Vijf redenen waarom Serious Request 2015 flopte

2: Geen slaapgasten

Serious Request heeft al jaren elke avond een slaapgast. Een bekende Nederlander die in de nacht zorgt voor wat vertier voor de mensen die kijken, en die zorgen voor de nodige variatie en gespreksstof. Slaapgasten die soms verschrikkelijk waren, zoals Willie Wartaal die zijn volledige tijd in het glazen huis een beetje lam voor zich uit zat te kijken en zat te appen, en soms briljant, zoals Ilse de Lange die samen met een willekeurige jongen op het plein die beweerde te kunnen rappen een rapversie van So Incredible uitvoerde in 2008.

Of Irene Moors die voor haar overleden vader een prachtig lied zong dat Deejay Domien deed huilen (en hij was niet de enige)

En vind van Lange Frans wat je wilt, maar toen hij de verhalen van enkele kijkers te horen kreeg en daarop een persoonlijke versie van 'Zing voor me' deed was dat een moment waarop half Nederland met een brok in de keel zat.

 

En dat zijn nu precies de dingen die de kijker (en luisteraar) geboeid houden. Haal dat weg en je bent een enorm deel van je aantrekkingskracht verloren, zoals dit jaar is gebleken. En dingen als de 24-uursdeejay maken dat overduidelijk niet goed.

 

1: Gerard Ekdom

Voor velen dé man die Serious Request leuk maakt. Natuurlijk zijn er ook mensen die hem niet kunnen uitstaan, maar feit is dat hij in het glazen huis altijd garant stond voor pret. Waar de meeste deejays vooral plaatjes willen draaien en tijdens het plaatje een beetje duf naar hun monitoren staren, was het Ekdom die elke song meezong, het publiek ophitste, gek deed, Living Doll playbackte of zich ontmaskerde als kerstzanger Gary Fomdeck.

Hoe het ook zij, de conclusie mag duidelijk zijn; het publiek wil vooral vermaakt worden. Het goede doel is bijzaak, hoewel ook de keuze van het doel dit jaar bij heel veel mensen in het verkeerde keelgat schoot. Misschien zou Serious Request zich volgend jaar inderdaad eens moeten richten op de mensen die het binnen onze eigen landsgrenzen slecht hebben.

Feit is dat de nieuwe opzet niet werkte, en dat is jammer, want voor heel veel mensen was Serious Request inmiddels een kersttraditie. En aan tradities moet je niet tornen.

Fijne Kerst!