Iron Man: Rise of Technovore

Deze tekenfilm is gemaakt door Hiroshi Amazaki, een Japanse regisseur. Het origineel is dan ook Japans gesproken en het is ook duidelijk terug vinden in het verhaal dat dit geen Hollywoodproductie is. Ook de tekenstijl en morele boodschappen, die vaker naar de voorgrond treden, geven een duidelijke indruk dat dit geen Noord-Amerikaanse spektakelfilm is. Een tekenfilm uit de studio van Madhouse, waar in het verleden titels vandaan kwamen als Devil May Cry, Final Fantasy, Death Note, Hunter x Hunter en Ninja Scroll. De studio heeft ook veel prijzen gewonnen in Japan en is ondertussen al meer dan 40 jaar actief als animatiestudio.

Iron Man

In Iron Man: Rise of Technovore komen meerdere Marvel-helden voor, want naast Hawkeye en Black Widow zien we ook The Punisher terug in deze tekenfilm. Iron Man heeft The Punisher om hulp gevraagd om S.H.I.E.L.D. op afstand te houden en dit leidt vaker tot confrontaties met Hawkeye en een voluptueuze Black Widow. Als Iron Man zijn zoektocht voortzet naar Ezekiel, wordt het een kat-en-muisspel met S.H.I.E.L.D. dat vaker resulteert in explosieve luchtgevechten en tarting van technische superioriteit.

technovore

Ezekiel Stane beschikt over een biotechnologisch wapen genaamd Technovore, een wapen waarmee Jarvis veel moeite heeft. Omdat Jarvis noch de structuur herkent, noch het DNA kan ontleden lijkt Iron Man gedomineerd door deze krankzinnige schurk, en het zuiveren van zijn naam lijkt steeds ingewikkelder te worden. Terwijl Iron Man zijn handen vol heeft aan deze nieuwe schurk, moet hij ook zijn medestrijders op afstand houden en kampt hij met het verlies van zijn beste vriend Rhodey.

r

De kijkwijzer voor deze film adviseert een minimumleeftijd van zes jaar en het lijkt erop dat de makers ook mikten op deze doelgroep, want het verhaal is redelijk eenvoudig. Soms maakt Tony Stark de grapjes die we kennen uit de Hollywoodfilms en zijn charme schemert een enkele keer door als hij Pepper Potts het hof probeert te maken, maar we vinden dit in veel beperktere mate terug dan in de films. Als cadeau voor je neefje of nichtje is deze tekenfilm zeer geschikt, maar de liefhebbers van Marvel zullen deze productie van Madhouse misschien iets te bescheiden achten.

1

Daarnaast is er een kwartier aan extra materiaal te vinden op de DVD. De studio van Sony legt uit hoe de film overeenstemt met de Marvel-comics en er wordt even ingezoomd op Technovore en S.H.I.E.L.D. Deze extra's zullen bij de kenners van Marvel waarschijnlijk in de smaak vallen, maar ze voegen weinig toe aan het geheel.