Huizenhandelaren verdacht van prijsafspraken

De Nederlandse Mededingingsautorieit (NMa) verdenkt zeker vijftien handelaren in huizen en bedrijfspanden ervan prijsafspraken te hebben gemaakt op executieveilingen. De kartelwaakhond heeft nog enkele honderden handelaren in het vizier die mogelijk ook kartelafspraken hebben gemaakt.

De vijftien handelaren waren volgens de NMa tussen juli 2000 en december 2009 op ongeveer drieduizend executieveilingen in heel Nederland actief. Ze zouden onderling hebben afgesproken zo laag mogelijk te bieden, ten koste van de huiseigenaar. Vervolgens werden de panden op zogeheten 'naveilingen' doorverkocht voor een veel hogere prijs. De winst werd onderling verdeeld.

Als blijkt dat de handelaren inderdaad kartelafspraken hebben gemaakt is de huizenbezitter die zijn huis noodgedwongen moest verkopen gedupeerd, stelt waarnemend NMa-voorzitter Henk Don. "Zij blijven achter met een onnodig hoge restschuld."

De NMa kwam de mogelijke prijsafspraken op het spoor via de Belastingdienst. Die stuitte op 'relevante informatie' voor de kartelwaakhond en speelde deze door.