DS Lite Special

Ik ben deze special begonnen door te zeggen dat de DS Lite een van Nintendo’s meest controversiële consoles is. Veel mensen zullen zich waarschijnlijk bekocht voelen dat Nintendo zo kort na het uitbrengen van de huidige DS (iets langer dan één jaar) nu alweer met een nieuw model uitkomt dat op alle punten verbeterd is.

Ter verdediging van Nintendo. Het is niet uniek voor een bedrijf om een nieuwe versie van een bestaand product uit te brengen. Zo komen er ook minstens elk jaar nieuwe modellen mobiele telefoons uit. Nintendo heeft dit eerder gedaan met de GBA door later met de GBA SP en de GB Micro te komen. En de huidige DS was een enorme gok voor het bedrijf uit Kyoto. Het is een innovatief product met een geheel eigen besturing. De primaire doelstelling was om een betaalbaar, goed werkend product af te leveren dat ook niet-gamers zou aanspreken en zo de huidige markt zou verruimen. Misschien waren er toentertijd wel kwalitatief betere onderdelen beschikbaar maar was het vanuit kostenoogpunt gewoon niet haalbaar om deze te integreren in de DS. Het design van de DS is vooral praktisch, een omhulsel voor alle onderdelen. Dat de DS een gok voor Nintendo was blijkt ook wel uit hoe het systeem is gelanceerd. Het was geen vervanging van de GBA maar een derde pilaar waarop Nintendo zich zou gaan richten. Bij een flop zou men altijd nog kunnen terugvallen op de GBA. Om van de DS een succes te maken was, naast het aanbod van games, de kostprijs van de console van groot belang.



<\/center>

Nu de DS een enorm succes is en in de praktijk de GBA eigenlijk heeft vervangen kan Nintendo de DS kwalitatief verbeteren. Bij een grote afzet van producten kunnen R&D kosten immers over meer eenheden worden uitgesmeerd en kwalitatief betere onderdelen worden goedkoper aangezien ze in grotere hoeveelheden kunnen worden ingekocht. De DS Lite is duidelijk de DS zoals Nintendo die voor ogen had, maar bij de lancering niet kon uitbrengen omdat het financiële risico gewoon te groot was. Had Nintendo dit model meteen uitgebracht dan hadden ze de verkoopprijs nooit op € 150 kunnen houden. Of de DS dan ook een dergelijk groot succes was geweest is twijfelachtig.

Voorop staat in elk geval dat je niet verplicht bent om een DS Lite te kopen. Op het huidige model DS kun je alle huidige en toekomstige DS games prima spelen. Nintendo heeft met de DS Lite een product gelanceerd waarvan ze hopen dat deze het (commerciële) succes van het huidige model kan voortzetten. En dat zal gezien de algehele geilheid van deze handheld zeker lukken.



<\/center>