Wie is de Mol?: Terugblik Seizoen 5-9

Het negende seizoen begon heel opmerkelijk, er was namelijk nog geen Mol. Een team van oud-Mollen moesten daarom nog een Mol kiezen uit de volgende kandidaten: Anniek Pheifer, Dennis Storm, Froukje Jansen, Hans Schiffers, Jon van Eerd, Paula Udondek, Rick Engelkes, Sebastiaan Labrie, Vera Mann en Viviënne van den Assem. De Mol werd uiteindelijk Jon van Eerd en musicalster Vera Mann was degene die in de eerste aflevering het minst over hem wist.

Doordat de Mol zich niet wekenlang kon voorbereiden nam de productie een risico. Dat risico werd bijna werkelijkheid toen Rick en Jon op een kamer sliepen. In de Avrobode van dit jaar vertelt Jon: "Er was een moment in Jordanië, aan de Dode Zee. Ik sliep met Rick Engelkes in een huisje en die speelde erg op mijn gevoel. Hij zei: 'Wij kunnen toch eerlijk tegen elkaar zijn? Wij vertrouwen elkaar toch? Ik kan tegen jou zeggen dat ik het niet ben. Je kunt mij toch wel vertellen als jij het wel bent? Dat blijft dan toch gewoon binnen de muren van deze kamer?' En toen zei ik: 'Rick, ik vind dat we het spel gewoon moeten spelen volgens de regels.' Eigenlijk gaf ik daarmee toe dat ik de Mol was. Ik heb er die hele nacht van wakker gelegen, zo erg vond ik dat. De volgende dag was de test en... vloog Rick eruit."

Dit seizoen waren er vele, goede hints. Jon heeft drie keer een anagram van 'Van Eerd de Mol' gezegd in een aflevering: in aflevering 1 'dom Veel raden', in aflevering 3 'al vreemd doen' en in aflevering 6 'omrand (ik) de vele'. Bij het maken van de test klikte Jon achtereenvolgens 'unplom'. Omgedraaid staat daar molp(unt)nu en wijst dat naar de site mol.nu, waar een foto van Jon op stond. Ook bracht Jon verwijzingen naar de Mol: Jon is slechtziend in het donker, hij heeft de zin 'Ik zie het niet' in de treinopdracht gezegd en hij heeft gezegd dat hij niet van donkere gangen houdt.