Welcome To The Village

2. Welcome To The Village - Dag 1

Vrijdag 17 juli

Het festival werd op vrijdagmiddag geopend door een Nederlandse band die naar mijn mening ook zeker bij de hoofdacts van deze editie mag worden gerekend. Niemand minder dan Jacco Gardner mocht op podium Bontebok (het grootste van de zes podia op het festivalterrein) om 17.00 uur de aftrap geven van een fraai weekend vol enerverende livemuziek. Al vanaf 11.00 uur die ochtend hadden diverse lokale deejays het publiek lopen opwarmen met hun vrolijke deuntjes en het grote grasveld voor het hoofdpodium was al aardig volgelopen toen Gardner met zijn band het podium betrad. Naast de nodige nummers van hun indrukwekkende debuutalbum Cabinet of Curiosities speelde de band ook een aantal liedjes van hun gloednieuwe album Hypnophobia.

Helaas was er maar weinig tijd om van het openingsconcert te genieten aangezien er een interview gepland stond met de Britse stonermetalband Orange Goblin. Omdat de band wat later zou aankomen vanuit België was dat een mooie gelegenheid om even te gaan kijken bij de Vlaamse band Wallace Vanborn. In 2011 stonden de Gentenaren al op het Freeze Festival in Leeuwarden maar kregen toen maar weinig toeschouwers omdat hun optreden samenviel met dat van hun op dat moment veel populairdere landgenoten Triggerfinger. Wallace Vanborn heeft sedert die tijd behoorlijk naam weten te maken in het clubcircuit en het was dan ook weinig verrassend dat de tent van podium Grootegast al behoorlijk vol was gestroomd toen de band haar optreden begon.

Na Wallace Vanborn was het meteen door naar het iets kleinere podium Ravenswoud waar de punkveteranen van The Ex samen met de Afrikaanse band Fendika een optreden verzorgden. Het optreden begon met een aantal tracks waarbij langzaamaan steeds meer bandleden van de uit Addis Ababa afkomstige band zich bij het op het podium staande gezelschap voegden voor een heerlijke bak dissonante herrie, een omschrijving die ik hierbij even leen van een collega-melomaan. Helaas kon er maar een deel van het spetterende optreden door uw verslaggever aanschouwd worden aangezien het nu wel tijd was geworden voor het vraaggesprek met de heren van Orange Goblin, waarbij ook een aantal vragen van FOK!kers werden beantwoord. Het resultaat van dat interview kun je hieronder zien.

Toen was het tijd voor één van de hoofdredenen om dit jaar Welcome To The Village zeker niet te missen. Het concert van de Britse heavy stonermetalband Orange Goblin. Al zo'n twintig jaar draait deze band in dezelfde bezetting mee in de scene en dat is op zich al een behoorlijke prestatie. De tent van podium Grootegast was inmiddels aardig volgestroomd en zo konden velen getuige zijn van een bruut stomende set met klassiekers zoals 'Some You Win, Some You Lose', 'The Devil's Whip' en 'Quincy the Pig Boy'. Terwijl het leeuwendeel van het aanwezige publiek daarna naar podium Bontebok ging om daar het optreden van Typhoon te gaan zien, leek het uw verslaggever wel een goed plan om eens bij de andere kleine podia langs te gaan. Na nog even te hebben gespaced bij de psychedelische electro van het Amsterdamse duo Weval werd het tijd om een einde aan de eerste dag te maken. Er stonden namelijk nog twee mooie festivaldagen te wachten.