DOOGEE F5 met vingerafdrukscanner

3. DOOGEE F5

 

Design en bouwkwaliteit

Het eerste gevoel als je een telefoon vasthoudt moet al gelijk goed zijn en dat mist bij deze F5. Het gaat om een wat goedkoper toestel, maar ik heb ook andere in mijn hand gehad van dezelfde prijsklasse die wel een goed gevoel geven. Het begint bij de achterkant die in de basis prima is, geen grote merknamen op de achterkant maar een bescheiden DOOGEE onderaan. De gebogen plastic cover zit er wel netjes uit maar is te glad. De manier hoe de vingerafdruksensor en camera zijn geplaatst is wel netjes. Op zich dus helemaal niet slecht, maar deze achterkant loopt door naar de voorkant waar je hier en daar wat spleetjes ziet. De hoeken zijn wat scherp en bij het verwijderen van het plastic beschermhoesje zie je dat de achterkant makkelijk mee buigt en de spleet dus groter wordt. 

De bouwkwaliteit is dus niet top. Qua ontwerp ziet het er erg goed uit maar het daadwerkelijke gevoel is wat minder. De vraag is vooral hoe erg je het vindt dat er wat kleine puntjes zijn als je ernaar gaat zoeken. De randen zijn namelijk wel netjes afgewerkt met de antennestreepjes die niet voelbaar zijn. De uitsparingen van de speaker heb ik geen klachten over (behalve dat er een enkele speaker achter zit). De knoppen aan de rechterzijde zitten wat losjes in de rand, maar niet heel schokkend. Aan de onderkant de bekende fysieke knoppen die niet verlicht zijn. 

Al met al hebben ze het qua ontwerp goed op orde, maar voelt het nog nét iets te plastic aan en hadden ze iets meer aandacht aan de afwerking moeten besteden. 

f5-design1 (Foto: rene90)

f5-design2 (Foto: rene90)

f5-design3 (Foto: rene90)

f5-design4 (Foto: rene90)

f5-design5 (Foto: rene90)

f5-design6 (Foto: rene90)

Het scherm

Deze valt zeker niet tegen. Qua helderheid ten eerste, en het instellen naar eigen smaak door middel van Miravision. In verschillende 1080P video's zie je een goed contrast tussen de verschillende kleuren. Kijkhoeken zijn prima en bij gebruik buiten heb je niet te veel last van reflecties. 

f5-scherm1 (Foto: rene90)

f5-scherm2 (Foto: rene90)

Prestaties

Hier heb ik weinig op aan te merken gezien het ruime werkgeheugen van 3GB en de prima processor. Deze combinatie zie je vaker bij Chinaphones en in deze DOOGEE F5 dus ook. De verschillende benchmarks laten geen verrassingen zien. 

  • Antutu: 32808
  • Geekbench 3: 611 single-core, 2507 multi-core
  • Ice Storm Extreme: 4410
  • Quadrant: 21663

F5-antutu1 (Foto: rene90)F5-antutu2 (Foto: rene90)

In de praktijk zijn er vooral op softwaregebied wat puntjes en daarover later meer. Qua verdere prestaties van de hardware onderdelen wil ik beginnen bij de vingerafdrukscanner. Die werkt goed. Je hebt vijf pogingen en als het dan nog niet is gelukt, kan je het toestel altijd nog ontgrendelen met een vooraf ingestelde pincode. 

Als we dan verder gaan naar de speaker is dit wel een jammerlijk punt. Twee uitsparingen aan de onderkant van het toestel suggereren een dubbele speaker wat helaas niet het geval is. Het geluid valt nogal wat tegen en klinkt niet fantastisch. Puntje van bezuiniging dus. De notificatieled is prettig maar helaas niet in te stellen in de software wat zonde is. 

GPS werkt acceptabel, geen uitblinker op dit gebied maar binnen een paar seconden is er wel een fix zonder gebruik van wifi of mobiele netwerken. 

F5-GPS1 (Foto: rene90)F5-GPS2 (Foto: rene90)

Over de verbindingen wel wat opmerkelijks. Het gaat sowieso om een toestel met dual-sim mogelijkheden zodat je twee simkaarten in het toestel kan doen waarbij beide op het 4G netwerk actief zijn. Zelf heb ik vooral gebruik gemaakt van 1 simkaart en waar ik tegenaan liep was een wegvallend signaal, zelfs wanneer het toestel op dezelfde plek bleef liggen. Het ene moment een prima verbinding, het volgende geen bereik. Deze signalen heb ik doorgegeven aan DOOGEE en sinds een paar dagen is er een OTA-update geweest en sindsdien heb ik er geen last meer van. Hopelijk is het dus verholpen maar het is wel het vermelden waard. 

Met betrekking tot de wifi een probleem wat ik weleens vaker tegenkom bij telefoons, dat hij niet automatisch verbindt met het netwerk als je even de deur uit bent gegaan. Dan moet je weer wifi aan en uit zetten voordat hij hem weer pakt. Een vervelende bug. 

Software

Een verkeerde keus wat mij betreft door teveel poespas in de menu's. Een donkere achtergrond kan je nog wel aanpassen met een andere launcher. Wat wel zit ingebakken is de donkere kleur in het menu met de instellingen. Ze willen blijkbaar het gehele toestel deze donkere 'ervaring' meegeven maar ik vind het maar niks. Liever heb ik de keus welke kleur gebruikt wordt want nu irriteer ik me eraan. De extra apps die DOOGEE erop heeft gezet (voornamelijk toetsenborden) zijn bijna allemaal te verwijderen. Alleen een step-counter en Xender niet. Jammer. 

F5-home1 (Foto: rene90)F5-home2 (Foto: rene90)

Nog wat puntjes van kritiek zijn de notificatieled die niet in te stellen is per applicatie, en verder wat gekke dingetjes zoals een 'locker' knop in het snelkeuze menu die vervolgens niks doet. Overige toevoegingen die gemaakt zijn bij de F5 zijn vooral gericht op 'privacy'. Apps zijn te beveiligen met een pincode maar dan weer niet met de vingerafdruk wat weer net niet af voelt. Jammer dat er niet over is nagedacht om gebruik te maken van de hardware. 

F5-Locker (Foto: rene90)

Batterij

Hier een positieve noot. Met 2660mAh en een FullHd 5,5-inch scherm had ik niet verwacht dat ik deze standby tijden zou halen. Wat dit toestel nog meer zou ondersteunen is het 'fast-charge' principe waarbij er met 5V/2A kan worden opgeladen. Er zou dan binnen 30 minuten tot 70% kunnen worden bijgeladen. Dit is natuurlijk even getest en blijkt niet het geval te zijn. Opladen gaat vanaf 0% met zo'n 1,2-1,3A en niet de beloofde 2A. Na 30 minuten zit je rond de 25% en niet 70%.  

F5-batterij1 (Foto: rene90)F5-batterij2 (Foto: rene90)

Camera

Valt helaas wat tegen. De camera heeft moeite om op objecten die dichtbij zijn te focussen, en als je handmatig op het scherm klikt op het punt waar je scherp wilt stellen doet hij dit, maar een seconde later komt de auto-focus weer om de hoek kijken en is het handmatig focussen dus overbodig geweest. Bij foto's voor veraf is het ook niet een uitblinker. Het is natuurlijk een toestel van $139, maar die auto-focus blijkt toch zo nu en dan wat vervelend. 

F5-foto1 (Foto: rene90)

 F5-foto2 (Foto: rene90)

F5-foto3 (Foto: rene90)

F5-foto4 (Foto: rene90)