Spaanse premier negeert paus

Zapatero De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero is niet naar de afsluitende mis van de Wereldgezinsdagen geweest, die opgedragen werd door paus Benedictus XVI. Het Vaticaan is daar "enigszins geïrriteerd" over. "Zelfs Fidel Castro is aanwezig bij missen die de paus opdraagt", aldus een woordvoerder van het Vaticaan.

In de mis benadrukte de paus de traditionele waarden van het gezin en zei hij het huwelijk een onbreekbaar verbond tussen man en vrouw te vinden. "In de moderne maatschappij wordt de individuele vrijheid overdreven", aldus de paus. De paus gaf daarmee indirect aan het beleid van Zapatero te hekelen. Zapatero wilde daar helemaal niks van weten, en besloot niet naar de mis te komen.

Hij voert sinds zijn premierschap een progressief beleid in Spanje. Zo heeft hij het homohuwelijk ingevoerd en zijn er snellere regelingen ingevoerd om het huwelijk te kunnen ontbinden. Ook heeft hij de invloed van het katholicisme in het onderwijs verminderd en ivf-behandelingen makkelijk toegankelijk gemaakt. Deze nieuwe wetten in Spanje zijn het Vaticaan een doorn in het oog. Maar een vijfde van de Spanjaarden gaat geregeld naar de mis.