Mighty Switch Force! Hyper Drive Edition

WayForward is een specialist in het maken van kleinschalige 2D-games. Als kleine ontwikkelaar zijn ze genoodzaakt om games gebaseerd op licenties zoals Thor en Happy Feet te maken, maar ze zijn op hun best wanneer ze aan originele titels werken. Zoals Shantae, of Mighty Switch Force!


Mighty Switch Force! is een van de beste eShop-games op 3DS. De enige grote minpunt was dat het vrij kort was. Zelfs dat werd al snel grotendeels verholpen, dankzij gratis DLC (vijf extra levels). De HD-versie op Wii U bevat die DLC, plus vrij te spelen moeilijkere versies van alle levels. Het spel is daardoor eigenlijk twee keer zo groot geworden.

Een pittige platformer heeft geen diep verhaal nodig. Robotagente Patricia Wagon heeft de taak om een paar stoute blonde meiden die uit de gevangenis zijn ontsnapt weer te vangen. Naast het reguliere springen en schieten bevat MSF! een interessante twist: je kunt met een druk op de knop bepaalde blokken aan- en uitzetten.

De 'switch'-mechaniek zorgt ervoor dat je bij het springen vaak nog een extra mentale stap moet verzetten. Zo komt het dikwijls voor dat je midden in een sprong het blok waarop je moet landen snel aan moet switchen. Daar blijft het niet bij, want later introduceert de game ook blokken die Patricia kunnen lanceren en bommen die je moet gebruiken om muren af te breken.

Al snel worden al deze elementen en meer gecombineerd. De level design is af en toe echt duivels en sluw. Soms voelt het als een puzzelspel; je moet af en toe even stilstaan om na te denken hoe welke blokken je moet activeren om verder te kunnen.

Elke level bevat vijf stilstaande blondines die gevangen genomen moeten worden. Soms zijn de levels lineair, maar je hebt ook levels waarin je de volgorde waarop je ze in de kraag vat zelf kunt bepalen. In beide gevallen kun je rustig je tijd nemen om Patricia door alle obstakels te manoeuvreren, maar dan ben je snel klaar met het spel.

De echte kracht van Mighty Switch Force! komt naar voren als je de 'par'-tijden probeert te verslaan. Dan moet je door de levels speedrunnen en worden je reflexen flink getest. Bij de wat meer open levels moet je de ideale route zien te ontdekken en alles perfect uitvoeren.

Mighty Switch Force! is ook op de Wii U een uitstekende downloadgame. Iedereen kan genieten van deze platformer met geniepige puzzelelementen. De liefhebber kan zich daarnaast in deze game vastbijten en alle levels uit zijn/haar hoofd leren om onder de 'par'-tijden te duiken. Een aanrader.

Exclusief voor Wii U