Tinker Tailor Soldier Spy

De film Tinker Tailor Soldier Spy ontving drie Oscarnominaties. Gary Oldman werd genomineerd voor beste acteur, componist Alberto Iglesias werd genomineerd voor de soundtrack en de schrijvers werden genomineerd voor het beste script. Geen van de drie nominaties werd verzilverd in een Oscar, maar de recensies over de film waren erg positief.

Control (John Hurt), de directeur van de Britse inlichtingendienst (in de film constant Circus genoemd), heeft het vermoeden dat er hoog in z'n organisatie een mol zit. Daarom stuurt hij agent Jim Prideaux (Mark Strong) op een geheime missie naar Boedapest, om daar een generaal te ontmoeten die de naam weet van de mol. De missie loopt verkeerd af, met als gevolg dat  Control en z'n rechterhand George Smiley (Gary Oldman) moeten aftreden. Een hoge regeringsambtenaar is ondertussen via geheimagent Ricky Tarr (Tom Hardy) ook op de hoogte gekomen van het bestaan van een vermoedelijke mol. Hij geeft Smiley de opdracht om van buiten de organisatie uit te vinden wie de mol is. 

De film heeft de ultieme cast opgetrommeld met een goede combinatie van oudgedienden (Oldman, Hurt) en nieuwe talenten (Hardy, Cumberbatch). Het acteerspel van elke acteur valt in positieve zin op, aangezien iedereen een bovengemiddelde prestatie levert. De indrukwekkende cast zorgt ervoor dat het interessant blijft om te kijken, naast het mysterie van de vermoedelijke mol.

Even lekker een filmpje tussendoor is niet van toepassing op Tinker Tailor Soldier Spy. Daarvoor bevat het (veel) te weinig actie en interessante plotwendingen. De dialogen zijn weliswaar sterk, maar duren veel te lang en het tempo van de film ligt erg laag. Maar is dat erg? Als je een Bondachtige film verwacht wel. Leg je die verwachting naast je neer dan blijft er een interessante film over met een goede cast en ben je uiteindelijk toch nieuwsgierig hoe het gaat eindigen.

De dvd wordt voorafgegaan door trailers van In the Land of Blood and Honey, The Guard en The Rum Diary. Vervolgens komt er een menu geheel in het teken van de film. De dvd-kwaliteit is redelijk, maar dat is voor deze film van ondergeschikt belang. Het gaat duidelijk om het verhaal en een blu-ray is niet noodzakelijk, ook omdat er weinig snelle actiescènes in zitten. De dvd-uitgave zit verder prima in elkaar en er zit een extra kartonnen hoesje omheen.


Extra's

Naast audiocommentaar van regisseur Tomas Alfredson en acteur Gary Oldman en een aantal verwijderde scènes bevat de dvd ook een aantal interviews met acteurs uit de film. Onder anderen Tom Hardy en Gary Oldman worden aan de tand gevoeld over de opnames, de cast en hun favoriete scène. Een aanrader om te bekijken na de film, aangezien het dieper ingaat op het verhaal.