CD: Maria Mena - Viktoria

Een groot talent leidt niet altijd direct tot groot succes. De Noorse zangers Maria Mena kan het beamen. Net als haar leven gaat haar carrière niet zonder slag of stoot. Hoewel haar debuutalbum bijna tien jaar geleden verscheen, vond de Europese doorbraak pas plaats in 2006. Het in 2006 verschenen album Apparently Uneffected gaf Mena eindelijk de erkenning die ze zolang zocht. De afgelopen vijf jaar had de zangeres grote hits met nummers als 'Just Hold Me', 'All This Time' en  'Miss You Love'. Nu, bijna tien jaar na haar debuutalbum Another Phase, verschijnt haar zesde studio-album Viktoria.

maria7

Ondanks kritiek, een mislukte tour door Amerika en anorexia liet Marie Mena zich muzikaal niet het hoofd op hol brengen. De Noorse zangeres maakt vanaf dag één de muziek die ze mooi vindt. Haar liedjes zijn een persoonlijke therapie en helpen haar de problemen uit haar leven op een rijtje te krijgen. Niet alleen Mena's thematiek veranderde nauwelijks, ook de sound bleef de afgelopen negen jaar vrij gelijk. Maria Mena ontwikkelde een herkenbare sound. Met haar karakteristieke stem stuwt ze elke song naar een emotioneel hoogtepunt. Het album Viktoria begint niet anders. Het gelijknamige nummer bevat alle kenmerken die een Mena-song moet bevatten. Haar lieflijke stem begeleidt door een piano, enkel een bas als uitbreiding, vervolgens wat voorzichtige drums en een beetje gitaar en dan het catchy refrein. Hoewel 'Viktoria' een mooi nummer is, bevat het geen enkele verrassing. Voor de single 'Homeless' geldt eigenlijk hetzelfde. Een prima Mena-song, maar totaal niet spannend. Catchy, emotioneel, maar het wordt geen blijver. Het is een probleem dat eigenlijk de hele cd centraal blijft staan.  'The Art of Forgiveness', 'Takes One To Know One', 'Money', 'It Took Me By Surprise'. Het zijn allemaal van die liedjes die evengoed op een van haar eerdere albums hadden kunnen staan. De songs zijn aardig, maar ze grijpen je niet bij je strot en beklijven niet.

Heeft de nieuwe plaat dan helemaal niets te bieden? Jawel! 'Habits' is een van de mooiste songs die Mena ooit schreef. Het nummer is een duet met de Deense zanger Mads Langer. Zijn stem zorg ervoor dat de overdaad aan het eenzijdige geluid van Maria Mena op een geweldige manier doorbroken wordt. Mena zingt een prima partij en stijgt tot grote hoogte in het refrein. Vervolgens neemt Mad Langer het volgende couplet op beheerste wijze over. Gebroken en emotioneel zingt hij zijn lyrics. De samenzang die volgt is het fantastisch. Met name de backing vocal van Langer die voorzichtig door de leading vocal van Mena heen sluipt zorgt voor kippenvel en waardering voor beiden.

Maria Mena's zesde studio-album is bijna identiek aan haar vijf voorgangers. Is dat erg? Ja Viktoria bevat te weinig nieuwigheden, is niet spannend en eigenlijk gewoon saai. Gelukkig zijn er nog een paar lichtpuntjes, waarvan het duet met Mads Langer de kroonluchter is. Hopelijk durft de zangeres op haar volgende plaat wel wat meer risico te nemen, want dit kunstje kennen we nu wel.