Evenement: Dutch Valley

Op 6 augustus werd het festival Dance Valley gehouden in Velsen Valley. En waarom zou je daarna de tenten meteen afbreken als je een week later gewoon nog een festival kan houden? Zo dacht organisator UDC en hield op 13 augustus Dutch Valley. Een festival met louter Nederlandse artiesten.

De organisatie mag zeker een compliment ontvangen op het gebied van de line-up. Weliswaar is deze niet verrassend, maar het bevat wel de artiesten die nu populair zijn. Onder andere Caro Emerald, Ilse de Lange, Jan Smit, maar ook Willie Oosterhuis met zijn Mega Piratenfestijn zijn allemaal aanwezig. Helaas is er weinig moeite gedaan om het terrein echt aan te kleden als iets Hollands. Veel aankleding is na Dance Valley niet veranderd en op een paar logo's na is alles nog hetzelfde als op de dancevoorganger. 

Wel heeft de organisatie een goede keuze gemaakt door van tevoren houtsnippers over het terrein te verspreiden. Nederland kennende miezerde het de hele dag en veranderde het terrein op sommige plaatsen, ondanks de houtsnippers, in een modderpoel. Toch mocht dat de pret niet bederven van de ruim 25.000 bezoekers. De sfeer zat er goed in en de tenten waren goed vol.

Maar ondanks dat de muziek erg gevarieerd was leek het publiek geen gevarieerde interesse te hebben. De populairste tent was de Mega Piratenfestijntent, die de gehele dag vol zat. Dat was duidelijk merkbaar aan de bezoekers, die zichtbaar vooral kwamen om het Hollandse lied. Bij de Main Stage was het redelijk rustig en was er voldoende plek om een goed zicht te hebben op het podium.

Main Stage

Op het heuvelachtige gedeelte van het terrein was de Main Stage gevestigd. Er was enorm veel ruimte voor bezoekers, maar meer dan halfvol werd het niet. Ex-Krezip Jacqueline Govaert opende het hoofdpodium met vrolijke popnummers. Helaas kwam de regen uit de lucht vallen, ondanks de zomerse liedjes.

Ook de Zeeuwse band Racoon kon het niet laten stoppen met regenen. Zanger Bart had er zichtbaar zin in en zong erg goed. Helaas was het publiek een beetje stil en kregen de Zeeuwen er weinig beweging in. Dat was wel anders bij de succesvolle zangeres Caro Emerald, die met haar bekende nummers de bezoekers liet swingen. Tradiegetrouw trad zij op met band en dj, die ervoor zorgde dat nummer 'Back It Up' en anderen dansbaar werden.

In de middag werd het iets drukker toen Jan Smit en de 3JS het podium beklommen. De regen kwam toen met bakken uit de lucht. Het publiek werd nog getrakteerd op muziek van Ilse deLange en VanVelzen. Rockband Kane maakte een einde aan de dag op de Main Stage.

Hiphop Stage

In tegenstelling tot de Main Stage stond de hiphoptent wel helemaal vol en was het de gehele dag lekker druk. In de avond waren de grote 'hiphop'-namen aan bod en namen ze het stokje over van onder andere Diggy Dex en Sef. De dj's van The Partysquad knalde de tent in en het publiek ging los. Naast de hits van het duo kwamen onder andere ook Snoop Dogg, Daft Punk en zelfs Nirvana voorbij. 

Rapper Dio trad een half uur op, maar het publiek reageerde in het begin stroef. Hij kreeg de bezoekers in het begin bij zijn nieuwere nummers niet helemaal mee. Toen 'Domp, Lomp & Famous' en 'Stuk' voorbijkwamen ging het wel los en was het weer tijd voor The Partysquad om het stokje over te nemen. Tijdens de set kwam zelfs de zon tussen de wolken door, tot grote euforie van het publiek en de dj's.

Het kwartet De Jeugd van Tegenwoordig kwam traditiegetrouw ruim een kwartier te laat. Rapper O-Dog praatte de optredens achter elkaar en probeerde het wachten op De Jeugd te verzachten. Helaas bleek de goedlachse broer van rapper Typhoon geen talent te hebben op het gebied van het publiek opwarmen.

Resterende Stages

Naast de Main- en de Hiphop Stage was er natuurlijk nog plek voor vele andere tenten. Op de Rock Stage was het in de middag de beurt aan Krystl en Miss Montreal. Na de middag was het tijd voor echte rock en speelden DI-RECT, De Heideroosjes en Peter Pan Speedrock. Bij een optreden van de Drentse band Mooi Wark ging de grond letterlijk door de lucht.

Ondanks de zomer konden bezoekers ook genieten van Apres Ski-muziek, waar Sterretje van Oh Oh Cherso draaide. Ook fans van de jaren '80 en '90 konden hun geluk niet op. In een aparte tent traden de dj's van 80's Verantwoord en 90's Now op. Daarnaast waren T-Spoon en 2 Brother On The 4th Floor aanwezig.

Fans van het Nederlandse lied waren ook op de juiste plaats aanwezig. In de Nederpoptent stonden onder andere De Kast, Van Dik Hout en Het Goede Doel. Maar ook Koos Alberts was aanwezig in de Smartlappentent (Nacht van de Natte Zakdoek genoemd). Een leuke combinatie was te vinden bij Hollandse helden, waar Jeroen van der Boom en Dean Saunders begonnen en tussendoor de Venga Boys optraden om af te sluiten met LA the Voices.

Had je even geen zin in muziek, dan ging je naar de Comedytraintent waar er gelachen kon worden. Stand-uppers Howard Komproe, Jandino Asporaat en anderen probeerden het publiek aan het lachen te maken. In de Tributetent kon er geluisterd worden naar coverbands van Anouk, Beach Boys, AC/DC, Dire Straits, Bruce Springsteen en Pink Floyd.

De meest populaire tent was, zoals eerder genoemd, de Mega Piratenfestijntent. Presentator Willie Oosterhuis kondigde de optredens aan en het publiek stond nog tot buiten de tent te luisteren. Onder andere Sieneke, De Sjonnies, Wolter Kroes, Bonnie St. Claire en Marianne Weber zongen een paar liedjes.

Dutch Valley 2012?

De organisatie liet eerder al vallen dat ze volgend jaar graag een tweede editie willen gaan organiseren. Daarvoor willen ze de capaciteit verdubbelen naar 60.000 bezoekers. Uiteindelijk blijven er altijd verbeterpuntjes over voor volgend jaar. Zo mag er wel wat meer gedaan worden qua aankleding en was de prijs voor een muntje een beetje hoog. Eén muntje kostte 2,80 euro en zo betaalde je al snel 5,60 euro voor een pizzapuntje. 

Toch mag het festival een succes genoemd worden. De line-up was leuk, de sfeer was goed en de locatie is perfect. Dat het weer slecht was en het publiek een beetje eenzijdig, daar kan de organisatie weinig aan doen. Wellicht lag het aan de vele acties die gehouden werd rondom het festival. Vele bezoekers, die 55 euro voor een kaartje betaald hadden, waren boos op de organisatie. Een paar dagen voor Dutch Valley was het mogelijk om via veilingsite VakantieVeilingen een kaartje te kopen tussen de 10 en de 15 euro. Desalniettemin een goede eerste editie en is het wachten op een vervolg.