Voetbalforum bestaat 5 jaar!

De eerste 2 moderators die VBL had waren Doc & Golfer, ze weten het beste hoe VBL begon:

Doc

Op 1 januari 2003 startte VBL. In de weken ervoor was er in sport al gediscussieerd of er een apart forum moest komen voor voetbal. In het begin was ik daar geen voorstander van maar ik werd op het eind overtuigd door voorstanders. Ik was zelfs zodanig overtuigd dat ik moderator wilde worden. Aangezien ik toen al mod was (van POL geloof ik) was de overgang niet al te groot.

Voetbal was een leuk forum om mee te helpen op te starten. Met medemod Golfer had ik al eerder een forum gemod (ANM; dat was POL en NWS voor de splitsing) en dat was altijd prima verlopen. De users die in sport over voetbal postten waren over het algemeen heel OK: de eerste VBL-meetings waren al geweest voordat VBL opgericht werd (o.a. FA cup finale AFC vs. Michael Owen). VBL was een tijdelijk forum en groeide als kool: het zou snel zijn bestaansrecht als zelfstandig forumonderdeel bewijzen.

Je zou zeggen alles is perfect en iedereen blij. Echter de hogere echelons van Fok hadden op een of andere manier moeite met VBL. De reden daarvoor was niet echt heel helder, hoewel het op twee vooroordelen terug te voeren leek.

Laatst vond ik nog een oude mail die ik verzonden had naar een admin toen VBL zoiets als 10 maanden bestond. In die mail ging ik in op de twee misverstanden..

"In de vorige post ging het iets te veel ook over details. Mijn belangrijkste punt zijn de twee misverstanden rond VBL.

Misverstand 1: nieuwe users zijn niet welkom op VBL
* Ik zie veel meer 'welkom' posts dan zwaaiposts
* VBL zit in de top 10 van de snelst groeiende fora: dat red je niet alleen met een klein kliekje
* VBL is na de zomervakantie sterk gegroeid na de zomervakantie (van gemiddeld rond de 550 posts naar ronde 950 per dag): mede dankzij nieuwe users
* Er wordt alleen niet vriendelijk gereageerd op mensen die zich:
a) vooroordelen hebben over VBL-supporters (allemaal tuig), en die vooroordelen belangrijker vinden dan persoonlijke ervaringen
b) alleen de pers na lullen
c) binnen komen met trollen
[Het ME topic was een vervolg topic: er werd gereageerd op personen die in
het eerdere ME topic voldeden aan a) en c)]
* Tegenover dat ene ME topic staat het ME topic geopend door schatje waar gewoon op gewone vragen wordt gereageerd: als je VBL gewoon benaderd krijg je gewone reacties


Misverstand 2: op VBL is veel meer toegestaan dan op andere fora
* Voor iedere grove opmerking kan ik op ieder ander groot forum op Fok een equivalent vinden
* Tegen over iedere mod of FA waarover niet vriendelijk gesproken wordt kan ik een post vinden van een mod of FA die trollerig is naar users of groepen users
* Ik zie niet veel opmerkingen die elders altijd tot een ban leiden, die niet tot een ban leiden bij VBL: als jij die wel ziet hoor ik het graag."


Ik denk dat in de loop van de jaren nu wel bewezen is dat die twee vooroordelen onjuist zijn. Het is een van de grootste fora op Fok en blijft groeien.

VBL, gefeliciteerd met het 5 jarig bestaan!




Golfer

Nadat ik in juli 2001 modje was geworden van ANM (nu NWS) en in 2002 was overgestapt naar SPT, als opvolger van ons aller Machiel, ontstond eind 2002 in het sportforum het initiatief bij een paar users om voor voetbal een apart forum op te richten.

Na aanvankelijk wat bedenkingen er tegen, omdat we bang waren dat er van SPT weinig meer zou overblijven, werd ik toch steeds enthousiaster en hebben Doc en ik ons achter de schermen er sterk voor gemaakt.

Het merendeel van de toenmalige leiding van Fok! zag echter niets in het idee, zodat we via FB met de users er een flinke lobby voor hebben gevormd.

Na veel heen-en-weer gesteggel kregen we het uiteindelijk voor elkaar: per 1-1-2003 zou VBL worden opgericht als tijdelijk forum-probeersel, met als moderators Doc en golfer.

FAQ Voetbalforum

en

Welkom in het voetbalforum!

Ik bleef daarnaast ook nog modje van SPT, want dat VBL-forum zou toch maar tijdelijk zijn. En de rest is history…. binnen no time groeide VBL allerlei al lang bestaande forum-onderdelen voorbij.

In het begin was het voor Doc en mij nog een beetje zoeken naar de juiste manier van modereren. Wij streefden er naar om geen of in ieder geval zo min mogelijk users te laten bannen, maar op een gegeven moment liepen de scheldpartijen (met name in live-wedstrijdtopics) dusdanig uit de hand dat we daartegen toch wat maatregelen moesten nemen en de policy voor VBL wat moesten aanscherpen.

Ik heb VBL samen met diverse collega-moderators altijd met zeer veel plezier gemodereerd totdat ik door wat aanvaringen achter de schermen in november 2005 er de brui aan moest geven.

Golfer bedankt.

Toch blijf ik VBL een klein beetje als een groot geworden kindje van Doc en mij beschouwen en is het nog steeds 1 van de allerleukste forum-onderdelen.