FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 25 december 2015

IJsvereniging Ede nodigt vluchtelingen uit

De Edese IJsvereniging heeft een groep vluchtelingen uitgenodigd om te komen schaatsen. De vereniging reageert daarmee op een afgeblazen zwemuitje voor de groep. Die zou komen zwemmen in een zwembad in de plaats, maar dat werd op het laatste moment afgeblazen.

Waarom dat is gebeurd, is niet duidelijk, maar volgens de Gelderlander zou het te maken kunnen hebben met een ingezonden brief in een huis-aan-huisblad. Daarin wordt gesuggereerd dat als de vluchtelingen gratis mogen zwemmen er "ongeregeldheden als in Geldermalsen" kunnen komen.

Burgemeester Cees van der Knaap spreekt van een mooi initiatief van Edese IJsvereniging. "Hulde!", twittert hij. De voorzitter van de ijsvereniging vindt het heel sneu dat het zwemmen is afgezegd. "Wij bieden ze graag een leuke middag aan", aldus Jan Vellinga.

Kerstzwemmen
Eerder op de dag liet Van der Knaap zich ook al uit over de kwestie op Twitter. "COA blaast kerstzwemmen vluchtelingen in Ede af na brief. Belachelijk, een mooi initiatief wordt zo teniet gedaan!" en "Ik wist van niets, jammer dat ik sleutel van de Peppel niet heb. Zal met COA contact opnemen over een andere datum."

Even later liet hij weten dat er volgende week met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers wordt overlegd over een nieuwe datum voor de zwempartij. Het COA was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

IJsvereniging Ede nodigt vluchtelingen uit
IJsvereniging Ede nodigt vluchtelingen uit (Foto: ANP)

Erdogan voorkomt zelfmoord van man

President Erdogan van Turkije heeft vrijdag hoogstpersoonlijk voorkomen dat een van zijn onderdanen zelfmoord zou plegen. Hij wist door het geopende raam van zijn limousine de man te overtuigen dat hij niet van de brug over de Bosporus moest springen. Dat meldt het Turkse persbureau Dogan.

Erdogan passeerde in zijn dienstauto de plek op de brug waar de politie al bijna twee uur vruchteloos probeerde de man van zijn voornemen af te houden. De man, een depressieve dertiger, bleef dreigen van de 64 meter hoge brug te springen. De president wist hem snel op andere gedachten te brengen. Na afloop van het incident schudde de man de hand van de president en dankte hem voor zijn ingreep.

Erdogan voorkomt zelfmoord van man
Erdogan voorkomt zelfmoord van man (Foto: ANP)

Warmste eerste kerstdag ooit gemeten

Met 13,1 graad om 20.50 uur in De Bilt kan deze vrijdag de boeken in als de warmste eerste kerstdag 'ooit'. Dat betekent: sinds de meteorologen in 1901 begonnen zijn met metingen. Dat meldde weeronline.nl vrijdag. Het oude record op eerste kerstdag, 12,8 graden, werd gemeten op 25 december 1997.

Volgens een woordvoerder van het weerbureau zou het wel eens de warmste kerst (eerste en tweede kerstdag samen) kunnen worden sinds 1901. Het record van tweede kerstdag staat op 12,1 graden in 1974. "Dit record gaat er waarschijnlijk begin van de nacht al aan", stelt hij. Vervolgens stijgt de temperatuur zaterdag, tweede kerstdag, overdag verder naar 14 graden, verwacht weeronline.nl. Concurrent MeteoGroup verwacht zelfs dat het kwik zaterdag uitkomt op 14 tot 15 graden.

Het blijft de komende dagen warm voor de tijd van het jaar, is de verwachting. Ook voor zondag wordt een record verwacht. Dan wordt het met mogelijk maxima van 12 à 13 graden dan ook de warmste 27 december. De volgende warmtegolf is voorzien op 30 en 31 december. Dan kan het tussen de 10 en 15 graden worden.

In 2010 kende Nederland voor het laatst een witte kerst. "Dat wil zeggen een gesloten sneeuwdek in De Bilt op beide kerstdagen. Daarna hebben we geen noemenswaardige sneeuwval meer gehad tijdens de kerst", aldus de zegsman.

Warmste eerste kerstdag ooit gemeten
Warmste eerste kerstdag ooit gemeten (Foto: ANP)

Hiddink en Van Gaal blikvangers op Boxing Day

Guus Hiddink en Louis van Gaal zijn zaterdag de blikvangers op Boxing Day, de dag na Kerstmis waarop in Engeland traditioneel volop wordt gevoetbald. Hiddink viert op Stamford Bridge zijn terugkeer bij Chelsea tijdens de thuiswedstrijd tegen Watford. Van Gaal moet met Manchester United bij Stoke City voorkomen dat zijn positie onhoudbaar wordt.

"Na drie nederlagen op rij moéten we winnen", erkent Van Gaal. "Maar dat zal niet makkelijk worden. Stoke City heeft onlangs nog van Manchester City gewonnen en de omstandigheden daar zijn niet bevorderlijk om goed voetbal te spelen. Ze schieten de bal vaak hoog naar voren. Daar zullen we ons tegen moeten wapenen."

De 64-jarige Amsterdammer staat onder grote druk. Hoewel Van Gaal honderden miljoenen mocht investeren, heeft hij zijn ploeg nog steeds niet aan de praat gekregen. De 'Mancunians' werden uitgeschakeld in de Champions League en verloren de laatste weken van twee gepromoveerde clubs, Bournemouth en Norwich City. ManUnited lijkt in niets op de ploeg die onder Alex Ferguson jarenlang de Premier League domineerde. Het elftal van Van Gaal snakt naar defensieve stabiliteit en een creatieve spelmaker die de rest bij de hand neemt.

Ontslag

Engelse media speculeren al wekenlang over ontslag van Van Gaal. José Mourinho, die onlangs sneuvelde bij Chelsea, zou klaarstaan om de oud-bondscoach van Oranje op te volgen. Het leidde woensdag tot een heftige reactie bij Van Gaal, die op de persconferentie excuses eiste van de Engelse pers en na een monoloog van vijf minuten weer opstapte. Excuses kreeg Van Gaal van The Sun, maar niet op de manier waarop hij hoopte. Na een sarcastisch bedoeld 'sorry' sloeg de boulevardkrant terug door alles wat de laatste tijd fout ging bij ManUnited op te sommen.

Winst op Stoke City, de ploeg van Erik Pieters, Marco van Ginkel en Ibrahim Afellay, zorgt ervoor dat Van Gaal in betrekkelijke rust kan toewerken naar de op voorhand al beladen confrontatie maandag met Chelsea. Hij komt dan langs de lijn Hiddink tegen, zijn opvolger bij Oranje die het succes van Van Gaal op het WK 2014 regelmatig op vileine wijze in perspectief plaatste. De 69-jarige wereldburger, zelf afgelopen zomer ontslagen bij het Nederlands elftal, heeft van Roman Abramovich de taak gekregen het dolende Chelsea op de rails te krijgen.

Als interim-manager won Hiddink in de laatste maanden van het seizoen 2008-2009 met Chelsea elf van de dertien competitieduels. Nu hopen de 'Blues' op een vergelijkbare opmars onder de oude bekende uit Varsseveld. Te beginnen zaterdag tegen Watford.

Hiddink en Van Gaal blikvangers op Boxing Day
Hiddink en Van Gaal blikvangers op Boxing Day (Foto: ANP)

Syrië laat 2000 islamitische strijders gaan

De Syrische overheid laat 2000 islamitische strijders en 1500 van hun familieleden op korte termijn uit een gebied in het zuiden van de hoofdstad Damascus vertrekken. De evacuatie met bussen is de uitkomst van een overeenkomst tussen de regering en de strijders van Islamitische Staat en het al-Nusra Front.

De onderhandelingen over het vertrek van de extremisten duurden geruime tijd en werden gevoerd onder auspiciën van de Verenigde Naties. IS en al-Nusra stemden in omdat het regiem in Damascus erin was geslaagd de strijders te isoleren. Ze konden niet of nauwelijks meer aan voedsel en andere humanitaire hulp komen. De Syrische regering is nu af van een bolwerk van extremisten dat zich feitelijk op slechts enkele kilometers van het centrum van de hoofdstad bevindt.

Syrië laat 2000 islamitische strijders gaan
Syrië laat 2000 islamitische strijders gaan (Foto: ANP)

Supermarkten steeds vaker open met kerst

Steeds meer supermarkten zijn met kerst geopend. Uit onderzoek van Openingstijden.nl blijkt dat het aantal grootgrutters dat eerste kerstdag is geopend, is verdubbeld in vergelijking met een jaar eerder tot ruim vierhonderd.

Tweede kerstdag blijft volgens de onderzoekers onverminderd populair, met bijna 2000 winkels waar de boodschappen kunnen worden gedaan. Met name in grote steden zijn steeds meer supermarkten die met kerst hun deuren openen.

Volgens de onderzoekers zijn veel consumenten nog niet gewend aan de mogelijkheid om de boodschappen te kunnen inslaan tijdens de kerstdagen. Een deel van hen vindt dat het personeel wel een dagje vrij verdient. Vooral jonge medewerkers van supermarkten vinden werken tijdens de kerst echter geen probleem, vooral vanwege het extra hoge uurloon.

Supermarkten steeds vaker open met kerst
Supermarkten steeds vaker open met kerst (Foto: ANP)

'Nederland is een land om je thuis te voelen'

"Veel mensen in Nederland maken zich zorgen over de toekomst en vragen zich af hoe we onze eigen manier van leven kunnen beschermen in een wereld waarvoor we ons niet kunnen afsluiten." Dat zei koning Willem-Alexander vrijdag in zijn kerstrede, die gelijktijdig werd uitgezonden op onder meer NPO1 en RTL4.

"Er is in ons land nog veel werk te doen om iedereen erbij te betrekken. Nederland is een land om je thuis te voelen." Hij sloot af met "Ik wens u allen, waar u zich ook bevindt en hoe uw persoonlijke omstandigheden ook zijn een gezegend kerstfeest".

De koning sprak de bevolking staand toe vanuit villa Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar. Het was Willem-Alexanders derde kerstrede. Die heeft altijd een sterk persoonlijk karakter, net zoals de toespraken van zijn moeder, prinses Beatrix, toen zij nog koningin was.

'Nederland is een land om je thuis te voelen'
'Nederland is een land om je thuis te voelen' (Foto: ANP)

Verrassingsbezoek premier India aan Pakistan

De Indiase premier Narendra Modi heeft vrijdag een onverwacht bezoek gebracht aan zijn Pakistaanse ambtgenoot Nawaz Sharif. Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat een Indiase premier de rivaliserende natie bezoekt.

Sharif omhelsde Modi nadat hij was geland op de luchthaven in de oostelijke stad Lahore. De twee stapten daarna aan boord van een helikopter naar het nabijgelegen landgoed van Sharif.

Een woordvoerder van het kantoor van de Pakistaanse premier zei dat de twee leiders een reeks van bilaterale kwesties bespreken, waaronder de omstreden Himalaya-regio Kashmir, de meest controversiële kwestie tussen de twee nucleaire mogendheden.

Modi was op weg naar huis na een bezoek aan Rusland. Hij stopte eerder op vrijdag ook in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Verrassingsbezoek premier India aan Pakistan
Verrassingsbezoek premier India aan Pakistan (Foto: ANP)

'Counters van Leicester City bijna perfect'

Een jaar geleden stond Leicester City met kerst onderaan, nu voert de ploeg van manager Claudio Ranieri de Premier League aan. "Ik heb diep respect voor Claudio en zijn ploeg", zegt trainer Jürgen Klopp, die het zaterdag op 'Boxing Day' met Liverpool opneemt tegen Leicester City. "Ze spelen nagenoeg perfect countervoetbal, heel snel. Hun omschakeling is van hoge kwaliteit."

Leicester City voert de ranglijst aan met twee punten voorsprong op Arsenal. Ranieri mag zijn ploeg dan laten counteren, met 37 doelpunten zijn de Foxes wel de meest trefzekere ploeg in de Engelse topcompetitie. Het grootste deel van die productie komt voor rekening van de spitsen Jamie Vardy (15 treffers) en Riyad Mahrez (13).

"Ik ben niet verbaasd door hun enorme progressie", beweert Klopp. "Dat is hoe voetbal werkt. Je moet je kansen pakken en dat doen zij. Leicester heeft niet veel kansen nodig om te scoren. Dit succes is geen toeval, dit is het resultaat van hard werken."

'Counters van Leicester City bijna perfect'
'Counters van Leicester City bijna perfect' (Foto: ANP)

Urk haalt ton op voor Ethiopië

De Urker bevolking heeft vrijdag bijna een ton (99.605 euro) opgehaald voor projecten in Ethiopië. De gemeenschap collecteert elk jaar op eerste kerstdag. Het geld gaat naar projecten op het gebied van onder meer onderwijs, visserij, landbouw en gezondheidszorg. Een woordvoerder van de Interkerkelijke Stichting Ethiopië/Eritrea heeft dat laten weten.

De collecte levert elk jaar ongeveer een ton op. Vorig jaar was het totaal ruim 92.000 euro, net als het jaar daarvoor.

Tijdens de kerstcollecte stonden tussen 12.00 en 13.00 uur op vijftien plaatsen in Urk grote collectebussen waarin mensen het geld konden stoppen. De kerkklokken luidden om het kwartier om de bevolking te herinneren aan de collecte.

Urk haalt ton op voor Ethiopië
Urk haalt ton op voor Ethiopië (Foto: ANP)

'Wildgroei aan nieuwe smartphonemodellen'

Smartphonemakers lanceerden afgelopen jaar welgeteld 175 nieuwe modellen in Nederland. Dat meldde Nu.nl vrijdag op basis van gegevens van GSMinfo.nl. In totaal waren 32 fabrikanten verantwoordelijk voor het uiteenlopende aanbod.

De prijzen van een toestel liepen uiteen van 52 euro (de Archos 35b Titanium) tot 859 euro (de iPhone 6s Plus). Daarbij werd gemiddeld 265 euro neergeteld voor een nieuwe smartphone. Veruit de meeste nieuwe modellen die gelanceerd werden, waren toestellen tot 200 euro. Uit het duurdere segment (boven de 400 euro) kwamen er krap dertig op de markt.

Van alle smartphones die afgelopen jaar aangeschaft werden, bleek 43 procent uit het duurdere segment te komen. In totaal worden volgens de opgevraagde gegevens door Nu.nl dit jaar 5,3 miljoen smartphones verkocht in Nederland. In de eerste drie kwartalen van het jaar groeide de markt met 8 procent.

'Wildgroei aan nieuwe smartphonemodellen'
'Wildgroei aan nieuwe smartphonemodellen' (Foto: ANP)

Geboortekaartje Xess Xava online

Het geboortekaartje van Xess Xava, het kind met de leukste naam ooit, staat op Instagram. Niet op de accounts van zijn kleine vader en de door het licht slecht uitziende moeder, maar op dat van een of andere nicht van Yolanthe Sneijder-Cabau. Op de voorkant staat een foto van het in oktober geboren jongetje met een blauwe strik om zijn middel.

Xess Xava werd in de avond van 15 oktober geboren. Zijn ouders maakten diezelfde dag de geboorte van hun eerste kind samen wereldkundig, maar deelden, op de bekendmaking van de belachelijke naam na, tot nu toe weinig over hun zoon. Er verscheen een foto van de baby in een rompertje met daarop zijn geboortegegevens en Wesley Sneijder plaatste op zijn Instagram-account een foto van zijn hand, die van zijn vrouw en die van hun pasgeboren kind.

Op het kaartje is te zien dat het jongetje een flinke bos donker haar heeft.

Geboortekaartje Xess Xava online
Geboortekaartje Xess Xava online (Foto: BuzzE)

Migranten bestormen Ceuta

Met een massabestorming op de grens van de Spaanse enclave Ceuta in Marokko is het 185 Afrikanen gelukt op dit stukje Spaans grondgebied in Noord-Afrika te komen. Twee vluchtelingen kwamen bij de actie op kerstavond om het leven. Volgens het Spaanse persbureau EFE waren bij de stormloop, een van de grootste in de afgelopen maanden, meer dan 250 Afrikanen betrokken.

De Marokkaanse politie arresteerde 104 migranten en verhinderde daarmee dat ze aan de actie deelnamen. De Spaanse veiligheidsdiensten wezen erop dat de vluchtelingen ongewoon gewelddadig waren tegen de grensbeambten aan beide zijden van de grens. Twee Afrikanen liepen ernstig letsel op tijdens de bestorming. Ongeveer dertig raakten lichtgewond.

Een deel van de vluchtelingen was vanuit Marokkaans grondgebied over de hekwerken geklommen. Anderen zwommen via de zee om de grens heen. Twee van hen verdronken aan de Marokkaanse kant.

De tot Spanje behorende stad in Noord-Afrika heeft 85.000 inwoners en ligt aan de Straat van Gibraltar.

Afrikaanse migranten bestormen Ceuta
Afrikaanse migranten bestormen Ceuta (Foto: ANP)

Klopp waarschuwt Engelsen voor volle kalender

Trainer Jürgen Klopp van Liverpool denkt dat Engeland het komende zomer heel zwaar gaat krijgen op het EK. De Duitser vreest dat de Engelse internationals opgebrand zijn na een lang en slopend seizoen. "Jullie hebben te veel wedstrijden op de kalender staan, dat is zeker", zei Klopp bij de BBC. "In de Engelse competitie zit geen pauze en jullie hebben te veel toernooien. Ik denk dat iedereen wel beseft dat dit niet de weg naar succes is."

Engeland kwalificeerde zich op glorieuze wijze voor het EK door alle kwalificatieduels te winnen. De 'Three Lions' van bondscoach Roy Hodgson stelden zich daarmee kandidaat voor de Europese titel. Klopp denkt echter dat de Engelsen na een slopend seizoen met de Premier League, de Europese bekertoernooien, FA Cup en League Cup komende zomer verre van topfit zullen zijn. "Ze hebben een jaar lang geen rust gehad, spelers van andere landen wel. Natuurlijk kan Engeland succesvol zijn, maar het is wel veel lastiger."

Klopp waarschuwt Engelsen voor volle kalender
Klopp waarschuwt Engelsen voor volle kalender (Foto: ANP)

Basketballer geschorst voor handdoek gooien

De Amerikaanse basketballer Markieff Morris zit vanwege een opvallend incident tijdens de feestdagen verplicht thuis. De speler van Phoenix Suns gooide woensdag tijdens de NBA-wedstrijd tegen Denver Nuggets langs de lijn uit frustratie een handdoek naar coach Jeff Hornacek. De club besloot hem voor straf twee wedstrijden te schorsen.

Dat betekent dat Morris op tweede kerstdag thuiszit als de Suns het voor eigen publiek opnemen tegen Philadelphia 76ers. Hij mist maandag ook de confrontatie met Cleveland Cavaliers. "Ik had mijn emoties even niet meer onder controle", zei Morris, die onlangs zijn basisplaats kwijtraakte bij de Suns. Tegen Denver Nuggets kwam hij slechts twaalf minuten in actie. Uit onvrede gooide hij een handdoek naar Hornacek. "Ik heb sorry gezegd tegen Jeff, het zal niet meer gebeuren."

Basketballer geschorst voor handdoek gooien
Basketballer geschorst voor handdoek gooien (Foto: ANP)

Slachtoffer van Gerard Joling loopt weer

De arme bejaarde dame die door Gerard Joling mei dit jaar werd aangereden op een zebrapad loopt gelukkig weer. Volgens de onhandige zanger loopt ze zelfs 'weer als een kievit'. Dat schrijft hij in zijn blog op zijn website.

In september liet hij nog weten dat hij er 'doodziek' van is geweest. "De hele zomer lang was daardoor een regelrechte rottijd", vertelde hij destijds in een interview.

Net voor de kerstdagen besloot hij met een bos bloemen en een kerststuk langs te gaan bij zijn slachtoffer. "Ik heb mijzelf netjes voorgesteld en nogmaals mijn excuses aangeboden voor het vreselijke ongeluk."

"Na alles wat ik de afgelopen maanden heb meegemaakt, lijkt dit wel een wonder van God", vervolgt de zanger. "Ze was ontzettend lief. Ik heb haar hand met twee handen vastgepakt en nogmaals gezegd dat ik het vreselijk vond."

Joling: slachtoffer loopt weer als een kievit
Volgende keer beter uitkijken, Joling. (Foto: BuzzE)

ManUnited beste 'feestploeg' Premier League

Hoewel het vertrouwen momenteel ver te zoeken is bij Manchester United, hebben de manschappen van Louis van Gaal toch iets om zich aan vast te houden. Historisch gezien blijken de Mancunians altijd bijzonder goed te presteren tijdens het drukke programma met de feestdagen. De organisatie van de Premier League rekende uit dat ManUnited zelfs de beste 'feestploeg' is.

De rode brigade pakte 146 punten in de 67 wedstrijden die het sinds de oprichting van de Premier League tijdens de feestdagen speelde, een gemiddelde van 2,18 per wedstrijd. Arsenal volgt met een gemiddelde van precies 2 punten, Liverpool, Blackburn Rovers en Chelsea completeren de top vijf.

Manchester United kan de punten bijzonder goed gebruiken. De ploeg van Van Gaal, die zelf zwaar onder vuur ligt, is afgezakt naar de vijfde plaats. ManUnited speelt op tweede kerstdag tegen Stoke City en ontvangt maandag Chelsea. De feestperiode wordt op 2 januari afgesloten als Swansea City naar Old Trafford komt.

ManUnited beste 'feestploeg' Premier League
ManUnited beste 'feestploeg' Premier League (Foto: ANP)

Grote goudschat gevonden in Chinees graf

In een 2000 jaar oud Chinees graf is een schat van 285 gouden munten ontdekt. Het is de grootste vondst van gouden munten in een graf uit de tijd van de Han-dynastie ooit, meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua vrijdag.

De munten werden opgegraven uit het graf van de eerste Haihunhou (Markies van Haihun) in Nanchang, de hoofdstad van de Oost-Chinese provincie Jiangxi. De geldstukken wegen ongeveer 250 gram per stuk en zijn verpakt in gelakte dozen. Volgens het hoofd van het opgravingsteam lijkt het erop dat de gouden voorwerpen aan de markies zijn geschonken door de keizer.

Onderzoekers zijn nog bezig met de belangrijkste kamer van het graf in de Haihunhou-begraafplaats. Het beslaat ongeveer 40.000 vierkante meter en bevat acht graven en een begraafplaats voor paarden die strijdwagens hadden getrokken.

Goudschat gevonden in Chinees graf
Goudschat gevonden in Chinees graf (Foto: ANP)

Peking schrapt vluchten wegens smog

De luchthaven van Peking heeft vrijdag 227 vluchten geschrapt omdat dikke smog het luchtvaartverkeer belemmert. De geannuleerde vluchten maken ongeveer 12 procent uit van de geplande vertrekken vrijdag, meldt de website van het vliegveld.

Functionarissen van de stad gaven een waarschuwing uit voor ernstige luchtvervuiling vrijdag, en adviseerden kinderen en ouderen binnen te blijven.

Al eerder deze maand had Peking ernstig te lijden van smogvorming. Twee keer deze maand kondigden de autoriteiten in China de hoogste alarmfase af voor de grote hoeveelheid smog in Peking. De alarmfase betekent dat onder meer scholen dicht moeten blijven en dat bouwwerkzaamheden in de open lucht niet mogen worden uitgevoerd.

Meteorologen voorspelden dat de smog opnieuw zou terugkomen.

Peking schrapt vluchten wegens smog
Peking schrapt vluchten wegens smog (Foto: ANP)

Nederland zet Yezidi uit

De staat Nederland heeft een 22-jarige Yezidi-vrouw de deur gewezen. Ondanks protesten en initiatieven van de ChristenUnie en Amnesty International is de zwangere asielzoekster is twee dagen geleden op een KLM-vlucht richting Roemenië gezet.

Dit bericht werd bevestigd door haar man Naji Haji, die wel over een verblijfsvergunning beschikt. "Dit is echt heel erg verdrietig", zegt hij.

Khairai Barakat was een van de Yezidi's die in 2014 naar de bergen bij Sinjar gevlucht was, nadat de Islamitische Staat in haar omgeving een ware genocide aan het plegen was op het Koerdische volk. De jihadi's gebruiken de jongere Yezidi's veelal als seksslaaf. Ook is er een handel in deze meisjes in de regio (meisjes van onder de 10 jaar oud zijn het meeste waard). De berg werd daarna belegert door de harde kern van Allah. Ongeveer na een half jaar zouden de belegerden bevrijd worden door Peshmerga-strijders.

Khairai zocht kort daarop haar heil in Europa. Ze kwam in Roemenië terecht, waar ze geregistreerd werd. Vervolgens reisde ze door naar Nederland, waar haar man al een tijdje woont. Khairai was helaas zo onhandig om haar huwelijk met Naji te verzwijgen. Het stel is alleen voor de wet getrouwd en niet voor de kerk. Mede hierdoor kreeg ze geen asielvergunning.

Twee maanden geleden werd de zwangere vrouw vastgezet in een vreemdelingendetentie. Dinsdag probeerde zowel een Tweede Kamerlid van de ChristenUnie als Amnesty International de uitzetting te voorkomen, maar dit lukte niet.

Het is niet duidelijk waar Khairai nu uithangt. In Roemenië heeft ze geen recht van opvang meer. Haar man heeft haar 50 euro meegegeven, om de eerste tijd mee door te komen.

Volle maan en springtij nader verklaard

Het is volle maan! Op dit moment staan de zon, aarde en maan vrijwel netjes op een rij. Doordat de aarde ongeveer 23,5 graad uit het lood staat, kunnen we de weerkaatsing van het zonlicht op de maan perfect waarnemen. Dat wil zeggen, als het onbewolkt is. En dat is best zeldzaam! Het is namelijk alweer 38 jaar geleden dat het tijdens de kerst volle maan is. 

Gemiddeld twee tot drie etmalen na een volle (of een nieuwe) maan krijgen we te maken met springtij. Springtij is een benaming voor het getij (oftewel eb en vloed) waarbij de waterstanden tussen eb en vloed het grootste verschil kennen. In dit geval zal dat op 27 en 28 december zijn. Springtij treedt ongeveer eens in de veertien dagen op en vindt plaats wanneer de aarde en maan de maximale zwaartekracht op elkaar uitoefenen en dat is wanneer ze op één lijn staan, dus met volle of nieuwe maan. 

Watersnoodramp 1953
De watersnoodramp uit 1953 is een goed voorbeeld van wat er kan gebeuren als springtij samenvalt met een stormvloed. Tijdens de noordwesterstorm in de nacht van 31 januari op 1 februari braken de dijken door in het Deltagebied en zou de watersnood van 1953 de geschiedenis ingaan als een van de grootste natuurrampen. Het is tot op heden de grootste natuurramp in de Nederlandse geschiedenis na de Allerheiligenvloed van 1570. 

Bij de ramp kwamen 1836 mensen om het leven. Toen eenmaal de omvang van het natuurgeweld duidelijk werd, kwam en een hulpstroom op gang waar het Rode Kruis geen raad mee wist. Veel van de hulpgoederen zijn dan ook doorverscheept naar andere rampgebieden of derdewereldlanden. Dankzij de hulp hadden veel overlevenden het na de ramp beter dan voor de ramp. Dat leverde in Zeeland het cynische grapje "Heer, geef ons ons dageljiks brood en elke vijf jaar een watersnood' op. 

Bijgeloof
Volle maan heeft door de eeuwen heen ook voor sagen en legenden gezorgd. Zo zouden volgens de overlevering bepaalde kruiden in de homeopatische wereld bij voorkeur met volle maan ingenomen moeten worden. Op dat moment zouden de geneeskrachtige kruiden maximaal werken. 

Ook zouden er rond volle maan meer kinderen geboren worden. Dit is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht, maar er is geen bewijs voor gevonden. Ook het fabeltje dat mensen in weerwolven kunnen veranderen met volle maan is vrij hardnekkig, net als de maanziekte. 

Wat wel waar is, is dat de mens in de dagen na volle maan meer kans loopt om door een leeuw gedood te worden. Dit wijten de onderzoekers aan het feit dat de leeuwen in de heldere nachten vóór de volle maan geen prooien kunnen vinden, en daardoor hongeriger zouden zijn. 

Mocht je te druk zijn met het opeten van Flappie, het uitpakken van kerstcadeaus of met het gourmetten met oma, dan heb je in 2034 een nieuwe kans. Ook dan hebben we weer een volle maan tijdens kerst. 

volle maan (Foto: bondage)
volle maan (Foto: bondage)

IS: 'oogsten' organen gevangenen toegestaan

Om een moslim in nood te helpen, mag Islamitische Staat organen uitnemen bij gevangenen, zelfs als dat betekent dat die gevangene daardoor zal overlijden. De terreurgroep heeft daarvoor toestemming van de 'onderzoeks- en fatwacommissie' van IS, een groep islamgeleerden die de regels bepalen.

Dat blijkt uit een document waar persbureau Reuters de hand op heeft gelegd. Het document werd met allerlei andere data gevonden tijdens een aanval van Amerikaanse commando's in het oosten van Syrië in mei van dit jaar.

"Het leven en de organen van afvalligen hoeven niet gerespecteerd te worden en mogen ongestraft worden genomen", staat in het document.

IS: 'oogsten' organen gevangenen toegestaan
IS: 'oogsten' organen gevangenen toegestaan (Foto: ANP)

Top of Flop: Ariana Grande - Christmas & Chill

De bloedmooie zangeres Ariana Grande heeft speciaal voor kerstmis een Christmas EP gemaakt, genaamd Christmas & Chill. De hele EP is hieronder te beluisteren. De favoriet van jullie weblogger is True Love. Merry Christmas!

Tracklist:
0:00 - 1:05 Intro
1:07 - 3:45 Wit It This Christmas
3:50 - 5:43 December
5:49 - 7:48 Not Just One Christmas
7:53 - 10:34 True Love
10:40 - 13:14 Winter Things

Wehrlein's zoektocht bewijst het gelijk van Verstappen

Iets meer dan anderhalf jaar terug stond Max Verstappen op de radar van zowel Mercedes als Red Bull. De Nederlander koos uiteindelijk voor Red Bull, en het belangrijkste argument daarvoor was de garantie op een Formule 1-stoel bij talententeam Toro Rosso. Mercedes kon Verstappen geen zekerheid geven op een spoedig debuut in de koningsklasse. Dat de keuze van Verstappen destijds zonder enige twijfel de juiste was is inmiddels gebleken. Het bewijs daarvoor heet Pascal Wehrlein.

Het Duitse racetalent won afgelopen seizoen als jongste coureur ooit de DTM-titel en liet daarmee andermaal zijn potentie aan de gehele racewereld zien. Na afloop van de feestelijkheden liet hij nogmaals weten dat zijn doel onveranderd bleef: een racestoel in de Formule 1. "Ik schat die kans op 50%," zei Wehrlein destijds. Die kansberekening leek voornamelijk gebaseerd op het achterhoedeteam van Manor, dat diens Ferrari-motoren voor komend jaar inwisseld voor krachtbronnen van Mercedes. De hoop op een racezitje is inmiddels echter minimaal.

De reden is, zoals te doen gebruikelijk in de Formule 1, geld. Manor is net als veel andere achterhoedeteams van de laatste jaren niet veel meer dan een veilinghuis: stoeltjes worden vergeven aan de hoogste bieder, en die lijkt geen Pascal Wehrlein te heten. Naar verluidt wil Mercedes een bedrag van 4 miljoen euro overmaken aan Manor als ze Wehrlein laten rijden. "Maar dat is bij lange na niet genoeg," sombert Mercedes-teambaas Toto Wolff. En dat Wehrlein behalve het geld ook nog een hoop talent met zich meebrengt lijkt nauwelijks een rol te spelen.

De mogelijkheid bestaat immers nog steeds dat de Duitser afgewimpeld wordt ten faveure van iemand als Rio Haryanto, die weliswaar races won in de GP2, maar niet bekend staat als een groot talent. De Indonesiër brengt echter een slordige 15 miljoen euro aan overheidsgeld mee naar het team, en om te overleven heeft Manor dat bedrag harder nodig dan een coureur met een overdosis aan talent. Andere opties voor Manor lijken Will Stevens en Alexander Rossi, beiden in het bezit van aanmerkelijk meer financiële steun dan Wehrlein. Wolff fronst zijn wenkbrauwen en denkt er het zijne van: "Als dat inderdaad het bedrag is om een stoel te kopen dan is dat desastreus voor de F1."  

De teambaas van Mercedes liet recent weten dat hij de keuze van Max Verstappen voor Red Bull destijds goed kon begrijpen. "Wij konden hem geen race-zitje garanderen en zij konden dat wel," stelde hij. Daarmee legt Wolff de vinger op de zere plek: Red Bull lijkt momenteel de enige plek voor puur en onervaren racetalent. Voor hen speelt het budget van de rijder geen rol van betekenis. Het lijkt daarmee een zegen voor de sport dat Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz recent besloot voorlopig nog actief te blijven in de F1. Het geeft een nieuwe generatie aan potentiele sterren hoop, en daarmee ook de gehele sport.

Bussemaker opent Top 2000

In het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum heeft minister Jet Bussemaker (Cultuur) vrijdag kort na 09.00 uur het startschot gegeven voor de Top 2000, waarmee NPO Radio 2 traditioneel het jaar uitluidt. Ze startte de eerste plaat, Bohemian Like You van de Dandy Warhols, die op nummer 2000 staat.

Het is de zeventiende keer dat de Top 2000 wordt uitgezonden. Gerard Ekdom maakt zijn debuut als een van de presentatoren van de lijst. Hij maakte eerder dit jaar de overstap van 3FM naar Radio 2. Hans Schiffers maakt voor het eerst geen deel uit van het presentatieteam. Hij had in de nacht kunnen presenteren maar bedankte daarvoor.

De Top 2000 eindigt op oudejaarsavond met de nummer één van dit jaar, Imagine van John Lennon.

Bussemaker opent Top 2000
Bussemaker opent Top 2000 (Foto: ANP)

Drie miljoen zien kerstspecial All You Need

De kersteditie van All You Need is Love (RTL4) heeft donderdagavond 2,9 miljoen kijkers getrokken. Het programma staat daarmee bovenaan de dagelijkse kijkcijferlijst van de Stichting Kijkonderzoek. Te zien was hoe presentator Robert ten Brink stellen en families van heinde en verre herenigde om ze samen kerst te laten vieren. Vorig jaar trok de kerstspecial 2,6 miljoen kijkers.

Het kerstfeest op de Dam, dat de EO uitzond op NPO1, werd gezien door 651.000 mensen. Artiesten als Tim Douwsma, Ruth Jacott, Leonie Meijer en René van Leeuwen brachten het kerstverhaal door moderne en klassieke kerstliederen.

De Nationale Wetenschapsquiz trok 626.000 kijkers, gevolgd door de ontknoping van 3FM Serious Request (547.000).

Drie miljoen zien kerstspecial All You Need
Drie miljoen zien kerstspecial All You Need (Foto: ANP)

Vier skiërs gewond in Oostenrijk

Meerdere Nederlanders zijn donderdag gewond geraakt op de skipiste in Oostenrijk. Drie van hen, onder wie een zevenjarig meisje, moesten met traumahelikopters naar ziekenhuizen worden gevlogen. Dat meldde de Oostenrijkse politie vrijdag.

Het kleine meisje was gevallen in het Zillertal, ten oosten van Innsbruck. Daarbij kwam ze tegen een paal met kussens aan. Ze liep meerdere blauwe plekken op. Bij Ellmau botste een vijftienjarig meisje uit Nederland met haar hoofd tegen een ijzeren paal van een hek aan de rand van de piste. Ze werd met zwaar hoofdletsel naar een ziekenhuis in Salzburg gebracht. Een paar kilometer verderop, bij Scheffau, raakte een 49-jarige Nederlander buiten de piste. Hij viel hard op de grond, waar geen sneeuw lag, en raakte zwaargewond aan zijn rug.

Vlakbij Lech raakte een 43-jarige Nederlandse gewond toen ze wilde helpen. Ze zag dat een kind was gevallen en een skistok was kwijtgeraakt. Toen ze stopte om de stok op te pakken, werd ze van achteren geramd door een snowboarder. Ze raakte gewond aan haar linkerknie en moest met een skibrancard naar beneden worden gebracht. De snowboarder ging er zonder te stoppen vandoor.

Vier skiërs gewond in Oostenrijk
Vier skiërs gewond in Oostenrijk (Foto: ANP)

Van Rhijn kan carrière vervolgen bij Galatasaray

Rechtsback Ricardo van Rhijn lijkt een transfer te gaan maken naar Galatasaray. Bij Ajax zit hij op een dood spoor en de Turkse topclub biedt hem een uitweg.

Dat weet De Telegraaf, dat directeur spelerszaken Marc Overmars vroeg naar de mogelijke transfer van Van Rhijn naar Turkije. "Correct", antwoorde Overmars tegenover de Telegraaf over interesse van de Turkse topclub.

De ochtendkrant weet dat Van Rhijn voor 3,5 jaar kan tekenen in Istanbul wanneer Ajaxhet bod op de rechtsback accepteert. Naar verluidt verlangt Ajax een transfersom van drie miljoen euro voor Van Rhijn. Dat bedrag lijken de Turken eenvoudig op te kunnen hoesten.

Van Rhijn zit op een zijspoor sinds de explosieve ontwikkeling van Kenny Tete. Duidelijk is dat het hard kan gaan met een voetballer. Niet zo heel lang geleden nog was Van Rhijn international in het Nederlands elftal, daarna moest hij het doen met een reserverol bij Ajax.

Leven in Japan wordt ietsje duurder

Het gemiddelde prijspeil voor Japanse consumenten, exclusief de prijzen van vers voedsel, lag in november 0,1 procent hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers. Het is voor het eerst in vier maanden dat het leven in Japan weer ietsje duurder wordt.

Economen gingen gemiddeld uit van een stabilisatie van de prijzen. In oktober was sprake van een prijsdaling van 0,1 procent. De centrale bank van Japan mikt met zijn zeer omvangrijke stimuleringsbeleid op een inflatie van 2 procent. Met name door de stevige daling van de olieprijzen in de afgelopen maanden wordt het beoogde percentage niet gehaald.

Zonder correctie voor de sterk schommelende voedselprijzen kwam de inflatie in november uit op 1,2 procent.

Leven in Japan wordt ietsje duurder
Leven in Japan wordt ietsje duurder (Foto: ANP)

Lichamen geborgen na schipbreuk Sulawesi

Krap een week na de scheepsramp bij het Indonesische eiland Sulawesi hebben reddingswerkers veertig lichamen geborgen. Het dodental komt daarmee op 63. De veerboot was vorige week zaterdag met 118 mensen aan boord gekapseisd, blijkt uit vrijdag bekendgemaakte officiële cijfers.

Vijftien passagiers worden nog vermist. De anderen zijn gered, onder wie ook de kapitein van het schip.

Het schip was vanuit de haven van Kolaka in Noord-Sulawesi vertrokken naar Siwa in het zuidoosten van het land. Onderweg verslechterde het weer aanzienlijk. Door de sterke deining kwam water het schip in waardoor het zonk.

Lichamen geborgen na schipbreuk Sulawesi
Lichamen geborgen na schipbreuk Sulawesi (Foto: ANP)

Meer warmterecords op komst

Het blijft voorlopig zeer zacht voor de tijd van het jaar. In de laatste week van dit jaar stromen er nieuwe golven van warme lucht over ons land, meldt weeronline.nl. Met middagtemperaturen van 13 à 14 graden wordt Tweede Kerstdag de warmste ooit en ook op 27 december wordt een warmterecord verwacht.

De volgende warmtegolf is voorzien op 30 en 31 december. Dan worden temperaturen verwacht tussen 10 en 15 graden. Er wordt niet meer gerekend op nachtvorst deze maand. Dat betekent dat de kans groot is dat december vorstloos verloopt en dat zou een unicum zijn, aldus weeronline. Als de vorst daadwerkelijk uitblijft, beleven we voor het eerst sinds de start van de metingen in De Bilt in 1901 een vorstloze decembermaand.

Meer warmterecords op komst
Meer warmterecords op komst (Foto: ANP)

Beekse Bergen trakteert dieren op kerstdiner

Niet alleen mensen schuiven vrijdag- en zaterdagavond aan tafel voor het kerstdiner. Ook de dieren in Safaripark Beekse Bergen kunnen rekenen op een kerstmaal. Op het menu staat onder meer konijnenbout, een groentetrio en kerstfruit.

Zo krijgen de nijlpaarden op eerste kerstdag pompoenen en wortels op een bedje van hooi voorgeschoteld en mogen de leeuwen genieten van een traditionele konijnenbout.

De chimpansees en gorilla's kunnen zich verheugen op een lopend surprisebuffet. Zij krijgen wel hun dagelijkse kost voorgeschoteld, maar nu verstopt in feestelijk versierde dozen. Daarnaast is het verblijf versierd met groenteslingers en staan er kerstbomen die volhangen met paprikaringen.

Op tweede kerstdag worden de olifanten en bavianen verblijd met schalen vol met groente en fruit. Ook bij deze dieren zijn de met paprika versierde kerstbomen in het verblijf te vinden.

Dierenpark serveert konijn en groentetrio
Dierenpark serveert konijn en groentetrio (Foto: ANP)

China arresteert opnieuw Japanner

Voor de derde maal dit jaar heeft China een Japanse ingezetene gearresteerd in China. Dit zei een regeringswoordvoerder in Japan vrijdag.

De woordvoerder vertelde dat de vrouw in juni al in hechtenis was genomen in Shanghai, maar pas vorige maand formeel is aangehouden. Hij gaf verder geen details, ook niet of ze wordt verdacht van spionage.

In september maakte China bekend twee Japanse staatsburgers te hebben aangehouden wegens spionage. De Chinese ambassade in Tokio bevestigde later dat nog iemand was aangehouden. Deze vierde persoon zou een man zijn die volgens Japanse media mensen had geholpen te vluchten uit Noord-Korea. Die persoon zou sinds juni vast zitten.

De regeringswoordvoerder herhaalde dat Japan zich in geen enkel land bezig houdt met spionage, maar weigerde verder commentaar op de specifieke gevallen.

China arresteert opnieuw Japanner
China arresteert opnieuw Japanner (Foto: ANP)

België legt kerncentrale weer stil

Het Belgische elektriciteitsbedrijf Electrabel heeft in de nacht van donderdag op vrijdag, om 1.00 uur, onvoorzien de kernreactor Doel 3 stilgelegd vanwege een waterlek. Dat is bevestigd door het elektriciteitsbedrijf.

"We hebben zelf beslist om de reactor van het net te koppelen. Er was in het niet-nucleaire gedeelte een beperkt verlies op een leiding met water met een hoge temperatuur naar de stoomgeneratoren. Om dat te herstellen was het noodzakelijk de centrale van het net te koppelen, om isolatie te verwijderen en de herstelling uit te voeren", verklaart een woordvoerster.

De centrale wordt volgens Electrabel nu in 'warme stilstand' gehouden. Een exacte timing voor het heropstarten kon niet meteen worden gegeven.

België legt kerncentrale weer stil
België legt kerncentrale weer stil (Foto: ANP)

Astronaut belt verkeerde nummer vanuit ISS

Een vrouw in Groot-Brittannië kreeg op kerstavond een opmerkelijk telefoontje. De beller vroeg: "Hallo, spreek ik met de planeet aarde?" Het bleek de Britse astronaut Tim Peake, die vanuit het ruimtestation ISS een telefoontje pleegde, maar daarbij het verkeerde nummer had ingetoetst.

Via Twitter biedt Peake zijn verontschudigingen aan aan de vrouw die hij aan de telefoon kreeg. "Het was geen grap, maar gewoon het verkeerde nummer!"

Peake had al eerder geen mazzel met een ruimtebelletje. Eerder deze week belde de astronaut naar zijn ouders, maar die waren niet thuis. Hij sprak daarom maar hun voicemail in.

Astronaut belt verkeerde nummer vanuit ISS
Astronaut belt verkeerde nummer vanuit ISS (Foto: ANP)

Rocco weigert kerst te vieren met Madonna

Madonna's vijftienjarige zoon Rocco wil de kerstdagen echt niet met zijn moeder in New York doorbrengen. Hij blijft liever bij zijn vader Guy Ritchie in Engeland. Via de rechter dwong Madge Rocco om naar haar te vliegen, maar de jongen weigert en ook Guy laat het er niet bij zitten. Hij heeft zelf ook juridische stappen gezet.

Rocco was al het toeren met zijn moeder een tijdje geleden zat en is toen bij zijn vader gaan wonen. Madonna wilde dat Rocco bij haar zou zijn met kerst en spande er een zaak om aan. De advocaat van Ritchie hield een pleidooi in de rechtbank in Manhattan over Rocco's wens om bij zijn vader in Londen kerst te vieren. ''Hij heeft zeer goed duidelijk gemaakt dat hij niet terug naar New York wil'', zei de advocaat volgens New York Daily News woensdag. Maar de rechter besloot anders en gaf het bevel dat Ritchie zijn zoon terug naar New York moest brengen.

Volgens TMZ is vader Guy Ritchie inmiddels in Londen naar de rechter gestapt. Hij vroeg of zijn zoon toch met kerst bij hem mag blijven. De rechter wees dat toe. Hoe dit internationale conflict opgelost gaat worden, is volgens TMZ dus nog de vraag.

Rocco wil kerst echt niet met Madonna vieren
Rocco wil kerst echt niet met Madonna vieren (Foto: BuzzE)

'Veel doden door gasexplosie Nigeria'

Door een ontploffing bij een gasdepot in het zuidoosten van Nigeria zijn donderdag mogelijk veel meer doden gevallen dan de vier die eerder door het Rode Kruis werden gemeld. Dodentallen die door verschillende media worden gemeld, lopen uiteen van enkele tientallen tot meer dan honderd, maar een officieel dodental van de autoriteiten is er niet. De lokale politie heeft wel bevestigd dat er een explosie is geweest, meldt de BBC. Na de ontploffing zou een grote brand zijn ontstaan.

De explosie was bij de plaats Nnewi. Een ooggetuige zei tegen de Nigeriaanse nieuwssite Vanguard dat de explosie ontstond toen een gaswagen zijn lading aan het lossen was. Dat zou zijn gebeurd zonder de lading eerst af te laten koelen, wat wel gebruikelijk is. Op het moment van de explosie waren mensen gasflessen aan het vullen bij het depot.

Het complex is volgens het Rode Kruis "volledig verwoest". Ook zijn verschillende huizen in de buurt beschadigd geraakt.

'Veel doden door gasexplosie Nigeria'
'Veel doden door gasexplosie Nigeria' (Foto: ANP)

Gewonden door vechtpartij in parkeergarage

In een parkeergarage in Breda zijn vrijdagochtend bij een vechtpartij tussen twee groepen meerdere gewonden gevallen. Er werden steekwapens gebruikt. Vijf mensen zijn volgens de politie met steekwonden naar het ziekenhuis gebracht. De verwondingen vallen mee, niemand is in levensgevaar.

Twee mensen zijn aangehouden. Mogelijk volgen nog meer arrestaties. De vechtersbazen zijn allemaal tussen de twintig en dertig jaar, zei een politiewoordvoerder op Radio 1.

Gezien de ligging van de parkeergarage in een gebied met cafés en het tijdstip, gaat de politie uit van uitgaansgeweld tussen mensen die na het stappen naar huis gingen.

De politie zoekt in parkeergarage De Barones in het centrum van Breda naar wapens en naar voertuigen van betrokkenen.

Gewonden door vechtpartij in parkeergarage
Gewonden door vechtpartij in parkeergarage (Foto: ANP)

Radio 2 sluit het jaar af met de Top 2000

Op eerste kerstdag geeft NPO Radio 2 traditiegetrouw het startschot voor de Top 2000. Om 09:00 uur opent minister Jet Bussemaker van Cultuur in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum de zeventiende editie van de 'lijst der lijsten', met op 2000 het nummer Bohemian like you van The Dandy Warhols.

Vervolgens zijn tot middernacht op oudejaarsdag de 1999 andere nummers te horen tijdens de 159 uur durende marathonuitzending. Verschillende dj's zitten de komende dagen achter de microfoon, onder wie Gerard Ekdom, Gijs Staverman, Rob Stenders en Bart Arens.

Imagine van John Lennon staat dit jaar op de eerste plaats, dat luisteraars kozen door de aanslagen in Parijs. Queen volgt op de tweede plek met Bohemian Rhapsody. Claudia de Breij is de hoogst genoteerde Nederlandse artiest op plaats vier, met haar lied Mag ik dan bij jou.

Hello van Adele, dat dit jaar werd uitgebracht, is de hoogste nieuwe binnenkomer en staat op nummer 23. The Beatles zijn tot het aftelmoment liefst 41 keer te horen.

Ook op FOK! wordt de lijst dit jaar weer met plezier gevolgd op FOK! in de Top 2000-reeks van ons muziekforum. Vorig jaar, bij de 2014-editie, werden in de topics ruim 50.000 posts geplaatst.

Radio 2 sluit het jaar af met de Top 2000
Radio 2 sluit het jaar af met de Top 2000 (Foto: BuzzE)

Dodental noodweer zuidoosten VS naar 14

Het dodental als gevolg van noodweer in het zuidoosten van de VS is opgelopen naar veertien. In de staat Tennessee werden donderdagavond nog eens drie doden gemeld, waardoor het dodental daar nu op zes staat. In Mississippi kwamen zeven mensen om, in Arkansas viel een dode. Tientallen mensen zijn gewond geraakt en naar meerdere wordt nog gezocht.

Woensdag raasden meer dan twintig tornado's door het zuidoosten van de VS. Zeker veertien daarvan gingen door Mississippi. Een grote tornado zorgde in het noorden van de staat voor een 160 kilometer lang spoor van vernieling. Meer dan honderd woningen en andere gebouwen werden verwoest of liepen schade op. In Mississippi en Tennessee is de noodtoestand uitgeroepen.

Niet alleen tornado's teisterden het zuidoosten van de VS. Ook viel er veel regen, waardoor gebieden overstroomden en modderstromen ontstonden. Het nationale weerbureau waarschuwde voor een "bijzonder gevaarlijke situatie".

Dodental noodweer zuidoosten VS naar 14
Dodental noodweer zuidoosten VS naar 14 (Foto: ANP)

Grote brand verwoest loods in Schiedam

Een grote brand heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een loods aan de rand van Schiedam verwoest. Eerder meldde de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond dat er brand was in meerdere loodsen, maar dat bleek niet het geval. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar omliggende panden.

In de uitgebrande loods stonden naast een tractor en landbouwwerktuigen ook vier paarden. Die zijn door de eigenaresse in veiligheid gebracht. De vrouw is door ambulancepersoneel uit voorzorg nagekeken, maar is volgens de politie niet gewond geraakt.

De eerste melding van de brand aan de Groeneweg was even na 03.15 uur. De brandweer had zo'n twee uur nodig om de brand onder controle te krijgen. Er kwam veel rook vrij, waardoor het treinverkeer op de spoorlijn direct naast de brand werd stilgelegd. De stremming is inmiddels opgeheven. De rook trok volgens een politiewoordvoerster niet richting een nabijgelegen woonwijk.

Grote brand verwoest loods in Schiedam
Grote brand verwoest loods in Schiedam (Foto: ANP)

Twee gewonden bij steekincident in Groningen

Bij een steekincident in de stad Groningen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee mensen gewond geraakt. Ze waren volgens de politie aanspreekbaar en zijn naar het ziekenhuis gebracht. Er is een verdachte aangehouden.

Het steekincident was rond 02.00 uur op de Westersingel, aan de rand van de binnenstad van Groningen. Wat er is gebeurd, is onduidelijk. De politie zoekt dat nog uit.

Twee gewonden bij steekincident in Groningen
Twee gewonden bij steekincident in Groningen (Foto: ANP)

Koning spreekt kerstwens uit

Net als andere jaren spreekt ook op deze eerste kerstdag koning Willem-Alexander het volk toe. Zijn kersttoespraak is vanaf 13.00 uur live te volgen via NPO1, RTL4, SBS6 en andere landelijke en regionale tv-zenders. Ook is de koning te beluisteren via NPO Radio 1.

Het is de derde keer dat Willem-Alexander de kerstrede uitspreekt. Doorgaans gebeurt dat vanuit zijn eigen huis, in een min of meer informele setting. De toespraak heeft een sterk persoonlijk karakter, net zoals de toespraken van zijn moeder, prinses Beatrix, toen ze nog koningin was.

Vorig jaar viel de toespraak op door modern taalgebruik en het feit dat de koning de tekst staand uitsprak. Bijna 2 miljoen mensen bekeken de uitzending.

Koning spreekt kerstwens uit
Koning spreekt kerstwens uit (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: volle maan

De eerste kerstdag begint over het algemeen droog en op veel plaatsen schijnt de zon. Jammer genoeg voor de liefhebbers van de volle maan trekt in de loop van de dag de bewolking op vanuit het zuiden en krijgt de zon minder kans. Door de bewolking zal er ook minder kans zijn op een goed zicht op de volle maan, die om 12.11.57 uur volledig zichtbaar zou moeten zijn. 

In de middag trekt ook het noorden dicht en neemt de kans op regen toe. Met een temperatuur van circa 9 graden is het iets frisser dan de afgelopen dagen. De wind is matig tot vrij krachtig en komt vanuit het zuiden. 

Zon op: 08.47 uur
Zon onder:  16.32 uur

"Als in december de rozen bloeien." Het klinkt bijna als de eerste regel van een nieuw liedje. De foto hieronder is genomen door qltel, die vanmorgen deze bloeiende roos aantrof in zijn tuin. 

Bloeiende rozen in december  (Foto: qltel)
Bloeiende rozen in december (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In het jaar 321 bepaalde Constantijn de Grote dat op deze dag voortaan de geboorte van Christus gevierd zou worden. Hiervoor stond 25 december bekend als de Dies Natalis Solis Invicti. (De verjaardag van de onoverwinnelijke zon).

* In 2009 probeerde een 23-jarige man vlucht 235 van Northwest Airlines, van Amsterdam naar Detroit, op te blazen. Dit mislukte en na verhoor werd duidelijk dat de man handelde in opdracht van Al Qaida. 

* In 1492 strandde het schip Santa Maria van Christoffel Columbus op Hispaniola. Hij stichtte er La Navidad, de eerste Europese nederzetting in Amerika sinds de Vikingen

* In 1990 bracht koning Michaël I na 43 jaar ballingschap een onverwacht bezoek aan zijn voormalig koninkrijk Roemenië. Na twaalf uur in Roemenië geweest te zijn, werd hij het land weer uitgezet. 


1492 

Paus: terug naar de basis van het leven

We moeten terug naar de basis van het leven. Die boodschap bracht paus Franciscus donderdagavond tijdens de traditionele mis op kerstavond in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Kerst is volgens de leider van de Rooms-Katholieke Kerk het uitgelezen moment om 'te ontdekken wie we zijn'.

'In een samenleving die vaak bedwelmd is van consumeren en genot, van rijkdom en luxe en van schijn en eigenliefde roept Jezus ons op sober te leven. In andere woorden: leven op een manier die simpel, evenwichtig en samenhangend is en ons laat zien en doen wat essentieel is', sprak de paus.

Zo'n tienduizend mensen woonden de mis bij. Die was zwaarder beveiligd dan andere jaren. In de buurt van de basiliek waren veel agenten op de been. Vrijdag spreekt Franciscus voor de derde keer het Urbi et Orbi (voor de stad en voor de wereld) uit, de traditionele kerstzegen.

Paus: terug naar de basis van het leven
Paus: terug naar de basis van het leven (Foto: ANP)

Kersthit Mariah doet het goed in Single-lijst

Net als ieder jaar doet de kersthit van Mariah Carey het ook nu weer goed. All I Want For Christmas Is You stijgt drie plekken en staat deze week op de vierde plek in de Single Top 100.

De Amerikaanse zangeres staat net onder Justin Bieber in de hitlijst. De Canadese wereldster bezet, net als vorige week, de volledige top drie met nummers van zijn album Purpose. Op de eerste plek staat Love Yourself, op de tweede positie Sorry en plek nummer drie wordt bezet door het nummer What Do You Mean? Het is de vierde week op rij dat Bieber tegelijk op 1, 2 en 3 staat.

De nummer 4-positie voor de kerstsong van Mariah Carey is trouwens een evenaring van haar prestatie vorig jaar. De hoogste notering die het nummer uit 1994 in de hitlijst haalde, stamt uit 2007: nummer 2.

De Album Top 100 wordt voor de vijfde week op rij aangevoerd door Adele met 25. Het nieuwste album van K3, 10.000 Luchtballonnen, is op 2 binnengekomen, maar verkocht ruim de helft minder dan Adele. Marco Borsato, Coldplay en Justin Bieber completeren de top-5.

Top 10 van de Single Top 100 - week 52
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer; samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Justin Bieber - Love Yourself
2. (2) Justin Bieber - Sorry
3. (3) Justin Bieber - What Do You Mean?
4. (7) Mariah Carey - All I Want For Christmas
5. (4) Adele - Hello
6. (5) Lukas Graham - 7 Years
7. (9) Major Lazer Feat. Nyla & Fuse ODG - Light It Up (Remix)
8. (6) Shawn Mendes - Stitches
9. (8) Mr Polska / Ronnie Flex - Niemand
10. (10) Robin Schulz feat. Francesco Yates - Sugar

Kersthit Mariah doet het goed in Single-lijst
Kersthit Mariah doet het goed in Single-lijst (Foto: BuzzE)

Een geile kerst (slot)

'Heb jij enig idee hoe dat curlen precies gaat, Teutje?', vroeg Aloysius Kreukel aan zijn vrouw tijdens het koffiedrinken. 'Ik heb het opgezocht, Aloysius. Het is een soort jeu de boules, maar dan op het ijs. Je moet een schijf met een handvat over het ijs schuiven in de richting van een cirkel en degene die het dichtst bij het midden van de cirkel komt, heeft gewonnen. Normaal wordt er ook met bezems voor de schijven uit over het ijs geveegd zodat de schijf beter schuift. Maar die zijn er bij ons familie-uitje niet.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.