Heeft Jezus echt bestaan?

Heeft Jezus, door christenen vereerd als de Zoon van God, werkelijk bestaan? Historici en archeologen zoeken naar aanwijzingen die hen naar de historische figuur Jezus kunnen leiden. Kunnen hun inspanningen een raadsel oplossen dat meer dan 2000 jaar teruggaat en tot op de dag van vandaag zo velen fascineert?

Voor ruim twee miljard christenen is hij de zoon van God, geofferd aan het kruis. De opgestane Messias, zijn geboorte wordt zo belangrijk geacht dat deze het startpunt markeert in de Gregoriaanse kalender die tegenwoordig in veel delen van de wereld wordt gebruikt. Hij is de hoeksteen van het christendom, een figuur wiens verhaal zich heeft ontwikkeld in overeenstemming met het geloof dat de kerken gedurende een periode van 2000 jaar hebben opgebouwd.

Pas in de 18e eeuw en de Verlichting werd de kwestie van een historische Jezus echt onderzocht. Wie was Jezus, afgezien van het religieuze discours, werkelijk? Een man van vlees en bloed? Heeft de centrale figuur in deze religie werkelijk bestaan? Gelovigen beantwoorden deze vraag door de Evangeliën te lezen, de oude verhalen over het leven van Jezus. Maar hoeveel historische geloofwaardigheid kan worden toegeschreven aan teksten die tientallen jaren na de dood van Jezus zijn geschreven?

Vooral gezien het feit dat de vier officiële evangeliën elkaar op veel punten tegenspreken. De onderzoekers stellen veel van de dingen die we denken te weten over Jezus in vraag: werd hij echt op 25 december geboren? Hoe zag zijn leven eruit voordat hij begon te prediken? Wat is de exacte locatie van zijn graf? Kunnen historici er vandaag de dag eindelijk in slagen de mysteries van Jezus' leven te onthullen, door historisch bewijsmateriaal uit Israël, Egypte en Jordanië te onderzoeken en vervolgens de allernieuwste wetenschap te benutten?