Bob Marley van A tot Z

Kaya

 

Kaya

'Kaya' was een liedje van het gelijknamige album uit 1977. In 1971 was het liedje al eens uitgebracht als single op Upsetter Records. Het album Kaya bestond grotendeels uit liedjes die over waren gebleven nadat het album Exodus was opgenomen en uitgebracht in 1977. Het album Kaya zou in april 1978 in Nederland worden uitgebracht, stond 4 weken in de Album Top 100 en haalde de 22e plaats.

Legend
In 1984 verscheen het verzamelalbum Legend van Bob Marley and the Wailers. Van de plaat werden wereldwijd meer dan 33 miljoen exemplaren verkocht, waarmee het ook het bestverkochte reggae verzamelalbum ter wereld is. In Amerika stond de plaat 342 opeenvolgende weken in de Billboard Top 200 en stond daarmee, op Dark Side of the Moon van Pink Floyd (1574 weken!) na, het langst in de Amerikaanse hitlijst.

Legend

More Axe
'More Axe' was een liedje dat in 1970 alleen als single werd uitgebracht, met op de achterkant een wervelende version van The Upsetters getiteld 'The Axe Man'. De door Lee Perry geproduceerde single kwam uit op zijn label Upsetter Records.

More Axe

No Woman, No Cry
De eerste hit van Bob Marley and the Wailers in Nederland. 'No Woman, No Cry' verscheen op 18 oktober 1975 en stond 8 weken in de Nederlandse Top 40. De single zou de 23e plaats halen. Het liedje stond oorspronkelijk op de elpee Natty Dread, maar werd vooral bekend na het verschijnen van het album Live in 1975. Van oorsprong was het liedje een gospel, maar van die uitvoering werd in 1973 slechts één demo opgenomen door Peter Tosh die nooit is uitgebracht.

No Woman No Cry

One Love/People Get Ready
'One Love/People Get Ready' was een liedje dat voor het eerst in 1965 op single werd uitgebracht in een bruisende ska-uitvoering. In 1970 besloot Marley om een aantal van zijn oude composities opnieuw op te nemen en ditmaal verscheen 'One Love/People Get Ready' in een reggae uitvoering. Op de verzamelelpee African Herbsman staat het liedje onder de titel 'All in One'. 'One Love/People Get Ready' stond ook op het album Exodus en werd in 1984 opnieuw op single uitgebracht, ter promotie van het album Legend. 'One Love/People Get Ready' was de hoogstscorende single van Bob Marley and the Wailers in Nederland tot op heden en zou de 3e plaats halen in de top 40.