Jan Akkerman boos op Thijs van Leer

Gitarist Jan Akkerman is nog steeds boos op voormalig Focus-collega Thijs van Leer. Akkerman, die ruim 35 jaar geleden stopte bij de rockband, baalt ervan dat toetsenist en fluitist Van Leer optreedt onder de oude bandnaam.

Akkerman uit zijn frustratie in een interview met het muzikantenvakblad Musicmaker. "Het ongemanierde was dat Thijs van Leer mijn idee stond uit te verkopen met zijn fluitje", zegt hij. Van Leer heeft de geloofwaardigheid van Focus 'uitverkocht' met zijn 'dikkelullenmuziek'. "Hij teert echt op zijn oude succes", vindt Akkerman.

Van Leer is minder negatief over zijn voormalig bandgenoot. "Met Jan musiceren en componeren was altijd een feest", schrijft hij in een reactie aan Musicmaker. "Dat wij met Focus de wereld konden veroveren, dank ik grotendeels aan Jan."

Focus werd in 1969 opgericht en brak in de jaren zeventig internationaal door met hits als Hocus Pocus en Sylvia. Kort na Akkerman vertrek in 1975 viel de band uit elkaar. Focus is in nieuwe bezetting actief sinds de jaren negentig. Akkerman heeft in zijn solocarrière tientallen cd's, lp's en dvd's uitgebracht.


Jan Akkerman boos op Thijs van Leer (Foto: Novum)