CD: Sevendust - Cold Day Memory

Een echt slechte cd leverde Sevendust nooit af, maar een doorbraak is er niet van gekomen na al die jaren. Zou het de heren uit Atlanta dit keer wel lukken met hun achtste studioalbum Cold Day Memory.

Cold_Day_Memory_album_cover.jpg image by worldisbar

Het grote probleem voor Sevendust is eigenlijk de immense populariteit van landgenoten Disturbed. Deze band met pakkende songs heeft het grote publiek wel weten te bereiken en is binnen de kruising van alternatieve rock met metal momenteel de koploper. De liedjes van Sevendust zijn bij lange na niet slecht, maar het repertoire kent te weinig echtschieters. Helaas geldt dit ook weer voor Cold Day Memory, ondanks het inhuren van Johnny K., de producer van eerder genoemde concurrerende band.

Met 'Splinter' gaat de cd aardig van start, een prima zanglijn en riff, doch vrij voorpelbaar. Het tempo gaat erna omhoog met het fris beginnende 'Forever'. Het oogt agressief maar blijkt te verzanden in een mindere kopie van de poprock van 3 Doors Down. Dat is niet negatief ten aanzien van laatstgenoemde, maar het lijkt alsof Sevendust zijn creativiteit wat verloren is en met het betere plagiaat hoge ogen probeert te gooien. Later op de cd doen ze tijdens 'Ride Insane' dat trucje weer, alleen dan met een Slipknot-achtige passage. Gedurende de cd zul je ongetwijfeld meer dingen horen die redelijk bekend aandoen. Jammer, want hierdoor gaat de overige originaliteit verloren en doen de heren zichzelf als songwriters tekort.

Een ander minpunt is dat het venijn er ook wat uit lijkt te zijn. Een hoop nummers klinken iets te gezapig, zoals 'Unraveling', en 'Confessions (Without Faith)'. Wie echter van dergelijke semi-ballads houdt, komt in ieder geval aan zijn/haar trekken. 'Karma' is, wat betreft de eerste helft van de cd, nog de meest boeiende track, omdat er meer variatie en wat aardige 'breaks' in het nummer zitten. Eigenlijk keert de echte rauwheid pas op de tweede helft wat terug met 'Nowhere', 'The End Is Coming' en de laatste, en wellicht beste track van het album 'Strong Arm Broken'. Hoewel het allemaal best lekker in het gehoor ligt, lijkt de cd nooit echt uit de startblokken te komen.

'Cold Day Memory' is een degelijke cd, maar Sevendust biedt wederom te weinig om dit keer wel een doorbraak te bewerkstelligen.

Tracklisting:

  1. Splinter
  2. Forever
  3. Unraveling
  4. Last Breath
  5. Karma
  6. Ride Insane
  7. Confessions (Without Faith)
  8. Nowhere
  9. Here and Now
  10. The End Is Coming
  11. Better Place
  12. Strong Arm Broken

Links
The Official Sevendust Website
Sevendust @ MySpace
Het FOK!-Muziekforum