Big Brother over de grens

Big Brother heerst over de wereld. In een vijftiental landen loopt de reeks en overal worden andere accenten gelegd. Het Nieuwsblad van België onderzocht hoe de kandidaten in Australië de verveling verdrijven, welke mensen er zich zoal opgeven als kandidaat en hoe dat in de Verenigde Staten op een pijnlijke vergissing uitdraaide.

WAAR: Big Brother Australië

WAT: De verveling slaat toe in het Australische Big-Brother Huis. Dat levert voor de kijkers down under wel zeer vreemde taferelen op. De manager van een exotische dancing leert haar collega's hoe je cocktails kan schenken zonder handen: je perst een fles onder een borst (size does matters) en je leunt naar links om uit te schenken. Of wat dacht u van het spelletje Tequila Hitman ? De spelregels gaan als volgt: je snuift een lijntje zout, je slaat een shot tequila achterover en je perst een limoen uit in je ogen. Don't try this at home!

WAAR: Big Brother Nederland

WAT: In Nederland zijn ze inmiddels al aan de derde editie van Big Brother toe. Het spel wordt hard gespeeld. Er is immers een rijk en een arm gedeelte in het huis. Het arm gedeelte is wel back to basics, terwijl aan de overkant de decadente pret niet op kan. Opvallendste figuur is wellicht Kelly, een transseksueel, waarvan de operatie geslaagd mag genoemd worden. Ook nog in de race is Tania, zowaar een Belgische voor wie trioseks net dat stapje te ver is.

WAAR: Big Brother in Groot-Brittannië

WAT: Big Brother 2 zit er voor de kijkers van Channel 4 al een paar weken op, maar er worden nu al wilde plannen gesmeed voor een derde reeks. Hoewel winnaar Brian en finaliste Helen nu officieel een paar zijn, was er in het Huis niet veel seks te zien. Om het seksgehalte te verhogen wordt gedacht om in de derde reeks koppels toe te laten. Tegelijkertijd wordt gedacht aan een extra Big Brother met alleen maar homo's. Het programma is bij Britse fags immers ongemeen populair.

WAAR: Big Brother in Polen

WAT: De Polen zijn de grootste televisiekijkers in Europa. De eerste Big Brother trok gemiddeld liefst 4 miljoen kijkers. Reeks twee is alweer een paar weken aan de gang. Blijkbaar wou zowat iedereen in het land deelnemen aan de tweede reeks: een oud-presidentskandidaat en een non raakten tot in de voorronde. Overigens valt het op dat de gekozen deelnemers een gebrek aan discipline tonen wat tot verwarrende toestanden leidt. Voor het overige wordt er vooral veel gezopen.

WAAR: Big Brother Amerika

WAT: In de Verenigde Staten zit Big Brother er net op. Op het moment dat de finalisten werden gekozen, brak boven New York en Washington de hel los en schorste CBS ruim een week de uitzendingen. In het huis was er anders ook wel plaats voor een streepje geweld. Een van de huisgenoten haalde half juli een mes boven en legde het op de keel van een van de meisjes in het Huis. The Times kwam er achter dat de griezel al vijf keer was gearresteerd: drie keer voor geweldpleging, twee keer voor diefstal. Omwille van het toenemende geweld en seks besloot CBS het uitzenduur van de reeks fors te verlaten.

WAAR: Groot Broer Koekeloer in Zuid-Afrika

WAT: Zes mannen en zes vrouwen, zeven blanken en vijf zwarten zitten opgesloten in Randburg, een voorstad van Johannesburg. Behoorlijk heterogene groep zou je zeggen. Toch kwam er al meteen protest omdat er geen Zuid-Afrikaan van Indiase origine in het huis zit. Het programma lijkt op een testcase: is Zuid-Afrika definitief af van de apartheid of sluimert het nog steeds onderhuids? Uiteraard wordt er behalve Engels ook behoorlijk wat Afrikaans gepraat: op culinair vlak bakten de bewoners afgelopen week driehonderd vetkoeke. Klinkt calorierijk!