Agenten veroordeeld voor schietpartij na 'Katrina'

Een Amerikaanse federale jury heeft vrijdag vijf agenten, sommigen van hen gepensioneerd, veroordeeld voor hun aandeel in een dodelijke schietpartij op een brug in New Orleans in de nasleep van orkaan Katrina.

De agenten zijn veroordeeld omdat ze geprobeerd hadden de schietpartij te verdoezelen. Op een na werden ze ook allemaal veroordeeld wegens het schenden van burgerrechten. De jury vond echter niet dat de agenten schuldig waren aan moord.

Volgens de aanklager in de zaak hadden de agenten zonder aanleiding het vuur geopend op een groep ongewapende burgers op een brug in de nasleep van orkaan Katrina in 2005. Bij de schietpartij kwamen twee mensen om het leven, vier raakten gewond. De agenten hebben vervolgens alles gedaan om de schietpartij te verdoezelen, aldus de aanklager. Hierbij hebben ze valse getuigen opgevoerd, rapporten vervalst en een wapen op een van de slachtoffers geplaatst.

De advocaat van de beklaagden meende dat de agenten slechts terugschoten, en redelijkerwijs mochten aannemen dat hun leven in gevaar was.

De moeder van een van de slachtoffers zei opgelucht te zijn na 'zes lange, moeilijke jaren'. Ze begreep echter niet dat de dood van haar zoon James Brissette volgens de jury geen moord was. "Hoe kan je een jachtgeweer op iemand legen en het geen moord noemen?", zei Sherrel Johnson.


Agenten veroordeeld voor schietpartij na 'Katrina' (Foto: Novum)