Columbine Papers Revealed

Op 20 april 1999 werden in Jefferson county in Colorado op de Columbine High School twaalf leerlingen en een docent doodgeschoten. De daders, twee scholieren, Eric Harris en Dylan Klebold, pleegden na hun gruweldaad zelfmoord. Deze schietpartij heeft veel indruk gemaakt in Amerika. Michael Moore maakte over dit drama een indrukwekkende documentaire, waarin hij de geweldscultuur in Amerika hekelt.

Vorige week donderdag, zeven jaar na het drama, zijn alle documenten vrijgegeven die indertijd tijdens het politie onderzoek in beslag werden genomen. De Denver Post wist dit na een rechtszaak voor elkaar te krijgen. De krant hoopt dat door de publicatie van de stukken in de toekomst dergelijke tragedies te vermijden.

Het gaat om 936 pagina's o.a. dagboeken, tekeningen, computerfiles, maar ook persoonlijke correspondentie van de twee jonge daders. De documenten zijn hier in te zien. Als je het bekijkt, merk je dat de jongens een fascinatie hadden met geweld en dat er iets broeit. Het drama kondigt zich eigenlijk al aan.

Er zitten ook paperassen tussen die ogenschijnlijk helemaal niets met het incident te maken hebben. Bijvoorbeeld een schoolrapport van Eric Harris, waaruit blijkt dat hij bij één van de vakken juist een "positive attitude and good cooperation" en een "strong interest and participation" toont. Of een liefdesbrief van Dylan Klebold geschreven aan een meisje met wie hij één semester in de klas had gezeten, maar aan wie hij nooit had verteld dat hij haar leuk vond: "I will go away soon, but I just had to write this to you, the one I truly loved."
Heel bizar!

Met dank aan Vassili_Z voor de submit.