FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 november 2009

Leeuwarden krijgt enorme multimediastudio

De stad Leeuwarden heeft zich weer nadrukkelijk op de markt gezet voor de ontwikkeling van multimediaproducten. Vandaag werd aan de Willemskade namelijk Gameship geopend, een multimediastudio met faciliteiten waar slechts weinig studios in Noord-West-Europa aan kunnen tippen.

Zo is er een motion capture-studio, een renderfarm, een Protools/Digidesign Audiosuite, een uitgebreid VR-systeem en nog veel meer. De studio is geïnitieerd door onder andere de NHL Hogeschool, theFactor.e, NOM en Grendel Games en werd vandaag geopend door de burgemeester van Leeuwarden en Eddy Zoëy.

Het doel van Gameship is niet alleen een platform bieden voor professionele developers om aan de slag te gaan met zaken als CGI en Motion Capture, al is het natuurlijk wel leuk als er triple A-games uit ons land bijkomen. Het voornaamste idee is een brug slaan tussen de opleiding Communication & Multimedia Design van de NHL en het bedrijfsleven. Met de technologieën die Gameship biedt kan het voor studenten een uitdagende en inspirerende omgeving bieden, wat erg nuttig kan zijn voor hun studie en bedrijven kunnen daar weer van profiteren voor hun projecten. Dit kunnen gewone games zijn, maar de studio is ook uitermate geschikt voor serious games.

Van wat we vandaag bij de opening konden zien belooft het in ieder geval een hoop goeds. Zo is de VR-studio erg indrukwekkend en staat daar een bewegend platform dat je Wii BalanceBoard doet verbleken. Een studio als deze kan een hoop mogelijkheden bieden en het is zeker te hopen dat daar goed gebruik gemaakt van gaat worden in de komende jaren. Niet alleen voor ons vermaak, maar ook voor de serious games-divisie. Kinderen helpen met leren lopen na een herseninfarct of onze soldaten klaarmaken voor gevechtssituaties is namelijk ook erg belangrijk.

Voor meer gamenieuws kijk je natuurlijk op FOK!games.

'Arrestatiebevel staatssecretaris Italië'

Het Openbaar Ministerie in Napels heeft de rechter gevraagd om een arrestatiebevel tegen Nicola Cosentino (50), staatssecretaris van Economische Zaken in het Italiaanse kabinet. De topman van de partij PDL van Silvio Berlusconi zou banden hebben met de maffia.

Dit hebben Italiaanse media vandaag gemeld. Cosentino zou onder meer zijn betrokken bij de illegale afvalhandel van de Camorra, de maffia in de Zuid-Italiaanse regio Campanië waarvan Napels de hoofdstad is. De illegale afvalhandel is een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de Camorra en zorgt voor grote overlast bij de bevolking.

Cosentino werd tot nu toe beschouwd als de gedoodverfde PDL-kandidaat om volgend jaar president van de regio Campanië te worden. Premier Berlusconi heeft hem gebeld om hem moed in te spreken, aldus Italiaanse media. Volgens Berlusconi's advocaat Nicolò Ghedini zou het verzoek om een arrestatiebevel een "politieke manoeuvre" zijn "om de politieke carrière van Cosentino te beëindigen".

Paus Benedictus XVI brengt zijn debuut-cd uit

Paus Benedictus XVI brengt eind deze maand zijn eerste muziek-cd uit. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk zingt zelf een gebed op de cd die vandaag in Rome is gepresenteerd.

Daarnaast bevat de cd Alma Mater overpeinzingen van de kerkvorst, gebeden tot de maagd Maria, klassieke muziek en koorgezang. De 82-jarige Duitse paus spreekt op de cd vijf verschillende talen. Hij wordt begeleid door onder meer het Royal Philharmonic Orchestra. De opbrengst van de cd gaat naar een goed doel.

Erwin Mortier wint AKO Literatuurprijs 2009

De Vlaamse schrijver Erwin Mortier heeft de AKO Literatuurprijs 2009 gewonnen met zijn roman Godenslaap. Dat maakte de organisatie vanavond bekend. Mortier ontvangt een sculptuur van Eugène Peters en een cheque ter waarde van 50.000 euro.

Naast Mortier dongen vijf andere schrijvers dit jaar mee naar de prestigieuze literatuurprijs: Joris van Casteren met Lelystad, Joke van Leeuwen met Alles nieuw, Carolina Trujillo (De terugkeer van Lupe García), Christiaan Weijts (Via Cappello 23) en Tommy Wieringa (Caesarion).

De jury onder voorzitterschap van de Belgische oud-premier Verhofstadt had uit een aanbod van 390 Nederlandstalige boeken in het genre 'literair proza voor volwassenen' eerst een selectie gemaakt van 25 titels voor de 'tiplijst'. Daarvan verschenen zes boeken uiteindelijk op de 'toplijst'.

Leeuwarden krijgt enorme multimediastudio

De stad Leeuwarden heeft zich weer nadrukkelijk op de markt gezet voor de ontwikkeling van multimediaproducten. Vandaag werd aan de gracht namelijk Gameship geopend, een multimediastudio met faciliteiten waar slechts weinig studios in Noord-West-Europa aan kunnen tippen. Zo is er een motion capture-studio, een renderfarm, een Protools/Digidesign Audiosuite, een uitgebreid VR-systeem en nog veel meer. De studio is geïnitieerd door onder andere de NHL, theFactor.e, NOM en Grendel Games en werd vandaag geopend door de burgemeester van Leeuwarden en Eddy Zoey.

Het doel van Gameship is niet alleen een platform bieden voor professionele developers om aan de slag te gaan met zaken als CGI en Motion Capture, al is het natuurlijk wel leuk als er triple A-games uit ons land bijkomen. Het voornaamste idee is een brug slaan tussen de opleiding CMD van de NHL en het bedrijfsleven. Met de technologieën die Gameship biedt kan het voor studenten een uitdagende en inspirerende omgeving bieden, wat erg nuttig kan zijn voor hun studie en bedrijven kunnen daar weer van profiteren voor hun projecten. Dit kunnen gewone games zijn, maar de studio is ook uitermate geschikt voor serious games.

Van wat we vandaag bij de opening konden zien belooft het in ieder geval een hoop goeds. Zo is de VR-studio erg indrukwekkend en staat daar een bewegend platform dat je Wii BalanceBoard doet verbleken. Een studio als deze kan een hoop mogelijkheden bieden en het is zeker te hopen dat daar goed gebruik gemaakt van gaat worden in de komende jaren. Niet alleen voor ons vermaak, maar ook voor de serious games-divisie. Kinderen helpen met leren lopen na een herseninfarct of onze soldaten klaarmaken voor gevechtssituaties is namelijk ook erg belangrijk.


De VR-simulator

Meisje (12) verzint poging tot ontvoering

Een 12-jarig meisje uit Waalwijk heeft de politie veel werk bezorgd met een verhaal dat een onbekende man had geprobeerd haar te ontvoeren. Na een uitgebreid onderzoek kwam de politie tot de conclusie dat haar verklaringen niet klopten. Het meisje bekende uiteindelijk het voorval te hebben verzonnen omdat zij te laat thuis was gekomen. De politie maakte dit vandaag bekend.

Het meisje vertelde de politie eind oktober dat een een man had geprobeerd haar in een auto te trekken. Hij zou haar hebben losgelaten nadat zij hem had gebeten, waarop zij op de vlucht sloeg.

De politie is niet van plan het erbij te laten zitten. In overleg met het Openbaar Ministerie wordt bekeken welke stappen tegen het meisje worden ondernomen.

[Upd] Robert Enke (32) overleden

Zojuist is bekend gemaakt dat Robert Enke op 32-jarige leeftijd is overleden. Het is nog niet bekend wat de doodsoorzaak van de keeper van Hannover 96 is.

De Duitse keeper begon zijn carrière in 1995 bij Carl Zeiss Jena. Daarna speelde hij achtereenvolgens voor Borussia Möndchengladbach, Benfica, FC Barcelona, Fenerbahçe, Tenerife en tot slot Hannover 96. In deze periode kwam hij tot 281 officiële wedstrijden.

Enke speelde op 28 maart 2007 zijn eerste wedstrijd voor de Duitse nationale ploeg. Sinds dit jaar was hij één van de vaste krachten binnen de selectie van Joachim Löw, de bondscoach van Die Mannschaft. Een bacteriële infectie zorgde er echter voor dat hij een aantal interlands aan zich voorbij moest laten gaan.

Update @ 20:59 uur:

Stefan Wittke, woordvoerder van de politie in Hannover, laat weten dat Enke betrokken is geraakt bij 'een dodelijk ongeval op het spoor'.

De Duitse boulevardkrant Bild is zojuist met het bericht gekomen dat om zelfmoord gaat.

Update @ 21:51 uur:

De Duitse voetbalbond (DFB) heeft inmiddels op het overlijden van Robert Enke gereageerd. Ook de nationale ploeg is op de hoogte gebracht van het treurige nieuws.

"We zijn zeer geschokt, hebben er geen woorden voor," liet teammanager Oliver Bierhoff in een eerste reactie weten. Theo Zwanziger, voorzitter van de DFB, voegde daar nog aan toe: "We zijn verbijsterd en vol van verdriet. Ons medeleven gaat uit naar de vrouw en familie van Robert."

Duitsland speelt op 14 november een oefeninterland tegen Chili. Het is nog niet bekend of het overlijden van Enke gevolgen zal hebben voor deze wedstrijd. Enkele dagen later neemt Die Mannschaft het ook nog op tegen Ivoorkust.

Hier een filmpje over de loopbaan van Enke.

Huntelaar: "Ik moet geduld hebben"

Klaas-Jan Huntelaar zal in de winter mogelijk weer op zoek gaan naar een nieuwe club. De spits van AC Milan hoopt nog altijd op speelminuten bij zijn club, maar zal genoeg moeten spelen om voor een WK-selectie in aanmerking te komen.

"Het is pas begin november en dus nog geen winterstop. Ik hoop nog steeds op speeltijd bij AC Milan. Ik wil nu nog niet op de zaken vooruit lopen. Maar het lijkt me duidelijk dat ik naar het WK wil," zegt Huntelaar, die bijna dagelijks van coach Leonardo te horen krijgt dat hij geduld moet hebben. "Op de training gaat het de laatste weken best lekker. Dat zegt de trainer ook. Hij zegt dat ik geduld moet hebben. Daar moet ik me maar aan vasthouden."

Diezelfde trainer kiest de laatste weken echter ook steeds voor aanvallers als Alexandre Pato, Marco Boriello, Ronaldinho en Filippo Inzaghi. AC Milan verzekerde zich vorige maand ook nog eens van de komst van Dominic Adiyiah, de topscorer van de nationale ploeg van Ghana voor spelers onder de 20 jaar. Daarmee groeit de kans dat Huntelaar in de winterstop voor de derde keer in korte tijd van club moet wisselen.

Een terugkeer naar Ajax ziet hij echter nog niet zitten. "Maar ik wil daar voorlopig nog niet aan denken," zegt the Hunter die daarmee net als Rafael van der Vaart lijkt te passen voor een terugkeer naar Amsterdam.

Portugese artsen sturen C. Ronaldo naar huis

Cristiano Ronaldo zal niet in actie komen in de beslissende WK-kwalificatiewedstrijden van Portugal tegen Bosnië-Herzegovina. De medische staf van de Portugese selectie heeft de aanvaller, na zijn geblesseerde enkel te hebben onderzocht, naar huis gestuurd.

Tegen de zin in van Real Madrid had bondscoach Carlos Queiroz Ronaldo toch opgeroepen voor de twee wedstrijden. Afgelopen vrijdag schreef de Amsterdamse arts Niek van Dijk hem nog rust voor. En na hem te hebben onderzocht, achtten ook de Portugese artsen dat het beste.

Laatste genadeverzoek sluipschutter afgewezen

De man die verantwoordelijk wordt gehouden voor een reeks sluipschuttermoorden in en rond de Amerikaanse hoofdstad Washington in 2002, wordt vandaag nog geëxecuteerd. John Allen Muhammads laatste gratieverzoek is door de gouverneur van Virginia afgewezen, berichtten lokale media.

Het Hooggerechtshof verwierp een dag eerder al een gratieverzoek van de 48-jarige Muhammad, die volgens zijn advocaten ziek is. Hij zou lijden aan het posttraumatische stressstoornis opgelopen tijdens de Golfoorlog van 1991. Hij krijgt om 21.00 uur plaatselijke tijd een dodelijke injectie.

In de herfst van 2002 zorgde Muhammad voor paniek in de hoofdstad. Samen met de 17-jarige Lee Boyd Malvo schoot hij in Washington en de naburige staten Maryland en Virginia tien willekeurige mensen dood. Ze werden van grote afstand neergeschoten. Malvo zit een levenslange gevangenisstraf uit.

[Upd] Robert Enke (32) overleden

Zojuist is bekendgemaakt dat Robert Enke op 32-jarige leeftijd is overleden. Het is nog niet bekend wat de doodsoorzaak van de keeper van Hannover 96 is. De Duitse keeper begon zijn carrière in 1995 bij Carl Zeiss Jena. Daarna speelde hij achtereenvolgens voor Borussia Möndchengladbach, Benfica, FC Barcelona, Fenerbahçe, Tenerife en tot slot Hannover 96. In deze periode kwam hij tot 281 officiële wedstrijden.

Enke speelde op 28 maart 2007 zijn eerste wedstrijd voor de Duitse nationale ploeg. Sinds dit jaar was hij één van de vaste krachten binnen de selectie van Joachim Löw, de bondscoach van Die Mannschaft. Een bacteriële infectie zorgde er echter voor dat hij een aantal interlands aan zich voorbij moest laten gaan.

Update 21:27 
Stefan Wittke, woordvoerder van de politie in Hannover, laat weten dat Enke betrokken is geraakt bij 'een dodelijk ongeval op het spoor'.

De Duitse boulevardkrant Bild is zojuist met het bericht gekomen dat het om zelfmoord gaat.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport

Met dank aan kevin33 voor de submit.

Two Worlds 2 teast er op los

Menig Role-Playing fanaat heeft al een tijdje kunnen genieten van Two Worlds, die met haar Elder Scrolls-achtige gameplay een bescheiden succes is geweest. Hier op FOK!games gaven we de game ruim tweeënhalf jaar geleden een mooie 73. Reality pump, de developer van Two Worlds, heeft onlangs een vervolg aangekondigd voor de Xbox 360, Playstation 3 en PC. Een releasedatum is nog niet bekend, maar er is wel een teaser verschenen waar we alvast verlekkerd worden met een spannende ontsnappingsscene. Aanschouw en meld uw bevindingen!

Mooiste studentes in Groningen

De mooiste studentes van Nederland zijn te vinden in Groningen. Dat concudeert de website studenten.nl na een onderzoek onder vijfhonderd deelnemers.

In Flevoland, Drenthe en Zeeland zijn de minst knappe studentes te vinden, blijkt uit het onderzoek. Knappe studentes zijn volgens het onderzoek ook te vinden in Amsterdam en Rotterdam, deze plaatsen eidigden op plaats twee en drie.

"Het is niet voor niets dat de prinsen Maurits en Bernard voor Groningen kozen. Zij vonden hier hun echtgenotes, Marilène en Annette, die beiden ook in Groningen studeerden," concludeert Jan-Peter Cruiming van studenten.nl. "Je ziet ook dat castingsbureaus, zoals bijvoorbeeld Dutch Casting, behalve hun kantoor in Amsterdam, een filiaal in Groningen hebben. Hier zijn veel modellen met potentie te halen."

Op de website is inmiddels de verkiezing Studente van het jaar geopend, waarvoor zich al 125 kandidates hebben aangemeld. De twaalf mooiste studentes van Nederland worden gefotografeerd voor een kalender, waarvan de helft van de opbrengst naar Serious Request van 3FM gaat. De mooiste studente wint bovendien een geldbedrag van duizend euro.

Kijk hier voor foto's van de kandidates en oordeel zelf.

Borderlands DLC op 24 november, op naar Zombie Island

De eerste DLC van Borderlands getiteld "The Zombie Island of Dr. Ned", heeft zojuist een release-datum gekregen. De Playstation 3 en Xbox360-versie verschijnen gelijktijdig op 24 november, over een PC-versie wordt helaas niets verteld...

Voor het geval je nog niet eerder over deze DLC gehoord hebt, hierbij een tipje van de sluier. In deze DLC word je meegenomen naar Jakobs Cove, waar Dr. Ned, per ongeluk, de lokale werklui getransformeerd heeft in een leger van rottende wreedheden. Nu valt de zware taak op jouw schouders als Vault Hunter om een remedie te ontdekken en de vrede terug te brengen in Jakobs Cove. Maar laten we eerlijk zijn, een schot met een shotgun geneest een geval van zombiepest toch het beste? De DLC zal een prijskaartje krijgen van 9,99 dollar (800 MS Points) en hier in Europa waarschijnlijk 7,99-9,99 euro.



Geile spermadonor geweerd van veilingsite

"Niet-rokende 26-jarige in goede conditie, geen erfelijke ziekten of allergieën, goede ogen, bruin haar, bruine ogen, respectabele baardgroei, 1,76 meter, 75 kg." Met deze tekst hoopte de 26-jarige Alexander Kandiloros uit Göteborg met Zweedse dames met kinderwens het bed in te duiken. Helaas voor hem heeft een Zweedse veilingsite de advertentie nu van de internetpagina verwijderd.

De Zweed plaatste de advertentie vorige week op Tradera nadat de rechter had besloten dat een 39-jarige vrouw geen kunstmatige inseminatie mag ondergaan nadat bij haar vriendin drie eerdere behandelingen niet bleken aan te slaan. "Mijn advertentie was bedoeld om een debat uit te lokken, om te zien of er belangstelling bestaat voor dit soort diensten in het licht van de uitspraak", verklaarde de spermadonor.

In zijn advertentie, die volgens de Zweed satirisch is bedoeld en met een korreltje zout moet worden genomen, verwijst hij naar de in zijn ogen absurde, Zweedse wet voor kunstmatige bevruchting. "Ik kom naar het huis van de hoogste bieder nadat deze persoon heeft uitgevonden wanneer ze het meest vruchtbaar is. Ik kom dan langs voor geslachtsgemeenschap, maar niet vaker dan drie keer. Voor wie geen seks wil, is een geslachtsgemeenschapsvrij alternatief ook bespreekbaar."

Net toen hij een hoogste bod had ontvangen van omgerekend tien euro, werd de advertentie van de Zweedse Marktplaats verwijderd. Ondanks het aanlokkelijke aanbod van een wip met een mooie Zweedse en honderd kronen op de koop toe, ging hij er niet op in. "Ik heb een gelukkige relatie met mijn vriendin. We zijn van tevoren overeengekomen dat, wat er ook zou gebeuren, zij het hoogste bod zou hebben."

Recordjackpot Staatsloterij valt in Utrecht

De grootste loterijprijs ooit in Nederland, de mega jackpot van de Staatsloterij van 27,5 miljoen euro, is vandaag gevallen op een heel lot van een abonnee in de provincie Utrecht. Dat heeft de Staatsloterij vandaag laten weten.

Het was de vierde keer dat de jackpot op het maximum van 27,5 miljoen euro belastingvrij stond. Bij voorgaande trekkingen viel de prijs steeds op een eenvijfdelot.

Nieuwe co-sponsor Skil-Shimano

Het Skil-Shimano team heeft een partnership gesloten met Bastion Hotel Groep, dat vanaf 1 januari 2010 een nieuwe co-sponsor is van Skil-Shimano. Een Bastion Hotel in Limburg (Zuid-Nederland) wordt tevens de vaste uitvalsbasis voor de centrale trainingen van de ploeg.

Het Overijsselse Deurningen wordt daarmee verruild voor Limburg. "De centrale trainingen zullen vanuit Limburg gecoördineerd gaan worden," legt teammanager Iwan Spekenbrink uit. "Dit past perfect in de lijn van moderne begeleiding van renners en teambuilding die het team heeft uitgezet."

"De wielersport is een uitstekend platform om onze naam onder de aandacht te brengen," vertelt Maik Willems, directeur van Bastion Hotel Groep. "Daarnaast zijn wij erg geïnteresseerd in de mogelijkheden met betrekking tot relatiebeheer rondom het partnership." De keuze voor het Skil-Shimano cycling team is dan ook geen toevallige. "Wij zien in de jonge en ambitieuze organisatie van het team veel raakvlakken met onze eigen organisatie. We zijn dan ook erg enthousiast en kijken uit naar de samenwerking," vult Kurt Oprins, Sales Manager van Bastion Hotel Groep, aan.

Senna rijdt gratis voor Campos

Bruno Senna zal zijn eerste seizoen in de Formule 1 gratis rijden. De neef van wijlen Ayrton Senna is dat met zijn ploeg Campos overeen gekomen.

"In ruil voor het gratis rijden mag ik wel persoonlijke sponsors hebben. Daar kan ik mee leven," aldus Senna. Een andere reden voor het gratis rijden is dat Senna geen externe sponsor meebrengt naar het team, waardoor Campos dus extra inkomsten misloopt.

Maradona zondag voor tuchtraad FIFA

De Argentijnse bondscoach Diego Armando Maradona moet zich zondag verantwoorden voor de disciplinaire commissie van de FIFA. Dit naar aanleiding van zijn uitbarsting na het WK-kwalificatieduel tegen Uruguay.

Argentinië plaatste zich dankzij een zege in die wedstrijd voor het WK. Op de persconferentie na afloop haalde Maradona zijn gram tegen de journalisten, van wie hij de maanden daarvoor veel kritiek had gekregen.

Maradona kan fikse boete maar mogelijk ook een schorsing krijgen.

Extra duel schorsing voor Immers

ADO Den Haag zal Lex Immers nog één wedstrijd extra moeten missen. Nadat hij gisteren al twee duels schorsing had gekregen is er daar vandaag nog één bijgekomen

De schorsing van vandaag, twee duels, waarvan één voorwaardelijk heeft de ADO-speler gekregen vanwege het openlijk uitschelden van de scheidsrechter Roelof Luinge. Maandag kreeg Immers al een schorsing (drie duels, één voorwaardelijk) vanwege ernstig gemeen spel tijdens de thuiswedstrijd tegen PSV (1-5).

Krook bezorgd om Nederlandse schaatsen

Ab Krook maakt zich zorgen om de prestaties van de Nederlandse schaatsers. Tijdens de afgelopen Wereldbekerwedstrijden n Berlijn stelden diverse schaatsers en schaatsters teleur.

Krook, voormalige topsportcoördinator van de KNSB en tegenwoordig adviseur van de VPZ-ploeg, heeft het in het AD zelfs over alarmfase 1. "Wat de Nederlanders hier over de gehele linie hebben laten zien, is op dit moment niet goed. Het is daarom zaak om alarmfase 1 af te kondigen". Krook nuanceert die uitspraak echter wel meteen. "Over een aantal weken kan het er zo maar weer anders uitzien. Je kunt namelijk niet elke wedstrijd in topvorm zijn."

Vooral op de 3 km bij de dames stelde Nederland teleur, niemand wist zich daar in de top tien te rijden. Ook de korte afstanden bij de mannen zijn een probleem. In Berlijn slaagde alleen Jan Smeekens er in op de 500 meter in de top tien te rijden.

Naakt viertal opgepakt in wasstraat

De politie van het Australische Biloela heeft zondagnacht vier naakte mannen uit een wasstraat geplukt. De politie wist net op tijd in te grijpen voor er ongelukken gebeurden.

Het kwartet, bestaande uit jongemannen van 19 en 23 jaar, betaalden na het stappen maar liefst 17 Australische dollar voor een volledige wasbeurt. De heren kleedden zich uit en liepen in adamskostuum rond in de carwash. Hun vriendinnen legden de hele actie vast op beeld.

Surveillerende agenten maakten echter snel een eind aan de pret. "Ze werden gestopt voordat het te ver ging", heeft een politiewoordvoerster laten weten. "Ze zouden anders ernstig gewond kunnen raken."

Het viertal werd door de politie gewaarschuwd voor het gevaar van de aanwezige hogedrukreinigers en verteld dat ze binnenkort in de rechtbank moesten verschijnen wegens overlast en opzettelijke blootstelling.

"Een wasstraat is voor het wassen van auto's, niet voor mensen." Volgens een wasstraatmedewerker hadden de hogedrukreinigers het vel van hun lichaam kunnen stralen en hun ogen uit hun oogkassen kunnen blazen.

'Rijkaard wil Altintop van Van Gaal'

Hamit Altintop speelt na de winterstop voor Galatasaray. De middenvelder van Bayern München ruilt het shirt van de Duitse topclub in de winter voor het shirt van de Turkse grootmacht, zo meldt de Turkse krant Bugün.

De club uit Istanbul zou naar verluidt een slordige vijf miljoen euro willen neertellen voor de international. Het dagblad meldt voorts dat Altintop ook kan kiezen voor Fenerbahçe. Bij Gala kan de rechtspoot in ieder geval zo'n drie miljoen euro per jaar verdienen.

Bij Bayern gunde coach Louis van Gaal de Turk inmiddels acht maal speeltijd. Altintop, wiens broer Halil ook in de Bundesliga speelt, speelde voor zijn transfer naar München voor Schalke 04 en SC Wattenscheid 09.

Brawn: "99% zeker dat Button blijft"

Ross Brawn, eigenaar van Brawn GP, heeft er het volste vertrouwen in dat zijn team Jenson Button weet te behouden voor het komende seizoen. De Brit werd dit jaar met Brawn GP wereldkampioen.

"Ik kan je vertellen dat het 99 procent zeker is dat Jenson blijft", vertelde Brawn maandag in Brackley waar een feestelijke huldiging plaatsvond voor het Brawn GP-team. Teambazen Ross Brawn en Nick Fry werden in een Mercedes SL63 AMG door het Engelse plaatsje gereden, terwijl de andere leden van het team in drie open dubbeldekkers door de straten van Brackley werden vervoerd. Dit alles ter ere van het behaalde constructeurkampioenschap.

Jenson Button en Rubens Barrichello waren niet aanwezig bij de parade.

Mogelijk einde carrière Simoni

Er lijkt mogelijk een vervroegd einde te komen aan de carrière van Gilberto Simoni. De Italiaan, die dit seizoen uitkwam voor Diquigiovanni, kan volgens CyclingNews geen ploeg vinden voor 2010.

De oud-winnaar van de Giro kon de laatste tijd de aandacht genieten van zowel Astana als Lampre. Bij Lampre zou hij herenigd worden met zijn oud-ploeggenoot Damino Cunego, maar volgens Giuseppe Saronni, ploegmanager van Lampre, is die deal niet doorgegaan.

"Het was een interessant idee, hij heeft voor veel successen van Lampre gezorgd. Maar het bleef bij een idee." Ook met Astana kwam Gibo er niet uit. "We wilden hem de Giro en Tour met Contador laten rijden, maar hij wilde alleen de Giro rijden en daarna zijn carrière beëindigen. De gesprekken hielden daarna op," zei directeur Giuseppe Martinelli van Astana.

Ook bij zijn huidige ploeg kan Simoni niet blijven, omdat de ploeg te weinig budget heeft. "De sleutel is een goed team te maken met het budget dat je hebt", legt Gianni Savio uit. "We zullen Gilberto Simoni nooit een minimumloon voorleggen. Het is beter om te zeggen dat we geen geld voor hem hebben volgend jaar dan zoiets voor te stellen."

Wat Simoni's plannen zijn voor volgend jaar is niet bekend. "Ik weet het ook niet en ik denk niet dat hij nog weet wat hij wil doen", probeert Savio de situatie uit te leggen.

Chelsea voorlopig zonder A. Cole

Chelsea zal in de komend weken geen beroep kunnen doen op Ashley Cole. De verdediger van de ploeg uit Londen liep in de topper met Manchester United namelijk een blessure aan zijn scheenbeen op.

Cole was in aanloop naar het duel met The Mancunians al niet fit, maar Carlo Ancelotti had de verdediger toch nodig. In overleg met de medische staf werd daarom besloten om de speler een injectie te geven, zodat hij toch kon spelen.

Na afloop van het duel bleek echter dat de kwetsuur erger was geworden. Hierdoor kan Cole ook niet deelnamen aan de oefeninterland tussen Engeland en Brazilië. Het is nog niet duidelijk hoe lang de voetballer uit de roulatie zal zijn.

'Pantelic had contact met Hertha BSC'

Marko Pantelic heeft inderdaad contact gehad met zijn voormalige werkgever Hertha BSC over een mogelijke terugkeer naar Berlijn. Dat contact was echter alleen informeel. "Marko heeft aangegeven zich nu alleen op Ajax te willen richten."

Het Duitse Bild meldde dinsdag dat Hertha Pantelic dolgraag wil terughalen naar de club. Trainer Lucien Favre liet afgelopen zomer het contract van de Serviër aflopen, waardoor hij transfervrij was. Nu Favre niet meer werkzaam is in de Duitse hoofdstad, leek de weg voor een terugkeer van Pantelic vrij.

Voorlopig is een dergelijke terugkeer echter niet aan de orde. "In Bild wordt melding gemaakt van onderhandelingen tussen club en Pantelic, maar daar is geen sprake van", aldus zaakwaarnemer Karel van Burik in De Telegraaf. "Er is informeel contact geweest en Marko heeft aangegeven zich nu alleen op Ajax te willen richten. Hij moet zo snel mogelijk fit worden en weer zijn waarde hebben. Hij is op de goede weg en wil die lijn doortrekken."

In Amsterdam heeft de 31-jarige Pantelic een contract tot medio 2010. "Marko wil in de winter in gesprek met Ajax om te praten over de toekomst", zegt Van Burik.

Safin: "Agassi moet titels inleveren"

Marat Safin is aan zijn laatste wedstrijden als professioneel tennisser bezig, maar dat weerhoudt hem er niet van om gepeperde uitspraken te doen. Deze keer moest André Agassi het ontgelden.

"Andre Agassi kan beter al zijn titels beter inleveren," was de duidelijke taal van Safin. In de autobiografie van de Amerikaan was namelijk te lezen dat hij de amfetamine crystal meth gebruikte. Dit verzweeg hij echter voor de Association of Tennis Professionals (ATP).

"Als hij echt schoon schip wil maken, moet hij al zijn titels en het geld dat hij daarmee verdiend heeft terugstorten," ging Safin verder. "Als hij eerlijk is, doet hij dat ook. De ATP heeft heus wel een bankrekening hoor."

Tot slot liet de Rus nog weten het niet nodig te vinden om een biografie over zichzelf te schrijven. "Ik heb het geld niet nodig."

'Specialized heeft miljoenen over voor Contador'

De fietsensponsor van Quick Step, Specialized, zou miljoenen overhebben om tweevoudig Tourwinnaar Alberto Contador naar het team te trekken. Volgens Gazzetta dello Sport zou Contador een slordige twintig miljoen euro kunnen verdienen in vier jaar tijd.

De manager van de ploeg, Patrick Lefevere, wil dit bedrag tegenover Sporza niet bevestigen. "Het klopt dat we een contractvoorstel hebben gedaan en Specialized wil een extra inspanning doen om Contador te halen."

Er zijn meer kapers voor de diensten van Contador, maar door dit nieuws lijkt de kans steeds groter te worden dat de Spanjaard vanaf komend seizoen voor de Belgische wielerploeg zal uitkomen. Echter is er nog steeds onduidelijkheid over het contract van Contador met zijn huidige ploeg Astana.

Bekerduel Heracles - GAE verplaatst

Het bekerduel tussen Heracles Almelo en Go Ahead Eagles zal een dag eerder gespeeld worden. Oorspronkelijk stond de wedstrijd voor 22 december op de rol, maar op verzoek van de lokale autoriteiten zal dit nu een dag eerder zijn.

De confrontatie tussen Heracles Almelo en Go Ahead Eagles zal op die dag om 20:00 uur beginnen en wordt in het Polman Stadion, de thuishaven van de ploeg uit Almelo, gespeeld.

Geen spierscheuring voor Kuipers

Een MRI-scan heeft uitgewezen dat Simon Kuipers geen spierscheuring heeft overgehouden aan het wereldbekerweekend in Berlijn. De sprinter zei dit op zijn twitterpagina.

Kuipers, die deel uitmaakt van de ploeg van Jac Orie, raakte vrijdag tijdens de 500 meter geblesseerd en moest daardoor ook de 1000 meter later dat weekend laten schieten. Of Kuipers komend weekend tijdens de wedstrijden in Heerenveen weer kan meedoen is nog onbekend.

Voorlopige racekalender MotoGP 2010

De Federation Internationale de Motocyclisme (FIM) heeft vanmiddag de voorlopige racekalender van de MotoGP bekend gemaakt.

In de tabel is te zien dat onder andere de Grand Prix’s van Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië, Tsjechië en San Marino een nieuwe datum hebben gekregen. Het is en blijft een voorlopige kalender, hij kan dus nog gewijzigd worden!


DatumLandCircuit
11 aprilQatarLosail
25 aprilJapanMotegi
2 meiSpanjeJerez
23 meiFrankrijkLe Mans
6 juniItaliëMugello
20 juniGroot-BrittanniëSilverstone
26 juniNederlandTT Assen
4 juliSpanjeBarcelona
18 juliDuitslandSachsenring
25 juliVerenigde StatenLaguna Seca
22 augustusTsjechiëBrno
29 augustusVerenigde StatenIndianapolis
5 septemberSan MarinoMisano
19 septemberHongarijeBalatonring
10 oktoberMaleisiëSepang
17 oktoberAustraliëPhillip Island
31 oktoberPortugalEstoril
7 novemberSpanjeValencia

Haase door in hoofdtoernooi Jersey

I Robin Haase is ook in het hoofdtoernooi van de Challenger van Jersey goed van start gegaan. De Hagenaar won in de eerste ronde van de thuisspeler Alex Bogdanovic, het werd 6-4 en 6-2.

Haase, die eerst twee rondes in het kwalificatietoernooi moest overleven, was vooral op eigen service erg sterk. Hij gaf tegen de Brit maar vier punten weg in zijn servicegames en pakte de set door zijn enige breekpunt te benutten. In de tweede set brak Haase Bogdanovic op love en gaf daarna geen kans meer weg. In de tweede ronde stuit Haase op de winnaar van het Italiaans onderonsje tussen Stefano Galvani en Andrea Stoppini.

Ahmed Marcouch toch lijsttrekker Nieuw-West

Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch van Amsterdam-Slotervaart wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart toch de lijsttrekker van de PvdA van het nieuw te vormen Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Dat heeft zijn woordvoerder vandaag bevestigd.

Over het lijsttrekkerschap van de oud-politieman was een conflict ontstaan nadat het bestuur van de lokale afdeling koos voor een andere kandidaat, de wethouder Achmed Baâdoud van het stadsdeel Osdorp. Daarmee ging het afdelingsbestuur in tegen de keus van een speciaal gevormde sollicitatiecommissie. Die had unaniem Marcouch voorgedragen als lijsttrekker.

Ahmed Marcouch toch lijsttrekker Nieuw-West  (foto: ANP)

Kamer: geen verlof crimineel bij vluchtgevaar

De Tweede Kamer wil dat gevangenen die vluchtgevaarlijk zijn, nooit op verlof gaan. Krijgen vluchtgevaarlijke criminelen toch verlof, dan moeten ze in ieder geval bewaakt worden.

Een ruime Kamermeerderheid heeft zich vandaag geschaard achter een verzoek van deze strekking, dat de VVD en SP indienden bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Justitie. Liberaal Fred Teeven en SP-Kamerlid Krista van Velzen zeggen af te willen van de huidige praktijk, waarin gevangenisdirecteuren verlof geven aan vluchtgevaarlijke criminelen.

Justitieminister Ernst Hirsch Ballin heeft al aangekondigd dat hij het verlofbeleid aanscherpt. Hij wil meer rekening houden met het vluchtgevaar van gevangenen tijdens verlof. Ook kijkt hij naar het belang van slachtoffers.

Kamer: geen verlof crimineel bij vluchtgevaar  (foto: ANP)

Leeg veld met zuchtjes wind

Soms komen verhalen en woorden als een zee. Overvloedig, soms te veel. De week waar ik nu in leef behoort niet tot deze zee en is misschien beter te omschrijven als een groot grasveld in een leeg stadion. De woorden, verhalen en ideeën voor verhalen zijn op dit veld niet meer dan kleine zuchtjes wind. Dit kan komen door mijn melancholische stemming, door alle intriges die ik als persoon momenteel beleef, of het herfstweer in combinatie met de warmte binnenshuis, die mijn brein toxeren met traagheid.

Somaliër opgepakt om terreur in VS

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in het asielzoekerscentrum in Dronten een Somaliër aangehouden. De 43-jarige man is volgens de Verenigde Staten betrokken geweest bij de ondersteuning van de internationale jihad en daarom heeft dat land Nederland gevraagd hem op te pakken. Dat meldde een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag.

De Amerikanen willen dat de Somaliër aan hen wordt uitgeleverd. Vandaag is de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam en voor de komende zestig dagen vastgezet in afwachting van de uitleveringsprocedure.

Waarschijnlijk was de man sinds eind 2008 in Nederland, aldus het OM, daarvoor woonde hij in Minneapolis in de VS. Volgens de VS heeft hij wapens gefinancierd voor terroristen en in 2007 en 2008 anderen hebben geholpen naar Somalië te reizen.

Deze personen zouden zijn opgeleid in een trainingskamp van Al-Shabaab, een islamitische terroristische organisatie in het Oost-Afrikaanse land. Het OM meldt verder dat een van hen vorig jaar oktober een zelfmoordaanslag heeft gepleegd met een truck vol explosieven in de onafhankelijke deelstaat Puntland in het Noordoosten van Somalië.

Spreekrecht voor ouders in rechtszaal

Ouders moeten namens hun kind in een rechtszaak kunnen vertellen welke gevolgen een misdrijf voor het leven van hun zoon of dochter heeft gehad. Ook vertegenwoordigers van verstandelijk gehandicapten dienen namens het gehandicapte slachtoffer het spreekrecht te kunnen uitoefenen in de rechtszaal.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde vandaag een voorstel van oppositiepartij SP om het spreekrecht voor deze groepen uit te breiden. Sinds 2005 hebben alleen slachtoffers of eventuele nabestaanden het recht mondeling hun verhaal te doen tijdens een strafzaak.

SP-Tweede Kamerlid Arda Gerkens vindt dat te beperkt. Ze besloot de kwestie aan te kaarten nadat een vader tijdens een rechtszitting niet mocht spreken namens zijn mishandelde gehandicapte dochter, die daartoe zelf niet in staat was.

Spreekrecht voor ouders in rechtszaal  (foto: ANP)

Drie tieners aangehouden voor strandrellen

De politie heeft opnieuw drie verdachten aangehouden in verband met de ongeregeldheden eind augustus op het strandfeest in Hoek van Holland. Dat heeft de politie vandaag gemeld. Het totaal aantal aangehouden verdachten staat nu op 38.

De politie hield een 17-jarige Schiedammer vandaag aan op een werkproject van zijn school. Een 18-jarige man uit Spijkenisse is eveneens op school aangehouden. De derde verdachte, een 19-jarige man uit Capelle aan den IJssel, werd op zijn werk opgepakt. De politie verdenkt hen van openlijke geweldpleging.

Tijdens het dancefeest Sunset Grooves keerde een groep bezoekers zich tegen de politie. Agenten voelden zich bedreigd en losten schoten. Daarbij werd een 19-jarige Rotterdammer dodelijk getroffen. Ook vijf agenten gelden als verdachten. Het Openbaar Ministerie in Den Haag wil echter niet zeggen waarvan zij worden verdacht.

Dit jaar geen beta Starcraft 2

Blizzard heeft bekend gemaakt dat ze het niet gaan redden om nog dit jaar een beta-versie van de opvolger van hun populaire RTS Starcraft uit te brengen. Een reden voor de vertraging is niet gegeven, maar het zou te maken kunnen hebben met het feit dat de beta zowel de multiplayer van Starcraft 2 als het vernieuwde Battle.Net zal gaan testen. Een nieuwe datum voor de beta is niet gegeven, maar zeker is dat het in 2010 zal plaatsvinden. De bron maakt geen vermelding van een vertraging van de definitieve game, dus deze mogen we nog steeds in de lente van 2010 verwachten.

[Gerucht] GTA IV: The Lost and Damned op weg naar de PC?

Rockstar heeft net zijn tweede stuk DLC voor Grand Theft Auto 4 uitgebracht (The Ballad of Gay Tony die wij bestwel leuk vonden om te spelen) en de geruchten duiken op dat het eerste stukje DLC (The Lost and Damned, die we ook al erg leuk vonden) op weg is naar de PC.

De DLC's zijn tot nu toe exclusief geweest voor de Xbox 360, Microsoft heeft hiervoor $50 miljoen betaald. Maar de geruchten gingen al langer dat dit slechts een timed-exclusive zou zijn en de eerste hints naar een PC-versie van de DLC zijn nu gevonden.

In het lijstje met achievements van de PC-versie van GTA IV zijn nu namelijk ook de achievements van The Lost and Damned te vinden. Rockstar heeft tot nu toe nog niet gereageerd op het nieuws, maar mocht de DLC naar de PC komen dan verwachten we binnenkort meer informatie.



Co-op actie van Army Of Two in beeld

De afgelopen maanden zijn twee gigantische kerels flink lastig geweest in het kantoor van Electronic Arts. Dit zeker niet om een slechte reden. Electronic Arts is namelijk druk bezig met de promotie van Army Of Two: The 40th Day, de opvolger van het vorig jaar verschenen Army Of Two. Net als in het eerste deel staat co-op actie in de schijnwerpers in deze game. Enkele nieuwe zaken die Electronic Arts heeft toegevoegd aan de game is het customizen van de wapens en meer multiplayer-opties.

Wat voor flitsende acties jij en je maat allemaal uit kunnen voeren kun je zien in de onderstaande trailer. Army Of Two: The 40th Day komt halverwege januari uit voor de Xbox 360, Playstation 3 en Playstation Portable.



Shanghai wordt getroffen door een ramp van epische proporties en Rios en Salem zitten midden in de ellende: ze zijn op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plek, maar gelukkig wel met het juiste team. Na een perfect geplande opeenvolging van mysterieuze catastrofes bevindt Shanghai zich op de rand van de afgrond. Het ultieme tweemansleger moet zich een weg vechten door een verwoeste stad en tegen alle verwachtingen in het geheim van de 40e dag zien te ontrafelen.

Stegeman in paleistuin Noordeinde?

Twee mannen die zich op 22 oktober in een witte bestelbus meldden bij de marechaussee van paleis Noordeinde om werkzaamheden te verrichten, worden door de marechaussee gezocht. Kort voordat zij arriveerden waren zij telefonisch aangemeld bij de dienstdoende wacht die hen de toegang verschafte. Achteraf blijkt namelijk dat zij er waarschijnlijk onrechtmatig verbleven. 


De werkzaamheden blijken nu niet te zijn aangemeld bij de daarvoor in aanmerking komende instanties. Een zegsman wilde vandaag niet kwijt hoe lang de twee op het terrein zijn geweest en wat ze daar hebben gedaan. Ook kon hij niet zeggen wie die twee personen waren.

Boze tongen beweren nu dat het gaat om het SBS tv-programma Undercover in Nederland. Volgens de zegsman staat dit er los van: "Dit is al op 22 oktober gebeurd." Aanstaande zondag laat journalist Alberto Stegeman in het SBS programma zien, hoe het gesteld is met de beveiliging van het koningshuis. In de promo's wordt al gemeld dat die beveiliging faalt. Stegeman wilde vandaag niet veel kwijt over de gebeurtenis in Den Haag. "Ik wil niet bevestigen of ontkennen dat wij dit waren."

Inmiddels is de marechaussee druk bezig met de vraag hoe ze dit soort gebeurtenissen in het vervolg kunnen voorkomen.

Willem II gaat selectie inkrimpen

Willem II doet er alles aan zijn schulden terug te dringen. Financiële problemen dreigen voor de club uit Tilburg, maar door de nieuwste bezuinigingen hopen de Brabanders weer tot een positief saldo te komen.

Belangrijkste hulpmiddel in dit verband is het terugbrengen van het maximaal aantal selectiespelers. Momenteel lopen er 25 contractspelers rond bij de Tricolores, terwijl er ook nog drie stagiairs bij de selectie meelopen.

Medio 2010 wil technisch directeur Henry van der Vegt de selectie terugbrengen tot twintig selectiespelers, zo laat hij weten aan het Brabants Dagblad.

Het is voor de Eredivisieclub niet de eerste maatregel in de strijd tegen de hoge kostenposten. Maandag nog liet de gemeente Tilburg al weten akkoord te gaan met huuruitstel van het stadion. Daardoor werd al meteen een tekort van twee miljoen euro afgewend.

Brama geselecteerd

Wout Brama is voor het eerst in zijn loopbaan opgeroepen voor het Nederlands elftal. De middenvelder van FC Twente is de vervanger van de geblesseerde David Mendes da Silva.

De 23-jarige Tukker gaat met Oranje mee voor de oefeninterlands tegen Italië en Paraguay de komende weken. Brama speelde vorig jaar al met Nederland B, maar dinsdag sluit hij aan bij de A-kern van het Nederlandse nationale team. Zaterdag 14 november treden Brama en zijn ploegmaten aan in en tegen Italië. Woensdag 18 november wacht de krachtmeting met Paraguay in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen.

Of Brama daadwerkelijk mee gaat naar het WK in Zuid-Afrika blijft, afwachten en ligt niet alleen aan de Twente-speler zelf. Demy de Zeeuw haakte eerder deze week geblesseerd af en ook de gekwetste Mendes da Silva lijkt in de pikorde voorlopig de voorkeur te genieten.

Staatsloterij verkoopt 10,2 miljoen loten

De Staatsloterij heeft voor de trekking van vanavond 10,2 miljoen lotnummers verkocht. Dat is bijna een miljoen minder dan vorige maand; toen verkocht de loterij een recordaantal van bijna 11,1 miljoen lotnummers. Van de nu verkochte loten is 73 procent een eenvijfdelot. Dat heeft een woordvoerder van de loterij vandaag gezegd.

Vanavond staat de jackpot voor de vierde achtereenvolgende maand op 27,5 miljoen euro. De gelukkige winnaar is vanavond dus dat bedrag of een vijfde deel daarvan rijker.

De jackpot of een gedeelte daarvan valt gegarandeerd omdat hij de maximale hoogte heeft bereikt. Waardoor er deze maand minder loten zijn verkocht, is niet duidelijk. Volgens de zegsman kan het te maken hebben met het feit dat de feestmaand december eraan komt en dat mensen denken 'maar even een maandje geen lot'.

Staatsloterij verkoopt 10,2 miljoen loten  (foto: ANP)

Vijftien jaar cel voor crime passionnel

De rechtbank in Alkmaar heeft de 33-jarige Maurice O. veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf voor de moord op de 35-jarige Dennis Borman uit Utrecht. Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden achttien jaar cel geëist.

Volgens de rechtbank is bewezen dat O. eind januari in het Noord-Hollandse Middenmeer Borman met 26 messteken om het leven bracht. Borman had ten tijde van de moord een relatie met de ex-vriendin van O. Op de ochtend van de moord werd het 35-jarige slachtoffer uit Utrecht bij zijn auto opgewacht door de dader. Na een woordenwisseling ontstond een gevecht waarbij Borman werd doodgestoken. O. vertelde later aan een familielid dat hij het deed op een manier 'zoals je in Kenia een kip slacht'.

Omdat O. nog nooit met justitie in aanraking was geweest, viel de straf lager uit dan geëist.

Dronken vrouw ontsnapt aan dood

Een dronken vrouw is in Boston aan de dood ontsnapt. De 26-jarige vrouw verloor op een metrostation haar evenwicht en viel op het spoor. Omstanders wisten de machinist van een aanstormende metro op tijd te waarschuwen, zodat deze een noodstop kon maken.

De metro kon net op tijd stoppen en kwam vlak voor de vrouw tot stilstand. De vrouw was zich van geen kwaad bewust, en kroop overeind. Ze waggelde over het spoor en kon uiteindelijk op het perron getild worden.

Voor beelden van het incident kijk je natuurlijk op FOK!weblog.

Limburgse erepenning voor André Rieu

André Rieu heeft vandaag de erepenning met bijbehorende oorkonde van de provincie Limburg gekregen. Rieu kreeg de penning voor diens verdiensten als muzikaal ambassadeur voor Limburg. Gouverneur Leon Frissen reikte de onderscheiding uit in de studio van de Rieu Group in Maastricht.

De Maastrichtenaar viert dit jaar zijn 30-jarig muzikantenjubileum. De grote doorbraak van Rieu en zijn Johan Strauss Orkest vond plaats in 1994 toen het nummer Second Waltz een enorm succes werd. Frissen noemde Rieu een begaafd muzikant, violist, orkestleider, arrangeur en entertainer, maar tevens een ondernemer met lef die zijn droom waar maakt.

"Hij draagt Limburg nationaal en internationaal op een voortreffelijke manier uit. Geen andere Limburger evenaart hem op deze zo bijzondere manier", aldus Frissen. Rieu reist met zijn orkest de hele wereld over en verkocht miljoenen cd's en dvd's. Zijn productiebedrijf telt ongeveer 150 werknemers met een omzet van vele tientallen miljoenen euro's.

Limburgse erepenning voor André Rieu  (foto: ANP)

Assassin's Creed 2 playthrough duurt meer dan 20 jaar

Nee, dan hebben we het niet over hoe lang het duurt voordat je de game uit hebt, maar de tijdspanne die Assassin's Creed 2 omvat. Dat klinkt indrukwekkend, maar de developers spelen een klein beetje vals. De game begint namelijk met de geboorte van de hoofdpersoon Ezio en skipt daarna 17 jaar in de tijd.

Je zal met Ezio spelen in verschillende fases in z'n leven. Volgens Benoit Lambert helpt dit om Ezio meer diepte te geven. Zo speel je Ezio niet alleen als 17-jarige rotzooi-trapper, maar ook als 40-jarige en zelfs ouder. Tijdens die periode zul je verschillende bekende personen uit de Renaissance ontmoeten, waaronder Leonardo DaVinci, die je van (voor die tijd dan) high-tech gadgets zal voorzien.

Balkenende: geen invloed onderzoek De Roy

Premier Jan Peter Balkenende ontkent dat hij een onderzoek van de Nationale ombudsman naar klachten van Edwin de Roy van Zuydewijn probeert te frustreren. Wel heeft hij de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer er in een brief op gewezen dat hij eigenlijk niet bevoegd is om onderzoek te doen naar het Kabinet der Koningin, omdat dat volgens Balkenende geen bestuursorgaan is.

De minister-president stelt dat hij volledig meewerkt aan het onderzoek. "Ik heb alle vragen beantwoord", zei hij vandaag op vragen van GroenLinks, die hem tijdens het wekelijkse vragenuurtje ter verantwoording had geroepen. Aanleiding was een bericht in de Volkskrant dat Balkenende het onderzoek naar de mogelijke bemoeienis van de rijksoverheid met het privéleven van De Roy van Zuydewijn zou hebben gedwarsboomd.

De ombudsman bekijkt onder meer of het Kabinet der Koningin in 2003 op eigen houtje onderzoek heeft gedaan naar de toenmalige echtgenoot van prinses Margarita.

Neergeschoten rapper overleden

De man uit Amsterdam Zuidoost die in de nacht van zondag op maandag is neergeschoten in een woning in Hoogezand (Groningen) is gisterochtend aan zijn verwondingen overleden. 

Volgens de plaatselijke politie is er in de woning aan het Annie M.G Schmidthof enkele malen geschoten nadat vier mannen de woning probeerden te overvallen.

Na het schietincident is de man met een auto naar het AMC vervoerd, wat op zich opmerkelijk is aangezien dat ziekenhuis ruim 200 km verwijderd ligt van de woning waar het incident plaatsvond. 

De Amsterdamse rapper 'Rotjoch' meldt via Twitter dat het om de rapper 'Rel' zou gaan.

Met dank aan R0N voor de herschreven submit!

Peuter (2) overlijdt aan Mexicaanse griep

Opnieuw is deze week een peuter gestorven aan de Mexicaanse griep. Het jongetje van 2,5 jaar oud lag in het UMC St Radboud in Nijmegen.

Hij moest voor de griep worden opgenomen, maar leed ook aan een andere ziekte. Een woordvoerster van het academische ziekenhuis en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) willen niet zeggen welke ziekte het kind al had.

Peuter (2) overlijdt aan Mexicaanse griep  (foto: ANP)

GSK doneert griepvaccins aan WHO

De Britse medicijnfabrikant GlaxoSmithKline doneert 50 miljoen doses van zijn vaccin tegen de Mexicaanse griep aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De vaccins zijn bedoeld om mensen in ontwikkelingslanden in te enten tegen de griep. Dat maakte de WHO vandaag bekend.

De WHO heeft een lijst van 95 landen opgesteld die in aanmerking komen voor de ontvangst van gedoneerde vaccins. De organisatie wil ongeveer 10 procent van de bevolking van die landen inenten, en geeft daarbij prioriteit aan werknemers in de gezondheidszorg.

'Minder controle borsten bij allochtonen'

Vrouwen van Turkse en Marokkaanse afkomst laten zich minder vaak controleren op borstkanker dan autochtone vrouwen. Taboe, angst en onvoldoende kennis spelen een rol.

Ook kunnen zij de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek vaak niet zelf lezen. Dat blijkt uit onderzoek dat de stichting Pharos - het kenniscentrum voor migranten, vluchtelingen en gezondheid - heeft laten uitvoeren.

Uit het rapport (pdf) (samenvatting) dat vandaag is gepresenteerd, komt naar voren dat 83 procent van de autochtone vrouwen de borsten laat controleren. Slechts de helft van de Marokkaanse vrouwen doet dit. Bij Turkse vrouwen ligt de opkomst rond de 60 procent. Volgens Pharos blijft het hard nodig om de kennis over deze ziekte bij de twee groepen te verbeteren en hen daarvan bewust te maken.

Elf jaar geëist voor dubbele bijlmoord

Officier van justitie Marry Oudendijk heeft vandaag voor de rechtbank in Haarlem wegens een dubbele moord elf jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen de 64-jarige Elzelien K. uit Badhoevedorp. De vrouw heeft toegegeven dat zij 5 september vorig jaar haar man (61) en dochter (22) in hun slaap met een grote bijl heeft gedood.

K. heeft gezegd dat ze haar man en dochter heeft vermoord om hen het verdriet te besparen van haar zelfmoord. De vrouw probeerde zich direct na de moorden van het leven te beroven door tegen een boom te rijden. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is er geen direct verband tussen het gebruik van het antidepressivum Seroxat en de moorden. Wel wordt de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar beschouwd door haar depressies.

DVD: Lost - seizoen 5

Let op! Mocht je de eerdere seizoenen nog niet gezien hebben dan kan er voor jou in deze review een aantal spoilers zitten. De echte Lost-fans zullen ondertussen al met smart op seizoen 6 zitten te wachten. Het wachten duurt lang, want deze zal hoogstwaarschijnlijk pas in februari/maart van 2010 in Amerika op tv te zien zijn. Gelukkig kunnen we nu seizoen 5 in perfecte kwaliteit nog een keer beleven want deze dvd-box ligt vanaf deze week in de winkels.

Voorzitter Haarlem stapt op

Dick Hulsebosch heeft vandaag de ledenraad medegedeeld dat hij, ondanks het verzoek van de commissarissen en het bestuur, per direct aftreedt als voorzitter van HFC Haarlem.

“De discussies rond mijn persoon leiden veel te veel af van het echte werk: het vinden van financiële ondersteuning voor HFC Haarlem. De ledenraad en het bestuur van de Businessfriends kunnen zich nu volop concentreren op het vinden van nieuwe sponsors, de kern van het probleem na het wegvallen van het stadionplan. Ik hoop van ganser harte dat zij met de commissarissen en de vele vrijwilligers daarin slagen want deze mooie club mag nooit verdwijnen”, aldus de scheidend voorzitter.

Haarlem heeft voor 1 december drie ton nodig.

Vjennekloet 4 – de mishandelde dorpsgek

In een klein lintdorpje onderin Twenterand hebben de bewoners het naar hun zin. Respectabele bejaarden paffen hun pijpje, vrienden proosten hun pilsje en kinderen worden gevoed met vele normen en waarden op het paplepeltje. Het hele dorp gaat zachtmoedig met elkaar om. Het hele dorp? Nou, de dorpsgekken maken zich wat zorgen om de verhoogde agressiviteit van jongeren. Vroeger was dat toch heel anders in dit knusse dorp Vjenne.

Besluit EU-president volgende week verwacht

Huidig EU-voorzitter Zweden hoopt morgen de uitnodigingen de deur uit te doen voor een top waarop de regeringsleiders van de 27 lidstaten besluiten wie de eerste EU-president wordt. Een diplomaat in Brussel heeft dat vandaag gezegd. Naar verwachting heeft die top volgende week plaats.

Voor de functie zijn nog diverse gegadigden in de race. De Belgische premier Herman Van Rompuy leek de belangrijkste kandidaat, maar volgens ingewijden zijn premier Jan Peter Balkenende en ook de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker nog kansrijk. Het Verenigd Koninkrijk houdt vooralsnog vast aan de kandidatuur van ex-premier Tony Blair, hoewel de meeste regeringsleiders liever een christendemocraat dan een sociaaldemocraat willen.

Polen heeft erop aangedrongen dat de kandidaten voor de functie zich in het openbaar presenteren, maar dat op de valreep ingediende voorstel maakt naar verwachting geen kans. Balkenende en Van Rompuy zijn formeel geen kandidaat.

'Verband tussen antidepressivum en bijlmoorden'

Er bestaat een causaal verband tussen het slikken van het middel seroxat en de bijlmoorden in Badhoevedorp. Deze agressieve daad kan worden gezien als bijwerking van het slikken van dit antidepressivum. Dat betoogde getuige-deskundige professor Anton Loonen vandaag bij de rechtbank in Haarlem.

De klinisch farmacoloog werd gehoord in de zaak van de 64-jarige Elzelien K. uit Badhoevedorp. Zij wordt ervan verdacht dat ze op 5 september vorig jaar haar man en dochter heeft omgebracht door hen meermalen met een bijl op het hoofd te slaan. De officier van justitie komt later op de dag met een strafeis tegen K.

Quebec wil Winterspelen in 2022

De Olympische Winterspelen in Vancouver moeten nog van start gaan, maar een andere Canadese stad, Quebec, heeft zich nu al kandidaat gesteld voor de organisatie van de Winterspelen in 2022. Lukt het in 2022 niet, dan proberen ze het voor 2026.

"Een beter gelegen stad is er niet”, aldus de premier van de provincie Quebec, Jaen Charest. Charest heeft een bedrag van 630.000 euro beschikbaar gesteld voor een speciale taakgroep, die de kandidatuur moet gaan voorbereiden.

Overigens was Quebec ook al kandidaat voor de organisatie van de Winterspelen in 2010, maar verloor toen van Vancouver. Burgemeester Regis Labeaume zegt dat er in Quebec nog wel een ijshockeystadion en een schaatsbaan moeten worden aangelegd.

[NHL] Blackhawks met Toews langs Kings

De Chicago Blackhawks hebben onder leiding van de van een blessure teruggekeerde captain Jonathan Toews hun thuiswedstrijd tegen de Los Angeles Kings met 4-1 gewonnen. De goals van Chicago werden gescoord door John Madden, Troy Brouwer, Toews en Andrew Ebbett.

De ervaren center John Madden was erg blij met de terugkeer van de jonge captain: "Hij is captain vanwege zijn manier van spelen. Hij is vocaal niet heel nadrukkelijk aanwezig, maar hij geeft leiding door het goede voorbeeld te geven en dat geeft weer af op andere spelers. Als we allemaal zoals hij spelen komt het altijd goed." Toews miste de afgelopen zes wedstrijden met een hersenschudding. "Ik voelde me geweldig op het ijs," aldus Toews. [i]"In onze laatste paar wedstrijden scoorden we moeilijk, vooral in de powerplay. Dit keer maakte de powerplay wel het verschil." De cijfers ondersteunen zijn statement, want Chicago wist uit twee van de drie powerplay-mogelijkheden te scoren.

John Madden bracht de Blackhawks na een eerste periode zonder doelpunten op voorsprong in de tweede. Verdediger Duncan Keith passte naar Troy Brouwer die in het centrum opkwam. Deze gaf de puck af aan Madden die vanaf rechts kwam, waarna de ervaren center met zijn backhand kon scoren. Halverwege deze periode maakte Anze Kopitar, de topscorer van de Kings en de NHL, er weer 1-1 van. Hij pikte een gestopt schot van Drew Doughty op achter het doel en kon zo in een leeg doel binnentikken.

In de derde periode kwamen de Blackhawks weer op voorsprong. In de powerplay raakte eerst Cam Barker de paal, waarna Brouwer een schot van Patrick Sharp van richting kon veranderen voor de eerste powerplay-goal van de avond. De tweede powerplay-goal volgde vier minuten later. Toews scoorde uit een pass van Troy Brouwer de 3-1. Weer vier minuten later besliste de ploeg uit Chicago de wedstrijd definitief nadat een schot van Brian Campbell op het bovenlichaam van Andrew Ebbett van richting veranderde en in het doel verdween. De Kings wisten in de derde periode slechts twee schoten op doel te produceren.

'Olieprijs in 2020 naar 100 dollar per vat'

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat de olieprijs in 2020 uitkomt op 100 dollar per vat en in 2030 op 115 dollar per vat. Dat meldde het agentschap vandaag in zijn World Energy Outlook 2009. Nu kost een vat 79 dollar. Het IEA verwacht dat de vraag naar olie jaarlijks met 1 procent toeneemt.

De wereldwijde olievraag zou omhooggaan van 85 miljoen vaten per dag in 2008 tot 105 miljoen in 2030. Het agentschap gaat er bij deze berekeningen vanuit dat de aanstaande klimaattop in Kopenhagen geen grote veranderingen in het energiebeleid teweeg zal brengen.

Benitez snapt gelijkspel niet

Liverpool draait niet goed. Gisteren morste de ploeg in de Premier League wederom punten. Op Anfield Road werd het 2-2 tegen laagvlieger Birmingham City.

"Het is lastig uit te leggen waarom we niet gewonnen hebben. We hadden zoveel kansen en genoeg balbezit," aldus de coach van Liverpool, Rafael Benitez, na afloop van het duel. "We verdienden een zege, hebben ook genoeg mogelijkheden gehad. Ik kan, gezien de kansen en het balbezit van Liverpool, niet geloven dat we nu over een gelijkspel aan het praten zijn."

Door het gelijkspel van gisteren is de achterstand op koploper Chelsea nu elf punten. "Sinds een kleine maand zeg ik steevast: we bekijken alles van wedstrijd voor wedstrijd. Ik ga het niet hebben over onze plek op de ranglijst. We zien wel waar het eindigt," besloot Benitez.

VWS bestrijdt onjuiste griepinformatie op internet

Het ministerie van VWS komt in het geweer tegen onjuiste informatie op internet over de Mexicaanse griep. Op fora en weblogs is het ministerie van plan banners te plaatsen die verwijzen naar de website waarop de overheid zelf informatie geeft over de Mexicaanse griep, www.grieppandemie.nl. Dat heeft een woordvoerder vandaag gezegd.

Het ministerie reageert zelf niet op de weblogs en fora, maar gaat op de eigen website wel in vragen die leven over de veiligheid van de vaccinatie tegen de griep.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) bezocht vandaag een huisartsenpraktijk in Den Haag waar het druk was met mensen die een prikje kwamen halen. Huisarts Albert Ongkiehong vertelde de minister dat de artsen het goede voorbeeld hadden gegeven door zichzelf als eerste in te enten. Onder zijn patiënten leven veel vragen over de vaccinatie.

Naar de hoeren met Google Streetview

Hoerenlopers van Nederland opgelet: Google Streetview heeft vannacht weer nieuwe steden online gezet. Onder meer Leiden, Deventer, Den Haag, Utrecht, Leeuwarden, Tilburg en Den Bosch zijn aan de beurt.

Altijd leuk even te kijken of je huis erop staat. Of dat je mensen herkent die naar de hoeren gaan. Zo kun je onder meer gluren in de hoerenbuurt van Den Haag maar vooral die in Deventer staat er goed op. En in de hoerenbuurt van Den Haag herkennen we Nostradamus in zijn strakke groene broek. Binnenkort komen er meer Nederlandse steden online op Streetview. De hele randstad is inmiddels gefotografeerd.



Fris he, buurvrouw?

Deen op proef bij Roda JC

De Limburger meldt dat Roda JC vanaf vandaag de Deen Sebastian Svärd op proef heeft. De middenvelder, die nog een een contract tot het einde van het seizoen heeft bij Borussia Mönchengladbach, krijgt tien dagen om zich te bewijzen in Kerkrade.

Op 16-jarige leeftijd werd Svärd gecontracteerd door Arsenal, maar hij wist daar niet door te breken. Tussen 2000 en 2005 werd hij door de Londenaren meerdere keren verhuurd. In 2006 vertrok de Deen naar Borussia Mönchengladbach, maar daar wist hij geen plek in de basis af te dwingen. Vorig seizoen werd hij een half jaar uitgeleend aan Hansa Rostock, waar hij wel aan spelen toekwam.

Maoïsten blokkeren wegen naar Kathmandu

Duizenden maoïsten in Nepal hebben alle wegen naar de hoofdstad Kathmandu geblokkeerd uit protest tegen de coalitieregering. Ze zwaaien met rode vlaggen en scanderen slogans. De overheid heeft op grote schaal oproerpolitie ingezet, berichtte de BBC vandaag.

De demonstranten willen een debat over de macht van de president in het parlement, maar de regering gaat hier niet op in. De maoïsten wonnen de eerste democratische verkiezingen vorig jaar. Volgens hen handelde president Ram Baran Yadav eerder dit jaar in strijd met de grondwet door hun besluit de legergeneraal weg te sturen, af te wijzen.

Het besluit van de president leidde in mei tot het instorten van de door de maoïsten geleide regering.

Ibrahimovic zegt voorlopig nee tegen Zweden

De kans is aanwezig dat Zlatan Ibrahimovic zijn laatste wedstrijd heeft gespeeld als Zweeds international.

De nieuwe bondscoach van het Scandinavische land, Erik Hamrén, heeft laten weten dat de 28-jarige spits zich bezint over zijn toekomst. Totdat hij een besluit heeft genomen, zal hij niet in actie komen voor Zweden. "Zlatan twijfelt al langere tijd", aldus de opvolger van de opgestapte Lars Lagerbäck.

Jongeren beschuldigen agent van moord

De motoragent die twee weken geleden een 41-jarige vrouw doodreed op een kruispunt in de Amsterdam-Zuid, wordt door jongeren uit die buurt beschuldigd van moord. Door de wijk heen zijn leuzen op muren gekalkt met ‘moordenaar’ en de naam van de agent.

Getuigen van het ongeluk verklaren dat de vrouw op het zebrapad liep toen ze werd aangereden. De motoragent zou door rood zijn gereden zonder zwaailicht en sirene. De agent raakte daarbij lichtgewond, de vrouw overleed later in het ziekenhuis.

In de buurt zijn jongeren het er niet mee eens dat de agent nog niet is opgepakt. ‘U heeft een moord op uw geweten’ staat er op een door jongeren geschreven pamflet dat vlakbij de plek des onheils is opgehangen. In het pamflet klagen de jongeren ook over het gedrag voor het ongeval. De jongeren beweren dat ze zomaar bekeuringen kregen en als daar iets van gezegd werd, beweerde de agent dat de rechtbank hem toch zou geloven.

Onder andere de Rijksrecherche doet op dit moment onderzoek naar het ongeval. De agent is niet geschorst, maar heeft zichzelf ziek gemeld.

Van der Vaart zegt nee tegen Ajax

De trainer van Ajax, Martin Jol, zei gisteren dat hij een lijntje had uitgegooid naar Rafael van der Vaart. Jol had de middenvelder gesproken en zei dat Van der Vaart Ajax de beste ploeg van Nederland zou kunnen maken. De kans is echter klein dat de international in de winterstop naar Amsterdam vertrekt. Dit meldt De Telegraaf

"In principe vind ik het nu te vroeg en zeg ik nee. Ik weet niet of ik bij Real Madrid blijf, maar er zijn ook andere opties", aldus Van der Vaart, die ook op belangstelling kan rekenen van HSV.

In tegenstelling tot de andere Nederlandse internationals zal Van der Vaart zich overigens vanmiddag nog niet melden in Noordwijk. Real Madrid speelt vanavond voor de Spaanse beker tegen Alcorcon. De Spaanse club moet de 4-0 uit-nederlaag weg zien te poetsen. Van der Vaart en Ruud van Nistelrooy maken deel uit van de selectie, Royston Drenthe zit op de tribune.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK!voetbalmanager!

Baby overlijdt door slapende kat

In de Zweedse plaats Sundsvall is een drie maanden oude baby overleden doordat een kat op het hoofd van het kind in slaap was gevallen.

De baby lag buiten in een kinderwagen onder een dekentje te slapen. Een kat is daar vervolgens bij gaan liggen waardoor het kind is gestikt. Toen de ouders bij het kind gingen kijken, was het al te laat. Het kind is nog naar een ziekenhuis gebracht, maar was inmiddels overleden.

Zeer brute en bloederige finishingmoves in Bayonetta

Het lijkt de laatste tijd alsof SEGA zich heeft opgeworpen als publisher van games die eigenlijk te bruut zijn om uitgebracht te worden. Werden we eerder op de Wii verblijdt met titels als House of the Dead: OVERKILL en Madworld, komt daar op de X360 en PS3 Bayonetta bij. We wisten als dat dit een hack & slash-game ging worden, waarbij je leuk wat combo's mag maken, maar dankzij een korte video zien we vandaag hoe extreem bruut de game eigenlijk is.

Tijdens het spelen kun je zoals gezegd combo's maken. Door dit goed te doen verzamel je magic en als je genoeg hebt verzameld kun je op een zeer gewelddadige manier je vijanden naar een andere dimensie helpen. Vele middeleeuwse martel- en moordwerktuigen mag je hierbij oproepen. Uiteraard gaat dit gepaard met een niet zo zuinige hoeveelheid bloed, iets waar we absoluut niet rouwig om zijn.

Bayonetta komt in januari naar de Xbox 360 en PlayStation 3.

Aantal faillissementen neemt af

Het aantal faillissementen in Nederland neemt af. In oktober werden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vijfhonderd faillissementen van bedrijven en instellingen uitgesproken. Dat zijn er 130 minder dan in de maand september. Vergeleken met een jaar eerder was het aantal bedrijven dat over de kop ging, nog wel flink hoger. Het CBS neemt eenmanszaken niet mee in de telling.

Het aantal faillissementen in de periode van een maand wordt volgens het CBS in hoge mate bepaald door het aantal zittingsdagen van een rechtbank. Daarom is het beter om te kijken naar het gemiddelde over drie maanden. Wanneer daarnaar wordt gekeken, kwam het aantal faillissementen in oktober uit op 550. In de zes maanden ervoor schommelde dat aantal rond de zeshonderd.

Ben jij klaar voor sex?

Er zijn van die dingen die heel belangrijk zijn om te weten, een van die dingen is natuurlijk of je al klaar bent voor een lekker potje batsen, brommers kieken of hoe je het ook wilt noemen het komt toch op het zelfde neer en dat is SEX. En het internet zou het internet niet zijn als er geen testje voor te vinden is. En gelukkig, na het beantwoorden van 25 vragen blijkt dat ik mag neuken.

Met dank aan Paul voor de submit

Van der Vaart zegt nee tegen Ajax

De trainer van Ajax, Martin Jol, zei gisteren dat hij een lijntje had uitgegooid naar Rafael van der Vaart. Jol had de middenvelder gesproken en zei dat Van der Vaart Ajax de beste ploeg van Nederland zou kunnen maken. De kans is echter klein dat de international in de winterstop naar Amsterdam vertrekt. Dit meldt De Telegraaf

"In principe vind ik het nu te vroeg en zeg ik nee. Ik weet niet of ik bij Real Madrid blijf, maar er zijn ook andere opties", aldus Van der Vaart, die ook op belangstelling kan rekenen van HSV.

In tegenstelling tot de andere Nederlandse internationals zal Van der Vaart zich overigens vanmiddag nog niet melden in Noordwijk. Real Madrid speelt vanavond voor de Spaanse beker tegen Alcorcon. De Spaanse club moet de 4-0 uit-nederlaag weg zien te poetsen. Van der Vaart en Ruud van Nistelrooy maken deel uit van de selectie, Royston Drenthe zit op de tribune.

Verkoopcijfers UK: Wii Fit Plus neem de eerste plek over

Nadat Wii Fit zich bij de meest succesvolle games aller tijden in Engeland mocht voegen is het nu de beurt aan zijn opvolger: Wii Fit Plus. Door een verkoopgroei van 3% kon de game de eerste plek overnemen van Football Manager 2010 die met een daling van 53% flink terugzakt in de lijst. Ook Wii Sports Resort maakte met 63% een mooie stijging door, waardoor hij steeg naar de derde plek. De hoogste nieuwe binnenkomer vinden we terug op de vijfde plek, waar Biowares nieuwste RPG Dragon Age: Origins staat. Die werd gelanceerd op de Xbox 360 en PC, waarbij de consoleversie een tikje beter wist te verkopen.

Ferrari verwacht sterk Brawn en Red Bull in 2010

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali verwacht dat de teams die dit seizoen in de Formule 1 om de titel streden volgend seizoen weer sterk zullen zijn. Brawn GP begon het seizoen sterk, maar zag later dit jaar Red Bull Racing naderbij komen. Naast Ferrari wordt ook McLaren verwacht weer sterk te zijn.

"Brawn had aan het begin van het seizoen zo'n groot voordeel, dat er geen twijfel over is dat ze al vroeg aan de ontwikkeling van de nieuwe auto zijn begonnen. Ik ken Ross Brawn erg goed, en ik weet dat hij zoiets doet. Red Bull had een geweldig pakket, en ik verwacht dat dat volgend jaar niet anders zal zijn," zei Domenicali over de teams die dit seizoen de Formule 1 kleur gaven.

Rossi dreigt met vertrek naar Ducati

Valentino Rossi heeft gedreigd met het vertrek naar Ducati als Yamaha voor 2011 geen keuze maakt tussen hem en Jorge Lorenzo. Beide kemphanen vechten om de nummer één status binnen de renstal en mocht het Japanse merk voor Lorenzo kiezen dan gaat Rossi in op het aanbod van Ducati.

BBC Sport vroeg de Italiaan of hij zijn carrière af wilde sluiten bij Yamaha. "Ik ben er niet meer 100% zeker van. Het hangt er vanaf wat er volgend jaar gebeurt. Het hangt van mijn prestaties af en van wat Yamaha beslist voor 2011. Ik denk dat Yamaha een keuze moet maken tussen Jorge en mij voor 2011," zei de Italiaan die niet de beste vrienden is met zijn teamgenoot Lorenzo.

Rossi voelt zich gevleid dat een Italiaanse renstal hem wil hebben, maar in eerste instantie wil hij toch bij het Japanse merk blijven. Hij heeft echter nog geen beslissing gemaakt. "Het is te vroeg om te zeggen, maar ik heb een geweldige optie bij Ducati lopen om van motor te veranderen en om te proberen met een Italiaanse motor te winnen. Het is een mooie kans, maar ik geef de voorkeur aan het blijven bij Yamaha, omdat de band tussen Yamaha en mij speciaal is."

EA ontslaat 1500 man, maar gaat door met overnames

De financiële crisis heeft zijn sporen nagelaten, niet alleen in de wereld van banken en aandelen, ook in de gamesindustrie moet er flink bezuinigd worden. Als gamer merk je daar misschien weinig van, maar de publishers merken het maar al te goed. Met name Electronic Arts lijkt flink problemen te ondervinden van de slechtere economie. Moest vorig jaar al 10% van het personeel het veld ruimen, daar komt tot maart 2010 nog eens 15% bij. Daarnaast gaat er een aantal studio's gesloten worden. Dit alles moet een kostenbesparing van $100 miljoen per jaar opleveren.

Ondanks dat veel personeel het veld moet ruimen gaat de uitgever wel gewoon door met het aantrekken van nieuwe studio's. Zo maakte EA bekend dat de social gamesstudio Playfish ingelijfd gaat worden. Kostenplaatje: $300 miljoen met een mogelijke bonus van nog eens $100 miljoen bij goede prestaties.
Playfish richt zich op de groep van social games, een markt die erg groet is op netwerksites als Facebook, maar ook op brede platforms als Google, de iPhone en Bebo. Over die verschillende netwerken verspreid claimt de ontwikkelaar 60 miljoen actieve spelers die samen een miljard speelsessies opleveren per maand.

Kristian Segerstrale, CEO en oprichter van Playfish, is uiteraard erg blij met de overname door de gigant en hoopt samen met EA ervaringen kunnen bieden die de gamesindustrie revolutionaliseren.

"The industry is undergoing dramatic transformation and joining EA is the ideal opportunity for us to push forward our goals to lead in the social entertainment evolution on a faster and much larger scale,"

"EAi's vision and entrepreneurial culture are consistent with our own, and together, we are in position to be the company that defines new and innovative connected experiences that will change the way people play games."

Squasher Anjema wacht zware opgave in Rotterdam


De Professional Squash Association (PSA) heeft vandaag het speelschema bekend gemaakt voor de Dutch Open Squash 2009, dat van 24 t/m 29 november plaatsvindt in Rotterdam. Aan het met veertigduizend Amerikaanse dollars gedoteerde squashtoernooi in de Maasstad doen vijf spelers mee uit de top-20 van de wereld.

Laurens Jan Anjema, die het prestigieuze toernooi in 2004 al eens op zijn naam schreef, begint zijn Dutch Open campagne tegen een qualifier. Bij winst wacht de als tweede geplaatste Hagenaar een duel met de Engelsman Joey Barrington (6) of de Mexicaan Eric Galvez.

Mocht de linkshandige squasher volgens verwachting de halve finale halen, dan stuit hij vermoedelijk op de Australiër Cameron Pilley (3), de nummer vijftien van de wereld, of Daryl Selby (5) uit Engeland, die samen met Anjema de gedeelde zeventiende plek op de wereldranglijst bezet op de wereldranglijst.

In de bovenste helft van het schema lijken toernooifavoriet Peter Barker (Engeland) en de Maleisiër Mohd Azlan Iskandar, beiden hoger gerangschikt op de PSA World Ranking dan Anjema, de beste papieren te hebben om de laatste vier te bereiken.

De viervoudig Nederlands kampioen, vorig jaar nog halve finalist, kijkt ondanks de zware tegenstand met vertrouwen vooruit naar de laatste week van november. “De Dutch Open is altijd een hoogtepunt van mijn toernooiseizoen geweest en ik zal dit jaar weer alles op alles zetten om die titel te pakken in Rotterdam. Ik heb de afgelopen jaren op het centercourt van Victoria een aantal memorabele wedstrijden gespeeld en ik hoop er later dit jaar nog vier topwedstrijden te spelen.”

Naast Anjema begint ook Piedro Schweertman in de hoofdronde van de Dutch Open. De met een wildcard toegelaten Nederlander treft in de openingsronde de als zevende geplaatste Engelsman Tom Richards.

Albayrak: tbs-gevangene langer in de cel

Misdadigers die zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf en tbs, moeten voortaan eerst hun hele straf uitzitten voordat ze naar een kliniek mogen. Ze kunnen niet meer na het uitzitten van een derde van de celstraf al naar een tbs-kliniek gaan, zoals in het verleden soms gebeurde.

De regeling uit 1997 die dit mogelijk maakte, houdt geen rekening met de gevoelens van slachtoffers en nabestaanden, zei staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) vandaag in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland. Ze wil de wet daarom aanpassen. In de tussentijd wordt de regeling bevroren.

Volgens Albayrak werd er amper gebruik gemaakt van de mogelijkheid. Bovendien werkte de regeling niet goed, omdat veroordeelden die vervroegd naar de tbs-kliniek gingen, pas op verlof mochten nadat twee derde van hun straf erop zat. Van een volledige tbs-behandeling was dan geen sprake.

'Belager Nuenen dood door worsteling'

De 34-jarige man die zondag een stel in de tuin van hun huis in Nuenen belaagde, is door een worsteling met de bewoner in de vijver om het leven gekomen. De 52-jarige bewoner, Bentje Bisseling, zegt dat vanochtend in een interview (vervolg) met het Eindhovens Dagblad. "Ik besloot hem net zo lang onder water te houden totdat hij los zou laten", bekent hij in het gesprek.

De politie heeft tot dusver geen mededelingen gedaan over de doodsoorzaak en wacht de uitkomst van sectie vandaag nog af. In verhoor is gezegd dat de politie de 52-jarige man verdenkt van doodslag maar ook daarover heeft de politie tot op heden niks gezegd.

SNS Reaal boekt winst

SNS Reaal heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 26 miljoen euro. Dit maakte het financiële concern, een combinatie van een bank en een verzekeraar, vandaag bekend.

Zowel de bank als de verzekeraar schreven in het kwartaal zwarte cijfers. De bank versterkte zijn positie op de hypothekenmarkt en de spaarmarkt, maar zag tegelijkertijd de rentemarge onder druk komen. Dit werd mede veroorzaakt door relatief hoge rentes die SNS betaalt op zogeheten termijndeposito's, spaarproducten met een vaste looptijd en rente.

De verzekeraar profiteerde mede van het herstel van de aandelenmarkten. Door kostenbesparingen wist SNS de marge op peil te houden.

Vorige week maakte het concern bekend een deel van de staatslening terug te betalen.

Aissati accepteert wissel niet

Ajacied Ismaïl Aissati weigerde gisteren, tijdens het duel Jong Ajax - Jong De Graafschap, in eerste instantie zich te laten vervangen. Aissati begon in plaats daarvan een discussie met trainer Pieter Huistra, waar ook enkele medespelers zich mee bemoeiden. Dit meldt RTV-NH.

Toen Aissati het veld dan toch had verlaten, beende hij boos naar de kleedkamers. Hij zou na afloop ook één van de eersten zijn die sportcomplex De Toekomst verliet.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over gestuntel binnen de PvdA.

Ruzie over de toekomstige PvdA-lijsttrekker voor de stadsdeelverkiezingen in Amsterdam-West. De PvdA-afdeling had een kandidatencommissie ingesteld. Die droeg Mohammed Marcouch voor als lijsttrekker. Maar die voordracht werd genegeerd: het afdelingsbestuur wil Mohammed Badoud als lijsttrekker. Ik ben blij dat ik geen lid meer van de PvdA ben. Want:

'PvdA wil zorgtoeslag afschaffen'

Het Algemeen Dagblad schrijft dat de PvdA vandaag een voorstel doet om de zorgtoeslag af te schaffen. PvdA-Kamerlid Van der Veen noemt het systeem 'onnodig duur en ingewikkeld'. De partij ziet meer in een inkomensafhankelijke premie voor het basispakket.

De zorgtoeslag is bedacht door het CDA en ingevoerd in 2006. Het idee erachter, is dat iedereen de volledige premie betaalt en zich zo bewust wordt van de hoge kosten. De lage(re) inkomens kunnen vervolgens weer een deel terugkrijgen door zorgtoeslag aan te vragen.

De PvdA zal het voorstel vandaag aan de orde brengen in het begrotingsdebat met minister Klink van Volksgezondheid. Het afschaffen van de toeslag bespaart de staat jaarlijks 59 miljoen euro. Komend voorjaar moet duidelijk zijn op welke manier de zorg goedkoper kan zijn.

Een Xbox controller die bevalt van een skateboard...

Soms is het moeilijk om ongetint nieuws te plaatsen. Het nieuws in dit bericht is een goed voorbeeld hiervan. Ter promotie van Tony Hawk: Ride, een game gepubliceerd door Activision die 20 november verschijnt voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de Wii, verscheen er een Love Story Trailer op Gametrailers.

Het onderstaande filmpje laat de liefde zien tussen een Xbox controller en een skateboard. Na een romantisch diner gebeurt er iets bizars. De controller gaat lekker liggen knipperen voor een haardvuur en bevalt van een skateboard controller.



Wat vind jij van bevallende controllers?

Zes auteurs strijden om AKO Literatuurprijs

Zes schrijvers maken vanavond kans op de AKO Literatuurprijs 2009. Joris van Casteren (Lelystad), Joke van Leeuwen (Alles nieuw), Erwin Mortier (Godenslaap), Carolina Trujillo (De terugkeer van Lupe García), Christiaan Weijts (Via Cappello 23) en Tommy Wieringa (Caesarion) zijn dit jaar genomineerd voor de prestigieuze boekenprijs.

In de Philharmonie in Haarlem zal de Belgische oud-premier en juryvoorzitter Guy Verhofstadt na tienen de winnaar bekendmaken. De uitreiking wordt rechtstreeks uitgezonden in het tv-programma Nova op Nederland 3. De schrijver van het winnende boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro en een sculptuur van Eugène Peters.

De AKO Literatuurprijs is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland en wordt uitgereikt sinds 1987. Voor de prijs komen boeken in aanmerking die zijn verschenen tussen 1 juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar. Daarnaast moeten ze behoren tot het genre 'literair verhalend proza voor volwassenen' of vallen in de categorie non-fictie, zoals reisverhalen, biografieën en essaybundels. Er werden dit jaar 390 boeken door uitgevers ingezonden.

Nomaden winnen Uncut Music Award

Niet Bob Dylan of Kings of Leon hebben de Uncut Music Award in de wacht gesleept, maar de band Tinariwen: een groep nomaden uit de Sahara. Dat meldde het Britse muziektijdschrift Uncut gisteren.

Tinariwen bestaat uit Toearegs die rondtrekken in de Sahara in het noorden van het Afrikaanse land Mali. Ze wonnen de prijs met hun vierde album, Imidiwan: Companions. De jury die unaniem was in haar oordeel, vond de plaat "ontzettend opwindend, vol krachtige muziek die gepassioneerd en briljant is gespeeld."

Tinariwen was dit jaar als enige niet-Amerikaanse band genomineerd voor de prijs die wordt vergeven door het Britse muziekblad Uncut. De groep werd opgericht in 1979 en maakt muziek die wordt omschreven als een combinatie van blues en traditionele drummuziek uit Afrika en het Midden-Oosten. Sinds de eeuwwisseling heeft de band ook enige bekendheid gekregen in westerse landen.

DVD: The Berlin Wall: Escape to Freedom

De documentaire The Berlin Wall: Escape to Freedom spits zich, zoals de naam al suggereert, toe op de gebeurtenissen met betrekking tot de Berlijnse Muur. Deze muur verdeelde de stad grofweg in twee gedeeltes, ten tijde van de Koude Oorlog. Het is inmiddels alweer twintig jaar geleden dat de muur gevallen is. Een goede reden om eens terug te blikken op deze absurde periode.

Film: 2012

Zo’n vijf jaar geleden, ergens in de diepste krochten van het internet, stuitte ik op iets wat later zou uitgroeien tot misschien wel de meest bekende rampprofetie ooit. Ik heb het hier natuurlijk over 21 december 2012, de dag waarop er een einde komt aan het voortbestaan van de wereld zoals wij die nu kennen. Althans, dat wordt beweerd door een steeds groter wordende groep doemdenkers. Zij baseren hun voorspelling op oeroude informatie van de Maya’s, die het ontwerpen van hun eigen kalender blijkbaar zo enorm beu waren dat zij om en nabij de eerdergenoemde datum het bijltje er maar bij neerlegden. Complotdenkers interpreteren deze vorm van gemakzucht echter als een bikkelharde voorspelling omtrent het noodlot van de mensheid. Recentelijk heeft een groepje academici beweerd dat we voorlopig opgelucht adem kunnen halen, want door een rekenfout zaten we er al die tijd bijna tweehonderd jaar naast. Aangezien jij en ik het jaar 2208 hoogstwaarschijnlijk niet zullen halen, zullen we nooit aan den lijve ondervinden hoe het einde van de wereld gestalte krijgt. Gelukkig komt Hollywood met een goedmakertje voor deze teleurstelling, en wel in de vorm van een uiterst visuele verfilming van de aankomende apocalyps, 2012.


Boek: Rene van Delft - Het wezen moet verschijnen

Psychologische thrillers vinden we tegenwoordig overal, tijd voor een nieuwe insteek moet auteur René van Delft gedacht hebben. Er zijn meer vakgebieden die zich lenen voor het schrijven van een thriller, in zijn beleving is filosofie er daar één van. Deze studierichting staat centraal in zijn nieuwe boek Het wezen moet verschijnen. Geen makkelijke insteek, maar met verve uitgevoerd.

Van Veen krijgt dreigmails om PVV-uitspraak

Herman van Veen heeft naar eigen zeggen duizenden dreigmails gekregen van PVV-aanhangers, naar aanleiding van zijn uitspraak, dat de PVV net als de NSB is. Hij deed deze uitspraak tijdens een herdenking van de val van de Berlijnse Muur.

Van Veen zei gisterenavond bij Pauw en Witteman dat hij het zorgelijk vindt dat één man alle macht heeft binnen de PVV. De partij van Geert Wilders mag niet als de NSB worden en Van Veen snapt er niets van dat hij dat niet zonder gevaar kan zeggen.

Wilders' advocaat Bram Moszkowicz is van mening dat Van Veen Wilders demoniseert. Hij zei gisteren bij De Wereld Draait Door dat Wilders bewust een eenmanspartij blijft, omdat de partij dan niet van binnenuit kan worden kapot gemaakt.

Minister Klink heeft aan de PVV-leider gevraagd om zijn aanhangers te manen geen dreigmails te sturen.

Met dank aan Paul voor de submit.

Schermutseling op zee tussen Korea's

Schepen van Noord- en Zuid-Korea zijn vandaag ten westen van het schiereiland op zee in gevecht geraakt. Dat maakte het Zuid-Koreaanse leger bekend.

Een Noord-Koreaans schip zou over de zeegrens zijn gevaren, waarop de Zuid-Koreaanse marine het vuur opende. Het Noord-Koreaanse schip vuurde terug, maar raakte zwaar beschadigd. Niemand raakte gewond door de schermutseling.

Op de grens in de Gele Zee is al eerder gevochten door de twee buurlanden. In 1999 en 2002 raakten marineschepen daar slaags. Tientallen mensen kwamen door het grensdispuut om het leven, vooral in het visserijseizoen.

Noord- en Zuid-Korea zijn officieel nog steeds in oorlog met elkaar.

Jongen overleeft nacht tussen ijsberen

Een 17-jarige jongen is gisteren na een hachelijke nacht gered van een ijsschots in het water van de Canadese Hudson Bay. Op het stuk ijs liepen tot overmaat van ramp ook twee ijsberen rond. Dat meldde een vertegenwoordiger van de Canadese overheid.

De jongeman was samen met een oudere vriend aan het jagen bij Coral Harbor in de Nunavut-regio, toen de twee elkaar zondag uit het oog verloren en verdwaalden. De jongen belandde uiteindelijk op de ijsschots die richting Noordelijke IJszee dreef.

De jongen werd gevonden na een nachtelijke zoektocht met een vliegtuig. Twee parachutisten landden op een nabijgelegen ijsschots en wisten de jongeman zwemmend en kruipend te bereiken. Een reddingsschip pikte het trio daarna op. De jongen hield aan het avontuur lichte bevriezings- en onderkoelingsverschijnselen over.

De andere jager werd al eerder ontdekt en gered.

Google breidt Street View verder uit

Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft zijn dienst Street View in Nederland uitgebreid met dertig steden, met foto's van duizenden kilometers straten en bezienswaardigheden. Gebruikers kunnen daardoor op internet alvast een kijkje nemen op de plekken die zij willen bezoeken.

Bijna de gehele Randstad is nu gefotografeerd, zo kondigt Google vandaag aan. Amsterdam, Rotterdam en Groningen waren in maart dit jaar als eerste Nederlandse steden aan de beurt. Nu zijn steden als Den Haag en Haarlem toegevoegd. Buiten de Randstad maken onder meer Eindhoven, Arnhem, Apeldoorn, Nijmegen, Zwolle en Lelystad hun debuut.

Street View is niet onomstreden. Google heeft geregeld brandjes moeten blussen, omdat mensen zich door de foto's in hun privacy aangetast voelden. De onderneming maakt nu zo veel mogelijk gezichten en kentekens van auto's onzichtbaar. Klagers kunnen ook 'hun' foto's laten verwijderen.

In maart dit jaar had Google ruim 4000 kilometer Nederland in kaart gebracht. Nu is dat meer dan 35.000 kilometer. Het bedrijf rijdt met auto's met camera's in het land rond. In augustus kwam een speciale fiets uit de Verenigde Staten over om plekken te fotograferen die niet of nauwelijks met de auto zijn te bereiken. Het Binnenhof in Den Haag en Kinderdijk zijn daarvan nu in de beeldbank opgenomen. Enkele andere attracties, zoals de Efteling, staan nog in de rij, aldus een woordvoerder.

Google weet nog niet wanneer het heel Nederland in beeld heeft gebracht. Street View vertoont nog behoorlijk veel witte vlekken in het zuiden en oosten van het land. In de VS wordt de dienst al gebruikt in navigatiesoftware. Automobilisten kunnen zich daardoor beter oriënteren op hun omgeving, zo hoopt Google.

Buggy's Maclaren gevaarlijk voor vingertjes

De Britse buggyproducent Maclaren heeft in de Verenigde Staten meer dan een miljoen buggy's teruggeroepen, omdat kinderen met hun vingers klem kunnen komen te zitten in de scharnieren. Kinderen kunnen daardoor zelfs vingers verliezen, maakte het bedrijf gisteren bekend.

In de VS zijn inmiddels vijftien ongelukken met buggy's van Maclaren gemeld. Daarvan resulteerden er twaalf in de amputatie van een of meer kindervingers. Gebruikers van de wandelwagens moeten een nieuw onderdeel plaatsen om verdere ongelukken met de scharnieren te voorkomen. Alleen dan kunnen de buggy's veilig gebruikt worden, meldt de BBC op basis van de waarschuwing van het bedrijf.

Het gaat onder meer om de modellen Volo, Triumph, Quest Sport en Techno XT. De waarschuwing geldt ook voor kinderwagens waar een tweeling in kan. Deze buggy's zijn ook in Nederland verkrijgbaar, maar Maclaren onderneemt alleen in de VS stappen.

Nederlands bedrijf koopt Duitse stroomnet

Een groot deel van het Duitse stroomnet komt mogelijk in Nederlandse handen. De Nederlandse netbeheerder Tennet neemt het hoogspanningsnet van energieconcern E.ON over, melden Duitse media. Het gaat om 40 procent van het net in Duitsland, wat neerkomt op 10.700 kilometer aan hoogspanningskabels. Tennet heeft nu alleen 2300 kilometer in Nederland in handen.

Met de deal is zo'n 1 miljard euro gemoeid. De raad van commissarissen van E.ON zou al akkoord zijn, maar het bedrijf komt vandaag met een persconferentie. Ook een consortium van Deutsche Bank, Allianz en Goldman Sachs zou interesse hebben gehad.

De Nederlandse consumenten kunnen mogelijk profiteren van de lagere energie- en transportkosten in Duitsland.

Modern Warfare 2 nu te koop


Het is waarschijnlijk dé release van het jaar, Call of Duty: Modern Warfare 2. Om fans de mogelijkheid te bieden gelijk met de game aan de slag te gaan openden veel winkels speciaal hun deuren om 0:00 uur. De Mediamarkt in Leeuwarden was één van deze winkels. Gamers trotseerden de regen om als één van de eersten hun exemplaar van de game aan te schaffen zoals je op onderstaande foto's kunt zien. Met dank aan Sharpdressedman voor het beschikbaar stellen van de foto's.





Call of Duty: Modern Warfare 2 is het tweede deel in de Modern Warefare-serie. Het origineel is nog steeds erg populair en wordt veel online gespeeld, ondanks dat Call of Duty 5 vorig jaar is verschenen. De verwachting is dat Modern Warfare 2 de beste verkopende game van 2009 gaat worden.

Zeker 130 rebellen gedood in Afghaanse Kunduz

Bij een grote operatie in de Afghaanse provincie Kunduz zijn volgens de NAVO zeker 130 strijders van de Taliban gedood. Dat meldde een NAVO-woordvoerder gisteren.

Een strijdmacht bestaande uit zevenhonderd Afghaanse en vijftig NAVO-militairen waren bij de vijf dagen durende operatie betrokken. De Taliban werden uit een reeks dorpen verdreven. Onder de Afghanen en de NAVO-troepen zijn geen doden gevallen. Volgens gouverneur Mohammad Omar van Kunduz hadden de gevechten in en rond het district Char Dara plaats.

Een zegsman van de Taliban noemde de cijfers overdreven en sprak van "propaganda" door de NAVO. Volgens hem zijn slecht vijf opstandelingen omgekomen. De Taliban hebben de afgelopen maanden de macht overgenomen in een groot aantal dorpen in Kunduz. In deze provincie in het noorden van Afghanistan zijn vooral Duitse militairen gelegerd.

Char Dara was eind september het toneel van een luchtaanval waarbij tientallen doden vielen onder wie veel burgers. De aanval had plaats nadat Taliban-strijders twee tankwagens had gekaapt.

Uitspraak verwacht rechtszaak N.Technology en FIA

Op dinsdag 10 november wordt een uitspraak verwacht in de rechtszaak van N.Technology tegen de FIA. N.Technology is een van de nieuwe F1-teams die zich had aangemeld om mee te doen in 2010, maar de eigenaar trok zich uiteindelijk terug.

Het ging MSC, de Italiaanse eigenaar van N.Technology, om het selectieproces dat de FIA hanteerde in de zomermaanden. Een eerste hoorzitting had vorige maand plaats en de uitspraak van die zitting wordt dinsdag verwacht. MSC claimt dat de procedures voor de nieuwe inschrijvingen niet goed gevolgd zijn en dat er geen transparantie in het hele proces was. Als het verdict zich tegen de FIA uitspreekt, zal er zeer waarschijnlijk een beroep volgen.

Het management van de FIA is sinds de hoorzitting veranderd en momenteel is Jean Todt de nieuwe voorzitter van de internationale autosportbond. De F1-inschrijvingen werden bekend gemaakt en de gekozen teams zijn sindsdien hard aan het werk om zich voor te bereiden op het seizoen 2010, daarmee is het een voldongen feit - waardoor het niet mogelijk is om het besluit terug te draaien om N.Technology nog toe te laten. Het bedrijf zelf heeft mogelijk het hele F1-project niet verder doorgezet en dus zou het - mocht er een team weg vallen - niet mogelijk zijn om nog in het F1-circus te stappen.

Op die manier kan het gerechtshof alleen een vorm van compensatie toekennen aan het Italiaanse bedrijf MSC indien het van mening is dat het team onterecht uitgesloten werd van het selectieproces.

Killzone 3 in 2010?

In Wannahaves, een programma over gadgets, is een interview gehouden met Jan-Bart van Beek, Games Artist Director bij Guerrilla Games. Op het eind wordt er beweerd dat Guerrilla Games inmiddels begonnen is aan Killzone 3.

Helaas is het niet Jan-Bart maar de voice-over die de bewering doet dat Guerrilla Games op dit moment al in het diepste geheim bezig is met Killzone 3. De voice-over beweert verder dat Killzone 3 waarschijnlijk in 2011 of zelfs misschien al in 2010, in de schappen zou kunnen liggen.

De geruchten die over Killzone 3 al de ronde deden worden hiermee natuurlijk nog meer versterkt. Of dat ze waarheid worden, zullen we helaas pas eind 2010 of in de loop van 2011 weten.

Symbolische val Muur met duizend dominostenen

Na een duwtje van oud-president Lech Walesa van Polen en oud-premier Miklós Németh van Hongarije is vanavond in Berlijn een 1,5 kilometers lange rij van duizend dominostenen omgevallen. De beschilderde en beschreven, 2,5 meters hoge dominostenen stonden opgesteld waar ooit de Berlijnse Muur liep van het Potsdamse Plein naar de Brandenburgse Poort.

Ook in het echte leven hadden Polen en Hongarije historische dominostenen omgegooid wat uiteindelijk zou leiden tot de val van de Berlijnse Muur: Walesa richtte in Polen Solidarnosc op, de eerste vrije vakbond in het communistische Oost-Europa. Hongarije was het eerste land van het Warschaupakt dat het IJzeren Gordijn opende voor DDR-burgers die naar het Westen wilden reizen.

Het Feest van de Vrijheid in hartje Berlijn is afgerond met een groot vuurwerk.

Lech Walesa laat Berlijnse Muur van dominostenen vallen  (foto: ANP)
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.