Jiayu S3 - high-end Chinaphone met 4G

Design en bouwkwaliteit

 

Dan komen we op het hoofdstuk design en bouwkwaliteit.
Het design is vrij simpel en daarvan ben ik wel gediend. Het scherm valt daarin vooral op aan de voorkant.
De backcover is leverbaar in het wit en in het zwart, al is zwart eerder grijs.
Waar bij de Jiayu G4s nog een rubberized laag over de backcover was gedaan om voor grip te zorgen, is bij de S3 eigenlijk niks gedaan om grip te krijgen, waardoor hij erg glad aanvoelt. Aangezien het toestel toch wel wat aan de grote kant is, kan het voor mensen met kleine handen lastig zijn om het goed vast te houden.

Een klein nadeel aan het design vind ik de plaatsing van de knopjes (Power/Volume up-down). Deze zitten allemaal aan de rechterkant. Ik ben zelf voorstander van een design waarbij de powerknop rechts zit en de volume up-down- aan de linkerzijde. Ik ben er inmiddels wel aan gewend, maar het kan wel lastig zijn wanneer je bijvoorbeeld je telefoon in een autohouder plaatst. Het kan dan zo zijn dat het powerknopje in de weg zit als je het toestel in het midden wilt klemmen.

Foto's zeggen meer dan duizend woorden, dus bekijk zeker even de foto's.
(let op: op onderstaande foto's heb ik een Glass screenprotector op de telefoon geplaatst, hierdoor heb je een iets dikker glaslaagje op je scherm en heb je iets meer reflecties.) 
Foto's voor review Jiayu S3 (Foto: Downstar)

Foto's voor review Jiayu S3 (Foto: Downstar)

Foto's voor review Jiayu S3 (Foto: Downstar)

Foto's voor review Jiayu S3 (Foto: Downstar)

Foto's voor review Jiayu S3 (Foto: Downstar)

Foto's voor review Jiayu S3 (Foto: Downstar)

Foto's voor review Jiayu S3 (Foto: Downstar)

Over de bouwkwaliteit kan ik kort zijn: meer dan prima. Eigenlijk wat je mag verwachten van Jiayu.

De backcover kon dus wat beter qua grip en misschien ook wel qua stevigheid. Het covertje voelt wat fragiel aan als je het van de telefoon haalt. Het is echter wel zo dat het covertje erg flexibel is en dat daardoor breukjes of scheurtjes niet zo snel zullen ontstaan. Verder voelt de behuizing solide aan en zijn er geen rare kraakjes en dergelijke te horen. Ook heb ik geen scherpe randjes gevoeld.

Een puntje wat ik onder bouwkwaliteit vind vallen is het scherm. Allereerst kunnen we dan kijken naar het oppervlak, het glas zelf dus. Het is tegenwoordig niet meer zo bijzonder, maar ook dit toestel komt met een Gorilla Glass-protectie. Dit houdt in dat het toestel krasbestendig(er) is.

Toch is eerder gebleken dat dit niet inhoudt dat krassen dus helemaal niet meer mogelijk zijn op het scherm; het is alleen wat lastiger om ze te krijgen. Vandaar dat ik een extra screenprotector heb besteld van gehard glas. Hiermee bescherm je dus je daadwerkelijke scherm tegen krassen, maar met name ook tegen het breken van het scherm tijdens een val/impact. 
Voor mij is de Jiayu S3 het eerste toestel dat ik heb ontvangen met een Full HD-resolutie (1080x1920) en zodoende zag ik nu pas wat een verschil het maakt ten opzichte van een HD-resolutie van de Jiayu G4S.
Om even aan te tonen hoe het scherm zich laat vergelijken met eerdergenoemde telefoons, zie je hier een vergelijking tussen links de S3 en rechts de G4S. 

Foto's voor review Jiayu S3 (Foto: Downstar)

De backlight lijkt bij de S3wat meer te bleeden, maar dat dit is gewoonweg omdat de helderheid hoger is bij de S3. Er is wel een mooie egale belichting en echte hotspots qua licht zijn er niet te zien.

Dan komen we op de misschien wel het belangrijkste punt van een telefoon, en ja ... Dat is nog steeds bellen. De gesprekskwaliteit wordt gevormd door de microfoon die aan de onderzijde van het toestel is te vinden. Om e gesprekskwaliteit te verbeteren, is er ook een background microfoon.
Deze microfoon filtert achtergrondgeluiden weg om de spraak helderder te maken. De kwaliteit is naar mijn beoordeling ook zeker prima te noemen. De oorspeaker bevalt prima. 
De backspeaker is in de S3 in dual mode uitgevoerd, dit moet met name de schelheid en het holle geluid uit smartphonespeakers weghalen. En dat gebeurt ook redelijk goed, al ben ik van mening dat de speaker zeker beter kan.

Het bereik van de telefoon is meer dan prima, zowel via GSM als het 3G-netwerk.