Twee verdachten cocaïnejacht vrijgelaten

Jordy Kruse

Twee mannen die zijn aangehouden nadat in het Engelse Southhampton een motorjacht met twaalfhonderd kilo cocaïne werd onderschept, zijn op vrije voeten gesteld. Vijf andere verdachten mogen in ieder geval nog twee weken worden vastgehouden, zo heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald.

De twee mannen die vrijkomen mochten van de rechter-commissaris ook langer worden vastgehouden, maar de officier van justitie heeft besloten dat ze voorlopig weer vrij rond mogen lopen. Voorwaarde is wel dat de 66-jarige verdachte uit Den Bosch en de 44-jarige verdachte uit Amsterdam zich beschikbaar houden voor politie en justitie.

De 66-jarige man werd woensdag aangehouden, de andere zes dinsdag. De drugsvangst werd in juni gedaan. De drugs hebben een handelswaarde van 45 miljoen euro en een straatwaarde van meer dan driehonderd miljoen euro.

De cocaïne was verstopt onder het zwemplateau van het schip. Het jacht was op de Britse Maagdeneilanden op een transportschip naar Southampton gezet. Het OM vermoedt dat de drugs in Venezuela zijn verstopt. De Nederlandse politie was getipt door een Portugees operatiecentrum, waar verschillende landen samenwerken om drugssmokkel over zee te bestrijden.

Het jacht staat op naam van een 60-jarige man uit Meppel, die dinsdag werd aangehouden. Hij trok zich met zijn drie zoons van 34, 32 en 27 jaar uit Heusden en Waalwijk en twee 44-jarige mannen uit Amsterdam vaak terug op een werf in Waalwijk. Ook zij werden dinsdag gearresteerd.


Twee verdachten cocaïnejacht vrijgelaten (Foto: Novum)