseerd deze aan te passen.

FOK! is jaren geleden ook slachtoffer geweest van een dergelijke hack, en heeft toentertijd vergelijkbare maatregelen genomen.

Neale: "McLaren neemt meer risico's"

McLaren-directeur Jonathan Neale vindt dat zijn team dit seizoen meer risico's heeft genomen om in de Formule 1 overwinningen te boeken. Het betaalt zich uit voor het Britse team, want in de laatste vijf races zijn drie zeges geboekt.

"We hebben risico genomen met de auto en we hebben risico genomen tijdens de races. Onze coureurs willen zo graag winnen dat ze soms over de limiet gaan als de auto niet goed genoeg is. Nu we de wagen hebben verbeterd, hebben de coureurs het iets gemakkelijker en gaat het allemaal een stuk beter," zei Neale op de officiële site van de Formule 1.

"We hebben twee races achter elkaar gewonnen en hebben goede hoop dat we het seizoen ook sterk kunnen eindigen. We zullen het zeker niet rustiger aan goed doen. Natuurlijk zullen we op een gegeven moment de focus moeten verleggen naar volgend jaar, maar ik zie ons voorlopig niet het voet van het gaspedaal halen."

Minecraft 3 miljoen keer verkocht

Vrij weinig ontwikkelaars kunnen zeggen dat hun game in de bèta-fase al een milionseller is. Notch, maker van Minecraft, kan dit wel! Minecraft waarvan de bèta die sinds 2009 te koop is, is al drie miljoen keer verkocht.

Dit heeft hij in de tweet laten weten.

“Minecraft just sold its third million copy!”

Minecraft heeft eigenlijk geen doel. Je kun in het spel graven en hakken. Met de grondstoffen die je verzamelt kun je alles maken wat je wilt. Online zijn al erg veel voorbeelden van gigantische bouwwerken die mensen in de game hebben gemaakt. Een voorbeeld hiervan is hieronder te zien waarbij mensen Minas Tirith van The Lord of the Rings hebben nagemaakt.

Xenoblade Chronicles

Het is lang geleden dat we een fatsoenlijke JRPG hebben zien arriveren vanuit het land van de rijzende zon. Gelukkig komt Monolith Soft met Xenoblade Chronicles, een game die vooralsnog een veelbelovende epos lijkt te worden. Dat de game al meer dan een jaar in Japan op de planken ligt zien we, met pijn in het hart, maar even door de vingers.

Pensioenfondsen in problemen door beurskoers

De afgelopen weken hebben verschillende pensioenfondsen zich bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) gemeld omdat zij onder de wettelijk vereiste dekkingsgraad zijn beland. Dat heeft een woordvoerder van DNB vrijdag desgevraagd gezegd.

Door de sterk dalende beurskoersen en de lage langekapitaalmarktrente neemt de druk op de dekkingsgraden van de pensioenfondsen weer toe. De dekkingsgraad, de mate waarin een fonds in staat is aan zijn verplichtingen te voldoen, mag niet onder de 105 procent komen. Gebeurt dat wel, dan moet het fonds zich melden bij DNB en een herstelplan opstellen.

Pensioenfondsen in problemen door beurskoers
Pensioenfondsen in problemen door beurskoers (Foto: ANP)

Meer info BF3 pre-order pakketten en open bèta

Er is wat meer informatie vrijgegeven over Battlefield 3's pre-orderpakketten en de open bèta van de game. Sommige pakketten komen op dag 1 uit, op andere moeten we nog wachten. Wat betreft de bèta is het voor sommigen een verrassing dat die open is voor alle platformen.

Allereerst is er Back To Karkand, wat bestaat uit verschillende Battlefield 2-maps zoals Wake Island, Strike At Karkand en Gulf of Oman. Volgens het Blog is het pakket even groot als Bad Company 2: Vietnam en los verkrijgbaar voor $14,99. Als je het voorafbesteld bij een aangegeven winkel of EA's digitale gamedienst Origin, dan krijg je die gratis. Het pakket zal na de release van de game uitkomen.

Daarnaast zijn het Physical Warfare Pack (vroeg ontsloten wapens), het SPECACT Kit Upgrade (10 speler skins), het Dog Tag Pack (10 dog tags om vooraf uit te kiezen), Avatar Battlefield 3 Gear (speciale avatars voor je console) en een Battlefield Play4Free pakketje (een shotgun en een baret voor BF Play4Free) allemaal gratis bij een pre-order. Let wel op dat deze pakketten kunnen variëren per retailer. Deze kun je hier vinden, hoewel het mogelijk is dat Nederlandse winkels er niet bij staan (maar het wel aanbieden).

Voor sommigen is het overigens een verrassing dat de beruchte Battlefield 3 bèta, open is. Dat wil zeggen voor alle platformen, voor iedereen die interesse heeft en dus niet op basis van uitnodiging. Voor degene die Medal Of Honor hebben gekocht of via Origin hebben voorbestelt -waar je toegang tot de BF3 bèta werd beloofd - is 48 uur eerder toegang tot de bèta geregeld. Hoe dat in zijn werk gaat wordt later bekendgemaakt. In september gaat de bèta van start. 

FC Utrecht zonder Gerndt tegen VVV-Venlo

Alexander Gerndt zal dit weekend nog niet zijn debuut kunnen maken voor FC Utrecht. De Zweed ontbreekt tegen VVV-Venlo morgenavond omdat hij geschorst is.

Tijdens zijn laatste wedstrijd met Helsingsborgs IF werd Gerndt met rood van het veld gestuurd. De Zweedse voetbalbond verbood hem daarop om tussen 5 en 7 augustus een wedstrijd te spelen, en die schorsing blijft van kracht volgens de regels van de FIFA.

De FOK! Voetbalmanager 2011-2012 is er

De FOK! Voetbalmanager is terug. Na een spannend vorig voetbalseizoen staan de clubs nu aan de vooravond van wat weer een fraai seizoen belooft te worden. FOK! is er bij met de Voetbalmanager 2011/2012, waar jij kunt laten zien dat je het managen van een team beter kunt dan de coaches van de Eredivisie-teams.

Het spelconcept is hetzelfde als vorig jaar: je stelt een team samen van elf spelers, die punten halen voor uitslagen uit de werkelijkheid in de Eredivisie. Eén ronde in de FOK! Voetbalmanager staat gelijk aan twee KNVB-speelronden in de Eredivisie. Voor dit seizoen hebben we enkele instellingen aangepast waardoor het net wat lastiger moet worden om een goed team samen te stellen, maar ook aantrekkelijker om goede verdedigers te kiezen. Hierdoor hopen we het spel voor jou weer wat uitdagender te maken.

Vanaf vrijdag 5 augustus 2011 gaat de eerste speelronde in de Eredivisie 2011/2012 van start. Tot eind augustus is de transfermarkt nog volop in beweging, dan kan er nog van alles gebeuren. Dat belet ons echter niet om alvast van start te gaan: de spelers die zijn vertrokken uit de Eredivisie zullen op inactief worden gezet (een rood kleurtje in Teammanagement) en ook zullen nieuwe spelers toegevoegd worden.

Als je de vertrokken spelers in je team hebt, halen ze geen punten meer maar je team wordt ook niet ongeldig. Je kunt ze gewoon verkopen tegen de waarde die de speler dan heeft, minus enkele transferkosten. Dit seizoen hebben we de transferkosten naar 8% verhoogd (was 5%). Tot de eerste ronde vastgezet wordt, op vrijdag 5 augustus 2011 om 17:59 uur, worden geen transferkosten berekend.

Kijk verder bij de Speluitleg wat de regels zijn, en bij de Puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dat betekent grofweg twee weekenden.

Ook dit jaar zijn er voor de beste managers weer toffe prijzen te winnen. Deze zullen in een later stadium in een apart bericht bekend worden gemaakt.

Kan je niet wachten om aan de FOK! Voetbalmanager deel te nemen? Schrijf je dan snel in! Je moet wel geregistreerd zijn op FOK!

Let op! De eerste ronde begint dus op vrijdag 5 augustus om 17:59 uur, diezelfde avond wordt de eerste wedstrijd gespeeld in de Eredivisie. Na die tijd kun je geen team meer opslaan totdat de eerste ronde voorbij is. De manager zal weer opengaan voor Speelronde 3/4 in de nacht van woensdag 17 op donderdag 18 augustus om 0:00 uur. Aanmelden kan altijd, zolang de Voetbalmanager duurt.

Tot slot willen we je komend seizoen veel succes wensen. En uiteraard ook veel plezier met de nieuwe Voetbalmanager 2011/2012 van FOK!

Mochten er nog spelersnamen niet goed zijn, of heb je transfernieuws voor ons, dan kun je ons zo bereiken:
via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), via mail fokmanagers[at]fok.nl (zonder uitroepteken), of via een bericht in het speciale Voetbalmanager 2011/2012-topic in het VBL-forum.

Boca Juniors huurt Cvitanich van Ajax

Dario Cvitanich speelt komend seizoen voor Boca Juniors. De Argentijnse topclub huurt de 27-jarige spits voor één seizoen van Ajax en bedong tevens een optie tot koop. Dat melden de Amsterdammers vandaag. Cvitanich staat nog tot de zomer van 2013 onder contract bij de kampioen van Nederland.

Ajax nam de spits medio 2008 over van Banfield. In dertig optredens in de Eredivisie kwam de kleine Argentijn tot dertien treffers. Het gehele kalenderjaar 2010 werd de Zuid-Amerikaan verhuurd aan FC Pachuca uit Mexico.


Boca Juniors huurt Cvitanich van Ajax (Foto: Novum)

IJsbeer doodt toerist op Spitsbergen

Een ijsbeer heeft vrijdag een groepje toeristen aangevallen op het Noorse eiland Spitsbergen. Een persoon is daardoor omgekomen en vier anderen zijn ernstig gewond geraakt. Ook de ijsbeer is gedood. Dat heeft een woordvoerster van de lokale autoriteiten gemeld.

De slachtoffers maakten deel uit van een Brits reisgezelschap maar hun nationaliteiten zijn nog niet met zekerheid vastgesteld. De gewonden zijn overgebracht naar een ziekenhuis in Longyearbyen, de belangrijkste plaats op Spitsbergen.

Eerste thuisduel Twente in eigen stadion

FC Twente gaat ervan uit dat het AZ op 13 augustus kan ontvangen in de eigen Grolsch Veste. Voorzitter Joop Munsterman gaf vandaag aan dat zeker twintigduizend toeschouwers de thuisploeg aan kunnen moedigen. In overleg met gemeente, hulpdiensten en bouwbedrijven wordt gekeken of dit aantal met vierduizend kan worden verhoogd.

Vanwege de stadionramp begin juli kan de tweede ring aan de korte zijde niet worden benut. De demontage van het ingestorte dak wordt naar verwachting komend weekeinde afgerond. Pas na het thuisduel met VVV Venlo op 27 augustus wordt het nieuwe dak geplaatst. De Tukkers hopen dat de verbouwing klaar is als PSV op 29 oktober op bezoek komt.

Munsterman meldde vandaag ook dat de begroting van Twente met ruim 25 procent is gestegen naar 45,4 miljoen euro. De nummer twee van afgelopen seizoen heeft als doelstelling een plaats bij de eerste vier in de Eredivisie en rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal voor volgend seizoen.


Eerste thuisduel Twente in eigen stadion (Foto: Novum)

Screenshot(jes) Diablo 3 gelekt

Op een of andere manier zijn er kleine screenshots gelekt van Diablo 3. De kans is groot dat deze zijn gemaakt door pers die een vroege beta speelde van de populaire Hack 'n Slash RPG. Fans kunnen hun lol niet op, hoewel er eigenlijk amper iets op te zien is (anders dan een gigantisch watermerk).

D3

D3

D3

D3

D3

D3

D3

Overigens is het volgens Blizzard slim om (opnieuw) je computerspecificaties door te geven voor het bèta-programma, aangezien ze het tooltje dat dit checkt opgewaardeerd hebben. Diablo 3 moet kort voor het einde van de wereld uitkomen.

Skater mept 9-jarig jochie omver

Een 29-jarige skateboarder is aangehouden omdat hij in Den Haag een 9-jarige jongetje heeft mishandeld. Hij reed de jongen omver, greep hem bij de keel en gaf een klap in zijn gezicht. Het jonge slachtoffertje moest ter observatie in het ziekenhuis worden opgenomen, meldt de politie.

Het incident vond maandag plaats op de skatebaan aan de Ary van der Spuijweg. De skateboarder sommeerde de jongen om aan de kant te gaan. Plotseling reed hij met zijn skateboard het ventje omver en sloeg hij hem.

De politie verstuurde een sms-alert en zette Twitter in om de agressieve skater op te sporen. Donderdag kreeg de politie een telefoontje dat de verdachte weer bij de skatebaan zou zijn. Agenten konden de man daar aanhouden.

Met het jongetje gaat het inmiddels weer goed.

Janssen: "We hebben kans tegen Benfica"

Willem Janssen is tevreden met de tegenstander die FC Twente vandaag aan zich kreeg gekoppeld voor de play-offs van de Champions League. De Tukkers spelen tegen Benfica.

De selectie van Twente keek in het spelershome naar de loting. Villarreal, dat vorig seizoen veel te sterk was, werd als eerste geloot tegen Odense. "Iedereen was blij toen dat gebeurde. De jongens hebben vorig jaar al tegen ze gespeeld en het was een lastige tegenstander", vertelt Janssen tegen TC Tubantia.

"Benfica en Lyon waren in deze kom de iets mindere, voor zover je daar van kunt spreken. In dat geval kun je spreken van een goede loting. Dat is toch anders dan Arsenal en Bayern, dat is weer stapje hoger", gaat de middenvelder verder. "Champions League halen zal moeilijk worden, maar we zijn underdog en tegen Benfica hebben we misschien best kans."

Janssen vindt het wel jammer dat FC Twente op 16 of 17 augustus eerst thuis speelt. Het is nog maar de vraag of het stadion dan weer speelklaar is. "Anders zullen we weer uit moeten wijken. Dat zou heel jammer zijn." De return in Lissabon wordt gespeeld op dinsdag 23 of woensdag 24 augustus.

Janssen: "We hebben kans tegen Benfica" (Foto: Pro Shots)

Van Marwijk: "Afspraak met Ruud"

Ruud van Nistelrooy ontbreekt wederom in de selectie van het Nederlands elftal. Toch is de deur voor hem nog niet dicht.

"We hebben nog geen definitief afscheid van Ruud genomen”, aldus bondscoach Bert van Marwijk. "Ik heb een afspraak met Ruud. Mocht ik hem niet meer selecteren, dan hoort hij het als eerste. Maar zo ver is het nog lang niet".

Van Marwijk: "Afspraak met Ruud" (Foto: Pro Shots)

Jan Akkerman boos op Thijs van Leer

Gitarist Jan Akkerman is nog steeds boos op voormalig Focus-collega Thijs van Leer. Akkerman, die ruim 35 jaar geleden stopte bij de rockband, baalt ervan dat toetsenist en fluitist Van Leer optreedt onder de oude bandnaam.

Akkerman uit zijn frustratie in een interview met het muzikantenvakblad Musicmaker. "Het ongemanierde was dat Thijs van Leer mijn idee stond uit te verkopen met zijn fluitje", zegt hij. Van Leer heeft de geloofwaardigheid van Focus 'uitverkocht' met zijn 'dikkelullenmuziek'. "Hij teert echt op zijn oude succes", vindt Akkerman.

Van Leer is minder negatief over zijn voormalig bandgenoot. "Met Jan musiceren en componeren was altijd een feest", schrijft hij in een reactie aan Musicmaker. "Dat wij met Focus de wereld konden veroveren, dank ik grotendeels aan Jan."

Focus werd in 1969 opgericht en brak in de jaren zeventig internationaal door met hits als Hocus Pocus en Sylvia. Kort na Akkerman vertrek in 1975 viel de band uit elkaar. Focus is in nieuwe bezetting actief sinds de jaren negentig. Akkerman heeft in zijn solocarrière tientallen cd's, lp's en dvd's uitgebracht.


Jan Akkerman boos op Thijs van Leer (Foto: Novum)

Rechter vindt webcamrukker (14) gezonde jongen

Een Antwerpse rechter heeft een 14-jarige jongen vrijgesproken van aanranding. De puber had namelijk webcamseks met een meisje van zijn leeftijd. De jongen was volgens de rechter slechts aan het experimenteren, en heeft niets strafbaars gedaan.

Wettelijk gezien heeft de knaap wel ontuchtige handelingen gepleegd met het meisje. Bij onze zuiderburen dient men namelijk minimaal 16 jaar te zijn voor seks.

De rechter vindt het gedrag van de jongelui echter horen bij het seksueel experimenteergedrag van pubers. De beste man sprak de Vlaming dan ook vrij van aanranding.

Loting EL: AZ treft Aalesunds, PSV tegen sv Ried

De loting voor de play-offs van de Europa League is bekend. PSV begint op 18 augustus met een thuiswedstrijd tegen SV Ried uit Oostenrijk. AZ begint met een uitduel bij het Noorse Aalesund.

De returns worden op 25 augustus afgewerkt. De winnaars plaatsen zich voor de groepsfase van het tweede Europese bekertoernooi.

Volledige loting:

Thuis Uit
Maccabi Tel Aviv (Isr) Panathinaikos (Gri)
Atlético Madrid (Spa) Vitória Guimarães (Por)
Shamrock Rovers (Ier) Partizan Belgrado (Ser)
Metalist Kharkiv (Oek) Sochaux (Fra)
Beşiktaş (Tur) Alania Vladikavkaz (Rus)
Rosenborg (Nor) AEK Larnaca (Cyp)
Vorskla Poltava (Oek) Dinamo Bucureşti (Roe)
Bursaspor (Tur) Anderlecht (Bel)
AS Roma (Ita) Slovan Bratislava (Slw)
Olympiakos Volou (Gri) Paris Saint-Germain (Fra)
Legia Warsaw (Pol) Spartak Moscow (Rus)
Ekranas (Lit) Hapoel Tel Aviv (Isr)
PAOK Saloniki (Gri) Karpaty Lviv (Oek)
Trabzonspor (Tur) Athletic Bilbao (Spa)
Hearts (Sco) Tottenham Hotspur (Eng)
Maribor (Slo) Glasgow Rangers (Sco)
Steaua Bucureşti (Roe) CSKA Sofia (Bul)
Nordsjælland (Den) Sporting Portugal (Por)
Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) Fulham (Eng)
Lokomotiv Moscow (Rus) Spartak Trnava (Slw)
Sion (Zwi) Celtic (Sco)
Śląsk Wrocław (Pol) Rapid Bucureşti (Roe)
Litex Lovech (Bul) Dynamo Kyiv (Oek)
Lazio (Ita) Rabotnički (Mac)
Nacional (Por) Birmingham City (Eng)
PSV Eindhoven (NED) Ried (Oos)
Thun (Zwi) Stoke City (Eng)
Aalesund (Nor) AZ Alkmaar (NED)
Vaslui (Roe) Sparta Prague (Tsj)
Omonia (Cyp) Red Bull Salzburg (Oos)
Zestafoni (Geo) Club Brugge (Bel)
Hannover 96 (Dui) Sevilla (Spa)
HJK Helsinki (Fin) Schalke 04 (Dui)
Dinamo Tbilisi (Geo) AEK Athens (Gri)
Rennes (Fra) Red Star Belgrade (Ser)
Gaz Metan Mediaş (Roe) Austria Wien (Oos)
Braga (Por) Young Boys (Zwi)
Standard Liège (Bel) Helsingborg (Zwe)

'Beleggers niet in paniek door koersval'

Particuliere beleggers raken door de sterk schommelende beurskoersen van de afgelopen jaren inmiddels gewend aan plotselinge koersdalingen. Daarom stappen ze nu niet massaal uit. Dat zei voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) Jan Maarten Slagter vrijdag tegen het ANP.

De VEB wordt niet massaal gebeld door ongeruste beleggers en ook het ledental blijft stabiel. Dit duidt er volgens Slagter op dat particuliere beleggers hun aandelen niet massaal in de verkoop doen. "Beleggers hebben de afgelopen 10 jaar wel meer crises meegemaakt. Onze leden zijn nu zo ervaren dat ze koersdalingen als deze over zich heen laten komen."

Ook volgens internetbroker BinckBank trekken weinig beleggers zich nu terug. "Er worden niet meer rekeningen opgeheven dan normaal en 55 tot 60 procent van onze orders zijn op dit moment kooporders. Er is ook een grote groep beleggers die deze situatie als koopmoment ziet. Bij eerdere sterke koersdalingen, zoals in 2008, is er ook een grote aanwas van nieuwe klanten geweest", aldus een woordvoerder. Hij moest overigens wel erkennen dat tijdens de toenmalige crisis uiteindelijk meer beleggersrekeningen zijn opgeheven dan werden geopend.

De onzekerheid op de beurs is volgens Binck terug te zien in de hogere handelsvolumes van de afgelopen weken. In het tweede kwartaal zag de internetbroker juist een forse afname van het aantal transacties, omdat beleggers toen door de onzekere economische vooruitzichten een afwachtende houding aannamen. Nu de Europese schuldencrisis serieuze vormen begint aan te nemen, lijken beleggers hun loopgraven te verlaten.

De portefeuilles van Binckklanten bevatten gemiddeld voor ongeveer 25.000 euro aan effecten. Bij een gemiddelde koersdaling van de AEX van bijna 10 procent over de afgelopen 3 maanden betekent dit dat Binckbeleggers over die periode ongeveer 2500 euro hebben verloren. De MidKap-index van kleinere fondsen verloor het afgelopen kwartaal 15 procent van zijn waarde.

'Beleggers niet in paniek door koersval'
'Beleggers niet in paniek door koersval' (Foto: ANP)

Honda roept 1,5 miljoen auto's terug in VS

Honda Motor roept in de Verenigde Staten ongeveer 1,5 miljoen auto's terug naar de garage. Volgens de autoproducent is een update nodig van de software van de automatische versnellingsbakken.

Honda zei dat het gaat om bepaalde modellen van de Accord, CR-V en Element. De Japanse automaker roept om dezelfde reden 760.000 Honda's terug in China. De autoproducent kreeg klachten over een abnormaal geluid en bepaalde defecten aan de automatische transmissie.

Honda roept 1,5 miljoen auto's terug in VS
Honda roept 1,5 miljoen auto's terug in VS (Foto: ANP)

Animo diploma-opkrikcursus Inholland groot

De animo voor masterclasses voor oud-studenten van Hogeschool Inholland is groot. Het gaat om studenten die zijn afgestudeerd aan een van de vier opleidingen die in april door de Inspectie voor het Onderwijs als 'zeer zwak' zijn aangemerkt.

1700 oud-studenten zijn vorige week aangeschreven over de mogelijkheid de diploma-opkrikcursussen te volgen, en er zijn al zo'n 200 aanmeldingen binnen. Dat zei bestuursvoorzitter Doekle Terpstra van Inholland vrijdag. De studenten krijgen een aanvullend certificaat als ze de masterclass gevolgd hebben. "Het gaat om oud-studenten, mensen die inmiddels aan het werk zijn", aldus Terpstra vrijdag.

Naast de groep van 1700 oud-studenten wier diploma imagoschade heeft opgelopen, zijn er nog 86 oud-studenten wier diploma niet voldoet aan de wettelijke kwaliteitsnormen. Voor hen is een speciale commissie in het leven geroepen met vertegenwoordigers van Inholland en studentenvakbonden, die waarschijnlijk onder leiding komt te staan van Paul Rullman, bestuurder bij de TU Delft.

Animo diploma-opkrikcursus Inholland groot
Animo diploma-opkrikcursus Inholland groot (Foto: ANP)

Eerste foto van Catwoman in Dark Knight Rises

De officiële website van The Dark Knight Rises toont sinds deze week een foto van Selina Kyle, beter bekend als Catwoman. De foto toont haar in wat vermoedelijk haar Catwoman-outfit is, op de Batpod.

The Dark Knight Rises: Selina Kyle (Catwoman) op de Batpod

De foto komt na het onofficieel naar buiten komen van beelden van een gevecht tussen Batman en Bane. Catwoman wordt in The Dark Knight Rises gespeeld door Anne Hathaway. De film verschijnt volgende zomer.

Redelijke start Woods bij rentree

Tiger Woods is zijn eerste golftoernooi sinds 12 mei redelijk begonnen. De Amerikaanse topgolfer, die drie maanden langs de kant stond wegens blessures, beëindigde de eerste dag van het Bridgestone Invitational met 68 slagen, twee onder het baangemiddelde. Woods staat daarmee voorlopig op een gedeelde 18e plaats.

De voormalig nummer een van de wereld werd de afgelopen tijd geveld door een knieblessure en klaagde ook over achillespeesproblemen. In de Amerikaanse stad Akron zag Woods er echter weer topfit uit.

'Mr Bean' gecrasht met peperdure sportwagen

Rowan Atkinson heeft gisteravond een hachelijk avontuur overleefd. Atkinson, beter bekend als zijn alter ego Mr Bean, heeft zijn McLaren F1 in een boom geparkeerd.

Atkinson reed met de voormalige supercar, die in ons land in de jaren '90 meer dan 1 miljoen gulden kostte, over de A605 bij Peterborough. Blijkbaar verloor hij de macht over het stuur van een van de slechts honderd geproduceerde F1's en raakte van de weg. Vervolgens ramde hij een boom en een paal met een verkeersbord erop.

Gelukkig wist de 56-jarige acteur zelf uit het wrak te klimmen. Samen met een andere weggebruiker wachtte hij rustig de komst van de hulpdiensten af. De brandweer heeft het brandje geblust terwijl de ambulance Atkinson naar het ziekenhuis bracht. Naar verluidt heeft hij hier voor de zekerheid een nachtje doorgebracht. Het is overigens niet de eerste keer dat Mr Bean met een auto is gecrasht.

Voor enkele foto's van het gecrashte voertuig, check het bronartikel

ICO-boek komt later deze maand

Viz Media heeft laten weten dat ze bezig zijn met een boek gebaseerd op de cult klassieker ICO. De publisher werkt samen met schrijver Miyuki Miyabe. Het boek, getiteld ICO Castle in the Mist, zal te koop zijn vanaf 16 augustus.

Het boek is voorlopig alleen in de US te verkrijgen en zal $14.99 (€10.60) gaan kosten. Preorders zijn te bestellen bij de website van Viz Media. De launch van het boek zal dus net voor de release van de HD remake van de game (september 2011) plaatsvinden.

ico boek

PSV hofleverancier van Nederlands elftal

Bondscoach Bert van Marwijk heeft zijn selectie bekendgemaakt voor het oefenduel tegen Engeland op 10 augustus. PSV is hofleverancier van het Nederlands elftal. De ploeg uit Eindhoven staat drie spelers af.

Georginio Wijnaldum maakte in eerste instantie niet deel uit van de voorselectie, maar Van Marwijk besloot de middenvelder van PSV toch op te roepen. Ron Vlaar, Theo Janssen en Stijn Schaars vielen alledrie af. Ook Ibrahim Afellay werd niet uitgenodigd, aangezien de speler van FC Barcelona kampt met een spierblessure.

De volledige selectie:


Keepers:
Maarten Stekelenburg (AS Roma), Michel Vorm (FC Utrecht) en Tim Krul (Newcastle United)

Verdedigers: Erik Pieters (PSV), Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Edson Braafheid (Hoffenheim), Jeffrey Bruma (HSV), John Heitinga (Everton), Hedwiges Maduro (Valencia), Joris Mathijsen (Málaga) en Gregory van der Wiel (Ajax)

Middenvelders:
Kevin Strootman (PSV), Mark van Bommel (AC Milan), Wesley Sneijder (Internazionale), Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur), Nigel de Jong (Manchester City) en Georginio Wijnaldum (PSV)

Aanvallers: Eljero Elia (HSV), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Luuk de Jong (FC Twente), Dirk Kuijt (Liverpool), Robin van Persie (Arsenal) en Arjen Robben (Bayern München)


Bert van Marwijk maakt selectie bekend voor oefenduel tegen Engeland

'Dopingzondaars' terug in Mexicaanse selectie

De Mexicaanse voetballers die tijdens de afgelopen editie van de Gold Cup werden betrapt op clenbuterol zijn weer opgeroepen voor hun land. Vier van de vijf spelers zijn uitgenodigd voor een vriendschappelijke interland met de Verenigde Staten op 10 augustus. Dat meldt de Mexicaanse voetbalbond FMF vandaag.

Voormalig PSV'er Francisco 'Maza' Rodriguez, doelman Guillermo Ochoa, Christian Bermudez, Antonio Naelson en Edgar Duenas, die als enige niet werd geselecteerd, weten de positieve test aan het eten van besmet vlees. Het vijftal werd vrijgesproken door de FMF, maar miste wel de strijd om de Gold Cup. Mexico won het toernooi desondanks.

Duenas is de enige speler van het kwintet die niet werd opgeroepen. Waarom de achtvoudig international het duel met de ploeg van bondscoach Jürgen Klinsmann mist is niet bekend.

Europese release Final Fantasy XIII-2 vertraagd

Square Enix heeft vanmorgen bekendgemaakt dat ze de release van Final Fantasy XIII-2 in Europa vertraagd is. Waar we eerst tegelijk met de Amerikanen konden gaan spelen staat de datum nu op 'early 2012', zoals te zien is in het meest recente releaseoverzicht van de publisher.

Al eerder had de publisher aangegeven dat de release van Final Fantasy XIII-2 naar januari 2012 verschoven zou zijn. Helaas blijkt deze aankondiging alleen voor de release in de US te gelden. Waarom we de game nu later krijgen heeft Square-Enix niet vermeld.

Doom 4 leeft nog

Doom 4 is al in 2008 aangekondigd, maar daarna is er eigenlijk niets meer vernomen van het nieuwste deel in de first-person shooter-serie. Todd Hollenshead, voorzitter bij id Software, geeft aan dat de game niet vergeten is, maar dat RAGE, een game die over minder dan twee maanden uitkomt, nu even voorrang heeft.

Volgens Hollenshead duurt dan ook nog even voordat we meer over Doom 4 te weten komen. "id Tech 5 is de basis voor Doom 4 en, maak daar uit op wat je wilt, we zijn nu gericht op het uitbrengen van RAGE. Wanneer dat gedaan is, gaan we het hebben over hoe we Doom 4 gaan presenteren, wat de gesprekspunten zijn, hoe we het introduceren. Daar is nog niets van bepaald. We praten daar nu intern over."

"Iedereen is geïnteresseerd", gaf Hollenshead aan. "Maar dat ben ik ook."

[CL] Twente loot Benfica in laatste voorronde

FC Twente heeft relatief gunstig geloot voor de laatste voorronde van de Champions League. De Tukkers werden gekoppeld aan Benfica. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor de groepsfase van het kampioenenbal.

De Enschedeërs ontliepen onder meer Bayern München, Arsenal, Villarreal en Olympique Lyon. Het eerste duel wordt op 16 of 17 augustus gespeeld.

Volledige loting vierde voorronde Champions League:

Thuis Uit
FC Twente (Ned)
Benfica (Por)
Arsenal (Eng) Udinese (Ita)
Bayern München (Dui) FC Zürich (Zwi)
Odense BK (Den) Villarreal (Spa)
Olympique Lyon (Fra) Rubin Kazan (Rus)
Wisla Kraków (Pol) APOEL Nicosia (Cyp)
Maccabi Haifa (Isr) Racing Genk (Bel)
Dinamo Zagreb (Kro) Malmö FF (Zwe)
FC Kopenhagen (Den) Viktor. Plzen (Tsj)
BATE Borisov (Wru) Sturm Graz (Oos)

Lil Wayne voor elf miljoen euro aangeklaagd

Lil Wayne wordt aangeklaagd omdat hij het nummer Bedrock zou hebben gestolen. De productiemaatschappij Done Deal Enterprises vindt dat de 28-jarige rapper elf miljoen euro moet betalen wegens inbreuk op het auteursrecht.

Naast Lil Wayne worden ook Universal Music Group, Cash Money Records en Young Money Entertainment hiervoor aangeklaagd. Geen van de partijen heeft op deze aanklacht gereageerd. Lil Wayne moet 12 oktober voor de rechter verschijnen.

De single Bedrock was een grote hit in Amerika en stond op de tweede plaats in de Billboard Hot 100. Het is afkomstig van de verzamel-cd We Are Young Money uit 2010. Ook Drake, Nicki Minaj and Lloyd zijn in dit nummer te horen.

Het is niet de eerste keer dat Lil Wayne voor de rechter wordt gedaagd. Verschillende producenten klaagden hem aan omdat hij de royalties niet betaald zou hebben. Ook werd hij meerdere keren gearresteerd wegens verboden wapen- en drugsbezit.

"Sony maakt zich niet druk om 3D-tv"

SCEE development manager Simon Benson heeft laten weten dat Sony zich niet druk maakt over de huidige, slechte, verkoop van de 3Dtv. Benson verklaart dit optimisme door te stellen dat het 3D-gebeuren geen essentieel onderdeel is van hun afzet op de gamemarkt.

"It's certainly not a concern for us on the game side, the major reason being it's not like when we're adding 3D features to a game, it's not a significant overhead for us. It's not like we have to justify being able to sell millions millions more games because of it, it's just another feature of the game," zei Benson tegen gamesindustry.

"In terms of uptake, certainly from our side, and it's typically the way, probably the same happened with HDTVs, they say that HDTV was primarily driven from gamers. Because obviously gamers know what they want, they want this new experience, they're technically savvy, the fact that they can interact with it makes a lot of difference."

Sony heeft de laatste jaren erg haar best gedaan om de 3D-ervaring naar de consument te brengen. Een PS3-firmware update van vorig jaar maakte het mogelijk om 3D-content op de PlayStation 3 af te spelen. Het bedrijf heeft ook al laten weten dat ze dit jaar alleen al met dertig titels komen die 3D ondersteunen, waaronder Uncharted 3, Resistance 3 en het al reeds uitgegeven Killzone 3.

Politiehond overmeestert man met samoeraizwaard

Een politiehond heeft donderdagavond in het Brabantse Oosterhout een man met een samoeraizwaard overmeesterd. Na onderzoek door een psychiater is de 66-jarige man opgenomen, meldt de politie.

De man had met het zwaard zijn stiefzoon bedreigd in een woning in de wijk Dommelbergen Noord. Ook had hij zichzelf verwond. De stiefzoon wist zichzelf in veiligheid te brengen.

Toen agenten arriveerden, zagen zij de man uit een brandgang komen. Hij liep volgens de politie dreigend met het zwaard op hen af, waarop zij de hond inzetten.

De man is overgebracht naar een ziekenhuis. Na behandeling is hij naar een instelling gebracht.

Skil-Shimano contracteert Ludvigsson

Hoewel hij in de Ronde van Burgos pas net aan zijn eerste wedstrijdkilometers voor de ploeg is begonnen, heeft Skil-Shimano Tobias Ludvigsson nu al voor twee jaar gecontracteerd.

De jonge, 20-jarige Zweed maakte tijdens het trainingskamp, dat het team onlangs belegde op l'Alpe d'Huez, een dermate goede indruk dat de ploegleiding heeft besloten hem een contract aan te bieden. Ludvigsson hoopt zich bij Skil-Shimano te kunnen ontwikkelen tot een complete renner, die goed bergop kan en een sterke tijdrit in de benen heeft.

Bungie en project Tiger

Bungie, voorheen de ontwikkelaar achter de populaire Halo-serie, doet al tijden erg geheimzinnig over het project waar ze nu mee bezig zijn. Met andere woorden: ze zeggen er maar niets over en laten maar niets zien. Het enige dat we tot nu wisten, was dat Activision de game zal uitgeven. Dat was alles. Een nieuw filmpje heeft daar verandering in gebracht.

De ontwikkelaar heeft vandaag, als deel van het twintigjarig-bestaan van de studio, de korte documentaire "O Brave New World" uitgebracht. Daarin is te zien hoe leden van het Bungie-team herinneringen ophalen aan de games die ze gemaakt hebben. Aan het einde praat het team echter ook even over iets nieuws: project Tiger.

"We voelen ons niet alleen verantwoordelijk voor het vertellen van een op zichzelf staande verhaal, maar ook voor het bouwen van universum dat op een gegeven moment meer van de fans is, dan van ons", zegt Bungie-schrijver Joseph Staten in de documentaire. "Het zal een eigen leven gaan leiden."

Het filmpje geeft de kijker ook een vroege blik op de game. We zien een woestijn en een ontwerp dat mogelijk het nieuwe logo is.

Tiger - concept-art

Tiger - mogelijk logo

In februari gingen er geruchten dat Bungies nieuwe project een first-person MMO zou zijn, gesitueerd in de ruimte, met de naam Destiny. Tot op heden is daar nog altijd niets van bevestigd.

Capcom komt met Gamescom-lineup

Capcom heeft vandaag haar lineup voor Gamescom bekendgemaakt en de developer gaat ons verwennen. Zo mogen we ons klaar maken voor speelbare versies van Street Fighter x Tekken, Dragon's Dogma, Resident Evil: Revelations 3DS en Asura's Wrath.

Capcom's booth zal te vinden zijn in hal 6 van de Koelnmesse in Keulen. Ook FOK!games zal aanwezig zijn om jullie te voorzien van previews en de laatste nieuwtjes, dus stay tuned. Gamescom vindt plaats van 17 tot en met 21 augustus.

asuras wrath

Lowdon: "Virgin gaat in 2012 vooruitgang boeken"

Volgens sportief directeur Graeme Lowdon van Marussia Virgin Racing gaat zijn team volgend seizoen veel vooruitgang boeken. Voor 2012 is er een technologische samenwerking met McLaren gesloten en door het aanblijven van Timo Glock is continuïteit op het coureursvlak gewaarborgd.

"De frustratie die ons een tijdje geleden parten speelde, is totaal verdwenen sinds we met deze aankondigingen naar buiten zijn gekomen. We moesten ook wel wat doen, want als er geen tekenen van vooruitgang zouden zijn, dan was er echt een risico geweest dat ons personeel gefrustreerd zou raken," zei Lowdon tegen Press Association. Hij weet dat de gewekte verwachtingen lang niet waar zijn gemaakt. "Dat is wel duidelijk, en ook dat is waarom we dingen zijn gaan veranderen."

"Iedereen bij Virgin werkt hard en wil voortborduren op de huidige positieve ontwikkelingen. We hebben nu bovendien een zeer gedegen toekomstplan, waar we hopelijk de vruchten van gaan plukken. Eigenlijk wil je natuurlijk gelijk al vooruitgang zien, en je zou ook kunnen zeggen dat de contractverlenging van Timo daar een voorbeeld van is, maar op het circuit zelf zal onze progressie pas in 2012 te zien zijn," gaat Lowdon verder. "Er zijn nu natuurlijk al wel wat kleine dingen die nu gelijk al beter gaan omdat we al volgens bepaalde nieuwe processen werken en dingen hebben bijgeleerd, maar we verwachten komend seizoen de echt grote stappen te gaan maken."

Jersey Shore-kleding te koop voor Xbox 360-Avatar

Voor de mensen die zich graag virtueel willen kleden als Snooki of The Situation van het MTV-programma Jersey Shore is er nu goed nieuws, want vanaf heden kun je voor je Xbox 360-avatar kleding van ze kopen. Wat te denken van een aantal 'abs' om te lijken op de praatgrage Situation, of een prachtige haarlok van Snooki. Voor 160 MS Points per stuk zijn ze van jou.

De producten zijn via Xbox Live of hier te koop. Geld uitgeven om op de personages van Jersey Shore te lijken raden wij een klein beetje af, al loopt een groot deel van de redactie wel rond als Jokertje. Wij wachten nog wel op avatar-kleding van onze favoriete Oh Oh Cherso-kandidaat.

ar

NFL gaat testen op groeihormonen

Als eerste grote Noord-Amerikaanse profcompetitie gaat de National Football League (NFL)  bloedtesten invoeren om op die manier bijvoorbeeld het groeihormoon HGH te kunnen detecteren. Een woordvoerder van de NFL maakte dit bekend.

De maatregel komt voort uit de overeenkomst die de NFL-organisatie op 25 juli met de spelersvakbond sloot. Een zogenaamde 'lockout' werd daarmee voorkomen en de competitie kan dit seizoen gewoon doorgang vinden.

VVV-Venlo gaat voor vierde Nigeriaan

VVV-Venlo is druk bezig om de komst van een vierde Nigeriaan af te ronden. De Limburgse club heeft een principeakkoord bereikt met aanvaller Uche Nwofor. "We gaan ervan uit dat hij komend seizoen in Venlo speelt," zei een woordvoerder van de club over de jeugdinternational.

Nwofor zal in Venlo zijn landgenoten Alexander Emenike, Ahmed Musa en Michael Uchebo tegenkomen. Samen met Musa is hij momenteel voor Nigeria actief op het WK onder 21 in Colombia.

Ook Heraclied Looms in de ziekenboeg

Heracles ziet daags voor de start van de Eredivisie opnieuw een ervaren kracht wegvallen. Na de zware kruisbandblessure van Birger Maertens moet ook Mark Looms onder het mes. De 29-jarige Almeloër blesseerde zich zaterdag tegen het tweede team van Schalke 04 aan zijn linkerknie en moet een kijkoperatie ondergaan. Dat meldt Heracles.

"Dit is voor ons na het wegvallen van Birger Maertens een nieuwe aderlating", verklaart trainer Peter Bosz. "We hopen dat de blessure meevalt, maar voorlopig kunnen we dus ook op Mark geen beroep doen."

De Almeloërs komen morgen voor het eerst in actie dit seizoen. De nummer acht van afgelopen jaar moet op bezoek bij promovendus RKC Waalwijk.

Feyenoord zoekt investeerders

Feyenoord wil voor deze voetbaljaargang nog tenminste één zomeraankoop doen. Technisch directeur Martin van Geel meldt dat hij investeerders zoekt om een aanvaller te halen. Lex Immers (ADO Den Haag) is volgens insiders kandidaat nummer één, terwijl daarna Lasse Schöne (N.E.C. Nijmegen) op het lijstje staat.

Over de investeerders zij Van Geel: "Dat kunnen eventueel de Vrienden van Feyenoord zijn, maar het mogen van ons ook andere externen zijn," zei hij tegen NUsport. De technisch directeur moet wel voor deze route kiezen, omdat de Raad van Commissarissen en de directie van Feyenoord geen geld in transfers willen steken en het geld dat de transfers opgeleverd heeft gebruikt wordt om de schulden te verminderen.

Feyenoord moet voor deze route kiezen, omdat de KNVB eist dat de club dit seizoen minimaal quitte draait en definitief uit catgorie 1 kan geraken. Daarom wordt er gewerkt aan een omweg om toch een aanvallende versterking aan de selectie van Ronald Koeman toe te kunnen voegen. "Je moet eerder aan weken denken dan aan dagen. We gaan dit proces langzaam opstarten."

RKC huurt Castillion voor een jaar

RKC Waalwijk heeft zijn gewilde spits net voor de start van de competitie binnen. Geoffrey Castillion verhuist voor één seizoen naar de promovendus, meldt De Telegraaf.

Castillion kreeg tijdens de voorbereiding de kans om Ajax-trainer Frank de Boer te overtuigen van zijn kwaliteiten. De coach kwam tot de conclusie dat de spits nog niet klaar was voor het hoogste niveau en wilde hem liever een jaar elders ervaring op laten doen. De Boer gaf zodoende zijn toestemming voor een tijdelijk vertrek van de jongeling.

Ook NAC Breda was in de markt voor Castillion, maar de speler kiest voor RKC Waalwijk. De Waalwijkers hadden nog een Ajax-huurling 'tegoed' na de transfer van Derk Boerrigter. Tijdens die onderhandelingen werd afgesproken dat of een speler van Ajax op huurbasis naar RKC zou gaan, of de Amsterdamse club zou geld moeten bijleggen.

Waarschijnlijk maakt Castillion zaterdag al zijn debuut voor zijn tijdelijke werkgever. Dan speelt RKC tegen Heracles Almelo.

Hama weer zwaar onder vuur

Het door Syrische troepen belegerde Hama is ook in de nacht van donderdag op vrijdag weer zwaar onder vuur genomen. Dit heeft een inwoner van de stad vrijdag gemeld. Verschillende woonwijken werden sinds donderdag zonsondergang bestookt. De troepen houden nu ook de voedselbevoorrading van woonwijken tegen. Op het Assi-plein in het centrum van Hama stonden vrijdag zeker twintig tanks geposteerd.

Hama wordt al zes dagen belegerd. President Bashar Assad lijkt vastbesloten het verzet tegen zijn regime koste wat kost de kop in te drukken. Volgens schattingen van activisten en mensenrechtengroepen zijn sinds zondag al tussen de honderd en 250 doden in Hama gevallen.

Ricciardo wil Liuzzi en Virgins verslaan

Daniel Ricciardo wil dit Formule 1-seizoen proberen om zowel teamgenoot Vitantonio Liuzzi als de beide auto's van Marussia Virgin Racing regelmatig te verslaan. De Australiër maakte in Groot-Brittannië zijn racedebuut voor HRT en heeft tot dusverre een achttiende plaats in Hongarije en twee negentiende plaatsen behaald.

Ricciardo weet dat hij meer ervaring op moet doen voordat hij zijn doelen naar boven bij kan stellen. "Het doel is dat ik continu bijleer. Dit komt wel als ik meer tijd in de auto doorbreng. Als ik er in slaag om mijn beste resultaat te verbeteren of Tonio of de beide Virgins over enkele races weet te kloppen dan zou dat een sterk resultaat zijn. Ik moet de lat hoog leggen, omdat het me in de toekomst zal kunnen helpen. Ik denk dat ik in de laatste races van het seizoen er wel voor moet kunnen gaan."

De Australiër denkt niet dat het makkelijk zal zijn om Liuzzi te verslaan of de dertiende plaats van de Italiaan uit Montreal te verbeteren. "Het resultaat in Canada was zeer goed. Tonio heeft bewezen een goede coureur te zijn en ik denk dat hij lastig te verslaan is. Op Silverstone lag ik ver op hem achter. Ik moet mijn uiterste best doen om voor hem te eindigen en te gaan voor een verbetering van de beste prestatie van het team. Het is een kwestie van erg hard werken."

Agente in het gezicht geschopt in Zoetermeer

Een 20-jarige vrouw uit Zoetermeer heeft een agente in het gezicht geschopt toen zij werd aangehouden. De vrouw werd rond 20.15 uur in haar woning op de Puttershoekstraat opgepakt voor mishandeling en bedreiging. Ze verzette zich hevig, meldt de politie.

Bij de worsteling die in de woning ontstond kreeg een vrouwelijke agente een schop in het gezicht. Zij hield hier geen letsel aan over. De gearresteerde vrouw zit nog vast.

Tientallen haaien voor Zeeuwse kust

Voor de Zeeuwse kust en in de Oosterschelde zijn deze zomer tientallen kleine haaien gevangen. De brancheorganisatie Sportvisserij Nederland heeft in samenwerking met onder meer de Waddenvereniging een groot onderzoek opgezet om na te gaan om hoeveel dieren het precies gaat en waar ze precies leven, meldt een woordvoerder.

Het gaat om twee soorten: de gladde haai en de gevlekte gladde haai. De haaien vormen geen bedreiging voor mensen die in zee verkoeling zoeken. De dieren hebben kleine tandjes en geen stevige kaken, maar kunnen wel twee meter lang worden.

De eerste haaien werden enkele jaren geleden gevangen als bijvangst. Inmiddels zijn er al charterboten die zich speciaal richten op het vangen van de haaien door sportvissers. Dat de vangst flink toeneemt, is dan ook geen verrassing. De dieren worden na de vangst terug in zee gegooid.

"We willen nu de populatie in kaart brengen", zegt de woordvoerder. De haaien worden vooral gevangen van eind mei tot en met september. "We weten niet of ze alleen in de zomer hier zijn. Misschien trekken ze wel naar het zuiden, of misschien blijven ze in de buurt en komen ze alleen dichter bij de kust om zich voort te planten."

Daarom krijgen de dieren een merk in hun vin. "We hopen dat we meldingen uit het buitenland krijgen als ze daar worden gevangen."

Voor het vangen van de haaien is geen bijzondere uitrusting nodig. "Ze werden aanvankelijk gevangen door vissers die met een hengel naar platvis en bot visten. Met die techniek kun je ook haaien vangen."

Hulpgeld Afrika mogelijk naar terroristen

Er kan geen garantie worden gegeven dat geld om de hongersnood in de Hoorn van Afrika te bestrijden niet bij terroristische organisaties terechtkomt. Dat zei staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) vrijdag op Radio 1. Hij reageert op een VN-rapport waaruit blijkt dat de terreurorganisatie Al-Shabaab entreegeld van hulporganisaties eist.

In het verleden zijn afspraken gemaakt dat Nederlandse hulporganisaties geen geld geven aan terreurgroepen. "Bij mijn weten gebeurt dat ook niet. Maar wanneer je iemand iets geeft, weet je nooit honderd procent zeker wie hij is."

Het entreegeld dat Al-Shabaab eist, is volgens Knapen een belangrijke reden dat er weinig konvooien over de grens gaan. Ook de veiligheid van de hulpverleners speelt hierbij een rol.

Als voedsel wordt uitgedeeld, is het volgens Knapen ook belangrijk dat dit niet bij terreurorganisaties belandt. Voedsel is in het door hongersnood getroffen gebied erg veel waard. "Het is een rampzalige regio. Het laatste wat je wilt, is dat een terreurorganisatie hier sterker uitkomt." Tegelijkertijd blijft het volgens hem behelpen. "Het is nogal wat om bij het uitdelen van voedsel in vluchtelingenkampen na te gaan of het echt in monden van kinderen terecht komt."

Miljoenen mensen in de Hoorn van Afrika worden na een lange periode van droogte door hongersnood getroffen. De droogte zou de ergste zijn in zestig jaar. Op giro 555 is inmiddels achttien miljoen euro ingezameld. Knapen herhaalde niet van plan te zijn dit bedrag te verdubbelen.

Nieuwe editie TV Lab met 24 programma's

De publieke omroep gaat vanaf eind augustus een week lang nieuwe programma's uittesten. Er doen 24 programma's mee aan het zogeheten TV Lab, waarvan negentien uit Nederland. Dat heeft de publieke omroep vrijdag bekendgemaakt. Net als in voorgaande jaren beslissen kijkers mee of de programma's een vervolg krijgen.

De NOS experimenteert in het 'nieuwsformat' NOS op 3 bijvoorbeeld met nieuws en vertelvormen. BNN komt onder meer met een programma waarin iemand die verslaafd is aan sociale media zonder het te weten de hoofdpersoon is van een strijd tussen twee teams.

Tussen de ongeveer zeven programma's per dag door gaan presentatoren in op reacties van kijkers. Twitteraars kunnen meedoen door hun tweets te vergezellen van #TVLab, andere kijkers kunnen terecht op tvlab.nl.

TV Lab is een themaweek op Nederland 3 waarin programmamakers de kans krijgen vernieuwende en afwijkende programma's en pilots te tonen. Buitenlandse omroepen hebben hun eigen versie van TV Lab. De NPO wisselt programma's uit met het Duitse ZDFneo, de Belgische VRT en TV Slovenia. TV Lab gaat 29 augustus van start.

'Lukaku persoonlijk rond met Chelsea'

Romelu Lukaku heeft een persoonlijk akkoord bereikt met Chelsea. De 18-jarige spits is een deal overeengekomen voor vijf jaar. Herman van Holsbeeck is namens Anderlecht naar Londen gereisd om tot een overeenkomst te komen. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Anderlecht hoopt Lukaku na de transfer nog een half jaar op huurbasis in Brussel te houden.

Lukaku wordt door meerdere clubs begeerd, maar heeft alleen oog voor Chelsea. "Ook bij een club met drie spitsen voor één positie zal je altijd wedstrijden spelen, want die clubs werken zeventig matchen op een jaar af", meldt Lukaku. "En er kan nog van alles gebeuren bij grote clubs. Er kunnen nog spelers verkocht worden, waardoor ze me nodig hebben."

Anderlecht heeft al een vervanger op het oog voor de jonge aanvaller. De Brusselaars zijn in gesprek met AS Monaco om Dieumerci Mbokani over te nemen. De 25-jarige Congolees debuteerde in Europa op huurbasis voor Anderlecht, maar tekende later bij Standard Luik. Na vier jaar vertrok hij afgelopen zomer naar Monaco, dat hem al snel uitleende aan VfL Wolfsburg.

Brett Ratner regisseert de Oscars

Brett Ratner gaat de Oscars regisseren en produceren, zo vertelde de regisseur in een statement. Ratner zal samen met oud-gediende Oscar-producer Don Misher de belangrijkste awardshow van het jaar maken.

Ratner is bekend van films als Red Dragon, X-Men: The Last Stand en Rush Hour. Hij is wellicht niet de meest logische keus voor een awardshow maar de regisseur ziet de zaak positief in. 

'Films maken is een kinderdroom van mij en ik heb geluk gehad om er meerdere mogen te maken. De Oscars zijn echter een hele eigen categorie,' zei Ratner in een statement. 'Het is fantastisch om samen te werken met een live-televisie meester als Don en de glorie van legendarisch Hollywood te mengen met de geweldige talenten die bioscoopbezoekers van vandaag vermaken.'

Activision verdient flink aan digitale verkoop

De verkoop van downloadbare uitbreidingen voor Activision-games is vergeleken met vorig jaar meer dan een kwart gestegen. Dat maakt de uitgever donderdag tegenover investeerders bekend. Digitale distributie is goed voor 37 procent van de omzet van de uitgever.

Acitivision verdient veel geld aan downloadbare uitbreidingen voor populaire games. Zo vinden extra levels voor populaire games als Call of Duty: Black Ops massaal aftrek. In combinatie met de traditionele verkoop van games in de winkel heeft dat goede kwartaalcijfers voor de uitgever opgeleverd. De uitgever heeft de eerste zes maanden van het jaar een omzet van 2,6 miljard dollar behaald. In 2010 was dit nog 2,2 miljard dollar.

De uitgever hoopt in het najaar flink te kunnen scoren met Call of Duty: Modern Warfare 3. Het vorig jaar uitgebrachte Call of Duty: Black Ops wist binnen een dag meer dan zeven miljoen exemplaren te verkopen. De game heeft in totaal meer dan zevenhonderd miljoen euro binnengehaald.


Activision verdient flink aan digitale verkoop (Foto: Novum)

Chinese zakenman betaalt miljoenen voor professionele gamers

Een Chinese zakenman heeft zes miljoen dollar neergeteld om het pro-gaming team Catastrophic Cruel Memories te kopen. De vijf gamers zijn experts in de strategiegames Dota, StarCraft 2 en Warcraft 3. Dat schrijft gamewebsite Rock Paper Shotgun.

De vijf gamers gaan onder de naam Invictus Gaming aan verschillende professionele gametoernooien deelnemen. Als eerste reizen ze af naar Duitsland om deze maand aan een groot Dota 2-toernooi op de GamesCom-beurs mee te doen. Het winnende team krijgt een miljoen dollar mee naar huis.

De strategiegames Dota, StarCraft 2 en Warcraft 3 zijn razend populair in Azië. Zo worden wedstrijden in Zuid-Korea regelmatig op televisie uitgezonden. Deelnemers zijn beroemdheden en de beste spelers verdienen tonnen per jaar aan lonen en premies.


Chinese zakenman betaalt miljoenen voor professionele gamers (Foto: Novum)

'PS Vita moet goedkoper'

PlayStation Vita verschijnt eind dit jaar in Japan en komt begin 2012 naar Europa. Er komen twee versies, eentje voor 249 euro, en eentje voor 299 euro. Toen de prijs bekendgemaakt werd door Sony was iedereen positief, het viel mee. Toch vinden enkele personen dat het toch nog te veel geld is.

Een evenementenplanner uit Tokyo, Takeda (leeftijd 36), die zowel een PSP als Nintendo DS heeft, vindt de Vita erg duur. Hij verwacht niet dat hij op release een Vita gaat kopen: "PS Vita's quite expensive, I don't think I'll be one of those people rushing to buy it on the release date."

Sinds de prijsverlaging van Nintendo 3DS naar 170 euro is Takeda niet de enige die er zo over denkt. Desondanks maakte Sony deze week bekend dat een Vita gewoon voor de aangekondigde prijs verkocht gaat worden: "We have a very good product at a very affordable price. There's no need to lower the price just because somebody else that happens to be in the video game industry decided they were going to."

Een analist uit Tokyo zegt daarom dat gamers wereldwijd verwachten dat Sony de prijs toch omlaag moet/gaat gooien. Zeker na de 3DS-prijsverlaging. De kans is groot dat PlayStation Vita flopt als ze het niet doen: "Gamers are increasingly anticipating Sony to lower prices, especially after the 3DS cut. Sony is under major pressure to cut the price of the Vita or risk a major failure."

Het grootste probleem, zegt Piers Harding, analist bij IHS, is dat hoewel er steeds meer mensen 'gamen', de markt voor gespecialiseerde handhelds krimpt. Men zoekt meer en meer een alles-in-één apparaat: “The market opportunity for specialist devices is shrinking rather than growing, because of the convergence of activities into a single device."

Valencia huurt Canales van Real Madrid

Sergio Canales speelt komend seizoen voor Valencia. De 20-jarige middenvelder wordt gehuurd van Real Madrid, waar het talent nog niet voorkomt in de plannen van trainer José Mourinho. Los Ches hebben bovendien een optie tot koop bedongen op de Spaanse jeugdinternational. Dat melden beide clubs.

Canales debuteerde drie jaar geleden voor Racing Santander in de Primera Division. Afgelopen seizoen werd het grote talent opgepikt door Real. Hij kwam in Madrid tot drie basisplaatsen en zeven invalbeurten. Zijn contract loopt nog door tot de zomer van 2015.

Nieuwe CoD map-packs Rezurrection aangekondigd

Activision heeft een nieuwe DLC aangekondigd voor Call of Duty: Black Ops. Op 23 augustus verschijnt Rezurrection eerst voor Xbox Live, later komt het naar andere platformen. Rezurrection schiet spelers de ruimte in met Moon, de eerste in de reeks met zombie-slachtpartijen in maanomgevingen met lage zwaartekracht.

Met nieuwe krankzinnige wapens, hightechuitrusting en een bloeddorstige dreiging is Moon het meest uitdagende en opwindende Zombies-avontuur tot nu toe.

Het Rezurrection-contentpack bevat:
• Het gloednieuwe Moon-level
• Vier geremasterde levels met zombiegeschiedenis: Nacht der Untoten, Verruckt, Shi No Numa en Der Riese, de zombiefabriek waar alles mee begon
• Een vernieuwde Zombies-soundtrack met 20 nummers, waaronder drie tracks die niet eerder te koop waren
• Een nieuw Zombies Moon-thema

Voor onze fans die de Hardened of Prestige Edition van Black Ops hebben gekocht en de vier geremasterde maps al hebben, is de andere content van het Rezurrection-pack gratis, inclusief Moon, de soundtrack en het thema.

Voor spelers die niet de Hardened of Prestige Edition van Black Ops hebben gekocht, is Rezurrection verkrijgbaar voor 1200 Microsoft Points.

Om de aankomende release van Rezurrection en Call of Duty XP te vieren, kun je in het eerste weekend van september twee keer zoveel XP verdienen.

Shorttrack-kampioene uit selectie gezet

Wang Meng is voor nog onbepaalde tijd uit de selectie van de Chinese shorttrackploeg gezet. Dit werd bekendgemaakt.

Vorige week kwam de viervoudig olympisch kampioene in opspraak. Tijdens een trainingskamp na een avond stappen was ze slaags geraakt met de teammanager en de assistent-bondscoach. Vervolgens sloeg Wang haar kamer kort en klein waarbij ze fikse snijwonden aan haar hand opliep.

Wang won behalve vier olympische titels ook zestien wereldtitels. Daarnaast werd ze vorig jaar in China verkozen tot sportvrouw van het jaar.

Maroon 5-zanger klaagt Activision aan

Lead zanger Adam Levine heeft Activision aangeklaagd voor de manier waarop hij verwerkt is in het in 2009 verschenen Band Hero. Levine had toegestemd om via motion capturing in de game te verschijnen voor het nummer She Will Be Loved van zijn band, Maroon 5.

Activision heeft de zanger echter beschikbaar gesteld als avatar om alle liedjes in de game mee te zingen. Levine ziet zijn karakter dus met andere stemmen andere liedjes zingen en is het hier niet mee eens. Hij klaagt de uitgever onder andere aan voor contractbreuk. Meer informatie over de precieze aanklacht kun je hier vinden.

Houdt FOK!games in de gaten voor het laatste nieuws over de aanklacht en de reactie van Activision.

Een kijkje achter de schermen bij Forza 4

Turn 10 Studios geeft fans vandaag een kijkje achter de schermen bij één van de most wanted racegames van 2011: Forza Motorsport 4 voor Xbox 360. We kunnen onder andere zien hoe de Berner Alpen-track gemaakt is en hoe de 'echte' omgevingen gedigitaliseerd zijn. Deze behind-the-scenes is de eerste in een serie van video's.

Forza 4 is exclusief voor Xbox 360 en verschijnt 14 oktober. De game zal te spelen zijn met gewone controller, maar ook met Kinect. Speciaal voor Kinect is er een stuurtje ontwikkeld waardoor de ervaring net echt lijkt.

ADO wil Van den Brom mooi afscheid geven

John van den Brom vertrok met een hoop trammelant bij ADO Den Haag. Zondag keert hij als Vitesse-trainer terug bij zijn oude werkgever.

ADO wil Van den Brom een mooi afscheid geven als bedankje voor het kwalificeren voor de voorronde van de Europa League. "De manier waarop John is vertrokken, verdient niet de schoonheidsprijs, maar we willen hem wel op gepaste wijze bedanken voor het afgelopen seizoen", zegt algemeen directeur Mattijs Manders tegen De Telegraaf.

"ADO Den Haag is een nette, fatsoenlijke club. Voor mensen die zoveel betekend hebben voor de club, willen we dat we op een normale manier uit elkaar gaan. Dus ook in het geval van John van den Brom", vervolgt Manders.

ADO heeft al een draaiboekje klaarliggen voor het afscheid van de coach. "We gunnen hem het beste, maar hopen wel dat hij de drie punten op het veld van Den Haag achterlaat."

'Noorse politici wilden regeringsleden doden'

De Noorse politie is een onderzoek begonnen naar opgenomen gesprekken waarin twee hoge lokale partijleden van de Noorse partij Demokratene zeggen leden van de Noorse regering te willen doden. Dat meldden Noorse media vrijdag.

"Het zou mooi zijn om ze op de knieën te dwingen, een Glock-pistool in de nek te zetten en af te drukken", zegt de ene politicus volgens de opnamen waarover omroep TV2 beschikt. "De kerstmaaltijd van de regering is het perfecte moment om alle uitgangen met benzinebommen te versperren", zou de andere hebben geantwoord.

Een van de betrokken politici heeft inmiddels zijn excuses gemaakt en gezegd dat het "om lege woorden" ging. De opnamen werden gemaakt na een bijeenkomst met het thema Stop de islamisering van Noorwegen. De Noorse Demokratene is een kleine nationalistische partij zonder parlementszetels die sinds 2002 is opgebouwd door ontevreden leden van conservatieve, liberale, linkse en rechtse partijen.

Isner nipt langs Blake in Washington

James Blake is in de derde ronde van het ATP-toernooi in Washington uitgeschakeld. De Amerikaan, die in de eerste ronde titelverdediger David Nalbandian uitschakelde, ging met 6-7, 6-1 en 6-7 onderuit tegen zijn landgenoot John Isner.

In de eerste set kon Blake de boomlange Isner goed bijbenen, maar de tiebreak verloor hij kansloos met 7-0.  Blake haalde vervolgens eenvoudig de winst in de tweede set binnen. Een tiebreak in de beslissende derde set moest uiteindelijk de beslissing brengen. Isner was daarin met iets beter en hij neemt het nu op tegen de als derde geplaatste Viktor Troicki.

Meer passagiers minder vracht AirFrance KLM

Luchtvaartcombinatie AirFrance KLM heeft in juli meer passagiers maar minder vracht vervoerd. Dat maakte de maatschappij vrijdag voorbeurs bekend.

Het aantal vervoerde passagiers kwam vorige maand uit op 7,3 miljoen, een toename van 6 procent. De bezettingsgraad kwam 1,2 procentpunt hoger uit op 87,3 procent. De verdiensten per stoel kwamen, valuta-effecten daargelaten ook hoger uit, vooral dankzij meer verkochte dure stoelen.

De hoeveelheid vervoerde vracht daalde met 2,7 procent, door de aanhoudende onrust in Afrika en het Midden-Oosten en overcapaciteit in Azië.

Meer passagiers minder vracht AirFrance KLM
Meer passagiers minder vracht AirFrance KLM (Foto: ANP)

Man neergeschoten in zijn woning in Kerkrade

In een woning in Kerkrade is donderdagavond een man neergeschoten door een indringer. De vrouw van het slachtoffer, die ook in het huis aanwezig was, raakte niet gewond. Dat meldt de Limburgse politie.

Een onbekende man stond om 22.20 uur plotseling in de woning. Hij trok een wapen en schoot de heer des huizes neer. Die raakte gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Het is niet duidelijk waarom de gewapende man het huis binnendrong. Van hem ontbreekt ieder spoor. De politie onderzoekt de zaak.

'Boete in buitenland zelden geïnd'

Nederlanders die in het buitenland een boete krijgen, hoeven deze zelden te betalen. Het Centraal Justititeel Incassobureau heeft vorig jaar slechts vijftig bekeuringen geïncasseerd die Nederlanders in het buitenland kregen opgelegd, meldt De Telegraaf vrijdag. Het ging vooral om boetes uit Oostenrijk.

De teller staat dit jaar op 65 geïncasseerde bekeuringen. In de EU wordt er al jaren op gehamerd dat er voor boetes geen grenzen horen te bestaan. De bedoeling is dat het geld van de boete naar het land van de overtreder gaat. Een Duitser die op de A2 wordt betrapt op te hard rijden moet de Duitse overheid dus geld opleveren.

In de praktijk stuurt Nederland per maand gemiddeld zevenhonderd bekeuringen van buitenlanders naar andere Europese landen door, maar krijgt daar volgens de krant weinig voor terug. Duitsland stuurt zelfs Nederlandse incassobureaus op pad om boetes in Nederland te innen. Die zouden echter beperkte mogelijkheden hebben.

Politie stadje Mexico gooit handdoek in de ring

Alle twintig politieagenten die nog over waren in het Noord-Mexicaanse Ascension hebben donderdag hun ontslag ingediend. Zij hielden het voor gezien na een serie aanvallen in drie maanden tijd, waarbij hun chef en vijf collega's de dood vonden.

Het dertienduizend inwoners tellende Ascension zit nu zonder eigen politie. Agenten van het federale korps en van de staatspolitie van Chihuahua moeten er de politietaken nu gaan vervullen.

Ascension ligt ten zuidwesten van Ciudad Juarez, de stad die geldt als een van de gewelddadigste van Mexico. Het geweld wordt veroorzaakt door drugsbendes. Ciudad Juarez ligt vlakbij de grens met de Verenigde Staten. Aan de andere kant van de grens ligt het Texaanse El Paso.

René van Kooten kijkt uit naar bevalling vrouw

René van Kooten kan niet wachten tot zijn vrouw moet bevallen. De 38-jarige musicalster en zijn Tanya verwachten in de derde week van augustus hun eerste kindje.

"Een heel bijzonder gevoel", noemt Van Kooten zijn aankomend vaderschap vrijdag in De Telegraaf. Hij denkt dat het 'het meest bijzondere zal zijn' dat hij ooit meemaakt. "Het is een meisje. Een ding weet ik zeker: zodra ze er is, ga ik haar helemaal suf knuffelen."

"Thuis is alles zover, de kleine mag komen", vervolgt de ongeduldige musicalster. "Lijkt me zo gek om straks met z'n drietjes het ziekenhuis uit te komen. Ik kan niet wachten tot het zover is."

Verbeek: "Onszelf moeilijk gemaakt"

AZ kwalificeerde zich ten koste van Jablonec voor de play-offronde van de Europa League. Na de 2-0 thuiszege werd het gisteren in Tsjechië 1-1.

AZ kwam op 0-1 voorsprong door Charlison Benschop, maar verzuimde tegen de matige tegenstander een grotere score neer te zetten. AZ-doelman Esteban moest zelfs regelmatig handelend optreden. Tien minuten voor tijd kregen de Alkmaarders de deksel op de neus toen Lubos Loucka van afstand de gelijkmaker binnenschoot. Trainer Gertjan Verbeek keek na de wedstrijd vooral naar zijn eigen ploeg.

"Ik vind niet dat Jablonec het ons moeilijk heeft gemaakt, dat hebben we zelf gedaan", zei Verbeek. "Bij 0-0 was het nog een wedstrijd, als zij wat wilden moesten ze scoren. Wij speelden heel matig, gaven veel vrije trappen weg. Daar kan er altijd een van in gaan."

"Dat gebeurde niet waardoor wij een goede uitgangspositie behielden", vervolgde Verbeek op de website van AZ. "Na onze 0-1 vlak voor rust moesten zij in de tweede helft vier keer scoren en dat zag ik deze ploeg niet doen."

Swansea City meldt zich bij Utrecht voor Vorm

Swansea City wil zich voor de start van de competitie versterken met doelman Michel Vorm. De club uit de Premier League heeft de leiding van FC Utrecht van de interesse op de hoogte gebracht.

De 27-jarige Vorm staat nog een seizoen bij FC Utrecht onder contract. De tweede doelman van het Nederlands elftal staat open voor een buitenlands avontuur. FC Utrecht nam afgelopen zomer al afscheid van bepalende spelers als Ricky van Wolfswinkel (Sporting Portugal), Kevin Strootman (PSV) en Dries Mertens (PSV). Het drietal leverde de club 18 miljoen euro op.

Swansea City meldt zich bij Utrecht voor Vorm
Swansea City meldt zich bij Utrecht voor Vorm (Foto: ANP)

Steeds meer mobiele betalingen via PayPal

Consumenten betalen in Nederland steeds vaker met hun smartphone via het onlinebetalingssyteem PayPal. Nu wordt er wekelijks voor 200.000 euro afgerekend via het systeem, zo maakte het bedrijf vrijdag bekend. Begin april lag dat nog op 32.000 euro per week.

PayPal verwacht dat het aantal mobiele betalingen in Nederland zal toenemen, naarmate meer mensen over een smartphone beschikken. Verder signaleert PayPal dat Nederlandse bedrijven druk bezig zijn apps te ontwikkelen voor mobiel betalende consumenten.

Steeds meer mobiele betalingen via PayPal
Steeds meer mobiele betalingen via PayPal (Foto: ANP)

Erfgename heeft recht op vakantiedagen dierbare

Werkgevers moeten de vakantiedagen die een werknemer bij zijn overlijden nog had uitbetalen aan de erfgenamen. De kantonrechter in Heerenveen oordeelde onlangs dat een werkgever ruim 3500 euro moet uitkeren aan de nabestaanden. Een overleden werknemer had nog bijna zeven weken vakantie open staan.

MKB-Nederland vindt dat de wet zo moet worden aangepast dat nabestaanden van een overleden werknemer geen aanspraak kunnen maken op de vakantiedagen. De belangenorganisatie wijst erop dat werknemers een 'stuwmeer' aan vakantiedagen kunnen opbouwen.

Dat kan een fortuin kosten als dat door overlijden opeens moet worden uitbetaald. "Bij een normaal dienstverband zou de werknemer deze uren ook niet in geld uitbetaald krijgen", stelt de organisatie.

Volgens MKB-Nederland oordeelde de rechtbank in Assen in een soortgelijke zaak nog het tegenovergestelde. Daarom zou er duidelijkheid moeten komen.

Oudste mens van Europa (114) overleden

De oudste mens in Europa, de Italiaanse vrouw Venere Pizzinato, is donderdag op 114-jarige leeftijd overleden in Verona. Dat meldde het persbureau ANSA.

Pizzinato kwam ter wereld op 23 november 1896 in Ala, een klein stadje in Noord-Italië dat destijds tot het Oostenrijks-Hongaarse Rijk behoorde. Ze kreeg nooit kinderen.

Pizzinato was de op twee na oudste mens van de wereld. De Amerikaanse Besse Cooper en de Japanse Chiyono Hasegawa, beiden 114, zijn net iets ouder.

Man gedood in Roosendaal

In Roosendaal is vrijdagochtend een man gedood. Getuigen belden de politie nadat ze lawaai en knallen hadden gehoord en iemand op de Jan Vermeerlaan zagen liggen. Een woordvoerder van de Brabantse politie kon nog niet zeggen of de man is neergeschoten.

Agenten probeerden de zwaargewonde jonge man te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. In de buurt werd een eveneens jonge man aangehouden. Zijn betrokkenheid wordt nog onderzocht.

'Bouw Berlijnse Muur was juist'

"De bouw van de Berlijnse Muur op 13 augustus 1961 was gerechtvaardigd om het wegtrekken van geschoold personeel uit de DDR te stoppen en de situatie in het gedeelde Duitsland te stabiliseren." Met die mening is maar liefst 35 procent van de inwoners van de Duitse hoofdstad het geheel of gedeeltelijk eens.

Dit blijkt uit een opiniepeiling van het gerenommeerde instituut Forsa, waarover de krant Kölner Stadt-Anzeiger vrijdag bericht. De instemming is zelfs 74 procent onder de aanhangers van de partij Die Linke, waarvan veel oud-communisten lid zijn.

Duitsland staat dezer dagen uitgebreid stil bij de historische gebeurtenis een halve eeuw geleden. Desondanks weet van de mensen in Berlijn onder de 30 jaar nog maar 66 procent wat er op 13 augustus 1961 in hun stad gebeurde. Bij de hele bevolking is dat 83 procent. 45 procent van de mensen in Berlijn praat nog maar zelden thuis over de Duitse deling van de Tweede Wereldoorlog tot 1990.

'Bouw Berlijnse Muur was juist'
'Bouw Berlijnse Muur was juist' (Foto: ANP)

Panetta: niet snijden in budget defensie VS

De VS dreigen verzwakt te worden als op het defensiebudget wordt gekort door de speciale commissie van het Congres die de komende weken studeert op nieuwe bezuinigingen. Dit heeft de vorige maand aangetreden nieuwe minister van Defensie Leon Panetta donderdag gezegd tijdens zijn eerste persconferentie.

De VS gaven vorig jaar 700 miljard dollar (een half biljoen euro) uit aan defensie, meer dan elk ander land. President Obama wil de militaire inspanning in Irak en Afghanistan terugbrengen. Alle Amerikaanse militairen in Irak moeten in principe eind dit jaar zijn vertrokken, ook al gaat er worden onderhandeld over het handhaven van een trainingsmissie. Uit Afghanistan wil Obama tot eind 2014 alle gevechtstroepen terugtrekken.

Panetta waarschuwde dat niet alleen de missies in Irak en Afghanistan tot een goed einde moeten worden gebracht, maar dat er ook dreigingen zijn van landen met controversiële nucleaire ambities zoals Iran en Noord-Korea.

Wiet en GHB in woning Bladel

De politie heeft donderdagochten ruim 32 kilo wiet en 39 liter GHB aangetroffen. De 36-jarige bewoner is aangehouden en in de cel gezet voor onderzoek.

De politie had informatie dat in de woning aan de Molenstraat een wietkwekerij draaide en deed een inval. Er werd geen kwekerij aangetroffen, maar wel materialen en apparatuur voor een hennepdrogerij. Ook werd een zogeheten pollinator en bijna een ons hasj gevonden.

Fietser komt om bij ongeval in Weert

Een fietser is donderdagmiddag in Weert om het leven gekomen bij een botsing met een auto. De fietser wilde oversteken en zag hierbij vermoedelijk de auto over het hoofd. De man kwam met zijn hoofd tegen het raam van de auto en viel, meldt de politie.

Het ongeluk vond rond 15.15 uur plaats op de Maaseikerweg. Het slachtoffer werd met hoofdletsel naar een ziekenhuis gebracht, waar hij in de loop van de middag aan zijn verwondingen bezweek.

Congres VS bereikt compromis over luchtvaartdienst

Democraten en Republikeinen in de Amerikaanse Senaat zijn overeengekomen dat de Federale Luchtvaartautoriteit FAA na weken van ledigheid voorlopig het werk weer kan hervatten.

Daartegenover staat wel dat er op de dienst wordt bezuinigd. Dat heeft de voorzitter van de Democratische meerderheidsfractie Harry Reid donderdag gezegd.

De Republikeinse senatoren eisten dat in ruil voor hun instemming met de hervatting van de bedrijfsgang op de dienst zou worden bezuinigd. Maar Democraten zien in het saneringsbesluit een schijnconcessie. Zij verwachten dat het Witte Huis de bezuiniging niet zal uitvoeren.

Geen kranten Wegener door storing

Door een grote technische storing bij uitgever Wegener zullen honderdduizenden lezers het vrijdagochtend zonder hun regionale krant moeten stellen. Geen van de zeven regionale dagbladen die Wegener uitgeeft, zal verschijnen, meldde een woordvoerder van het concern.

Het gaat om De Gelderlander, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, PZC, BN DeStem, de Stentor en De Twentsche Courant Tubantia.

Dagblad De Limburger, het Limburgs Dagblad en het gratis dagblad De Pers, die gebruikmaken van dezelfde systemen als de Wegenerkranten, zijn er volgens de zegsman wel in geslaagd een krant uit te brengen.

Volgens de woordvoerder is het systeem inmiddels weer in de lucht. Het bedrijf heeft nog niet besloten of het de kranten later op de dag alsnog zal uitbrengen, indien dat mogelijk is.

Kamerleden bijgepraat over eurocrisis

De financieel specialisten in de Tweede Kamer onderbreken woensdag hun zomerreces om te worden bijgepraat over de stand van zaken rondom de eurocrisis. Dat heeft de Tweede Kamer donderdag gemeld.

De briefing wordt verzorgd door ambtenaren van het ministerie van Financiën en van premier Mark Rutte (VVD). Rutte en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zijn er zelf niet bij.

Een deel van de Tweede Kamer is geïrriteerd over de verwarring die de afgelopen tijd is ontstaan over de omvang van het steunpakket voor Griekenland. In eerste instantie zei Rutte dat het om 109 miljard ging. De Jager corrigeerde hem en noemde een bedrag van 159 miljard. Daarna bleek er nog eens 35 miljard euro meer met het steunpakket gemoeid.

School aangeklaagd om 'Wigger Day'

De Amerikaanse Red Wing High School is door een oud-leerlinge aangeklaagd. Ze zegt door de viering van de zogeheten Wednesday Wigger Day zo depressief te zijn geworden dat ze de school bijna voortijdig moest verlaten.

De gewraakte dag werd tussen 2007 en 2009 gehouden op de woensdag van de zogeheten homecoming, een feestweek in het najaar. Scholieren werden aangemoedigd om op die dag in tropische kledij te verschijnen, maar aan die oproep gaven ze een eigen draai.

YouTube - wiggers compilationDe dag kwam te boek te staan als 'Wigger'- of 'Wangsta'-dag. Voor de ongeletterden: een wigger is een blank - of in ieder geval niet zwart - persoon die zich in kledij steekt welke normaliter met de Amerikaanse zwarte cultuur, met name van de rap en hiphop, wordt geassocieerd. Ook gebaren en spraak worden gekopieerd.

Scholieren kwamen dan ook uitgedost met petjes en basketbalshirts en behangen met kettingen naar school, en groetten elkaar met kreten als 'Yo, what's up ma nigga'. Dat was een schop tegen het zere been van de zwarte scholiere Quera Pruitt, die dit gedrag als zo beledigend ervoer, dat ze er depressief van werd. Ze eist 75.000 dollar schadevergoeding.

De school wordt beschuldigd van het creëren van een vijandige omgeving voor de zwarte medemens, die in het onderwijsdistrict Minnesota 3 procent van de bevolking uitmaakt. Het district ontkent de aantijging, en meent dat er enkel sprake was van onschuldig vermaak. Pruitts moeder, die de rassenscheiding in de VS heeft meegemaakt, stelt echter onomwonden dat de school gestraft moet worden.

Sekteleider Jeffs schuldig aan kindermisbruik

Een jury heeft de Amerikaanse secteleider Warren Jeffs donderdag schuldig bevonden aan seksueel misbruik van twee minderjarige meisjes van 12 en 14 jaar. Jeffs dwong hen tot een 'spiritueel huwelijk’. Bij het meisje van 14 verwekte hij een kind, bleek uit resultaten van DNA-tests tijdens het proces in Texas.

Jeffs leidt de Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints, een radicale afsplitsing van de mormoonse kerk die polygamie predikt en in praktijk brengt.

De secteleider werd de afgelopen jaren meerdere keren beschuldigd van kindermisbruik en uithuwelijking van minderjarigen. In 2007 kwam het in de staat Utah tot een veroordeling wegens medeplichtigheid aan verkrachting van een minderjarige. Het hooggerechtshof van de staat zette in 2010 echter een streep door de celstraf van 10 jaar, omdat in het proces meerdere fouten waren gemaakt.

Ruim een eeuw geleden maakte de secte waar Jeffs de leider van is, zich los van de mormoonse kerk, officieel de Church of Jesus Christ of Latter Day Saints geheten. Die kerk was sinds de oprichting in de negentiende eeuw ook voor polygamie, maar heeft dat standpunt later opgegeven.

Paul McCartney naar politie om afluisteren

Ex-Beatle Paul McCartney wil de politie spreken over het nieuws dat zijn voicemailberichten zijn onderschept. Dat heeft McCartney donderdag gezegd.

Woensdag verklaarde McCartney's ex-vrouw Heather Mills dat door haar toenmalige echtgenoot in 2001 ingesproken berichten door journalisten waren afgeluisterd. Een vooraanstaande journalist van het persimperium Trinity Mirror zou tegen het voormalige model hebben opgeschept over de afluistervaardigheden van zijn collega's en citeerde bij wijze van demonstratie uit de boodschappen die McCartney haar had gestuurd.

De voormalige Beatle noemde dat nieuws donderdag reden voor een bezoek aan de politie. 'Kennelijk ben ik gehacked', aldus het Britse popicoon.

In het Britse afluisterschandaal stond tot op heden vooral een wijlen concurrent van Trinity Mirror, de opgeheven tabloid News of the World, in het beklaagdenbankje. De Trinity Mirror persgroep weigert te reageren op Mills' beschuldigingen.

Terstall maakt toneelstuk over Theo van Gogh

Eddy Terstall schrijft en regisseert een toneelstuk over de dood van Theo van Gogh. Het wordt op 4 september exclusief opgevoerd in de gerenoveerde Grote Zaal van debatcentrum De Balie in Amsterdam. De Dood van Theo van Gogh is een aanklacht tegen de positie van de vrouw wereldwijd.

Het is het toneeldebuut van filmmaker Terstall, die ook actief is in de PvdA. Hij was bevriend met Van Gogh, de filmmaker die in november 2004 werd vermoord door Mohammed B. omdat hij de islam had beledigd. B. wilde als martelaar sterven, maar werd tot levenslang veroordeeld.

In het stuk, gemaakt in opdracht van De Balie, schrijft Ayaan Hirsi Ali een toneelstuk over de moord op Van Gogh. Ondertussen krijgt de publiciste en ex-politica het aan de stok met een fictieve non, hangt een ijdele actrice naakt aan het kruis met God te praten over integriteit en wordt uitgelegd waarom Somalië het Volendam van Afrika is. De voorstelling duurt drie kwartier.

[EL] Uitslagen derde voorronde (04/08/2011)

Donderdagavond stonden de returns in de derde voorronde van de UEFA Europa League op het programma. Voor Nederland kwamen ADO Den Haag en AZ in actie. Hieronder lees je de uitslagen van de gespeelde wedstrijden.

Uitslagen derde voorronde Europa League

Thuis Uit Uitslag
Mlada Boleslav (Tsj) AEK Larnaca (Cyp)* 2-2 (0-3)
Lokomotiv Sofia (Bul) Slask Wroclaw (Pol)** 0-0 (0-0)
FK Aktobe (Kaz) Alaniya Vladikavkaz (Rus)** 1-1 (1-1)
Rode Ster Belgrado (Ser)* FK Ventspils (Let) 7-0 (2-1)
St. Patrick's Athletic (Ier) Karpaty (Oek)* 1-3 (0-2)
Austria Wien (Oos)* Olimpija Ljubljana (Slo) 3-2 (1-1)
FK Sarajevo (Bos) Sparta Praag (Tsj)* 0-2 (0-5)
Stade Rennes FC (Fra)* Olimpi Rustavi (Geo) 2-0 (5-2)
Sligo Rovers (Ier) Vorskla Poltava (Oek)* 0-2 (0-0)
FK Rabotnicki (Mac)* Anorthosis Famagusta (Cyp) 1-2 (2-0)
PAOK Saloniki (Gri)* Valerenga IF (Noo) 3-0 (2-0)
Elfsborg (Zwe) Aalesunds FK (Noo)* 1-1 (0-4)
Fulham (Eng)* RNK Split (Kro) 2-0 (0-0)
Gomel (WRu) Bursaspor (Tur)* 1-3 (1-2)
ADO Den Haag (Ned) AC Omonia (Cyp)* 1-0 (0-3)
Westerlo (Bel) Young Boys (Zwi)* 0-2 (1-3)
FC Vaduz (Lie) Hapoel Tel Aviv (Isr)* 2-1 (0-4)
Spartak Trnava (Slw)** Levski Sofia (Bul) 2-1 (1-2)
Jablonec (Tsj) AZ Alkmaar (Ned)* 1-1 (0-2)
Olympiakos Volos (Gri)* FC Differdange 03 (Lux) 3-0 (3-0)
NK Varteks (Kro) Dinamo Boekarest (Roe)* 1-2 (2-2)
Legia Warschau (Pol)* Gaziantepspor (Tur) 0-0 (1-0)
FK Karabakh (Aze) Club Brugge (Bel)* 1-0 (1-4)
Gaz Metan Medias (Roe)** FSV Mainz 05 (Dui) 1-1 (1-1)
Maccabi Tel Aviv (Isr)* ´eljeznicar (Bos) 6-0 (2-0)
FC Thun (Zwi)* US Palermo (Ita) 1-1 (2-2)
Hajduk Split (Kro) Stoke City (Eng)* 0-1 (0-1)
BK Hacken (Zwe) Nacional Madeira (Por)* 2-1 (0-3)
Stromsgodset IF (Noo) Atletico Madrid (Spa)* 0-2 (1-2)
Vitoria Guimaraes (Por)* FC Midtjylland (Den) 2-1 (0-0)
Hearts (Sch)* Paks (Hon) 4-1 (1-1)
Brøndby (Den) SV Ried (Oos)* 4-2 (0-2)
Dinamo Tbilisi (Geo)* KR Reykjavik (IJs) 2-0 (4-1)
Helsingborgs IF (Zwe)* Bnei Yahuda (Isr) 3-0 (0-1)
FK Senica (Slw) Red Bull Salzburg (Oos)* 0-3 (0-1)


*= door naar vierde en laatste voorronde
**= door via strafschoppen

Game of the Decade-toernooi - Dag 19

Vandaag dag negentien van de Game of the Decade-competitie. Wederom een aantal grote titels waar je vandaag een keuze uit kan maken. Welk van de onderstaande acht games is volgens jou het meest Game of the Decade-waardig? Stem mee in de poll op FOK!games.

Borderlands
Borderlands speelt zich af op de planeet Pandora waar de speler op zoek gaat naar een mysterieuze kluis. Waar het begin zonder problemen verloopt zal je al snel je wapens moeten oppakken en flink aan de slag moeten.

Devil May Cry 3: Dante's Awakening
Na een slecht tweede deel uit de Devil May Cry-serie kwam deel drie met een grote verrassing, de game was zowaar zeer goed! Als Dante moest je weer al het hels gespuis doden en dit werkte nog beter dan in deel één.

Gran Turismo 3
De populaire racegame Gran Turismo beleefde een hoogtepunt bij het derde deel op de PlayStation 2. Het racen werkte geniaal, er waren bizar veel auto's en bijna alle tracks waren aanwezig.

Left 4 Dead
Games waarin zombies voorkomen zijn niet schaars. Toch wist Left 4 Dead de aandacht te trekken door de 4-speler coöp waarbij je met drie anderen moest overleven tegen grote hordes rennende zombies. De AI Director zorgt er daarnaast voor dat geen enkele speelsessie hetzelfde is.

Need for Speed: Most Wanted
Bij Most Wanted ging Need for Speed voor het eerst echt concurreren met andere racetitels. De game zag er grafisch goed uit, had zowaar een bijna redelijk verhaal en het idee van de politie die steeds op je hielen zit werkte erg goed in de praktijk.

Rogue Galaxy
In 2005 kwam er een door Level-5 gemaakte RPG uit genaamd Rogue Galaxy. Het was een traditionele J-RPG, maar dan in de ruimte. Veel sci-fi en ruimteboten kwamen aan deze sterke RPG te pas.

Syberia
In Syberia volg je een vrouw in Frankrijk die een speelgoedfabriek wil overnemen. Maar wanneer je aankomt merk je al dat er iets goed mis is in het Franse dorpje. Tijd voor een gigantisch avontuur dus!

Uncharted: Drake's Fortune
Actie-adventure game voor de PlayStation 3 waarbij je met Nathan Drake op zoek gaat naar goud en geluk. Samen met je partner Sully verken je interessante gebieden en puzzel je je een weg naar rijkdom. Ondertussen kom je veel vijanden, puzzels en nieuwe gebieden tegen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.