Voetbalforum bestaat 5 jaar!

MethodMich

VBL: EEN GROTE KANTINE

Elke voetballiefhebber kent het verschijnsel. Zij die de weledele voetbalsport als één van de belangrijkste Bijzaken in het leven zien, zo niet als dé belangrijkste Bijzaak, praten er ook graag over. Ik gebruik bewust hoofdletters, om die sporadisch kijkende toernooivolger uit te sluiten van de grote groep enorme liefhebbers. Waarin ook weer verschillen zitten natuurlijk, maar het gaat om het idee. In het stadion, in de auto of trein op weg naar huis, op de bank achter de televisie, op het werk. We praten erover. Voetbal leent zich bij uitstek voor een geanimeerd gesprek of een levendige discussie. Het bewijs wordt dagelijks geleverd door ons liefhebbers en is bepalend voor het succes van de vele discussieprogramma's op televisie.

Toen mij werd gevraagd mijn licht te laten schijnen over het vijfjarig bestaan van het subforum voetbal op FOK!, vanaf nu VBL genoemd, was dit direct wat mij te binnen schoot. 'Prominent gebruiker' stond er in het PM'etje in mijn inbox. Prominent mogen anderen bepalen, veel aanwezig klopt wel. Want sinds ik dit forum ontdekte ben ik er vrijwel dagelijks te vinden geweest, de ene keer langer dan de andere. Zonder er bij na te denken vliegt de tijd dan voorbij. Vandaar dat ik even moest bedenken wat ik nu eigenlijk op deze ruimte wilde schrijven over VBL. Is het succes te verklaren? Want dat het een succes is, staat vast. Ik durf wel te stellen dat VBL tot de best bezochte en populairste subforums hoort en tegelijkertijd ook nog eens talloze tegenstanders heeft. Voor die mensen is dit stukje dan ook niet bedoeld, tenzij ze inzicht willen krijgen in het belang van VBL voor FOK!.

Goed beschouwd is VBL een enorme vergaarbak voor alles wat met voetbal te maken heeft. Het staat er ook onder in kleine lettertjes, als je de index van het complete forum leest. Van strafschop tot schwalbe, zo is het volgens mij nog steeds of was het lange tijd. Dat klopt. Wie bij wil zijn qua voetbalnieuws doet er goed aan een rondje VBL te maken. Gewoon even een half uurtje lezen. Want waar vind je zo'n diversiteit nog meer? Ga maar na, elke BVO heeft een eigen nieuwstopic. Weliswaar is het deels afhankelijk van de hoeveelheid fanatieke posters van die club hoe snel het nieuws te lezen is, maar toch. De meeste clubs hebben wel enkele trouwe posters en dus kom je snel het nodige te weten over het wel en wee van die club. Én, wat ik misschien wel het leukst vind, hoe de supporters daarop reageren. Want hoewel sommige users zijdelings wel iets doen voor een club, zijn we toch vooral supporters of sympathisanten.

In je honger naar voetbalnieuws kom je ook nieuws tegen over de grootste buitenlandse competities. Hierin wijkt VBL niet af van voetbalminnend Nederland, want ook hier zijn de competities van Engeland, Spanje en Italië het populairst. Duitsland is aan een goede opmars bezig, ongetwijfeld mede door de aanwezigheid van diverse Nederlanders. Zoals die ook een rol spelen bij topics over Rusland (Advocaat) bijvoorbeeld. Een toch goed aangeschreven competitie als de Franse is in Nederland echter weinig populair en dat is op VBL eigenlijk net zo. Dan hebben de Champions League en UEFA Cup poules een eigen topic, de WK- en EK-kwalificatiegroepen, de dameseredivisie en de zaterdaghoofdklassen, waar ik overigens ook wel een rol in heb gespeeld.

Het houdt daar echter niet op. Alles is leuk om te bespreken en dus krijgen opvallende spelers een eigen topic. Waarin users vaak scherpe grenzen trekken. Toppers, prima. Culthelden, vooruit. Maar een jonge Ajacied die drie minuten in Ajax 1 speelde? Dan komen de tegenreacties in feedback. Als de mods dan niet naar wens reageren, komen de tegentopics. Zo kan het bestaan dat Robin Kieft nog altijd een eigen topic heeft, terwijl hij tegenwoordig moet strijden voor een basisplek bij zondaghoofdklasser AFC. Zo kwamen ook de topics over Nooit Gedacht en Groene Ster op VBL terecht, omdat een wat al te enthousiaste fan van Zwaluwen ’30 uit Hoorn een inderdaad wat overdreven clubtopic opende, wat nog open bleef ook.

Ik denk dat die grote verscheidenheid aan informatie een belangrijke rol speelt in het succes van VBL. Liefhebbers willen nu eenmaal vaak zo veel mogelijk weten. Maar meer nog dan dat, ze willen van gedachten wisselen met andere mensen. Is het nou wel zo slecht met die Van Basten? Waarom speelt Urby Emanuelson nog in de basis? Is Dirk Kuijt een internationale topper of niet? Kan dat wel, wat die Afonso Alves van de zomer deed? Ook zo genoten van die wedstrijd? Of zijn er medestanders in het verdriet of de woede bij een tegenvallend resultaat? Op VBL kun je altijd je mening delen en een discussietje aangaan. Of gewoon even je gal spuien of lekker gezellig van gedachten wisselen over je club. Herinneringen ophalen aan wedstrijden uit de historie. VBL is kortom een grote kantine op internet. Een supportershome mag ook, om de meer BVO-gerichte users te bedienen. Dat is nu al vijf jaar zo. Zo zal het vast nog jaren blijven. Want voetbal blijft voor veel mensen nu eenmaal de belangrijkste Bijzaak in het leven. Posten zullen we dus, tot we erbij neervallen!




M0NTANA

Begin 2004 kwam ik in aanraking met het FOK!forum, een jaar later begon ik met posten en sinds 1 september 2005 ben ik als M0NTANA pas echt fanatiek mijn bijdrage gaan leveren. Hoe ik hier ooit terecht ben gekomen, weet ik niet meer. Maar ik weet wel dat het discussie-niveau mij destijds posities verraste, het was niet vergelijkbaar met kleuter-fora als Ajax.netwerk.to, SoccerQuest.nl en Voetbalzone.nl, waardoor ik nooit meer ben weggegaan. Overigens vind ik wel dat het niveau er de laatste jaren niet beter op wordt, maar nog altijd vermaak ik mij wel hier.

Ter ere van het vijfjarig bestaan van VBL heb ik mijn postgeschiedenis eens doorgespit, kwam ik erachter dat ik maar liefst 710 AFC Ajax-topics heb meegemaakt! Verder is ook algemeen bekend dat ik al vanaf het aantreden van Marco van Basten zeer sceptisch was, na een teleurstellend WK heb ik mij dan ook hard gemaakt voor een ontslag in een goedlopende topicreeks met de naam: "Marco van Basten moet ontslagen worden!" Deze reeks is inmiddels alweer 35 delen een groot succes, er zijn zelfs figuren die denken dat Van Basten zijn vrijwillige vertrek mede gebaseerd heeft op deze verschrikkelijk negatieve topicreeks. Eigenlijk post ik op het FOK!forum zelden tot nooit buiten VBL, eigenlijk alleen in de topics over de voetbal-game "Football Manager".

Voor mij is VBL toch een beetje een deel van mijn internet-leven, vooral doordeweeks ben ik er veel te vinden. Pas op het moment dat je geband wordt, merk je pas hoeveel je post. Ook de komende jaren verwacht ik op het FOK!forum actief te blijven, want waarom ook niet? Hierbij wil ik meteen alle VBL'ers alvast een goed 2008 wensen en op naar de volgende vijf jaar!