Historische albums: Bad Religion - Suffer (1988)

Voor het historische album van de week gaan we deze week eem kwart eeuw terug in de tijd. Op 8 september 1988 verscheen namelijk Suffer, het derde studioalbum van de Amerikaanse punkband Bad Religion.

Bad Religion - Suffer

De band Bad Religion werd in 1980 opgericht door zanger Greg Graffin en gitarist Brett Gurewitz. Bassist Jay Bentley en drummer Jay Ziskraut werden ingehuurd en zo kon de groep aan de slag met haar eerste opnames. In 1981 verscheen de sterke debuut EP op het gloednieuwe Epitaph Records, opgericht door Brett Gurewitz. Datzelfde jaar verscheen ook het epische debuutalbum How Could Hell Be Any Worse?, waarmee de groep al snel een trouwe groep fans kreeg. Gedurende de opnames van het album had Ziskraut de groep verlaten en was vervangen door Pete Finestone. Er volgden meer wisselingen in de bezetting van de groep en na het verschijnen van de tweede elpee Into the Unknown gooide de band in 1984 de handdoek in de ring.

Did you ever see the concrete stares of everyday?
The lunatic, the hypocrite, are all lost in the fray.
Can't you see their lives are just like yours?
An unturned stone, an undiscovered door leading to,
the gift of hope renewed, eternity for you.
The masses of humanity have always had to suffer.
('Suffer')

Datzelfde jaar neemt Graffin samen met Greg Hetson van de band Circle Jerks het liedje 'Running Fast' op voor de soundtrack van de film Desperate Teenage Lovedolls. Niet lang daarna besluit Graffin om Bad Religion te herstarten, met Hetson in plaats van Gurewitz die in een afkickkliniek zat vanwege een drugsverslaving. Van deze bezetting van Bad Religion verscheen in 1985 de Back to the Known EP, waarna de band alweer snel uitelkaar ging. Het zou tot 1987 duren voordat de groep weer verder zou gaan. Gurewitz was van zijn drugsverslaving af en werd zelfs de eigenaar van een eigen opnamestudio. In april 1988 gingen de mannen naar de Westbeach Recorders studio in Hollywood, waar in slechts acht dagen een volledig nieuw album werd opgenomen.

Bad Religion - Suffer a

Side one     
1 You Are (The Government) 1:21
2 1000 More Fools 1:34
3 How Much Is Enough? 1:22
4 When? 1:38
5 Give You Nothing 2:00
6 Land of Competition 2:04
7 Forbidden Beat 1:56
8 Best for You 1:53

Bad Religion - Suffer b

Side two     
1 Suffer 1:47
2 Delirium of Disorder 1:38
3 Part II (The Numbers Game) 1:39
4 What Can You Do? 2:44
5 Do What You Want 1:05
6 Part IV (The Index Fossil) 2:02
7 Pessimistic Lines 1:07

Suffer zou nimmer in de Amerikaanse albumcharts te vinden zijn maar toch wordt het album door velen als een mijlpaal in de geschiedenis van de punkmuziek gezien. Het album zou jarenlang het bestverkochte album op Epitaph Records zijn, totdat het album Smash van The Offspring verscheen. Het zou het album Suffer zijn die de toon zou zetten voor het latere overbekende geluid van de band, met heerlijke korte melodieuze, maar ook pittige liedjes waarin de groep op eigenzinnige wijze de problemen in de maatschappij onder de loep nam.

Bad Religion - Suffer back

Suffer werd in 2004, samen met de albums How Could Hell Be Any Worse?, No Control, Against the Grain en Generator, opnieuw in een geremasterde versie op zowel vinyl als cd uitgebracht. Ben je een liefhebbers van melodieuze punk en/of powerpop dan mag dit essentiële album eigenlijk niet in je platencollectie ontbreken.