Bates Motel: Underwater

Deze review is een recap van Bates Motel, aflevering 8 en beschrijft details uit het verhaal. Bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd.

Bates Motel 101

Bates Motel: Underwater (S01E09)

Norma Bates heeft het helemaal gehad met White Pine Bay. Nadat ze vorige week in haar bed het rottende lijk van Zack Shelby had aangetroffen, was voor haar de maat vol. Daarbij voelt ze zich ook nog een keer belazerd door haar makelaar, die haar bij de verkoop van het motel vergat te melden dat de nieuwe snelweg langs de andere kant van het stadje wordt aangelegd. Alsof dat al niet genoeg is, is er dan ook nog die maffe Jake Abernathy, die iets van haar wil hebben. Wanneer Norma eerst een verdachte zwarte auto langzaam voorbij het motel ziet rijden en ook nog eens een mooie bos bloemen krijgt, met daarbij een kaartje met de tekst "See you soon..." is ze er helemaal klaar mee. Ze belt met Sheriff Romero, maar deze geeft aan weinig voor haar te kunnen doen. De gegevens, die Jake Abernathy bij het huren van de hotelkamer had opgegeven, blijken vals te zijn en de wetsdienaar heeft geen idee waar hij hem verder zou moeten zoeken.

Met Norman Bates lijkt het een stuk beter te gaan. Nadat hij eerst met veel plezier droomt dat hij Bradley in een badkuip verdrinkt, krijgt Norman op school te horen dat zijn prestaties buitengewoon goed zijn. Miss Watson laat hem ook weten dat ze onder de indruk is van een essay dat hij heeft geschreven en wil er zelfs voor zorgen dat het korte verhaal gepubliceerd wordt. Het mag duidelijk zijn dat Norman weinig zin heeft om te verhuizen. Dylans wietknippende werknemers zitten ook nog steeds in het motel. Als Norma hun betrapt op het roken van een joint slaat ze behoorlijk op tilt en zegt dat het niet accepteert dat er op haar terrein drugs wordt gerookt. Norma is duidelijk de enige die niet schijnt door te hebben wat de belangrijkste inkomstenbron van het stadje is. Dylan kan het ondertussen steeds beter vinden met Bradley Cooper. Haar vader werkte, net als Dylan, voor Gil en Bradley vraagt Dylan of hij haar mee kan nemen naar het kantoor van haar overleden vader. Ondertussen gaat Norma naar haar makelaar en geeft hem te weten dat hij het motel te koop kan zetten.

Bates Motel 1091
(foto: A&E)

Als Norma naar de stad gaat voor zaken, moet Emma een oogje in het zeil houden. Als Emma één van de stoners betrapt op het roken van een joint is deze nogal onder de indruk van haar verschijning. Norma laat haar zoon weten dat ze graag wil gaan verhuizen naar het veilige Hawaï. Norman laat duidelijk merken dat hij het daar niet mee eens is. "No matter where we go, things will always be the same. You do things that don't make sense! You! You're crazy!" Op dat moment komt een knetterstonede Emma het gesprek verstoren. Emma had van de verliefde stoner een spacemuffin gekregen, die duidelijk goed zijn werk deed. Dylan gaat met Bradley naar het voormalige kantoor van haar vader maar wordt daarbij bijna neergeschoten door zijn collega. Waar Bradley had gehoopt dat ze het gouden zakhorloge van haar vader terug zou vinden, vindt ze een aantal geheime liefdesbrieven van haar vader aan ene B. Gelukkig weet Dylan haar verdrietige meisje met een innige omhelzing gerust te stellen. Norma durft, na haar macabere vondst eerder, niet meer in haar slaapkamer te slapen en kruipt daarom maar bij haar zoon in bed. Het lijkt Norman niet zoveel te deren.

Als Norma de volgende dag nog steeds niks van haar makelaar heeft gehoord gaat ze poolshoogte nemen. Ze verneemt echter dat de openbare verkoop geannuleerd is, omdat er geen belangstelling is voor het afgelegen oude motel. Als Norma vervolgens weer naar huis wil gaan voelt ze opeens een hand op haar mond en een pistool in haar nek. Het is Jake Abernathy, de man die eerder een stinkende verrassing in Norma's slaapkamer achterliet. Hij heeft 150.000 dollar van Summers en Shelby tegoed en vermoed dat Norma dat geld heeft. Ze krijgt 24 uur om het geld te brengen anders zal Abernathy hun allemaal vermoorden.

Bates Motel 1092
(foto: A&E)

Het is haast niet te bevatten dat het eerste seizoen alweer bijna voorbij is. Voor deze serie begon had ik nog mijn twijfels, of het wel enige nut had om een klassieker als Alfred Hitchcock's Psycho een tv-serie als prequel te geven. Inmiddels ben ik er zeer van overtuigd dat Bates Motel van Anthony Cipriano niet onderdoet voor zijn inspiratiebron. In Bates Motel draait het natuurlijk om Norman Bates, onze jonge psychopaat in wording. In episode negen van de serie was moeder Norma eigenlijk meer de leidende en lijdende figuur. Vera Farmiga, die we eerder ook al zagen schitteren in onder meer Source Code, speelt de sterren van de hemel in haar rol van Norma Bates, een katje die je zeker niet zonder handschoenen moet aanpakken. Maar ook een vrouw met vreemde gewoontes. Goed, een zoon mag van zijn moeder houden en vice versa, maar dat houdt dan niet in dat je ook lepeltje lepeltje in bed gaat liggen samen! Maar in huize Bates schijnt het de normaalste zaak van de wereld te zijn. Het geeft in elk geval een beetje een verklaring voor het latere gedrag van Norman.

Dan is er nog de relatie, die lijkt op te bloeien tussen Dylan en Bradley, het meisje waar Norman ook een oogje op heeft. Als dat maar goed gaat. Norman op zijn beurt krijgt opvallend veel aandacht en bijlessen van Miss Watson. Waar de gemiddelde puber ritueel een kip zou slachten om zo'n lerares op school te ontmoeten, lijkt het Norman niet al te veel te boeien. Toch lijkt hij er enorm van te genieten als hij complimenten op school krijgt. Maar laten we vooral niet vergeten dat we het hier wel over Norman 'Psycho' Bates hebben. Norman, die een natte droom heeft terwijl hij droomt dat hij zijn schoolvriendinnetje in een badkuip verdrinkt! Juist ja, Norman is als een tikkende tijdbom, waarvan je alleen nog niet weet wanneer hij afgaat. Volgende week kunnen we alweer kijken naar de laatste aflevering van dit zeer succesvolle eerste seizoen van Bates Motel. Afgaande op de vooruitblik aan het einde van deze episode, kunnen we er van uitgaan dat het een knallende finale gaat worden.

Bates Motel 1093
Wie wil er nou geen bijles van juf Watson? (foto: A&E)